Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W sprawie wycen bram i automatyki, to ja zebralam trzy oferty. Ceny byly dosc zblizone, ale ... ale oferta od Pana Darka, uwzgledniala dodatkowe elementy jak np. listwe zebata, czy jakies tam lampki ostrzegawcze, zamek itp., o ktorych dwie pozostale oferty nie wspominaly.

Co wiecej, od poczatku bylam przekonana do bram Hormann, wiec raczej nie rozwazalam innych alternatyw, chociaz takowe tez zostaly mi przedstawione.

Kolejna sprawa, to lubie pracowac z ludzmi ktorzy maja dobre referencje ;) Osobiscie tez chetnie takowych udzielam, jesli na wlasnej skorze przekonam sie, ze wszystko jest ok.

Na tej zasadzie wybralam juz nie tylko Pana Darka, ale rowniez moja Pania architekt, Pana od wylewek (wiadomo kogo ;)), speca od hydrauliki, kotlow i kominkow, elektryka i paru innych :D

Na pewno taki sposob wyboru fachowcow jest dluzszy, poniewaz nie tylko wazny jest cennik, wyglad strony w necie i "pierwszy kontakt", ale rowniez znalezienie paru Klientow, zadowolonych z uslug danej firmy.

Czy mógłbym prosić Cię o telefon do Pana Darka.

pozdr piomod

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Drogie łosie,

Odnośnie wody w naszej wsi:

- robiłem studnię kopaną, nie wierconą;

- wodę znaleziono na 5m, ale wkopano jeszcze się na 2 m niżej;

- badań nie robiłem, skorzystałem z doświadczeń sąsiadów, którzy studnie robili 2-3 lata temu. Ponadto studniarz przybył na 1 wizytę z różdżką i po wskazaniu przeze mnie miejsca, gdzie chcę mieć studnię "przebadał" ten obszar i powiedział, że "nie ma problemu". Rzeczywiście woda była.

- badań nie robiłem, bo to będzie dla mnie studnia nie do celów spożywczych.

- podobno jeden z sąsiadów, który wiercił głębinówkę znalazł dobre pokłady wody dopiero na ok. 70m, ale ponieważ nie występował o pozwolenie wodno-prawne, więc "nie wiadomo" czy tę wodę rzeczywiście z tej studni ma... :lol:

Z łosiowym pozdrowieniem,

Powiedzcie mi jak to jest z rekojmią. Regulują to przepisy KC więc czy jest potrzeba wpisywać do umowy z wykonawcą że udziela gwarancji z tytułu rękojmi czy sobie to odpuścić?

1. Po pierwsze primo: "gwarancja z tytułu rękojmi" jest straszliwa herezją prawną :lol: Gwarancja i rękojmia są zupełnie oddzielne instytucje prawa cywilnego. Rękojmia jest (przyjmijmy dla uproszczenia) zawsze i przysługuje nabywcy z mocy prawa. Gwarancja zaś jest dobrowolnym świadczeniem ze strony sprzedawcy w postaci dokumentu gwarancyjnego (bez niego nie istnieje). To, czy wykonawca/sprzedawca udzieli nam gwaracji jest już jego wyborem.

2. Nie trzeba nic pisać - jak zauważyłaś jest to uregulowane w KC - chyba, że chce się coś uregulować inaczej, niż robi to KC. Inaczej w tym przypadku oznacza bardziej korzystnie dla konsumenta (czyli Ciebie), bo postanowienia ograniczające Twoje uprawnienia z tytułu rękojmi są, ponownie z mocy prawa, _nieważne_.

1. Po pierwsze primo: "gwarancja z tytułu rękojmi" jest straszliwa herezją prawną Gwarancja i rękojmia są zupełnie oddzielne instytucje prawa cywilnego. Rękojmia jest (przyjmijmy dla uproszczenia) zawsze i przysługuje nabywcy z mocy prawa. Gwarancja zaś jest dobrowolnym świadczeniem ze strony sprzedawcy w postaci dokumentu gwarancyjnego (bez niego nie istnieje). To, czy wykonawca/sprzedawca udzieli nam gwaracji jest już jego wyborem.

A jakie korzyści ma nabywca z "zawszewystępującejzmocyprawarękojmi" ?

Czy KC jakos reguluje czy tez jest to zalezne od dobrej woli sprzedawcy?

Drogie łosie,

Odnośnie wody w naszej wsi:

- robiłem studnię kopaną, nie wierconą;

- wodę znaleziono na 5m, ale wkopano jeszcze się na 2 m niżej;

- badań nie robiłem, skorzystałem z doświadczeń sąsiadów, którzy studnie robili 2-3 lata temu. Ponadto studniarz przybył na 1 wizytę z różdżką i po wskazaniu przeze mnie miejsca, gdzie chcę mieć studnię "przebadał" ten obszar i powiedział, że "nie ma problemu". Rzeczywiście woda była.

- badań nie robiłem, bo to będzie dla mnie studnia nie do celów spożywczych.

- podobno jeden z sąsiadów, który wiercił głębinówkę znalazł dobre pokłady wody dopiero na ok. 70m, ale ponieważ nie występował o pozwolenie wodno-prawne, więc "nie wiadomo" czy tę wodę rzeczywiście z tej studni ma... :lol:

Z łosiowym pozdrowieniem,

Aussie - dzięki za odpowiedz

ale skąd Ty w takim razie bierzesz wodę "spożywczą" ? czy w naszej pięknej wsi jest gdzieś wodociąg :o ? czy po prostu butelkowana ze sklepu ?

Mam kolejny dylemat ;)

Drzwi zewnetrzne 8)

Zastawialiscie sie juz, ktore wybierzecie? W pierwszym porywie pomyslalam Gerda. Jest jednak jedno ale. O ile tu gdzie mieszkam, jest to jak najbardziej uzasadniony wybor (drzwi to wlasciwie jedyny slaby punkt mieszkania w bloku, pod wzgledem zabezpieczen przed wlamaniem, dlatego wazne aby byly solidne, antywlamaniowe i takie tam ...), o tyle w domu taka Gerda z jednej strony wyglada troche koszmarnie (wcale mi sie wzornictwo nie podoba), a z drugiej zlodziej jesli bedzie chcial sie dobrac do domu, wybierze pewnie okno, ktore mimo iz z szyby P4 stawi mniejszy opor niz solidne drzwi.

Ogladalam drzwi jednego ze znanych producentow (szeroko sie ostatnio reklamuje w TV), jednak opinie o nich sa kiepskie. Co wiecej, widzialam takowe "na zywo" po 14 miesiacach uzytkowania. Zewnetrzna powierzchnia zaczela sie luszczyc od dolu, nie mowiac juz, ze okleina dziwnie wyblakla.

Rozpatruje drzwi z litego drewna, dodatkowo wzmocnione bolcami antywlamaniowymi. Moze macie jakas firme godna polecenia? Albo na co w szczegolnosci zwrocic uwage, aby uniknac blednego wyboru?

Bede wdzieczna za osobiste doswiadczenie i opinie.

Poki co przeczytalam chyba wszystko o drzwiach zewnetrznych, co mozna spotkac na naszym Forum :-)

Za "poradą" forumowiczów o wspaniałościach okien i drzwi drewnianych w nowoczesnej technologi drzewa klejonego oraz uwzględniająć cene zamiast drzwi zewnętrznych Gerdy zakupiłem drewniane.Drzwi się paczą i nic nie pomogła gwarancja. Bo jak mówią drzewo przestaje pracować jak ulegnie spaleniu pomimo że z trzewa z robiono drewno - prauje też. Góra drzwi jest zasłonięta dużym okapem a na dół operuje słonce i nie ma siły muszą się paczyć.Podjełem złą decyzje i liczę się z tym że niedługo trzeba będzie zainstalować gerde i pare złoty do tyłu.

Zastawialiscie sie juz, ktore wybierzecie? W pierwszym porywie pomyslalam Gerda. Jest jednak jedno ale. O ile tu gdzie mieszkam, jest to jak najbardziej uzasadniony wybor (drzwi to wlasciwie jedyny slaby punkt mieszkania w bloku, pod wzgledem zabezpieczen przed wlamaniem, dlatego wazne aby byly solidne, antywlamaniowe i takie tam ...), o tyle w domu taka Gerda z jednej strony wyglada troche koszmarnie (wcale mi sie wzornictwo nie podoba), a z drugiej zlodziej jesli bedzie chcial sie dobrac do domu, wybierze pewnie okno, ktore mimo iz z szyby P4 stawi mniejszy opor niz solidne drzwi.

Amber masz całkowita racje, niema wiekszego sensu aby którys z elementów był solidniejszy niż pozostałe. Zabezpieczenie Twojego domu jest tak mocne jak jego najsłabszy element.

Tak samo jak niema potrzeby dawac w oknach okuć WK2 kiedy w oknach mamy "zwykłe"szyby.

Więc po co przepłacać?

Ale posłuchaj tez tadzela prawde pisze.

A jakie korzyści ma nabywca z "zawszewystępującejzmocyprawarękojmi" ?

Czy KC jakos reguluje czy tez jest to zalezne od dobrej woli sprzedawcy?

Monsieur jewrioszka. Termin "z mocy prawa" oznacza właśnie to - że nie z mocy sprzedawcy. Czyli sprzedawca nolens volens udziela nam rękojmi dzięki naszemu światłemu ustawodawcy, który go w tej materii ubezwłasnowlnił.

A korzysci nabywaca ma takie, że może żądać zwrotu kasy bądź naprawy źle wykonanej roboty.

PS. Czy u kogoś także wystąpiła totalna awaria obsługi forum po uaktulanieniu Firefoxa do 2.0.0.2? Nie mogę się zalogować... Dobrze, że mam jescze Operę, bo musiałbym tego tfu! mikromiękkiego czegoś używać... Bueeee....

Racja z tymi drzwiami. Gdzieś czytałem, że dokonuje sie przez nie jakiś minimalny procent włamów. Najwięcej przez okna balkonowe. Tak, te które ja będe miał o wymiarach 3mx2,3m :-( Ja to nawet chyba zrezygnuję z WK2 i P4, bo koszty przy takich wymiarach okien mnie chyba zabiją, poza tym nie wiem, czy ramy wytrzymają dodatkowe obciążenie. Jeszcze to musze skalkulować, ale chyba cały finansowy wysiłek przerzucę na żaluzje i alarm.

Ale gerdy są w miare tanie - za 2000 sa już spoko drzwi. Ja i tak chce takie bez żadnych dekorów, rzeżbień, szybek itp. pierdół.