Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I co my byśmy robili w pracy bez internetu :wink:

To taki miły przerywnik. Zrelaksować sie mozna i pośmić trochę. A ile dowiedzieć się można!!!!!!!!!!!!!!!!a teraz tradycyjnie - pytanie dnia:

co zrobić z drewnem, jakie pozostanie mi po wycince - drewno sosnowe, srednice od 15 do 35 cm, wysokie te drzewa że hej

konkurencyjne koncepcje:

- oddać ludziom od wycinki (odliczają od usługi)

- pociąć na stemple te węższe i na deski te grubsze (jest taka maszyno do robienia tego na działce)

- pociąć na stemple te wężdze i na opał te grubsze

- pociąć wszystko na opał

aha, ten opał to w zasadzie do wykorzystania w ogrodowym kominko-grilu (o ile powstanie) bo z tego co wiem do palenia w kominku z wkładem sosna nie bardzo się nadaje...

Co myślicie??

Pozdrawiam

Ja bym oddała wycinkowym ale................. zostaw trochę na ogniska dla Forumowiczów-sąsiadów. :D

Betsi

lkmiec,

maksymalnie co się da wykorzystaj do budowy - stemple, deski - przydadzą się. Reszta ew. na opał.

Ja wszystko bedę musiała kupić.

Widziałam budowę Jewrioszki zaraz po wylaniu stropu. Wykorzystano deski, stemple, bloczki b.k., nawet elementy więźby dachowej - wszystko stanowiło misterną układankę, taką że bierki by wymiękły.

Nie lepiej nie wylewać stropu?

???

moja nie rozumiec co twoja pytac??

Najlepiej to nic nie wylewać, najlepiej.........spożyć. :lol: (tkować)

Qrcze, moi drodzy jak sie rozpoczyna budowe to nic sie nie wyrzuca, wszystko może sie przydac,a wychodzi to z reguły w praniu.

Moja propozycja jest taka.

Teraz to drewno sobie odłóż, a jak skończysz budowę to zrób ognisko dla nas wszystkich. Na prosiaka sie złożymy.

Drewno będzie potrzebne między innymui do stemplowania i zrobienia np. trusztowań przy tynkowaniu bo po co masz płacic za wynajem.?

Ms pisze prawdę u mnie faktycznie ze względów oszczędnościowych część więźby robiła za stemple.

Moja pytać, po co lać, jak można nie lać? Jak siem nie leje, to stemple można spożytkować psu na budę, ptakom na budkę bądź sarnom na karmnik.

Twoja nie słyszeć o stropach, co się ich nie leje?

moja nie znac stropów, co sie ich nie stempluje :wink:

a tak na powaznie - u mnie lane być musi, bo walczymy o kazdy centymetr wysokosci kondygnacji (plan zagospodarowania :evil: ) i stropy (bo bede mial 2) lane będą miały po 18 cm grubości i w tym zakresie monolity są bezkonkurencyjne

a z drewnem chyba rzeczywiscie tak zrobie - stemple na 100%, deski jak sie opłaci (nie wiem ile taka maszynka kosztuje), a reszta na opał (koza, ognisko itp)

Pozdrawiam

Betsi ok. zobacze sobie jego robotę, tylko nie zapomnij o mnie i Jewrioszce :wink:

Jest to piec z Puław nazywa się "Krzaczek" kosztuje ok. 3600 zł wielkości ok. 1.5 metra a do tego można go nabyć w Prażmowie

fon 727 07 00

Jeśli jednak ktoś ma namiar na coś tańszego to niech rzuci cynk.

Wielkie ognicho dla nas popieram :D

Stropa mieć teriva 1 ja :lol: jak mieć więcej dechów to dać jak mieć Ikmiec 8)

[

Moja propozycja jest taka.

Teraz to drewno sobie odłóż, a jak skończysz budowę to zrób ognisko dla nas wszystkich. Na prosiaka sie złożymy.

jewrioszka, dobrze gada! Drewno zostawic, wysuszyc i na ognisko nas zaprosic 8)

Gdzieś wyczytałem nie pamiętam gdzie ze obniżenie temp o 1 stopien powoduje oszczędność rzędu 5% rocznie.

Tiaaaa ... pare zlotych w kieszeni ale caly sezon grzewczy w arktycznych hibernacjach :evil: ;) Dziekuje :lol:

Oczekiwanych 24 stopienkow bede jak Rejtan wlasna piersia pilnowac :lol:

Betsi,

Jeszcze tam nie dojechalam. Myslalam, ze mi troche redakcja odpusci i bede sie mogla polenic, ale nic to ... trzeba pracowac, trzaskac migawka i myslec ... o domu oczywiscie 8) Caly czas mam ten wyjazd w planie, wiec sie na pewno wkrotce dokona.

Bylam dzisiaj ogladac kuchnie m.in. w http://www.spf.waw.pl/ Pani pokazala mi pare szafek, jedne slupek i pare halogenikow i powiedziala, ze to cos moge kupic za 35.000-40.000 PLN. Pod nosem mruknelam tralalalala i sobie poszlam :lol:

Amber a gdzieś Ty była, w sklepie dla Emiratów Arabskich ? :lol:

Ja zamierzam mieć kuchnię za 3-4 tyś max plus wyposażenie - wiem skad i wiem mniej więcej jaką i już.

Jewrioszka ciekawy temat dałeś wgłębię się w niego, jednak wspominałeś coś kiedyś o artykułach sponsorowanych ...

temperaturak podczas spania 19,5-20 stopni a w dzień 21 wystarcza, jak jest więcej to jest mi za gorąco