Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale tu dzisiaj cisza. Chyba wszyscy pojechali na swoje włości. Widać zbliża się wiosna, bo wszyscy przygotowują się do budów.

No i dobrze :) I to przecież chodzi.

Właśnie wczoraj spędziłam trochę czasu na swioch włościach szykując się do ścianek działowych i elektryki.

Jeśli w tym tygodniu temp. będzie powyżej 0 C to bedą lać fundamenciki pod te ściany i murować ( wszystko już przygotowane).

Spotkaliśmy sie wczoraj z 3 elektrykami i zaczyna sie kolejny dylemat.

Wziąć kogoś młodego, który coś mi podpowie ( ale jest drogi - 45zł za pkt z materiałem + 45 zł za podłączenie tych pkt do skrzynki), czy kogoś starszego z dużym doświadczeniem, który chce aby narysować wszystkie pkty na ścianach i sufitach ( też trochę podpowie) i liczy za pkt po przyzwoitych cenach czli 45zł za pkt z przyłączeniem do skrzynki i z materiałem, za oddzielny obwód - 60zł.

Boję się że planując tą elektrykę o czym zapomnę lub po prostu nie będe wiedziała, że tak można zrobić i będą mi później kable ciągnęły się po podłodze przy listwach a tego właśnie chciałabym uniknąć.

Gdzie zamontować wideofon w domu? Jeśli będzie w wiatrołapie to mogę nie usłyszeć dzwonka jak będę w drugiej części domu.

Jakieś sugestie z Waszej strony?

Pozdrawiam

Betsi

Betsi sa wideofony z drugą wewnętrzna rozmównicą wideo lub tylko słuchawką. Poza tym nie bardzo rozumiem dlaczego wideofon lub bramofon ma być przy drzwiach wejściowych. Przeciesz możesz zainstalować główną stacje w holu pośrodku domu, a druga np na pietrze. W takim przypadku zwiększa sie szansa na usłyszenie dzwonka, a i tak nie masz gwarancji że go usłyszysz. Proponuje jeszcze 3 słuchawke umieścic na tarasie.

Innym rozwiązaniem jest umieszczenie samych sygnalizatorów w różnych miejscach domu (salon, taras, poddasze, łazienka itp.) a bramofon np w holu.

To ostatnie rozwiązanie ma jeszcze jedna zaletę. Sygnalizatory można ustawic na tyle cicho że osoba koło nich przechodzaca nie bedzie podskakiwała na ich dźwięk, co dzieje gdy mamy tylko jeden i chcemy aby byl słyszalny w całym domu.

Betsi,

Elektryka jest jakby matryca do wszystkiego co bedzie w domu funkcjonowac, do wszystkich urzadzen, oswietlenia, tego podstawowego i tego, ktore ma tworzyc tzw. klimat ;)

Betsi, jesli moge cos podpowiedziec, to na poczatku dokladnie zaplanuj sobie wyglad kazdego pomieszczenia. I to nie tylko gdzie bedzie stala pralka, zmywarka, TV, czy komputer. Ale dodatkowo jak to oswietlisz i ktore pstryczki-elektryczki wlaczaja oswietlenie podstawowe, a ktore je gasza, tak abys nie musialam sie cofac do punktu wejscia np. do wiatrolapu, aby zgasic tam swiatlo z pozycji bycia np. w salonie.

Przy rozkladaniu elektryki przemysl tez sprawy okablowania na potrzeby TV, kina domowego, internetu, czy telefonu.

Co do wideofonu, to tak jak radzi jewrioszka. My bedziemy miec sygnalizacje w trzech miejscach: wiatrolap, pietro i taras :-)

Przy rozkladaniu elektryki przemysl tez sprawy okablowania na potrzeby TV, kina domowego, internetu, czy telefonu.

Nie zapomnij też o swoim grodzie, podjeździe itp. nawet jesli dzis nie planujesz oświetlenia w ogrodzie to za kilka lat możesz np zechciec wieczorem doświetlic nap jakies fantazyjne drzewo lub krzew.

http://staw.bieleccy.com.pl/str8_malowane_noca.html

http://www.lighting.pl/vademecu/swiatlo_w_ogrodzie/swiatlo_w_ogrodzie.htm

Szkoda byłoby wtedy demolowac elewacje lub urządzony ogród w celu rozprowadzenia kabli pod ziemia. Wystarczy w tym celu doprowadzic kable do naroży dzialki i zakończyc je puszkami instalacyjnymi, łatwiej jest wtedy ukryc ewentualne przeróbki i wykopy.

Kiedyś ludzie wydawali pieniądze na okablowanie domu celem podłaczenia do internetu posiadanych stacji komputerowych. Dziś jest zupełnie nieprzydatne.Super dokładne planowanie wewnętrznego wyposażenia domu to nie za szczęśliwy pomysł.

Z jednej strony sie z toba zgodze, jesli chodzi o siec komputerową to wcale nie potrzeba okablowania. Tak samo nie trzeba dokładnie planować okablowania salonu czy sypalni gdzie jest duże prawdopodobienstwo że meble będa stały inaczej niz planowaliśmy.

Ale juz w takich pomieszczeniach jak: kuchnia, łazienka czy wreszcie oświetlenie górne raczej nie ulegaja zmianom.

I to sa własnie te przypadki gdzie warto bardzo dokładnie rozplanowac okablowanie.

Dlatego u nas poza tymi pomieszczeniami praktycznie na każdej ścianie będa dostepne od 2 do 4 gniazd sieciowych.

Nic tez nie stoi na przeszkodzie aby zaplanować nadmiar takich punktów poniewaz ich wykonanie nie jest az ta drogie żeby miało znaczący wpływ na koszta wykończenia domu. Pozwala natomiast wyeliminowac ciągnące sie po ziemi kable (znamy t z bloków), oraz umożliwa sporą "mobilność" urządzeń w domu bez prucia ścian.

Dziękuję Wam za informacje. Wszystko zapisałam żeby nie zapomnieć i uwzględnić w instalacji.

Czekam na jeszcze.

Najgorsze jest chyba zaplanowanie oświetlenia. Bo tak jak wiem jak będzie wyglądać kuchnia czy salon, to nie za bardzo umiem zaprojektować rodzaj oświetlenia.

Gdzie wyciągnąć kontakty na zewnątrz budunku ( na ścianach), czy oświetlenie tarasu i wejścia robić w podbitce czy nad drzwiami?

Gdzie zrobić kontakt do wyciągu kuchennego? ( będzie nad półwyspem nie wzdłuż ściany)

Pozdrawiam

Betsi

Gdzie wyciągnąć kontakty na zewnątrz budunku ( na ścianach), czy oświetlenie tarasu i wejścia robić w podbitce czy nad drzwiami?

Gniazda zewnętrzne zaleznie od przeznaczenia.

1. Do urzadzeń tymczasowych np lampka na stole, radio itp jak najbliżej miejsca gdzie będzie stół tak aoby kable nie platały sie pod nogami.

2. Do urządzeń ogrodowych - juz na tym etapie zakopac specjalny kabel w ziemi na głębokości 80cm, wyprowadzic go w drugim końcu odgrodu zakończając hermetycznym gniazdkiem z mozliwościa rozszerzenia.

3. Oświetlenie tarasu robisz tak żeby było ładnie i odpowiadało wizualizacji domu. Zalezy tez od efektu jaki chcesz osiągnąc.

4. Najwazniejsze to żeby kazdy ztych obwodów byl na osobnym bezpieczniku i różnicówce.

Gdzie zrobić kontakt do wyciągu kuchennego? ( będzie nad półwyspem nie wzdłuż ściany)

Tak naprawdę wcalenie musisz robic w tym celu gniazda, jest to urzadzenie stałe i tak tez możesz je podłączyc do sieci.

Takie podłaczenie ma plusy i minusy. Plusy to: brak gniazda eliminuje mozliwośc przypadkowego odłączenia, zwarcia oraz jest całkowice niewidoczne. Minus brak mozlwości odłączania np w przypadku szukania powodów przciązen instalacji, lub w przypadku awarii wyciagu.

Co do oświetlenia to mam tylko jeden pomysł. Na wsiach panują naprawde egipskie ciemności i proponuje w kuchni i ciągu komunikacyjnym zainstalowac na wyłącznikach schodowych oświetlenie nocne.

Np w suficie w holu, schodach i szafkach po 2 szt spotów o mocy 5W. ( to może byc tylko jeden obwód na kilku wyłącznikach schodowych lub krzyzowych) Umożliwi to bezpieczne przejście w nocy do kuchni,l łazienki itp, a nie będzie zaspanej osobie "dawac po oczach" :wink:

Jwrioszka

Dziekuję za tyle info, widać, że znasz się na rzeczy.

Co to są te spoty do oświetlenia nocnego?

Pozdrawiam

Betsi

PS: Ile czasu może trwać wykończenie domu od stanu surowego otwartego do devloparskiego bez białego montarzu i podług?

Nie wiem jaki termin oddania prac mam wpisać wykonawcy w umowę.

Nie chcę też aby przeciągał to w nieskończoność.

Betsi

Betsi spotami (tzw. oczka, down light itp) nazywam zwykłe oprawy oświetleniowe do sufitów podwieszanych. Miałem mysli najmniejsze oprawy tego typu przeznaczone do żarówek typu GU-4 o mocy 10-35W. Tak jak pisałem kiedyś bawiłem sie w te rzeczy. Jestem niestety troszke z innej epoki i dopiero teraz przyszło mi do głowy że mozna tez takie doświetlenie zrobic przy pomocy diód LED. lecz w tym przypadku będziemu mieli wyznaczona tylko trase i nie daj boże aby nam np dziecko zostawilo cos pod nogami. Pomysł z nocnym oswietlenie domu odpalanym z np sypialni przyszedł mi do głowy jak po raz kolejny chciałem u siebie na działce w nocu skorzystac z WC i przy tej prostej czyyności odbijałem sie od wszystkich ścian po drodze :-? .

mam pytanie do moich najbliższych sąsiadów (łoś i okolice) :D

jak głębokie macie studnie ?

na jakiej głębokości "dokopaliscie" lub "dowierciliscie " się do wody ?

czy były wcześniej jakieś pomiary czy raczej na chybił-trafił ?

no i jakiej jakości jest ta woda ? czy wymaga uzdatniania ?

jak widać temat studni u nas na tapecie...

A my na fali rozważań o kuchniach oglądaliśmy sobie wczoraj w salonach obecne trendy w aranżacji kuchni.

Ponieważ tematem jestem raczej luźno zainteresowana, ale przy okazji naszły mnie pewne wątpliwości.

Wymiary pomieszczeń w projekcie mam w świetle murów. Ale ubędzie mi powierzchni po nałożeniu tynków. Mam brać poprawkę na 5 cm czy może 3 cm?