jewrioszka 26.02.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Ms - tynk tradycyjny czy GK? Tradycyjny - max 2 x 1 do 1,5 cm GK - max 2 x 1,5 do 2 cm Ale najlepiej poczekac aż te tynki będą, bo jeszcze np możesz miec problem geometria pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 26.02.2007 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 mam pytanie do moich najbliższych sąsiadów (łoś i okolice) jak głębokie macie studnie ? na jakiej głębokości "dokopaliscie" lub "dowierciliscie " się do wody ? czy były wcześniej jakieś pomiary czy raczej na chybił-trafił ? no i jakiej jakości jest ta woda ? czy wymaga uzdatniania ? jak widać temat studni u nas na tapecie... U nas gębokośc tego samego pokładu wody na długości działki wachała się od 48 do 19 m. Głebokość wody ustalał nam geofizyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 26.02.2007 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 to nie za bardzo umiem zaprojektować rodzaj oświetlenia. No a podobno masz "taki talent" i tak wspaniałą wyobraźnię przestrzenną! Może jednak architekt się do czegoś przydaje? Sorry - nie potrafiłem sobie darować Jewrioszka Czy Ty widziałeś jak świecą diody LED na żywo? Ja bym się raczej bał oślepienia, niż tego, że będzie za ciemno. W temacie latarek, to pod choinkę (hue hue) dostałem właśnie taką czołówkę na LEDach i powiem Wam, że daje po oczach tak, że hej. Świetna sprawa - naprawdę polecam do wszelkich robót - nie ma to, jak mieć wolne ręce. W nocy jednak wolałbym mieć oświetlony korytarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 26.02.2007 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 My akurat rozmawialiśmy z sąsiadami o poruszaniu się w nocy po domu. Dzieci mają duże, więc porozrzucane zabawki odpadają. Powiedzieli, że początkowo mieli obawy, czy będą potrafili po ciemku zejść do kuchni, wypuścić kota itp. Po pięciu latach mieszkania nie mają z tym już ŻADNEGO PROBLEMU! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 26.02.2007 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Po pięciu latach mieszkania nie mają z tym już ŻADNEGO PROBLEMU! BTW rada z latarka powalajaca. W prostocie sila drodzy Panstwo Ze tez nie wpadlam na to wczesniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 26.02.2007 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Jewrioszka Czy Ty widziałeś jak świecą diody LED na żywo? Ja bym się raczej bał oślepienia, niż tego, że będzie za ciemno. Tak widziałem, tylko że miałem na myśli pojedyńcze diody np w odstępach 0,5 m. Jesli faktycznie widziałes diody led to zwracam twoja uwage na: 1. W latarce masz ich przynajmniej 3. 2. Jest w tej latarce też zwierciadło wklęsłe które skupia światło w pewnej odlegości od siebie 3. Takiego oświetlenie nie kieruje się prosto w oczy tylko na podłoge. Zreszta dotyczy to kazdego typu światła. 4. Zapewniam cie że żarówka halogenowa 20W ma znacznie więcej mocy niż dioda LED. Zaczynam byc zmęczony. Pięć lat obijania głowy, dzięki nie dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 26.02.2007 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Zaczynam byc zmęczony. Eeee tam ... sezon dla budowlancow dopiero sie zaczyna Jutro zaczynamy rozkladac elektryke Alez sie ciesze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 26.02.2007 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 jewrioszka Wszystko prawda, ale ręczę, że 3 LEDy w pewnych odstępach zapewnią doskonałe oświetlenie nocne korytarza. I zauważ, że LEDy zużywają ułamek mocy halogenów. LED o mocy 20W wypaliłaby Ci dziurę w siatkówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 26.02.2007 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Ale dla większości eketryków jest to trudniejsze do wykonania, chociaz pracuje na zwykłych bateriach. A koszt instalacji to grosze. Zaproponowałem 2 opcje i niektórzy z jednej z nich skorzystają. Inni będa to mieli gdzies i po pięciu latach sie przyzwyczają. Zaczynam byc zmęczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 26.02.2007 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Betsi2006, nie mogłam się oprzeć i przytaczam wypowiedź z innego wątku na forum nt. oświetlenia. Kazde wnetrze mieszkalne potrzebuje ok. 2 rodzajow swiatla. Oswietlenie wnetrza takiego jak pokoj dzienny mozna uznac za mobilne jesli ma 3 typy oswietlenia. Pokoj dzienny potrzebuje swiatla rozproszonego a takiego zadne "oczko" halogenu nie da. Przy wysokich pomieszczeniach zeby uzyskac swiatlo rozproszone stosuje sie oprawy scienne typu "gzyms swietlny", plafoniera-plafon czasem nawet downlight z rastrem i wspomaga oswietleniem miejscowym /zwisy, zyrandole/ oraz jak potrzeba punktowym /spoty halogenowe - na samym koncu i jak nazwa wskazuje to zrodlo specjalnego stosowania a nie oswietlenie ogolnego/. Zastosowanie samych halogenow da efekt meczacy a przytulnie bedzie jak w galerii handlowej. Jako zrodel najlepiej uzyc lamp zarowych lub swietlowek z cieplym swiatlem. Jesli nie ma mozliwosci zastosowania plafonu to stosuje sie swiatlo kierowane na sufit lub rozproszone z opraw sciennych np ze swietlowek liniowych , linestrow, kinkietow szerokokatnych itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 26.02.2007 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Zgadzam sie całkowicie z tym opisem.W każdym pokoju będe miał zwykłe lampki stojące, nad stołem bedzie lampa wisząca, oświetlenie typu down-light bedzie oswietlenie dodatkowym ( wspomagającym np pod szafkami w kuchni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz ST 26.02.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Witam Poszukuję kierownika budowy, czy ktoś z was moze polecić kogoś. Będe budował w Henrykowie-U Please HELP ! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 26.02.2007 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Zgadzam sie całkowicie z tym opisem. W każdym pokoju będe miał zwykłe lampki stojące, nad stołem bedzie lampa wisząca, oświetlenie typu down-light bedzie oswietlenie dodatkowym ( wspomagającym np pod szafkami w kuchni). down light nawet jako dodatkowy nie nadaje sie pod szafke w kuchni. Tak mowi moj Pan architekt . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 26.02.2007 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Powiedzcie mi jak to jest z rekojmią. Regulują to przepisy KC więc czy jest potrzeba wpisywać do umowy z wykonawcą że udziela gwarancji z tytułu rękojmi czy sobie to odpuścić? PozdrawiamBetsi PS: odnośnie oświetlenia nocnego ( i nie tylko) na pewno zrobię takie punkty na schodach. Na górze będzie mieszkał tylko syn i na pewno chętnie skorzysta tez z latarki. My mamy łazienkę na dole przy sypialni więc problemu nie ma. Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 26.02.2007 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 down light nawet jako dodatkowy nie nadaje sie pod szafke w kuchni. Tak mowi moj Pan architekt . A co proponuje w zamian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 26.02.2007 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 AmberWind Rozumiem, że dach już ocieplony? Jak rozłozysz tą elektrykę to będę miała do Ciebie milion pytań dotyczących różnych ciekawych rozwiązań,( bo ja za jakieś 2 tygodnie razem z hydrauliką) Ile płacisz za pkt? Chciałam porównać ceny z moich ofert. Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
łosie 26.02.2007 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 mam pytanie do moich najbliższych sąsiadów (łoś i okolice) jak głębokie macie studnie ? na jakiej głębokości "dokopaliscie" lub "dowierciliscie " się do wody ? czy były wcześniej jakieś pomiary czy raczej na chybił-trafił ? no i jakiej jakości jest ta woda ? czy wymaga uzdatniania ? jak widać temat studni u nas na tapecie... U nas gębokośc tego samego pokładu wody na długości działki wachała się od 48 do 19 m. Głebokość wody ustalał nam geofizyk. a czy robił odwierty czy na podstawie jakiś map czy tez inne tajemnicze(dla mnie ) pomiary ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 26.02.2007 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 A co proponuje w zamian?Odnosze wrazenie , ze nie wiesz co to jest oswietlenie pomocnicze. Downlight jest oprawa oswietlenia ogolnego i nie zmiesci sie pod szafke. To co proponowales tutaj to jakies nieporozumienie Moj Pan architekt proponuje mi ogolnie przyjete rodzaje oswietlenia , tak bedzie u mnie , nie potrafie dokladnie o tym napisac , nie wnikalam w to co mowi , wiem ze jak mowi to wie , bo sie na tym zna. Ufam , ze bede miala te kwestie dobrze rozwiazana. Po to wlasnie zatrudnia sie takich ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 26.02.2007 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 jewrioszka, ja dalej mecze temat kominkow Czy moge Cie tez troche podreczyc? Zerknalem na strone kominkow Hajduk i zrobilam tak Wiem, ze ceny na naszym rynku sa umowne, ale Hajduk dosyc wysoko umawia sie ze swoimi Klientami I jeszcze jedno, u Ciebie na pewno bedzie Zuzia? Betsi, z pytaniami dot. elektryki wal smialo A co do ocieplania dachu, to jutro czeka mnie odbior. Pan, ktory u mnie codziennie doglada budowy mowi, ze wszystko idzie z planem i jest ok. Pozyjemy, zobaczymy Koszt elektryka to 50 zeta za punkt, a czas wykonania okablowania to az 2 tygodnie Bedzie to juz prawie polowa marca i zaraz zaczynamy tynkowac w srodku i na zewnatrz. Musimy trzymac sie wyznaczonego planu, poniewaz chcemy wprowadzic sie najdalej do konca sierpnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 26.02.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Odnosze wrazenie , ze nie wiesz co to jest oswietlenie pomocnicze. Downlight jest oprawa oswietlenia ogolnego i nie zmiesci sie pod szafke. Spot tez jest oświetleniem down-light, choc różne źródła tym róznie piszą. Ale tak mnie uczono na szkoleniach jak jeszcze bawiłem sie instalatorstwem elektrycznym i dlatego tak to nazywam. Moj Pan architekt proponuje mi ogolnie przyjete rodzaje oswietlenia , tak bedzie u mnie , nie potrafie dokladnie o tym napisac , nie wnikalam w to co mowi , wiem ze jak mowi to wie , bo sie na tym zna. Ufam , ze bede miala te kwestie dobrze rozwiazana. Po to wlasnie zatrudnia sie takich ludzi Kontrola najwiekszą formą zaufania. Wystarczy poczytac to forum żeby sie przekonac że inwestor powinien znac sie na tym co mówi fachowiec często lepiej od niego. Nie pisze tutaj że Twój architekt jest zły, tylko że zaufanie jakim Go obdażasz jest może zbyt duże. Amber jak napisałas o swoich wątpliwościach dotyczących tej firmy to zrewidowałem ponownie swoją decyzje i jest prawie pewne że nie skorzystam z ich oferty. Przyczyna jest złe doporowadzenie powietrza do komory spalania. Według mnie ten otwór jest zbyt mały.zaczynam natomiast coraz bardziej oglądać kominki Lechma i zaraz zobacze Hajdugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts