piomod 26.02.2007 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Mam kolejny dylemat Drzwi zewnetrzne Zastawialiscie sie juz, ktore wybierzecie? W pierwszym porywie pomyslalam Gerda. Jest jednak jedno ale. O ile tu gdzie mieszkam, jest to jak najbardziej uzasadniony wybor (drzwi to wlasciwie jedyny slaby punkt mieszkania w bloku, pod wzgledem zabezpieczen przed wlamaniem, dlatego wazne aby byly solidne, antywlamaniowe i takie tam ...), o tyle w domu taka Gerda z jednej strony wyglada troche koszmarnie (wcale mi sie wzornictwo nie podoba), a z drugiej zlodziej jesli bedzie chcial sie dobrac do domu, wybierze pewnie okno, ktore mimo iz z szyby P4 stawi mniejszy opor niz solidne drzwi. Ogladalam drzwi jednego ze znanych producentow (szeroko sie ostatnio reklamuje w TV), jednak opinie o nich sa kiepskie. Co wiecej, widzialam takowe "na zywo" po 14 miesiacach uzytkowania. Zewnetrzna powierzchnia zaczela sie luszczyc od dolu, nie mowiac juz, ze okleina dziwnie wyblakla. Rozpatruje drzwi z litego drewna, dodatkowo wzmocnione bolcami antywlamaniowymi. Moze macie jakas firme godna polecenia? Albo na co w szczegolnosci zwrocic uwage, aby uniknac blednego wyboru? Bede wdzieczna za osobiste doswiadczenie i opinie. Poki co przeczytalam chyba wszystko o drzwiach zewnetrznych, co mozna spotkac na naszym Forum Znalazłem coś takiego moze się przyda: http://www.hardmet.com.pl/index2.html piomod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 26.02.2007 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 piomod, ja też skorzystam.Ja będę potrzebowała drzwi z dostawką lub naświetlem bocznym, co mocno zawęża wybór. Też widziałam drewnanie drzwi zewnętrzne po paru latach użytkowania. Właściciel zapiera się i twierdzi, że nic się nie wypaczyły. Za to całe podrapane są psimi pazurami. Czy można jakoś namówić psa, żeby nie próbował otwierać drzwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 26.02.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Znalazłem coś takiego moze się przyda: http://www.hardmet.com.pl/index2.html piomod Dziekuje Poeksloruje je blizej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 26.02.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Czy można jakoś namówić psa, żeby nie próbował otwierać drzwi? mozna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.02.2007 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Drogie łosie, Jeśli chodzi o wodę do celów spożywczych, to po prostu zafundowałem sobie i gminie ok. 70m wodociągu. Gmina jest zadowolona, bo się jej rozbudował wodociąg , bank jest zadowolony, bo udzielił mi większego kredytu , ja jestem zadowolony, bo mam wodę w domu , mój pracodawca jest zadowolony, bo będę mniej chętnie wspominał o zmianie pracy w trakcie spłacania kredytu ... Na mapce do celów projektowych powinniście mieć zaznaczoną najbliższą nitkę wodociągu w okolicy, o ile oczywiście blisko was przebiega... Ja kupując działkę zwracałem uwagę, by nie tyle była ona w pełni uzbrojona, co by jej uzbrojenie nie stało się dla mnie udręką nie tylko finansową... pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gafinka 26.02.2007 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 A ja jeszcze dorzucę do tematy studni i wody.Te okolice są podobno bardzo "nierówne" pod zwględem wody. My mamy daleko wodociąg i chciałam wlasną studnię. Chciałam też piwnicę. Zamówiłam odwierty przed budową - pomimo iż wyszły tak, że sucho w przedniej części jak pieprz to po zdjęciu wierzchniej warstwy okazalo się, że pod nią mam takie pokłady gliny, że mogłabym cegielnię założyć - z piwnicy zrezygowałam bo widać to doskonale, że tworzą mi się piękne jeziorka.Co do studni - ściągalam następującyh fachowcow - pana ktory robi studnie w tej okolicy i on także wskazuje gdzie woda - ale on nie był pewny i powiedział, że nie chce mnie naciągać i nie zabierze się za roborę bo zna te tereny i może się okazac, że to jakaś mala kurzawka a wody nie znajdzie i na 70 metrach. Dlatego ściągnełam pana z taką skrzynką ( chyba potencjometr to się zowie) w każdym razie on badał także i jego odpowiedź brzmiała , nie ma wody do 50 metrow ( głębiej maszynka ze swoimi mozliwościami nie sięgneła)Po tych doświadczeniach ściągnęłam z okolicy różczkarza i on pokazal miejsce pod obecną studnię kopaną do celów budowlano gospodarczych ( jest w niej woda, ale jak bardzo sucho to wody mało) i wskazał miejsce gdzie jego zdaniem na 25 - 30 metrach są dwie żyły. Jak się zrobi ciepło będę to sprawdzać - wtedy mogę powiedzieć czy się nie myli.NIe wiem jaki wodociąg jest w Łosiu, ale na ten co biegnie przez Prażmów i nasze włości ( Kolonia Gościeńczyce i chyba tajkże Dobrzenica) wszyscy narzekają wody w nim jak na lekarstwo podobno, ciśnienie byle jakie itd.Z tego co się dowiedziałam, to jest to teren przedziwny, w niektórych miejscach woda jest bez problemu ale tuż obok może być tak, że nie ma jej i na 70 metrach. Tak mi tłumaczył ten studniarz co byl u mnie i jeszcze jeden wcześniej.Tyle moich doświadczeń studziennych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 27.02.2007 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Gafinka zanim zaczniesz kopac studnie dowiedz sie w gminie na temat stacji wodociagowej. Cos mi po łepetynie łazi że w ubiegłym roku wspominali i jej modernizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piomod 27.02.2007 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Gafinka zanim zaczniesz kopac studnie dowiedz sie w gminie na temat stacji wodociagowej. Cos mi po łepetynie łazi że w ubiegłym roku wspominali i jej modernizacji. Z nieoficjalinych wiadomości Podobno z wykonaniem studni było cos nie tak Dlatego ta opłata przyłączeniowa piomod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 27.02.2007 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Gdzieś czytałam, że jedną z deklaracji na ten rok Wójta Prażmowa była modernizacja wodociągu. Ja chyba zrobię tak: wykopię płytką studnię do podlewania roślinek a się podłączę do wodociąga, jak nas bedzie coraz więcej, a będzie bez dwóch zdań, to niejako wymusi na władzy przyspieszenie procesu modernizacji. Już mam sygnały z Gabryelina i Czachówka o problemie ciśnienia wody latem. Druga sprawa to kanalizacja: jest w przepisach unijnych (czyli też oczywiscie naszych) że w miejscowościach i wsiach pow. 2 tyś luda musi być kanalizacja więc namawiam do meldowania się w swoich wioseczkach Powyższe sprawy są finansowane z Unii, jest też program co do tego na powiat piaseczyński, jedyne co jest przeszkodą to lenistwo niektórych urzędników więc trzeba tego przypilnować. A tak wogóle jestem w nastroju bojowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 27.02.2007 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 2 tyś luda musi być kanalizacja więc namawiam do meldowania się w swoich wioseczkach Zapraszam wszystkich do meldunku w Dobrzenicy , jest nas juz 160 więc niewiele brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 27.02.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Znalazłem coś takiego moze się przyda: http://www.hardmet.com.pl/index2.html piomod Dziekuje Poeksloruje je blizej Piomod ładne te drzwi, warte zainteresowania. Ja upatrzyłam sobie d14 z firmy http://www.dormet.com.pl. ( konstrukcja metalowa ze wzmocnieniami oklejona drewnianą okleiną) Ponadto ta firma robi każde wymyslone przez ciebie drzwi na kazdy wymiar. Moi znajomi maja piekne drzwi drewniane ale jak wspominaliście poprzednio, po 4 latach urzytkowania nie są specjalnie zadowoleni bo się wypaczają. Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 27.02.2007 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 2 tyś luda musi być kanalizacja więc namawiam do meldowania się w swoich wioseczkach Zapraszam wszystkich do meldunku w Dobrzenicy , jest nas juz 160 więc niewiele brakuje. Jewrioszka ja rozumiem Twój "optymizm" ale to wcale nie jest pieśń dalekiej przyszłości - zobaczymy za rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lkmiec 27.02.2007 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 a ja z tematu ciekawostki odebralem wczoraj na poczcie urzedowe pismo z gminy lekko przestraszony (no bo co to może być??) otwieram, patrze, a to podatek leśny do zapłacenia podatek za rok 2007 w wysokości 4 (słownie: cztery) PLN, rozłożony na 4 (słownie: cztery) raty po 1 (słownie: 1) PLN aha, pismo przyszło poleconym, za potwierdzeniem odbioru, koszt 5.5 PLN!!! buhahaha Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 27.02.2007 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Ikmiec Która to gmina jest taka rozrzutna? Zamiast ciułać na wodociągi to....................... PozdrawiamBetsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 27.02.2007 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Ja tez w zeszłym roku miałem podatek do zapłacenia, a było tego cos koło 3,8zł i tez przyszło poleconym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gafinka 27.02.2007 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Gafinka zanim zaczniesz kopac studnie dowiedz sie w gminie na temat stacji wodociagowej. Cos mi po łepetynie łazi że w ubiegłym roku wspominali i jej modernizacji. Ja sie w zeszłym roku w kwestii wodociągu dowiadywałam w wielu miejscach i z tego co mi mówiono poblem z tym wodociągiem wiąże się z kilkoma rzeczami, więc nie bardzo wierzę, że taka szybka modernizacja pomoże. Zresztą sądzę, że ten wodociąg musiałby być gruntownie przebudowany - bo zdaje się, że nie był planowany na tyle uzytkowników - a osob podłącza się coraz więcej - więc raczej jest coraz gorzej jak coraz lepiej. W Prażmowie ( tam akurat znam osoby co juz mieszkają) ludzie są popodłączani, ale wstawanie o 2 w nocy żeby się wykąpać jest na tyle uciazliwe, że pomimo podłączenia do wodociągu ściągneli studniarzy i zainwestowali w studnie. Ja wiem na pewno, że nie mam ochoty wstawać o 2 w nocy, żeby się wykąpać - uwielbiam kąpiele i planuję wielgachną wannę. Poza tym jak wiesz ja mam sporą działkę i dla mnie posiadanie własnej studni jest bardzo istotne. Tak więc dla mnie cheć posiadania własnej studni jest oczywistą koniecznością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 27.02.2007 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Ja ciebie nie namawiam do wodociągów, sam przecież mam studnie. Rzuciłem tylko hasło że cos może sie zmieniło. Ale spożywkę to chyba będę kupował, bo mam płytką studnie. Co prawda piłem ta wodę (surową) i nic mi sie nie stało ( Kasia jest innego zdania ), ale nie wiadomo co ona w sobie ma. Muszę ją dać do przebadania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lkmiec 27.02.2007 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Co prawda piłem ta wodę (surową) i nic mi sie nie stało ( Kasia jest innego zdania ), ale nie wiadomo co ona w sobie ma. Muszę ją dać do przebadania. wodę mam nadzieję, a nie Kasię hihi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piomod 27.02.2007 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Jakiej firmy styropian stosowaliście będziecie stsowali do ocieplenia scian?pozdrawiam piomod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 27.02.2007 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Co prawda piłem ta wodę (surową) i nic mi sie nie stało ( Kasia jest innego zdania ), ale nie wiadomo co ona w sobie ma. Muszę ją dać do przebadania. wodę mam nadzieję, a nie Kasię hihi Pozdrawiam Nie może być inaczej Piomod na początek kupiłem frezowany "isolbet' czy coś takiego, ale niestety okazało sie że jego frezy różnią sie wymiarami. W tej chwili popędzony postami ( chyba baroziego) o podwyżce zdecydowałem sie na "swisspor" . Parametry przyzwoite, opinia dobra. Zakupy zrobiłem przez 'Allegro" bo tam była najlepsza cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts