Betsi2006 19.02.2007 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 A nie lepiej w barze lub u mnie zawody w błocie ? Tam tez mozna sie przekonac kto lepsza wyobraźnie szczególnir po paru .....psach Może być oczywiście i w błocie, kisielu lub oleju - nie wiem tylko, co na to Betsi... A o jakich psach myślisz? Wsciekłych? Wracając do wątku o doświetlaniu, to czy orientowaliście się jaka jest różnica w cenie między oknem nieotwieranym a otwieranym? Ja wczoraj wymyśliłem, co by w jadalni zamiast jednego dużego okna zrobić właśnie taką ażurową ściane z 3 wysokimi przeszkleniami od podłogi do sufitu (np. 100x230), tyle, że nie otwieranymi. Jeszcze nie podzieliłem się też wnioskiem z sobotnich rozmów - wszyscy właściciele wentylacji mechanicznych z rekuperacją są nimi zachwyceni (ich goście także). Piali tak, że hej. Należy jak najszybciej ustawić i uruchomić w po postawieniu domu, bo podobno wysycha od tego niesamowicie szybko. Depi Tu Brutus Mimo szsczerej sympatii do Ciebie, to chyba nie wyspałeś się dzisiaj. Z tą wyobraźnią to jest tak, że jeden ją ma a drugi nie i to żaden wstyd. Na przykład kobiety maja lepszą wyobraźnię jeśli chodzi o wyposażenie wnetrz, ogrody, kolorystykę, ale jak pójdą do lasu to z całą pewnością się zgubią bo maja znacznie gorszą orientację w terenie ( chyba że mają GPS-a ) I pomimo, ze mam wyobraźnię ( już sie tym dzisiaj chwaliłam) to też podpytywałam znajomego architekta o różne drobiazgi, a to po to zeby nie zrobić błędu ( o czym pisałeś). Na przykład architekt narysował mi, jak będzie wygłądało łączenie ściany od kuchni z podciągiem ( że zrobi się brzydki uskok) i wiem że to trzeba jakoś zmienić. Ale slkończmy temat. Jeśli chodzi o Fixy ( nieotwieralne okna) to są tńsze ok ok. 30-40 %. Z takich okien można robić duże nie dzielone powierzchnie. Ponadto jeżeli są one na parterze to nie ma kłopotu z umyciem. Pisałeś wcześniej o zmywarkach. To najlepsze urządzenie pod słońcem. Zużycie wody jest znacznie mniejsze niż przy ciągłym myciu ręcznym. Jeśli masz otwartą kuchnię, to chowasz brudy do zmywarki i jest beauty. Dobra jest funkcja opłukiwania ( żeby nie zaschły resztki jedzenia), jeżeli nie zapełniłeś jeszcze całej zmywarki. Do tej pory miałam zmywarkę 45 cm szer. Na 3 osoby momentami była za mała - zwłaszcza po większym obiedzie lub gościach. Dlatego też teraz będę kupowała 60 cm szer. Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 19.02.2007 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Wracając do wątku o doświetlaniu, to czy orientowaliście się jaka jest różnica w cenie między oknem nieotwieranym a otwieranym? Wieczorem będe miał wycene swoich okien. część z nich jest nieotwieralna więc jak chcesz to podeslę ci róznice. U nas to chyba wyszło na oknie jednoskrzydłowym przy okuciu zwykłym ok 200zł , a przy okuciu WK1 280zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 19.02.2007 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Mimo szsczerej sympatii do Ciebie, to chyba nie wyspałeś się dzisiaj. Z tą wyobraźnią to jest tak, że jeden ją ma a drugi nie i to żaden wstyd. No nie... Możesz mi wytłumaczyć skąd tak dobrze mnie znasz, że wiesz, że ja nie mam wyobraźni przestrzennej i dlatego właśnie wziąłem architekta??? Naprawdę nie jestem z stanie pojąć, czemu uparłaś się mnie obrażać i paternalizować... Sama zresztą podajesz potem doskonały przykład użyteczności tego stworzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 19.02.2007 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Dopisałem różnice w cenie okien w poprzednim poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 19.02.2007 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 U nas to chyba wyszło na oknie jednoskrzydłowym przy okuciu zwykłym ok 200zł , a przy okuciu WK1 280zl. Ale jaki to rozmiar i ile cena wyniosła? Bo to chyba nie jest stały składnik kosztu okna- na pewno rama i okucia do dużego okna kosztują więcej, niż do małego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.02.2007 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Hello, Dawno mnie nie było... Depi:Mój jest z Mokotowa. Jeszcze nie przeszliśmy do wnętrz, więc nie wiem, jak się przy tym sprawdza, ale chłopak młody, z pomysłami. Robił jakieś kluby, kafejki itp. Czy nie jest to przypadkiem Pan z pracowni Studio S3? Aha, dzięki Jewrioszka za news o pogodzie! Od razu mi lepiej... Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 19.02.2007 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Mimo szsczerej sympatii do Ciebie, to chyba nie wyspałeś się dzisiaj. Z tą wyobraźnią to jest tak, że jeden ją ma a drugi nie i to żaden wstyd. No nie... Możesz mi wytłumaczyć skąd tak dobrze mnie znasz, że wiesz, że ja nie mam wyobraźni przestrzennej i dlatego właśnie wziąłem architekta??? Naprawdę nie jestem z stanie pojąć, czemu uparłaś się mnie obrażać i paternalizować... . Depi Pls nie prowokój. Ja też sie dzisiaj nie wyspałam Serdecznie pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 19.02.2007 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Kochani Prognozy pogody przewidywane przez Jewrioszkę potwierdzają się. Od początku przyszłego tygodnia od 5 stopni na + i w górę. Mój szanowny małożonek powalczył dzisiaj z błockiem na drodze dojazdowej do działki i wraz z sąsiadem wbili w tą drogę sporo gruzu i żużlu. wreszcze będę mogła wjechać pod działkę swoim samochodem i bez kaloszy Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 19.02.2007 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Ja nie wiem, jak jest z tym błockiem. Wczoraj u Jewrioszki nic nie dało się kopać, bo ziemia zamarznięta. Z drugiej strony gdzie się nie ruszyć błoto. Jakoś trudno o równowagę. Kalosze już mam naszykowane jako sprzęt obowiązkowy w czasie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 19.02.2007 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Betsi Dobra - zakończmy temat stwierdzeniem, że każdy robi, jak mu się widzi. Kwestia gustu, nie niedomagań umysłowych. Teraz pytanie - jak to zrobiliście i ile Was kosztowała ta droga? Mnie czeka zrobienie tego samego. I czy na zrobienie drogi trzeba mieć jakieś pozwolenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 19.02.2007 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Czy nie jest to przypadkiem Pan z pracowni Studio S3? Raczej nie - jego zaczyna się jakoś na "X", ale nie pamiętam dalszej sekwencji literek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 19.02.2007 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 U nas to chyba wyszło na oknie jednoskrzydłowym przy okuciu zwykłym ok 200zł , a przy okuciu WK1 280zl. Ale jaki to rozmiar i ile cena wyniosła? Bo to chyba nie jest stały składnik kosztu okna- na pewno rama i okucia do dużego okna kosztują więcej, niż do małego? Okno 100x140, ale to bez znaczenia. Okucie zwykle to taki standard do, kazdego okna nie dajęce dokładnie nic. Okucie WK1 to 4 zaczepy antywlamy, a róznica jest dopiero przy drzwiach balkonowych i okuciu wk2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 19.02.2007 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Pewnie robiliscie juz wstepne rozeznanie w sprawie kominkow. Planujemy z PW, przegladamy modele, wzornictwo i osprzet ... Hmmm ... wiekszosc opinii jest za Makroterm, ale to wzornictwo ... nijak by sie mialo do planowanego przez nas wnetrza. Pod wzgledem wygladu odpowiada nam Lechma i Urlich. Czy macie moze jakies przemyslenie, albo opinie na ten temat? Na Forum nie spotkalam opinii od posiadacza kominka Urlich Co do Lechmy to tez nie ma zbyt wielu uzytkownikow organoleptycznych Co do blotka na budowie, mam dzialke na gorce i to w dodatku piaszczystej. Z nadmiarem wody problemow zadnych, wszystko wsiaka lub splywa gdzies daleko. Bylyby natomiast problem z checia posiadania wymagajacych roslin. Ale my takowych chceci nie mamy Ma byc tylko rozrywkowy taras i rowna trawa dla treningow z psem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 19.02.2007 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Byłbym zapomnial róznica zalezy także od ilości skrzydeł w danym oknie, które likwidujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 19.02.2007 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Pewnie robiliscie juz wstepne rozeznanie w sprawie kominkow. Tak, ale nas interesuje tylko aby miał króciec do podłączenia komory spalania do doprowadzenia powietrza z zewnątrz. Oraz aby nie był z wyglądu zbyt nowczesny i był z żeliwa. i oczywiście w miare tani. Co jest pojęciem względnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 19.02.2007 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Depi Jest to droga prywatna. Żadne pozwolenie na utwardzenie nie jest potrzebne.Na ok. 50-60m drogi-błota wrzucono resztki gruzu z budowy oraz 4X18ton żużlu ( 4X350zł)Po wrzuceniu gruzu należy przejechać się po tym kilka razy ciężkim samochodem, na to rozsypać żużel i też "rozjeździć".Z tego co mówił mąż przydałaby się jeszcze z jedna wywrotka żużlu.Mieliśmy mało gruzu, bo jakby dać go więcej to wtedy tego zużlu tyle nie byłoby trzeba. Sprawdziłam okna Okno w ramie ( FIX) 1500x1850 - 725 złOkno uchylno-roztwieralne 1200x1450 - 731zł.Widac, że sporo mniejsze okno otwieralne kosztuje tyle co większy FIX. PozdrawiamBetsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 19.02.2007 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Amber - mi się tez Lechmy podobają, a Makrotermy są paskudne. W sam raz do rustykalnych mebli i poroża na ścianie Ja jestem pod wrażeniem taniości tych kominków - najwypasieńsza Lechma kosztuje coś ponad 4tys. Fajne ma tez Spartherm z tych, co ja oglądałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 19.02.2007 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Amber - mi się tez Lechmy podobają, a Makrotermy są paskudne. W sam raz do rustykalnych mebli i poroża na ścianie tez tak mysle Co do Lechmy, znalazlam na Forum pare opinii uzytkownikow, ktorzy maja te kominki od roku do 2 miesiecy. No i wszyscy byli zadowoleni Cena tez jest ok, ale trzeba miec na uwadze koniecznosc dokupienia wyposazenia dodatkowego np. naczynia wzbiorczego, wymiennikow, pompy, zaworow itp. itd., oraz to ze podane na stronie ceny sa netto. No i uzbiera sie pare stowek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.02.2007 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Betsi, Czy mogę prosić o namiar na Twojego "żużlowca"? mam do utwardzenia ok. 70m drogi i dotychczas płaciłem po 400 PLN za szlakę... Dzięki i pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 19.02.2007 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Dzięki za info - oknowe i utwardzeniowe A "szlaka" to wyjątkowo paskudne słowo... Bueee.... Nie chce mieć szlaki na działce! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts