Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Barozi i inni

czy orientujecie się ile kosztuje metr działki w Ustanowie niedaleko stacji i czy są takie działki na sprzedaż??

Dorcha

ogłoszenia o działkach w Ustanowie i okolicach znajdziesz na stronach:

http://www.ustanow.pl

http://www.szybko.pl

(większość ogłoszeń bezpośrednio od sprzedających).

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zaschnięte naczynia raczej tak sobie wychodzą ze zmywarki. Dlatego ja zawsze preferowałem mycie ręczne, dopiero jak poczytałem o ekonomiczności i ekologii to zacząłem grzecznie wkładać do zmywarki.

Powiem tak - po obiedzie czy kolacji trzeba 1) spłukać 2) wstawić dosyć szybko.

Ew. po umyciu tylko doczyścić te (nieliczne, przyznaję) miejsca, gdzie zmywarka nie dała rady.

No dobra a teraz z innej beki. Podrózy w czasie ciąg dalszy i pytanie do praktyków..

Z powodu szamba zastanawiamy sie nad zmywarką, poniewaz z moich wyliczeń wynika że na jedno mycie dziennie przy pełnym załadowaniu w ciągu miesiąca zużyje ona ok 0,5 m3 wody.

A teraz pytanie czy jak będe zbierał cały dzien lub nawet 2 dni brudne gary, to czy taka maszynka sobie z poradzi z częściowo zaschniętymi mresztkami?

Czy tez będe musiał tak jak twierdzą niektórzy wstępne mycie przeprowadzic ręcznie? Bo jesli tak to żadna oszczędność. :-?

U mnie własnie tak jest, ze zbieram brudy z 2 dni. Wtedy włączam dłuzszy program z odmaczaniem i jest ok. Zmywarka to dobry wynalazek, szczególnie jest przydatna po imprezkach. No chyba, z.e ktoś wtedy używa naczyć jednorazowych

A teraz pytanie czy jak będe zbierał cały dzien lub nawet 2 dni brudne gary, to czy taka maszynka sobie z poradzi z częściowo zaschniętymi mresztkami?

Czy tez będe musiał tak jak twierdzą niektórzy wstępne mycie przeprowadzic ręcznie?

Jak do zbierania, to troszku trzeba przepłukać. Sprawdź ofertę i wyszukaj urządzenie o małej pojemności lub z opcją 1/2.

Amber,

Przykro mi, ale nic mądrego o takiej skrzynce nie potrafię powiedzieć. Ja mam na granicy działki plastikową skrzynkę, która jest widoczna na Twoim zdjęciu z prawej strony. W niej ma być licznik. Moim zadaniem jest pociągnąć podłączenie pomiędzy domem a licznikiem.

Ale to dopiero pieśń przyszłości.

Czyli bede trwac w oczekiwaniu na duza i solidna skrzynke :-)

jewrioszka, do tego co napisali inni dorzuce tylko, ze wiele zalezy od wyboru detergentow do zmywarki. Kiedys kupilam jakies no name i po jednym zastosowaniu wywalilam to cholerstwo do smietnika :evil: Pozostaly jakies zacieki i nawet z funkcja odmaczania identyfikowalam co bylo na obiad dzien wczesniej :lol:

Zazdrosnico, postanowilam wyzyc sie fotograficznie na budowie ;) Od piatku rozpoczelam fotografowanie dokumentacyjne :lol: Przyznam szczerze, ze malo w tym artyzmu, ale ile zapalu ... :lol:

Jewrioszka,

U mnie ta funkcja nazywa sie zmywanie wstepne. Dzięki niej można spłukać naczynia i pozostawić do czasu uzupełnienia zmywarki. Z włanego doswiadczenia wiem że warto mieć program szybki (lub ekonomiczny w zależności od modelu inaczej sie nazywa). Ja z takiego korzystam codziennie. Zużycie wody (jest nas czwórka) mamy na poziomie moich rodziców (dwójka starszych osób) a do tego nie stoimi nad zlewem.

Tomki 4

Jescze raz dzięki za namiar na porotherm 11.5.

Już zaklepaliśmy te 2 palety. Co prawda pan troszkę marusził, że to daleko na dowóz ( z Krupiej Wólki do Bogatek!!!!!!!!!!!!!!), ale zamówienie przyjął.

Jak Jewriszka pisze, że na dniach ( po mrozach tegotygodniowych) ma być ciepło, zabieram się wreszcze za robotę. Dziś i jutro instaluje sie w moim domu nowa ekipa i ZACZYNAMY w środku. :D

Jewriszka

Z tym drenażem to masz dobrze, ze możesz podpiąć się do drenazy które są.

U mnie niestety nic takiego nie ma, więc mam problem. To co pisał Tadzel też chyba nie wchodzi w rachubę.

Wasza dyskusja o architektach była bardzo ciekawa.

Osobiście jestem za i przeciw. Tzn: Architekt projektuje kuchnię ( choć uwzględniona jest moja wizja)i może ogród ( jak starczy kasy). Resztę zaprojektowałam sama ( salon, łazienki, gabinet i inne). Interesuję sie tym trochę i traktuję jak hobby. Zasad eronomii nauczyłam się sama.

I powiem Wam więcej, jak ostanio oglądałam dom taki jak mój, to własciciel pokazał mi rysunki wnętrz przygotowane przez architekta. Meble w salonie były ustawione dokładnie tak samo jak ja sobie to wyobrażałam i rozrysowałam.

Kuchnia bardzo podobnie ( podobał mi się tylko jeden pomysł dodatkowo, o którym wcześniej myślałam, ateraz wiem, ze warto jest właśnie tak zrobić)

Reasumując mój wywód myślowy: "Ja się wcale nie chwalę, ja po prostu mam talent" ( jak spiewał Stuhr). A tak na poważnie to architekt może sie przydać w sytuacji jak ktoś nie ma wyobraźni przestrzennej.

Potrzebowałabym tylko jakiegoś dobrego elektryka, co by mi pomógł trochę z oświeteniem.

Pozdrawiam

Betsi

Betsi to zalezy co potrzebujesz, moge sie okazac pomocny w kwestii kabelków i oświetlenia. Niestety od kilku lat nie mam juz uprawnień :cry: .

p.s.

Ta dyskusja o architektach to troszke moja wina, wy pisaliście o architektach a mnie chodziło bardziej o designerów, to nie zawsze to samo :oops: . No ale oczywiście zwalam wszystko na naszego bojownika :lol:

Jak Jewriszka pisze, że na dniach ( po mrozach tegotygodniowych) ma być ciepło, zabieram się wreszcze za robotę. Dziś i jutro instaluje sie w moim domu nowa ekipa i ZACZYNAMY w środku. :D

Betsi, jestesmy na podobnym etapie :-) U Ciebie chyba jeszcze brakuje scianek dzialowych (dobrze pamietam?), a mnie sen z powiek spedza brak doprowadzonej wody ... :(

A tak na poważnie to architekt może sie przydać w sytuacji jak ktoś nie ma wyobraźni przestrzennej.

Wtedy tez, ale nie tylko ... My bardziej oczekujemy podsuniecia oryginalnych rozwiazan na typowe problemy. Np. mamy polaczona lazienke z kotlownia. W tym pomieszczeniu bedzie piec z zasobnikiem. Nie chcemy ukrywac go w szafce, wiec ...? I jeszcze jeden przykladowy problem, chcemy jak najwiekszosc ilosc przeszklen (byly nawet zaklusy na sciane nosna) i jak to rozwiazac? Nie mowiac juz, ze oczekujemy duzej ilosci swiatla dziennego, nawet w malym korytarzyku na poddaszu ... I gabinet, ktory ma pogodzic funkcje pracowni komputerowej i pracowni plastycznej, nie mowiac juz ze salon ma byc salonem z funkcja studia fotograficznego ... No i wszedzie drzwi dostosowane do wzrostu koszykarza 8) I takich tematow mamy cale mostwo .. Nasza pani architekt ma nad czym myslec ... oj ma :lol:

Betsi, jestesmy na podobnym etapie :-) U Ciebie chyba jeszcze brakuje scianek dzialowych (dobrze pamietam?), a mnie sen z powiek spedza brak doprowadzonej wody ... :(

Zgadza się , nie mam scianek działowych ani chudziaka, ani intalacji. I od tego szybciutko zaczynam. Wodę mam i gaz tez ( obydwa przyłacza robili styczeń-luty 2007)

A tak na poważnie to architekt może sie przydać w sytuacji jak ktoś nie ma wyobraźni przestrzennej.

Wtedy tez, ale nie tylko ... My bardziej oczekujemy podsuniecia oryginalnych rozwiazan na typowe problemy. Np. mamy polaczona lazienke z kotlownia. W tym pomieszczeniu bedzie piec z zasobnikiem. Nie chcemy ukrywac go w szafce, wiec ...? I jeszcze jeden przykladowy problem, chcemy jak najwiekszosc ilosc przeszklen (byly nawet zaklusy na sciane nosna) i jak to rozwiazac? Nie mowiac juz, ze oczekujemy duzej ilosci swiatla dziennego, nawet w malym korytarzyku na poddaszu ... I gabinet, ktory ma pogodzic funkcje pracowni komputerowej i pracowni plastycznej, nie mowiac juz ze salon ma byc salonem z funkcja studia fotograficznego ... No i wszedzie drzwi dostosowane do wzrostu koszykarza 8) I takich tematow mamy cale mostwo .. Nasza pani architekt ma nad czym myslec ... oj ma :lol:

No w takiej sytuacji też pewnie szukałabym pomocy ( aż tak zdolna nie jestem) :wink:

Pozdrawiam

Betsi

Betsi, jestesmy na podobnym etapie U Ciebie chyba jeszcze brakuje scianek dzialowych (dobrze pamietam?), a mnie sen z powiek spedza brak doprowadzonej wody ...

Mua tez.

I jeszcze jeden przykladowy problem, chcemy jak najwiekszosc ilosc przeszklen (byly nawet zaklusy na sciane nosna) i jak to rozwiazac? Nie mowiac juz, ze oczekujemy duzej ilosci swiatla dziennego, nawet w malym korytarzyku na poddaszu ...

Sa tak zwane tunele świetlne robi je większość producentów okien połaciowych.

Nie chcecie chyba zrobic dużego przeszklenia od północy?

I jeszcze jeden przykladowy problem, chcemy jak najwiekszosc ilosc przeszklen (byly nawet zaklusy na sciane nosna) i jak to rozwiazac? Nie mowiac juz, ze oczekujemy duzej ilosci swiatla dziennego, nawet w malym korytarzyku na poddaszu ... :

U mnie jedna ściana nośna ( ale wewnątrz domu-nie zewnętrzna) jest ażurowa

tzn na dł ok. 3. zostawione są 4 długie otwory jak na okna. W ten sposób doświetlam długi wąski korytrz do sypialni i łazienek.

Popieram też Jewrioszkę z tymi świetlikami tunelowymi - świetna sprawa.

Ja też uwielbiam dużo swiatła dziennego, dlatego dodałam kilka dużych okien na poddaszu, Na parterze też jest nie mało i 3 wyjścia na taras ( z kuchni, salonu i gabinetu)

Pozdrawiam

Betsi

U mnie jedna ściana nośna ( ale wewnątrz domu-nie zewnętrzna) jest ażurowa

tzn na dł ok. 3. zostawione są 4 długie otwory jak na okna. W ten sposób doświetlam długi wąski korytrz do sypialni i łazienek.

Super to wyglada. Tez mamy jedna sciane z otworami. Po pierwsze doswietli swiatlem dziennym, a po drugie mozna na potrzebe wieczorow zrobic z niej ciekawa scene swietlna :-)

I ty Brutusie? Uparliście się, żeby mnie wkurzać?

Wypraszam sobie takie teksty - możemy się spotkać na ubitej ziemi i zobaczymy, kto ma lepszą wyobraźnie przestrzenną. :evil:

Architekt się po prostu przydaje. Jest tam aby pomóc, doradzić, uchronić przed błędami, powiedzieć co się da a czego nie itp. Nie powinien być od mówienia jak ma twój dom wyglądać.

Że też dorośli ludzie takie rzeczy gadają...

A nie lepiej w barze lub u mnie zawody w błocie :wink: ? Tam tez mozna sie przekonac kto lepsza wyobraźnie :lol: szczególnir po paru .....psach :wink:

Może być oczywiście i w błocie, kisielu lub oleju - nie wiem tylko, co na to Betsi... ;-)

A o jakich psach myślisz? Wsciekłych? :-D

Wracając do wątku o doświetlaniu, to czy orientowaliście się jaka jest różnica w cenie między oknem nieotwieranym a otwieranym? Ja wczoraj wymyśliłem, co by w jadalni zamiast jednego dużego okna zrobić właśnie taką ażurową ściane z 3 wysokimi przeszkleniami od podłogi do sufitu (np. 100x230), tyle, że nie otwieranymi.

Jeszcze nie podzieliłem się też wnioskiem z sobotnich rozmów - wszyscy właściciele wentylacji mechanicznych z rekuperacją są nimi zachwyceni (ich goście także). Piali tak, że hej. Należy jak najszybciej ustawić i uruchomić w po postawieniu domu, bo podobno wysycha od tego niesamowicie szybko.