Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

AmberWind, Depi

Szukam wkładu kominkowego takiego co jest przeszklony z trzech stron, ale nie półokrągły. Widzieliście gdzieś coś takiego?

Pozdrawiam

Betsi

Betsi, na projekcie mojej pani architekt mialam na poczatku kominek przeszklony z dwoch stron ... i ... i pomysl upadl :cry: Nie spotkalam wkladu z PW z takim przeszkleniem.

Mam jeszcze jedno pytanie z cyklu mej glebokiej nieswiadomosci ;)

Czy jest sens montowania czujki czadu w pomieszczeniu, w ktorym planuje piec kondensacyjny z zamknieta komora spalania?

Też myślałam o czujkach dymu w kotłowni i kuchni. Ale nie wiem czy o tym rozmawiać z elektrykiem czy kim?

Betsi

Betsi,

Poniżej link do wkładu o jaki Ci chodzi, przeglądając allegro natknąłem się. Tak więc takie wkłady na pewno są, tylko być może nie są tak popularne i trzeba trochę bardziej poszukać.

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=164694312

Mam też ciekawy tekst wogóle odnośnie kominków i wkładów kominkowych, warto przeczytać przed dokonaniem wyboru:

http://www.kominki.org.pl/kominki/kominki_1.html

Michał

Czy jest sens montowania czujki czadu w pomieszczeniu, w ktorym planuje piec kondensacyjny z zamknieta komora spalania?

To zależy, jak bardzo jesteś paranoidalna. Trzeba by zapytać fachowca, ale szansa, że piec ulegnie destrukcji w taki sposób, aby CO się ulatniał do wewnątrz są niezwykle bliskie zeru. Dołożenie czujki zmniejszy prawdopodobieństwo zaczadzenia z 0,0001% do 0,00001% (czujki też nie dają 100% pewności).

Jesli sądzisz, że dzięki temu będziesz spokojniej spała to bierz. Cena jest tak znikoma przy ogólnej cenie domu, że czemu nie?

Betsi, Amber Kominków różnych jest jak psów, tylko o co Wam chodzi, gdzy mówicie "z dwóch/trzech stron"? Tak na wylot? Czy po prostu od przodu, z lewej i z prawej? Oba typy sa dostępne.

Nie wiem, jaka moc Was interesuje, ale TO wygląda naprawde ładnie... Gdyby tylko był mocniejszy...

..... tańszy :o

Poniżej link do wkładu o jaki Ci chodzi, przeglądając allegro natknąłem się. Tak więc takie wkłady na pewno są, tylko być może nie są tak popularne i trzeba trochę bardziej poszukać.

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=164694312

ten kominek to kominek ze strony

http://kratki.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.kratki&product_id=71&category_id=6&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=3

i na dokladke drożej niz na stronie a to ten sam koleś.

Amber jak rozumiem nie masz żadnego konkretnego "ale" do kominków z "kratki"?

Bo ja nie mam, za to widze spro plusów na ich korzyśc w stosunku do konkurenta z Poznania.

1. Sa żeliwne , a nie stalowe.

2. Maja radiatory ktorych nie maja Lechmany.

3. Sa przystosowane do ciągłegp palenia.

W pozostałych parametrach zbytnio się nie różnią. Same plusy. Tylko że do pierwszego producenta mam ok 60 km, a do poznania ok 400. W razie czego serwis mi lachy nie robi sam im zawoże stuff i sie do niego przykuwam przed bramą. :wink:

Chyba że znajdzie sie praktyk który mi pwoe że są do ....kitu. 8)

Jesli ktos kogos takiego znajdzie to prosze o namiar.

jewrioszka,

Nie mam konkretnych "ale". Pisalam o tym wczesniej. Jednakze przed wyborem chcialabym poznac opinie kogos, kto przynajmniej jeden sezon uzytkuje taki kominek. Poki co szukam takich referencji i nie znajduje zbyt wielu.

Znalazlam cos takiego http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=878111&highlight=zuzia+kominek#878111

Kochani potrzebuje informacji o działkach budowlanych do kupienia z okolic dobiesza, wojciechowic, baniochy itp. Moja kuzynka zakochała się w naszych okolicach i szukam dla niej działki 1300 -2000 m kw. Gdybyście coś widzieli lub słyszeli to dajcie znać.

A ja mam pytanie czy ktoś ma sprawdzonego kierownika budowy - musi być piła bo ja mam miękkie serce i za dużo wybujałej fantazji. Nie musi być najtańszy ale dobry.

Depi

Kominek to jest właśnie TO co pokazałeś lub coś w tym stylu.

Tylko moc mała. Mówiono mi że powinien być żeliwny i mieć 14W ( może ciut mniej)

Inne pytanie do Was.

Czy słyszeliście żeby izolować podłogę na gruncie keramzytem?

Oczywiście też folią, styro i wszystkim innym co normalnie jest potrzebne.

Podobno danie warstwy keramzytu jest bardzo pomocne w osiąganiu lepszych parametrów cieplnych podłogi. (Nie robię podłogówki)

Czy orientujecie się jakie są koszty keramzytu ( np warstwa ok. 10cm)

Pozdrawiam

Betsi

Wracając do wątku o doświetlaniu, to czy orientowaliście się jaka jest różnica w cenie między oknem nieotwieranym a otwieranym? Ja wczoraj wymyśliłem, co by w jadalni zamiast jednego dużego okna zrobić właśnie taką ażurową ściane z 3 wysokimi przeszkleniami od podłogi do sufitu (np. 100x230), tyle, że nie otwieranymi.

Ja będę 3 okna 60x210 właśnie w jadalni. Świetny pomysł. Na modelu 3D fajnie wygląda.