Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

to ja jeszcze z innej beczki - czy ktoś zastanawiał się nad klasycznym, otwartym kominkiem?

bo nam w głowie taka myśl dzisiaj zaświtała...

Pozdrawiam

Podobnie jak u Betsi, na tarasie do imprezowania.

W domu nie. Po pierwsze potrzebuje kominka jako wsparcie do ogrzewania gazem. Po drugie nieakceptowalny jest dla mnie niski poziom bezpieczenstwa i ewentualne zagrozenie zaproszenie ognia, wypalone dziury w kanapach od "biegajacych" iskier, a na zakonczenie ogromna "zarlocznosc" na tlen.

to ja jeszcze z innej beczki - czy ktoś zastanawiał się nad klasycznym, otwartym kominkiem?

Pozdrawiam

Ja bede miala taki wlasnie.

I bedzie duzy , bardzo duzy

poważnie?? będziesz miała duuży otwaty kominek w domu? a jak podchodzisz do problemów, o których napisała AmberWind??

u nas jeszcze dochodziłby problem plączących sie po domu kotów...

czy moze po prostu chcesz mieć otwarty ogień, i nic innego cie nie martwi??

Pozdrawiam

Betsi - mowę wysłałem Ci na maila.

Priv niektualny.

Jesli masz wentylacje mechaniczną to taka mozliwość całkowicie odpada. :cry: , zbyt kłopotliwe i niebezpieczne.

Taka sobie ta umowa. W par. 5 jest namieszane trochę (o wykonanie przedmiotu której umowy tu chodzi?).

Powtórzę swoje poprzednie stanowisko - ważne jest możliwie dokładne sprecyzowanie zakresu obowiązków wykonawcy/kierownika, w tym terminów i kary za ich niedotrzymanie. Reszta i tak jest uregulowana w prawie powszechnie obowiązującym.

poważnie?? będziesz miała duuży otwaty kominek w domu? a jak podchodzisz do problemów, o których napisała AmberWind??

W czesci living roomu z kominkiem bedzie lezal na podlodze kamien naturalny , moze gres nie wiem jeszcze .

Pokoj jest dosc duzy , bedzie tego okolo 60m2 wiec jakos sobie poradze.

Tyle , ze nie mam zadnych zwierzat i miec nie bede .

Barozi gratuluje :D

Teraz aby do wiosny :p

Depi,

Zadam niewygodne pytanie, juz wiesz ktora to dzialka? 8)

barozi,

Nooo ... to juz prawie pana koparkowego mozesz umawiac :-)

BTW dokladnie przetrzasnelam temat parkietow. Bambus fajnie wyglada, ale tylko na poczatku. Na Forum jest pare dobrych wnioskow na ten temat, dodatkowo pogawedzilam z panami parkieciarzami i uzytkownikiem takowego parkietu, ktory ma go od ubieglego roku. Wszyscy byli na "nieeeee". Parkieciarze traktuja go jak prasowana trawe, bardzo wymagajacy pod wzgledem i ukladania i pozniejszych zabezpieczen, nie mowiac juz jak dokladnie trzeba sprawdzac paczki desek, sprawdzac wilgotnosc, trzymac sie okreslonych norm itp. itd.

barozi Zarąbiscie! Fajnie macie wszyscy... :-(

Ale co tam - alleluja i do przodu!

Barozi - ile Twój architekt robił projekt? (w sensie jak długo?)

Zlecenie złożyłem na początku listopada, a projekt dostałem na początku lutego. 3 miesiące to chyba nie tak długo.

Dzięki dla wszystkich za gratulacje.

AmberWind,

Widzę, że chyba rzeczywiście z tym bambusem to nie będzie najlepszy pomysł. Żona najbardziej to chciałaby w salonie położyć deski, tylko jeszcze nie wie jakiego koloru. Na ciemnym dość mocno widać kurz, więc może jasne?? Jeszcze nie wiem, ale do czasu wykończeniówki na pewno się wyjaśni :)

Barozi - suuuuper. Na pewno szybko dostaniesz pozwolenie.

A ekipa już umówiona, materiał budulcowy zaklepany?

A u mnie wczoraj przyjechała nowa ekipa ( mam nadzieję, ze druga i ostatnia). Dzisiaj ustalamy gdzie ścianki działowe, cegiełki zaklepane. Dzisiaj przywożą piach i cement. I w ogóle ruszamy.

Pozdrawiam

Betsi

A u mnie wczoraj przyjechała nowa ekipa ( mam nadzieję, ze druga i ostatnia). Dzisiaj ustalamy gdzie ścianki działowe, cegiełki zaklepane. Dzisiaj przywożą piach i cement. I w ogóle ruszamy.

Nooooo ... same dobre wiesci mamy :-) No to kciuki za to, aby ta ekipa, byla TA ostatnia :-)

A my od wczoraj ocieplamy poddasze. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazuja, ze od przyszlego tygodnia wchodzi elektryk :-)

Betsi2006,

Ekipa umówiona. Czeka na sygnał. Tzn. ja, mój teść i jego pomocnik :)

Materiał, a dokładnie ceramika zamówiona, ale nie wiadomo kiedy będzie i w jakich cenach :( Jestem zapisany w 3 składach i czekam na info z następnych dwóch.

Apropos. Wczoraj byłem w Prażmowie w składzie i pogadałem trochę z właścicielem. Okazuje się, że braki w ceramice wynikają z tego, że ludzi już nie korzystają z hurtowni tylko jeżdżą od razu do producenta. Powiedział, że jak ostatnio zadzwonił do cegielni to mu zaśpiewali 6,50 zł/szt za MAX 220 jeśli chce mieć na teraz. Mówi że to jest cena zaporowa, aby hurtownie nie wykupowały im towaru. Oczywiście zawsze uda się coś uszczknąć cegielniom, ale trzeba wystać ze 3 dni w kolejce, a on na to nie ma pieniędzy.

Podobne problemy mają zacząć się ze styropianem, bo idzie 30% podwyżka.

Jak ja lubię jak się Wam wszystko rusza :wink:

Barozi no to teraz odliczaj dni do wbicia łopaty lub łychy kopary - super :D

wczoraj się dowiedziałam od swojej architekt, że nawet jest możliwe uzyskanie pozwolenia w tydzień a to ważne np. do mojego kredytu

Ja też nie stoję w miejscu i mam nadzieję do końca marca uporać się z papierkami i złożyć o pozwolenie. A ekipa tylko czeka na hasło