Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie,

chciałabym dołączyć do grupy budujących z Piaseczna i okolic.

Buduję w Henrykowie Urocze- mieszkam w Piasecznie.

Pozdrawiam Kamionkę. Moi znajomi już się tam wybudowali. Szczęsciarze! :) Pozdrawiam również sąsiadów za lasem- Łoś, Prażmów i okolice. Do tej pory przeglądałam forum Muratora jako Gość zabierając czasem głos w dyskusji. Gdy natrafiłam na grupę z Piaseczna musiałam się zarejestrować.

A moze ktoś z okolic buduje Maciejkę z MTM styl-u ?

Chętnie wymienię się doświadczeniami.

Gorąco pozdrawiam 8)

cześć sąsiedzi!

Fajnie,że nas coraz więcej.

Tom10 - czy wybudowałeś dom w Kamione gm.Prażmów?

Oczywiście jeśli możesz to poproszę o namiary ekipy murarskiej.

Co to znaczy nie narobili wielu błędów, jakich błędów. Podziel się uwagami. Czy możesz dać namiary na tanią hurtownię, skąd kupowałeś beton lub bloczki na fundamenty?Z jakiego materiału budowałes ?

dużo pytań, ale my dopiero zaczynamy.

j.k.

Cze!

Ja bym polecił hurtownię w Jazgarzewie (757 49 31), często z niej korzystałem koordynując budowę zza biurka w pracy, transport gratis (co ważne szybko jak majstrzy czekali wystarczyło poprosić o szybki dowóz, nawet paczki gwoździ), płatności odroczone, jedna faktura na koniec roku, miła obsługa.

Podejrzewam, że tańsza jest ta hurtownia niż te na ulicy pod bateriami ale porównajcie sami. W sytuacjach awaryjnych jazgarzew był i jest dla mnie najlepszym rozwiązaniem.

Piaseczyński Centrobud również ok, możliwy zwrot materiałów.

Strop teriva zamawiałem w Chrzanowie Dużym.

w.

Janusz K - namiary na murarzy wysle na priva, tylko odszukam<

Pierwsza ekipa ktora robila lawy fundamentowe zrobila piekne "fale dunaju",wiec bardzo szybko sie z nia rozstalem i wybralem druga troszeczke drozsza. Nie robili bledow powaznych, konstrukcyjnych, moze dzieki kierownikowi, a ztych ktore zrobili to np. otwory drzwi wej. 90cm zamiast 100cm bo na projekcie byl podany wymiar drzwi 90/200, trzeba bylo pozniej poszerzac, na szczescie starczylo nadproza, wiecej mogli sie przylozyc do katow prostych scian, zwlaszcza dzialowych.

Bloczki fundamentowe zamawialem poprzez Centrobud, transport jechal od producenta, wiec nie bylo kosztow transportu i rozlladunku. Najkorzzystniej jest zamawiac duze partie towaru. Budowalem z porothrmu 30 cm, dlatego ze trafilem na promocje, wyszlo niewiele drozej niz za beton komorkowy. Jesli chcesz kupowac tanio materialy to musisz szukac caky czas promocji w roznych hurtowniach, ceny tez bardzo szybko sie zmienialy, najlepszy sposob jest na podpuche, nie zawsze polecany, tzn mam oferte za tyle .. a ile u was. Dobrym wyjsciem jest najblizsza hurtownia, odpada transport, mozna pozniej placic,zamawiac przez telefon ale trzeba caly czas pilnowac cen.

Wazny jest dobry kierownik budowy, unikaj powiazania kierownika budowy z wykonawca, tak bylo u mnie w pierwszym przypadku.

Jak najmniej zmian w trakcie budowania,lepiej na projekcie wszystko starannie przemyslec - poczynajac zwlaszcza od fundamentow, np stopy pod kominy, schody, jesli macie watpliwosci co do ukladu pomieszczen skorzystajcie z porady innego architekta. My w trakcie budowy zmienilismy uklad pomieszczen na pietrze, na szczescie zdazylismy - projektant pokoj dla dziecka zaprojektowal od najciemnieszej strony pn-wsch.... pisac moznaby wiele

Pozdrawiam

Witajcie,

czy znajdzie sie jeszcze jedno miejsce w Waszej grupie?

Wczoraj sie na Was natknelam, posty od poczatku zalozenia zakonczylam kolo drugiej w nocy, dzis sie wreszcie zmobilizowalam i zarejestrowalam na forum.

Jak tylko pogoda pozwoli, zaczynamy budowe w Zlotoklosie.

Pozdrawiam wszystkich juz budujacych i jeszcze zbierajacych dokumenty

:D