Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja też nie stoję w miejscu i mam nadzieję do końca marca uporać się z papierkami i złożyć o pozwolenie. A ekipa tylko czeka na hasło

Ale bedziemy miec pracowita wiosne i lato i jesien na naszym watku!

Zazdrosnico, rowniez sciskamy za szybkie rozpoczecie prac i za dobre umowy kredytowe!!!

jewrioszka, przeczytales posty pod linkiem, ktory podalam? Co sadzisz o tym mankamencie Zuzi? Jesli ta szyba rzeczywiscie sie tak brudzi, to zdecydowanie spada przyjemnosc korzystania z takiego zaczadzonego kominka :( Do tego dochodzi jeszcze, zglaszana przez jakiegos uzytkownika, marna jakosc wkladu zeliwnego. Czy tak jest w istocie, trudno powiedziec. Natomiast problem z szyba, powtarza sie wlasciwie u wszystkich.

Chyba jednak postawimy na inna firme.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Barozi

To Ty masz najlepszą ekipę.

Trochę zmartwiłeś mnie tym styropianem, bo jesli chodzi o cegły to potrzebuje już tylko 2 palety 11.5, więc koszt nie będzie duży. Ale styro muszę kupić i to dużo i wełne mineralną na dach.

Jak wszyscy się rozpędzimy z tymi budowami, to może wspólnie i nową drogę do W-Wy pobudujemy ( z gruzu z naszych budów) :wink:

AmberWind

Piszesz że dach teraz ocieplasz. Czy masz deskowanie czy tylko folię i dachówkę?

Pozdrawiam

Betsi

AmberWind

Piszesz że dach teraz ocieplasz. Czy masz deskowanie czy tylko folię i dachówkę?

Mam tylko folie :( Opcja deskowania pojawila sie u nas zbyt pozno i dach juz wlasciwie caly byl ulozony. Przez chwile mialam nawet pomysl rozebrania dachu i odeskowania, ale odwiedziono mnie od tego pomyslu. Gdyby za pare lat bylo cos z dachem nie tak, to bede sie wtedy zastanawiac. Mam jednak nadzieje, ze przez dluzszy czas nie bedzie z nim zadnych problemow.

Amber prawie w kazdym produkcie zdażaja się wadliwe egzemplarze. Ta firma ma wszystkie aprobaty. Jest blisko. Serwis dziala szybko.

Z powodu jednego wkladu nie warto z niej rezygnowac. Ponadto 3 opinie to za mało na podjęcie decyzji tym bardziej że jak cos jest ok. to sie tym nie pisze bo brakuje motywacjo-emocji :wink:

My juz dawno podjęliśmy decyzje o zakupiue w tej firmie, ale nic do końca nie jest jeszcze przesądzone.

Wiem jedno raczej nie kupie Lechmana.

Na pierwszym etapie budowy. Trzeba przeprowadzić rurę przez fundament. Przyjrzyj się dokładnie, bo być może masz to w projekcie.

Ja w każdym razie mam i tak zrobię.

Nawiew z pokoju to zabieranie tlenu. A jak będziesz miał szczelne oka i reku, to wręcz zaburzy się cały układ.

Ponadto jesli nie masz osobnego doprowadzenia powietrza do komory spalania to caly czas ogrzewasz świeże i zimne powietrze które zasysasz z zewnątrz. Kolejnośc więc jest taka.

1. Powietrze do domu napływa z zewnątrz.

2. Po drodze wstępnie sie nagrzewa

3. Juz nagrzane trafia do komory spalania

4. I juz zuzyte leci w kosmos przez komin.

5. Po czym z zewnatrz zasysamy znowu zimne powietrze.

Kominek wykonuje więc syzyfową prace.

Żeby było mało według przepisów inwestor musi doprowadzic do kominka z wkładem powietrze osobnym kanałem

Proponuje tez aby powietrze bylo doprowadzone bezposrednio do komory spalania poprzez czopuch w kasecie, a nie w jej pobliże jak pisza niektórzy.

Jeśli doprowadzicie je tylko w pobliże to będzie nastepowac naplyw zimnego powietrza do pomieszczenia i nie pomogą żadne przepustnice. Poza tym niema żadnej gwarancji że wlasnie to powietrze zostanie wykorzystane w procesie spalania.

A ja wlasnie zamowilem wiezbe i rożnej maści deski 8)

Wieczorem spotykam sie z kierbudem wypełnić druczki i w czwartek (zaraz po uprawomocnieniu pozwolenia) zgłaszam rozpoczęcie budowy :lol:

No i w czwartej rusza wycinka mojego prywatnego lasu!!! :cry:

Oj dzieje się dzieje! Wreszcie!!

Pytanko: ile kosztowało was wytyczenie domku przez geodete? I czy robił one pełne wytyczenie ław, czy tylko obrys? A może budowlańcy sami sobie wytyczyli, a geodeta tylko zrobił wpis??

Pozdrawiam

wiezbe w OL-BUDzie, cena 700 za/m3 impregnowana (ale wycene mialem juz dawno i nie wiem czy tanio czy drogo - anyway juz nie negocjowalem)

a z tym geodeta - moj zaspiewal 400-500 PLN za wytyczenie, w zaleznosci czy tylko obrys, czy tez ławy... z tego co mowicie, to chyba nawet dobra cena?

Pozdrawiam

Mnie przeraża, że gdzie nie postawię nogi to wszyscy chcą ode mnie jakieś pieniądze i to niemałe i najlepiej przed czymkolwiek *^*&%&^*(&(*&^&%^%#$ :evil:

nad kominkami też się muszę zastanowić, podpytam wykonawcy, bo oni też się zajmują montazem kominków

W OL-BUDZIE jest póki co najtaniej w okolicy.

Bipop wspominał o błędach przy wytyczaniu jego domu przez geodetę, nie chciałabym na niego trafić, kto korzystał i z jakiego którego może mi polecić.