Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co odradzają? Cały parter ogrzewany podłogówką??? A mnie się wydawało, że w ogóle doradzają cały dom tak zrobić?

:o

Są co najmniej 2 powody.

http://www.e-instalacje.pl/88_2597.htm

oraz

http://www.muratordom.pl/eksperci_budowairemont.htm?akcja=odpowiedz&pytanie=697&specjalnosc=40

Drodzy Forumowicze pragne donieść że dom jednej z naszych forumowiczek został przedstawiony w prasie fachowej.

Mianowicie na stronie 84 marcowego Muratora jest prezentowane zdjęcie domu Forsycji wraz z krótkim opisem.

Forsycjo i jej mężu moje gratulacje.

A który to? Eweliny, Andrzeja czy Tomasza?

W pierwszym linku nie znalazłem ani słowa na ten temat, raczej polecali podłogowe. W drugim jest wyrażony pogląd nieco chyba kontrowersyjny, bo do tej pory wszędzie czytałem, że właśnie ogrzewanie podłogowe pozwala na uniknięcie konwekcyjnego podnoszenia kurzu.

Ale ponownie - rupta co hceta :-)

Ja jednak chyba będę miał podobny problem, bo chcę w łazience na dole zrobić też drabinkowe grzejniki...

Masz już kogoś do podłogówki? Czy też sam chcesz robić?

A co to za filozofia ta podłogóka? Prostsza niz grzejniki.

Poniżej cytat.

Pokoje

W pokojach istotna jest znaczna strata ciepła przez okna lub powierzchnie przeszklone. Jeśli jako rozwiązanie wybierane są grzejniki, zaleca się ich montaż pod oknem (aby spełnić to zalecenie, moż-

na wybrać niższy a szerszy grzejnik). Każdy grzejnik powinien też mieć termostat. Umożliwia to ustawienie na noc niższej temperatury w sypialni (np. 18°C), która zapewni zdrowy sen.

W pokojach dziennych, szczególnie oszczędnie umeblowanych można także zastosować ogrzewanie podłogowe. Nie jest ono natomiast polecane w sypialni. Wiąże się to ze znacznym zagospodarowa-

niem podłogi (łóżko, meble nocne i szafki najczęściej zajmują duży procent powierzchni) oraz z uży-

waniem grubych dywanów.

Jeśli chodzi o kontrowersje, to wyrażnie tam pisza że wiąże sie z to z wysokościa na jakiej znajduje sie nasza glowa podczas snu.

Chyba idzie wiosna bo strasznego powera dostaliście. Miło tak czytać, że praca wre, mury się pną do góry a Wy wciąż pełni entuzjazmu i sił do dalszych zmagań z budową

Też bym chciała już mieć to pozwolenie na budowę a ja niestety wciąż w pieleszach. Może chociaż w tym tygodniu uda się uzgodnić z architektem zmiany w projekcie. Och jak ciężko rozpocząć budowę własnego domu!!!!!

Marto,

Dziekuje :-)

Co do podlogowki, to postanowilismy ja zrobic wlasciwie wszedzie oprocz czesci salonu gdzie bedzie parkiet, naszej sypialni i fitness room'u. W lazienkach bedzie i podlogowka i grzejniki drabinkowe. Byc moze grzejnik wstawie tez do gabinetu (z podlogowka). Lubie jak pomieszczenie gdzie pracuje szybko sie nagrzewa i tak szybko nie stygnie ;) A tak w ogole to w domu mam zawsze 24 - 25 stopni. Okropny ze mnie zmarzluch :oops:

Czy pamiętacie, jak Barozi wystartował do pana od pozwoleń na budowę w Prażmowie, ale pana akurat tego dnia nie było w urzędzie?

Od nowego roku do starostwa w Piasecznie są brani przymusowo pracownicy z każdej filii Wydziłau Architektoniczno-Budowlanego w powiecie. Raz padnie na Prażmów, raz na Tarczyn a innym razem na Górę Kalwarię.

Właśnie coś się chciałam dowiedzieć i poprosiłam o połączenie z osobą, która nas obsługiwała. Byłam zaskoczona, kiedy mi powiedziano, że ten pan tam nie pracuje... a tak wogóle jest w innej miejscowości.

ja to bym chciała klimaty starożytnego Rzymu jak już :p

u mnie podłogówka odpada ze względów zdrowotnych - unoszenie się kurzu - mój facio to straszny alergik na pierze i kurz, a mnie nic nie bierze :lol:

Depi jak nie wkleisz zdjęcia działki wybranej to nie uwierze 8)

o raaaany to lece kupić już ten murator a tak zwlekałam - szkoda mi piniędzy jakoś było - projekt mi dziś wysłali więc na dniach bede go miała - już sie boję czy dobrze zrobiałam :-?

Depi jak nie wkleisz zdjęcia działki wybranej to nie uwierze 8)

No wybrana została ta, co na początku miała być, czyli zdjęcia są już wklejone. Czy mam jechać i zrobić aktualne zdjęcie ze sobą dumnym jak paw, trzymającym nagę na szpadlu? ;-)

Co Wy gadacie z tą podłogówką? Przecież właśnie teoria obowiązująca jest taka, że podłogówka jest niskotemperaturowa i oddaje swoje ciepło nie przez konwekcje (jak grzejniki), tylko przez promieniowanie które nie powoduje unoszenia czegokolwiek.