ms. 23.02.2007 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Piaseczna (na terytorium ELMARU ). A co droga przez mękę? Ja dopiero będę miała z nimi przyjemność... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 23.02.2007 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Elementy, jakie wezwanie do zapłaty zawierać powinno Prawidłowe i pełne oznaczenie podmiotu wzywającego do zapłaty (z podaniem nazwy, adresu, ewentualnie nr KRS) wraz ze wskazaniem, czy działa w imieniu własnym, czy też jako pełnomocnik innej osoby lub firmy - w takiej sytuacji powinien jasno i wyraźnie powołać się na określone pełnomocnictwo. Aby usunąć wszelkie wątpliwości, dobrze byłoby załączyć kopię takiego pełnomocnictwa do wysyłanego wezwania. 2. Prawidłowe i pełne oznaczenie podmiotu wzywanego do zapłaty (z podaniem nazwy, adresu, ewentualnie nr KRS). Tu często zdarzają się pomyłki - w nazwisku, adresie, w konsekwencji czego wezwanie nie trafia do odpowiedniej osoby fizycznej lub podmiotu gospodarczego. Ostatecznie może to skutkować negatywnymi konsekwencjami w postępowaniu sądowym w sprawach gospodarczych ze względu na regulację art. 47912 § 2 i 4 k.p.c., zgodnie z którym powód powinien dołączyć do pozwu odpis reklamacji lub wezwania do dobrowolnego spełnienia żądania, a w wypadku niedokonania np. prawidłowego wezwania sąd może - niezależnie od wyniku sprawy - obciążyć kosztami procesu w całości lub w części tę stronę, która przez zaniechanie tych czynności przyczyniła się do zbędnego wytoczenia sprawy lub wadliwego określenia jej zakresu (bo dłużnik zapłaciłby, gdyby uprzednio otrzymał prawidłowe wezwanie). 3. Podanie kwoty zadłużenia oraz stosunku prawnego, z którego to zadłużenie wynika. 4. Wskazanie terminu, do którego zapłata winna być dokonana oraz rygoru skierowania sprawy do postępowania sądowego w razie braku zapłaty w tym terminie. 5. Podanie informacji, gdzie i w jaki sposób można dokonać spłaty zadłużenia (rachunek bankowy, kasa). 6. Podpis osoby wysyłającej wezwanie, najlepiej ze wskazaniem jej stanowiska lub funkcji oraz telefonu kontaktowego. Elementy powyższe są wystarczające, a jednocześnie niezbędne do uznania wezwania do zapłaty za prawidłowe. Podkreślić należy, że wezwanie do zapłaty winno być wysłane listem poleconym, w przeciwnym wypadku nie będzie żadnej możliwości wykazania, że wezwanie faktycznie zostało wysłane, a tym bardziej, że dotarło do dłużnika i w jakiej dacie. trochę gotowców jest do znalezienia przez google. Może uśmiechnj się do Depiego? Kiedyś mu się wypsnęło, że z racji fachu zna kilku prawników. Poszukam w Lexie, jeśli znajdę jakieś wypasione wezwanie prześlę Ci priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 23.02.2007 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 MS Dzięki bardzo, gdybys coś jeszcze znalazła to pisz na:[email protected] Ten podmiot, który wzywam do zapłaty to mogę spisać dane z umowy o roboty budowlane, prawda? Gdyby ktoś z was mił coś co będzie mi pomocne w napisaniu tego pisma to też piszcie na e-mail. Mam totalnie pełną skrzynke na priv i nie mogę tego usunąć. PozdrawiamBetsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz ST 23.02.2007 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Piaseczna (na terytorium ELMARU ). A co droga przez mękę? Ja dopiero będę miała z nimi przyjemność... Mało sympatycznie, z oporami , znajomi pytali się dwóch osób które powiedziały że jak ELMAR to się nie podejmują bo podobno oni preferują swoich podwykonawców i stwarzają problemy innym. Wiec pytam się może ktoś z was ma juz to za sobą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 23.02.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Betsi Nie możesz spisać dane z umowy, tylko MUSISZ spisać dane z umowy! Z tym właśnie podmiotem łączy Cię stosunek prawny na podstawie którego chcesz dochodzić od nich pieniędzy i z żadnym innym! No chyba, że dane na umowie są niewłaściwe, sfałszowane. Wtedy jednak powinnaś zawiadomić prokuraturę. Te wszystkie składniki powyżej, to twór praktyki, nie prawa. Wezwaniem do zapłaty może być równie dobrze krzyknięcie "Józek! Oddawaj mi k... forse ale to już!". Przełożone na prawniczy jest to wezwanie do niezwłocznego umorzenia wymagalnej wierzytelności pieniężnej. Jednak jeśli napiszesz to ładnie tak, jak ci ms. wkleiła, to nie ma się wtedy zbytnio do czego przypiąć. Powiedz z czym masz kłopoty z tych punktów powyżej albo prześlij to, co już zrobiłaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 23.02.2007 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Betsi jeśli chodzi o skrzynkę to musisz otwierać każdą wiadomość osobno i ją usuwać. Mnie sie udało\Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 23.02.2007 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Mi się usuwają bez problemu - zaznaczam okienko i klikam "usuń zaznaczone" et voila! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 23.02.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Ja z pytaniem. Jak to jest z wyznaczaniem budynku przez geodetę?-muszę go wezwać do tego zaraz na początku, czy mogę najpierw ściągnąć humus?Trochę nam się spieszy bo budowlaniec ma mało czasu i on nam mówi żeby wezwać najpierw koparę co wywali drzewa i ściągnie humus i nie czekać z tym do prawomocnego pozwolenia na budowę ( czekamy na nie).Ale czy napewno tak może być? Może nie ma to znaczenia?Trohę jesteśmy zireleni i zaczynamy po omacku. Pozdrawiam Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 23.02.2007 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Musisz najpierw ściagnąc humus. Jesli najpierw wezwiesz geodete to podczas ściagania humusu razem z nim zostana tez usuniete znaczniki.Wiesz przeciesz na podstawie planu zagospodarowania działki gdzie ma stac dom? Dodaj po 1m z każdej strony i zerwij humus, a dopiero potem wezwij geodete. Nie będziesz musiała mu 2 razy płacic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 23.02.2007 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Betsi Nie możesz spisać dane z umowy, tylko MUSISZ spisać dane z umowy! Z tym właśnie podmiotem łączy Cię stosunek prawny na podstawie którego chcesz dochodzić od nich pieniędzy i z żadnym innym! No chyba, że dane na umowie są niewłaściwe, sfałszowane. Wtedy jednak powinnaś zawiadomić prokuraturę. Nie wiem na pewno czy dane w umowie są prawdziwe. Z tego co dowiadywałam się w gminie w wydziale ewidencji działalności gospodarczej to taka firma nie istnieje, ale to już jest sprawa dla prokuratora jak pisałeś. Myślę, że napiszę te dane, które mam w umowie z nazwiskiem właściciela i nr. NIP-u Te wszystkie składniki powyżej, to twór praktyki, nie prawa. Wezwaniem do zapłaty może być równie dobrze krzyknięcie "Józek! Oddawaj mi k... forse ale to już!". Przełożone na prawniczy jest to wezwanie do niezwłocznego umorzenia wymagalnej wierzytelności pieniężnej. Jednak jeśli napiszesz to ładnie tak, jak ci ms. wkleiła, to nie ma się wtedy zbytnio do czego przypiąć. Powiedz z czym masz kłopoty z tych punktów powyżej albo prześlij to, co już zrobiłaś. Jesli mogę spróbuję coś napisać i wyślę Ci do opiniowania. Do której godz. moge pisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 23.02.2007 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 magnolia,Tak jak radzi Jewrioszka. Jak wezwiesz geodetę, to powinien zrobić wpis do dziennika budowy. A pamiętasz, że bodajże 7 dni przed rozpoczęciem prac trzeba zgłosić rozpoczęcie budowy?Każdemu się spieszy, ale daty wpisów w dzienniku powinny być w porządku. Jest super wątek "Pierwsze dni budowy, o czym pamiętać czego nie zapomnieć" - tam jest masa wskazówek, jak ogarnąć ten cały bałagan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 23.02.2007 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Ja z pytaniem. Jak to jest z wyznaczaniem budynku przez geodetę?-muszę go wezwać do tego zaraz na początku, czy mogę najpierw ściągnąć humus?Trochę nam się spieszy bo budowlaniec ma mało czasu i on nam mówi żeby wezwać najpierw koparę co wywali drzewa i ściągnie humus i nie czekać z tym do prawomocnego pozwolenia na budowę ( czekamy na nie).Ale czy napewno tak może być? Może nie ma to znaczenia?Trohę jesteśmy zireleni i zaczynamy po omacku. Pozdrawiam Marta Jak geodeta będzie wyznaczał budenek to niech koniecznie naniesie Ci gdzies w widocznym trwałym miejscu "poziom zero" ( np. na płocie). Jak budowlńce postawią już ściany to przeniosą go na budynek i będzie punkt odniesienia do sprawdzenia czy wszystko jest OK ( np. podłogi). Lepiej najpierw zdjąć humus jak pisał Jewrioszka. Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 23.02.2007 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Dzięki. Kurcze od Was zawsze można się tyle dowiedzieć i rozwiac wątpliwości. Jestem pod wrażeniem! Oczywiście zastosuję się.buziaki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 23.02.2007 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Jesli mogę spróbuję coś napisać i wyślę Ci do opiniowania. Do której godz. moge pisać? Napisz wedle tego, co podała ms. i ślij. Możesz wysyłać bez ograniczeń, ale jeśli mam dziś odpowiedzieć, to musi do mnie dotrzeć tak do 15:30 (potem wychodzę i wracam pewnie późno w nocy w stanie mocno ograniczającym zdolności analityczne ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 23.02.2007 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Ms, a pamietasz gdzie widziałaś ten watek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lkmiec 23.02.2007 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Ms, a pamietasz gdzie widziałaś ten watek? http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=36978 Pierwsze dni budowy na co uważać i czego nie zapomnieć No właśnie pierwsze dni to wprowadzenie wykonawcy na budowę, prace ziemne, geodeta i fundamenty. Więc od początku 1 Wprowadzenie wykonawcy na budowę niby nic ale nie do końca. Potrzebny jest protokół wprowadzenia i wpis do dziennika budowy o rozpoczęciu robót. W protokole wprowadzenia opisujemy stan nieruchomości jaki otrzymuje wykonawca będzie to ważne przy zdawaniu przez niego budowy. Bo za rok może dwa jak będzie kończył to może się okazać że zniszczył, ogrodzenie, albo drogę ciężkim sprzętem albo wyciął nam drzewo na którym nam zależało, zniszczył studnie kanalizacyjną albo zaorał nam chodnik. Następne pytanie to sławojka która postawił i którą ktoś będzie musiał utylizować, a co ze śmieciami pewnie będzie chciał nam gdzieś zakopywać i upychać na działce – więc napisać w protokole że działka jest czysta i nie zaśmiecona. To tylko takie przykłady każdy musi popatrzeć u siebie na te sprawy i zastanowić się co może nam zmalować wykonawca. Wpis do dziennika o rozpoczęciu robót to bardzo ważna sprawa. Należy przypilnować aby data rozpoczęcia robót przypadała po upływie zgłoszenia robót oczywiście po uprawomocnieniu się decyzji o pozwoleniu na budowę. Najlepiej udać się z decyzją do powiatu i zażądać potwierdzenia na niej że jest prawomocna i dopiero wtedy złożyć wniosek zawiadomienia o rozpoczęciu robót i objęciu kierownictwa budowy. Wprowadzenie to również ustalenie gdzie ten humus będzie zciągany, gdzie zostanie nam później hałda z piaskiem przy betoniarce, gdzie będzie przyłącze wody itp. Którędy będzie wjeżdżał TIR z materiałami, a jak zastawimy kawał działki materiałami to czy pompa do betonowania podjedzie bo jak nie to będziemy przepłacać za pompę 45m zamiast 15m. Może stan liczników trzeba zapisać bo będzie rozliczenie itp. 2) Prace ziemne czyli wykop pod fundamenty i zciąganie humusu. No właśnie zciągać ten humus czy nie i kiedy geodeta ? Zdanie moje jest takie najpierw prowizoryczne wytyczenie przez wykonawcę potem zciąganie humusu a potem geodeta. Bardzo ważna sprawa po geodecie trzeba samemu sprawdzić szczególnie przypilnować aby zbliżenia do sąsiada 4m i do ulicy były prawidłowo wytyczone z uwzględnieniem grubości izolacji termicznej. Aha dopilnować aby geodeta wpisał się do dziennika budowy. No i jeszcze jedno jak geodeta będzie wytyczał to być przy tym i piłować go o dokładne sprawdzenie rzędnej w stosunku do planowanych ulic i kanalizacji. Pamiętajcie prawidłowe wytyczenie w pionie poziomu „zero” jest bardzo ważne. 3 Teraz czas na fundamenty niby proste ale nie do końca już trzeba podjąć sporo decyzji. Jeśli mamy projekty instalacji elektrycznych i sanitarnych to dla nas kaszka z mlekiem bo wiemy: a) gdzie będzie przepust w ścianie na kanalizację, wodę, kabel zasilający, bramofon, kabel do garażu, kabel do oswietlenia terenu, siłownika do baramy itp.. , gdzie będą przybory sanitarne jak kible, wanny, umywalki zlewy (i zrobimy sobie kanalizację jak się patrzy), gdzie będą bednarki do tablicy elektrycznej i przewodów odprowadzających piorunochronu. A uziom fundamentowy zrobimy za przysłowiowe grosze zamiast później robić nędzny otok lub badziewne szpilki uziomowe. Teraz jeszcze tylko decyzja czy fundament lejemy betonowy do gruntu czy w szalunku. Oto moja recepta jak ściana jest gruba czyli ok. 36cm (ściany jednowarstwowe) i więcej oraz grunt jest spoisty to możemy sobie (po konsultacji z konstruktorem) wylewać beton do gruntu bez szalunku – bo będzie taniej. Jak ściana fundamentowa jest cieńsza powiedzmy pod maxa 24 cm to musi być szalunek bo- nie widziałem jeszcze takiego chudego robotnika co zmieściłby się do wykopu na szerokość łopaty J. Jak robimy jednowarstwówkę to do wykopu dawać od razu styropian ocieplający fundament. Jak beton obleje styropian w wykopie to sklei się na cacy z betonem że lepiej nie trzeba. Przed zalaniem fundamentu (chudziaka pod ławy) uważać na deszcze jak do wykopu napada to niestety trzeba błoto wybrać i pogłębić do twardego gruntu bo inaczej będzie siadać i pękać. Czyli reasumując nie zapomnieć o uziomie fundamentowym, przepustach do kanalizacji i innych instalacji np. kranach z wodą do ogródka i oczka wodnego i uważać na deszcze. Następna decyzja to czy robić od razu chudziaka czy nie . Uważam że jak najbardziej opłaca się robić chudziaka za jednym zamachem. W czasie tynkowania wydać parę groszy na tekturę aby się chudziak nie zapaciał w czasie tynkowania ale wygoda z chudziakiem jest bardzo duża i żaden „pacan” hydraulik później nam c.w.u. cyrkulacji i c.o. pod chudziakiem nie poprowadzi co jest bardzo złym rozwiązaniem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 23.02.2007 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Dzięki! jeszcze raz kłaniam się nisko. Zabieram sie do czytania Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 23.02.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Jesli mogę spróbuję coś napisać i wyślę Ci do opiniowania. Do której godz. moge pisać? Napisz wedle tego, co podała ms. i ślij. Możesz wysyłać bez ograniczeń, ale jeśli mam dziś odpowiedzieć, to musi do mnie dotrzeć tak do 15:30 (potem wychodzę i wracam pewnie późno w nocy w stanie mocno ograniczającym zdolności analityczne ). Zaraz się biorę do pisania, mam nadzieję, że zdąże to jeszcze dziś bym to wysłała. A jak nie to w poniedziałek. Zależy mi bardzo na czasie bo własnie przez nieodpowiedzialna panią prawnik straciłam 2 miesiące Dzieki i pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 23.02.2007 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 No niestety. Dlatego pisałem Ci, że warto zainwestować trochę dobrego prawnika. Czekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 23.02.2007 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Depi Wysłałam na e-mail. W przyszłym tygodniu umówię sie z prawnikiem ( kompetentnym ) - dzieki Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts