Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No ja też tak myślałem, ale zaczynam się zastanawiać. Po pierwsze musisz odliczyć cenę kotła gazowego i, przede wszystkim, przyłącza. To pierwsze to kilka (8?) tysięcy, to drugie może być 10 i więcej. Po drugie ja odliczam planowane panele słoneczne - kolejne min. 10 tys.

Odwiert na studnie i tak będę musiał zrobić, bo do wudociągu mnie raczej nie podłączą. Czyli dolne źródło i tak mam.

Czyli mam 30 kzł oszczędnośći.

Za tyle można już tańsze modele pomp upolować. Nawet jeśli trzeba dorzucić to już niewiele. Jeśli się będzie amortyzować 10 lat i tak jest bardziej opłacalne niż panele słoneczne.

Opłaca się? Zaczynam się temu uważnie przyglądać.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do pompy ciepła będziesz potrzebował nie jednej studni a dwóch. Pierwsza z której jest ciągnięte ciepło a dryga tzw. zrzutowa. Czyli koszt studni pomóż przez 2. Musisz też zwrócić uwagę jak głęboka ta studnia musi być. Jakaś głębokość obliguje do uzyskania jakiegoś pozwolenia lub coś takiego, a poza tym głębokie studnie (takie powyżej 30 m) nie są wcale tanie w wierceniu.

Oczywiście koszt ten odpada przy poziomym wymienniku ciepła.

Faktycznie ceny pomp trochę spadły. Jak patrzyłem pół roku temu to ceny oscylowały w okolicach 40 tyś zł .

W moim przypadku nie będę miał gazu w ogóle (przynajmniej na razie). Gmina planuje gazować naszą okolicę w nieokreślonym terminie. Szybciej chyba doczekamy się kanalizacji. Ja planuję piec retortowy i solary do ogrzania wody. I może kominek z płaszczem wodnym. Jeszcze się nie rozglądałem szczegółowo więc cen nie znam.

Nie wiem co sobie tam piszą w podłogówce, ja wiem swoje i wole nie ryzykować, moze będzie ale tylko w łazienkach, na pewno nie w sypialniach.

Pompa ciepła jest za droga. Solary hmm czy teraz wydawać 100 % swojej kasy czy też się pokusić za parę lat na termomodernizację która bedzie dotowana z BOŚ.

Na razie kominek z rozprowadzeniem ciepła i piec z rusztem wodnym, koszem zasypowym i sterowaniem elektronicznym. Najtańsze dla mnie rozwiązanie póki co. No i jeszcze reku.

Jak jest taka zima jak też grzeją ludzie samym kominkiem i mają bardzo ciepło (byłam, dotykałam, czułam :p )

Jeżeli ktoś planuje pompę ciepła, to podłogówka jest do tego idealna.

Chyba że jest ktoś uczulony/alergik , to raczej jest niewskazana ponieważ bardziej unosi sie kurz w powietrzu. Faktem jest że generalnie, niezaleznie od rodzju ogrzewania, jeżeli jest w domu alergik, to podłogi powinno się wycierac codziennie na mokro i jak namniej dywanów i innych.

Ja nie robię typowej podłogówki. W salonie daję niskie kaloryferki pod okno.

( w ostanim Muratorze jest przegląd róznego rodzaju grzejników - na prawdę mozna wybrać coś nie rzucajacego sie w oczy lub dla odmiany coś bardzo kontroweryjnego)

Natomiast mam zamiar zrobic coś a'la podłogówkę w łazienkach i wiatrołapie.

Podpowiedział mi to mój znajomy hydraulik. robi sie drugi obieg ( rury rozciąga sie po podłodze jak podłogówka) od kaloryfera i wykorzytuje sie wodę wracajacą z kaloryferów. Podłoga jest idealnie podgrzana. Dodatkowy koszt do taki, ile kosztuje więcej metrów rury w podłodze.

Pozdrawiam

Betsi

AmberWind

Sprawdzałaś może te kuchnie z Chobotu?

Betsi

a ja nic tylko sie chwale :wink:

mam juz "ostateczne" pozwolenie na budowe i zarejestrowany dziennik

a mówia, że środa to dzień pracy wewnetrznej 8)

bylem tez w "swoim" skladzie - facet twierdzi, ze ludzie juz nie pytają "po ile", tylko "czy jest"

zreszta cena ceramiki np. juz nie podlega u nich negocjacji, nie przyjmuja tez zaliczek, a jedynie płatność z góry pełnej kwoty

a bloczki fundamentowe juz podobno po 2,9 brutto :o

Pozdrawiam

zreszta cena ceramiki np. juz nie podlega u nich negocjacji, nie przyjmuja tez zaliczek, a jedynie płatność z góry pełnej kwoty

Zgadza sie , ja uzupelnialam dzis zapas U 220 i placilam po ok. 3.50 .Tak naprawde to zobacze jak przyjedzie po ile bedzie.

Cegle pelna po 0.82 .

Na dodatek , trawertyn , ktory mi psauje na holl jest po 399m2 netto :D

Coz ?Sami sobie zgotowalismy ten los .

Dziekuje za namiar na drzewo

Gratuluje pozwolenia i dziennika

Betsi z nieba mi spadłaś (jak zwykle) szukam kumatego hydraulika i coś takiego by mi pasowało.

Ja bez dywanów, koców, narzut na kanapy i innych już się dawno obywam, nie bedzie zasłon, firanek tylko rolety czy coś takiego podobnego ala verticale.

Niskie kaloryferki tyż fajne musze rzeczywiście obejrzeć tego muratorka.

No ja też zaczne już pytać o materiały. ale nie wczesniej niz od marca teraz szkoda mojego czasu.

lkmiec Jeszcze raz się czymś pochwalisz, to jako grupowy bojownik będę zmuszony podjąć zdecydowane kroki! ;-)

A serio to gratuluje błyskawicznych postępów.

Co do ogrzewanie, to przestańcie głosić herezję! Grzejnik o temp. 60st pracuje głównie konwekcją, czyli zasysa powietrze zimne z dołu (z kurzem) i podgrzane wyrzuca do góry. Niskotemp podłogówka pracuje głównie promieniowaniem. Takie są prawa fizyki. Ale ponownie - rupta co hceta.

Jak ktoś w hallu daje trawertyn to ja nie mam więcej pytań :-)

barozi Na co dajesz ten piec? Chyba nie na węgiel? (fuj! smrodzi!)

Betsi z nieba mi spadłaś (jak zwykle) szukam kumatego hydraulika i coś takiego by mi pasowało.

Ja bez dywanów, koców, narzut na kanapy i innych już się dawno obywam, nie bedzie zasłon, firanek tylko rolety czy coś takiego podobnego ala verticale.

Niskie kaloryferki tyż fajne musze rzeczywiście obejrzeć tego muratorka.

No ja też zaczne już pytać o materiały. ale nie wczesniej niz od marca teraz szkoda mojego czasu.

Jeżeli byłam Ci w czym pomocna do tej pory, to cała przyjemność po mojej stronie.

Ja też troche alergik jestem, ale nie tak bardzo żeby dywanów nie mieć.

Jak odkurzam mieszkanie to kicham jak kot.

Do tego hydraulika to chyba masz jeszcze trochę czasu. Poczekaj aż zrobią u mnie i zdecydujesz czy ten pomysł Ci odpowiada. Planuje instalować hydraulikę za ok. 1mieś, to będziesz mogła zobaczyć o co w tym wszystkim chodzi ( za bardzo sie też na tym nie znam).

Też się troszkę pochwalę.

U mnie dzisiaj ziemię z domu wyrzucaja i szykuja podłogę. Jutro-pojutrze żwir, piach i chudziak. Mieli stawiać ścianki działowe na poddaszu, ale troszkę za zimno będzie jutro i pojutrze. Będą je stawiać od poniedziałku. :D

Pozdrawiam

Betsi

barozi Na co dajesz ten piec? Chyba nie na węgiel? (fuj! smrodzi!)

Na chwilę obecną drewno, ale może się zmieni i będą pelety lub może coś jeszcze innego. Raczej odrzucam węgiel brunatny i kamienny.

Jako drugi, wspomagająco-oszczędnościowy piec będzie u mnie na wszystko

( drewno, węgiel, pelety, gazety i wszystko co można spalic i mieć z tego ciepełko). Jak główny - piec gazowy kondensacyjny z zasobnikiem.

Betsi

I co my byśmy robili w pracy bez internetu :wink:

a teraz tradycyjnie - pytanie dnia:

co zrobić z drewnem, jakie pozostanie mi po wycince - drewno sosnowe, srednice od 15 do 35 cm, wysokie te drzewa że hej

konkurencyjne koncepcje:

- oddać ludziom od wycinki (odliczają od usługi)

- pociąć na stemple te węższe i na deski te grubsze (jest taka maszyno do robienia tego na działce)

- pociąć na stemple te wężdze i na opał te grubsze

- pociąć wszystko na opał

aha, ten opał to w zasadzie do wykorzystania w ogrodowym kominko-grilu (o ile powstanie) bo z tego co wiem do palenia w kominku z wkładem sosna nie bardzo się nadaje...

Co myślicie??

Pozdrawiam