Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bardzo fajne kuchnie i to w Piasecznie, jutro bedzie koleżanka w pracy i poprosze ja o katalog bo nie pamietam fonu i ulicy, na pewno zajezdnia starych trolejbusów - jak ktoś wie co to takiego - może nawet mi go da to Wam też użyczę, jest barzdo zadowolona z jakości, a kolorystyka super i wzornictwo też mi się podoba

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zajezdnia starych trolejbusów

pamiętam, pamiętam i nawet korzystałam. Poza tym w moim rodzinnym mieście trolejbusy funkcjonują cały czas.

A czy teraz ja mogę się pochwalić?

W marcowym Muratorze (co go już parę osób wspominało) redakcja wydrukowała moją wypowiedź na temat wyboru projektu.

Mam kilka ofert na pompy ciepła z poziomym wymiennikiem gruntowym,

wszystko od 40 tys. w górę.

Do tego jeszcze podłogówka ewentualnie co i grzejniki.

Drogo to wychodzi straaasznie i nie wiadomo kiedy się zwróci.

Dlatego nie wiem, co zrobić z tym ogrzewaniem;

lubię ciepełko, jak Amber.

Mój chłop nie chce słyszeć o paliwach stałych,

próbowałam parę razy coś pobrzękiwać, ale bez szans.

A gazu na razie ni ma ... :cry:

Marto,

Gratuluje, wlasnie przeczytalam :-)

Wypowiedz Marty, natchnela mnie do goraczkej pogoni mysli ;) Pomieszczenie gospodarcze! O ile mamy spizarke i pomieszczenie na jakies domowe szpargaly, to nie mamy pomieszczenia na opal do kominka :o Chyba trzeba bedzie wybudowac jakas wiate i jak dobrze pamietam to musi byc ona w odleglosci nie mniejszej niz 4 metry od granicy dzialki. Ciekawa jestem czy choc troche tego drewna zmiesci sie w garazu ... :-?

Czy jakas madra glowa moglaby mi przeliczyc ile drewna (objetosciowo) potrzeba na sezon grzewczy?

Amber jeśli twój składzik lub wiata będzie miała ściany to jest budynkiem gospodarczym i wtedy możesz ja postawic w minimalnej (3m)odległości od granicy pod warunkiem że w ścianie od sąsiada nie będzie okna.

Jesli jest w niej okno to musza to byc 4 m.

Jesli ścian nie będzie to te przepisy sie do niej nie odnoszą, więc możesz ja stawiac w granicy działki.

Zeszłej wiosny rozmawiałem z ludźmi w okolicach Serocka którzy maja ogrzewanie kominkowe. Powiedzieli mi że zużyli 6m^3 drewna na domek ok. 90m^2. Ale nie wiem na ile to odpowiadalo prawdzie.

Ale zgadza sie mniej więcej z tym.

http://www.muratordom.pl/7221_5148.htm

Nie chcę przeklejać cytatów, bo i po co, ale artykuł o ogrzewaniu potwierdza to, co pisałem. Konwektory nie, podłogówka tak.

AmberWind Wiata nie ma okien, więc może być 3 m od granicy :-) A te kuchnie wyglądają.... biednie! Co tam niby kosztuje 30000??? :-o

A tak offtopicznie - czym robisz fotki? :-)

Mani A ogrzewanie gazem kiedy się zwróci? :-) Każdy przypadek jest odrębny i w różnych warunkach różne rozwiązania będą optymalne. Najbardziej ekonomiczny jest węgiel, ale osobiście uważam, że powinno się zakazać używania węgla bez filtrów. Jest to typowy przykład eksternalizacji kosztów - węgiel jest tani dla użytkownika, bo koszty przerzuca na resztę społeczeństwa. Mnie kręcą pellety - w miare tanie, stosunkowo bezobsługowe, czyste itp. Jakby zrobili taką osobistą maszynkę do robienia tych pellet to by było idealnie. Ile może kosztować taka prasa parowa? :-)

Trza wszystko dokładnie policzyć we własnej sytuacji. Jeśli pompa ogrzeje mi też c.w.u. to zaczyna mi się ten pomysł podobać.

Nie chcę przeklejać cytatów, bo i po co, ale artykuł o ogrzewaniu potwierdza to, co pisałem. Konwektory nie, podłogówka tak.

Chociasz wcale sie nie upierałem tylko podawałem źródła (to tez ja podałem, bo lubie wszystko sprawdzić), więc punkt widzenia zależy od strony ...... :wink:

Ale ja przekleje i nawet napisze miałes racje.

P.S.

Wisisz mi za to piwo. :wink:

AmberWind Wiata nie ma okien, więc może być 3 m od granicy :-) A te kuchnie wyglądają.... biednie! Co tam niby kosztuje 30000??? :-o

A tak offtopicznie - czym robisz fotki? :-)

Te kuchnie rownie marnie wygladaja na zywo, co na stronie ... dlatego tak jakos pomyslalam, ze sa tanie :roll: :lol: Ale widac, ze im gorzej tym wyzej ... w cenach of kors ;)

Co do zdejc to z krwi i kosci naleze do canonierow :lol: Sport glownie 1DMkII N, studio 1Ds, uslugi dla ludu 5D. Teraz czekam na nowy model, mam nadzieje ze z polki profi. Jeszcze tydzien lub dwa i wszystko bedzie jasne :-)

Pompa może spokojnie ogrzać cwu.

Niektóre firmy mają kombajny np. Nibe,

a inne proponują kolejną pompę typu powietrze-woda do ogrzewania cwu.

Mogą do tego celu pobierać np. zużyte powietrze z wywiewni centrali reku (ochsner) albo bezpośrednio z pomieszczenia, w którym stoją (klima comfort).

[

Co do zdejc to z krwi i kosci naleze do canonierow :lol: Sport glownie 1DMkII N, studio 1Ds, uslugi dla ludu 5D. Teraz czekam na nowy model, mam nadzieje ze z polki profi. Jeszcze tydzien lub dwa i wszystko bedzie jasne :-)

Nie no sory - jeśli 1DMkII i 1Ds to nie są jeszcze sprzęty profi, to ja wysiadam :-) 5D jeszcze można się kłócić ewentualnie.

A propos - 5D to jedyne co mnie nęci w Canonie, ale i tak mnie nie stać, wiec pozostaje na razie nikoniarzem :-)

A co do miejsca na drewno, to bez przesady. 3x3 starczy z okładem.

Amber

Zeszłej wiosny rozmawiałem z ludźmi w okolicach Serocka którzy maja ogrzewanie kominkowe. Powiedzieli mi że zużyli 6m^3 drewna na domek ok. 90m^2. Ale nie wiem na ile to odpowiadalo prawdzie.

Ale zgadza sie mniej więcej z tym.

http://www.muratordom.pl/7221_5148.htm

Moi rodzice ogrzewają domek o pow. 80m2 od listopada tylko kominkiem bez DGP. Jak do tej pory zuzyli ok. 3m3 grzejąc cały dzień. Na cały sezon zuzywa się przeciętnie ok 5m3 drewna.

Pozdrawiam

Betsi

Nie no sory - jeśli 1DMkII i 1Ds to nie są jeszcze sprzęty profi, to ja wysiadam :-)

Generalnie sprzet wymieniam co rok (tylko obiektywy pozostawiam) i stad te moje oczekiwania na cos lepszego i cos profi, aby zastapilo to co mam.

A co do miejsca na drewno, to bez przesady. 3x3 starczy z okładem.

Wiate trzeba bedzie budowac, poniewaz nie bede miala tego gdzie trzymac. Dobrze, ze piec bedzie gazowy, bo gdybym miala sie jeszcze martwic gdzie trzymac ekogroszek lub inne paliwa, to juz nie byloby wesolo ... :roll:

Mani A ogrzewanie gazem kiedy się zwróci? :-) Każdy przypadek jest odrębny i w różnych warunkach różne rozwiązania będą optymalne.

Ogrzewanie gazem płynnym wychodzi drożej niż energia elektryczna w taryfie nocnej i taniej niż taryfa dzienna.

Więc może na jedno wychodzi i w ogóle nie ma sensu inwestować w kocioł gazowy i zbiornk tylko zamontować kocioł elektyczny i problem z głowy, nie trzeba projektów, pozwoleń itp...

Generalnie sprzet wymieniam co rok (tylko obiektywy pozostawiam) i stad te moje oczekiwania na cos lepszego i cos profi, aby zastapilo to co mam.

Kurcze - chyba zły zawód wybrałem :-(

Jak będziesz się pozbywać 5D to daj znać :-)

Mani Nie wydaje mi się, żeby ogrzewanie taryfą nocną było tańsze, niż gaz. Różnica między dzienną a nocną jest niewielka. Poza tym ogrzewanie nocą jest po prostu bezsensowne (grzać akurat wtedy, kiedy chcemy, aby było zimniej???).

Co nie zmienia faktu, że ogrzewanie elektryczne może się opłacać per saldo. Zamiast wywalać tych tysięcy na pompy czy gaz można je zainwestować. Myślę, że się zwróci prędzej, czy później. Procent składany robi swoje.

Dzisiaj dokladnie przegadalam sprawe laczenia parkietu z gresem na jednej powierzchni. Jesli ktos z Was tez tak bedzie robil, to juz niemal na etapie wylewki trzeba wiedziec, czy kladziecie parkiet klasyczny (22mm), czy tez cos innego np. jakies panele drewniane 12-15 mm. Najwiecej zabawy jest z parkietem 22 mm. Pod gres musi isc dodatkowa warstwa wylewki.

Temat bambusa powrocil ... bambus albo jesion, no nie, na pewno jesion, chociaz niekoniecznie ... moze bambus ... :-?

prawie jak z dzialkami u Depiego :lol: