AmberWind 27.02.2007 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Od rana do teraz snulam sie po budowie za moja pania architekt, elektrykiem i specami od CO, kominkow i calej hydrauliki Sprawa pstryczkow-elektryczkow wcale nie jest taka prosta jak mi sie wydawala Na szczescie mury zostaly stosownie oznaczone, jakies dziwne znaczki naniesione, a i o kominkach wiem troche wiecej niz wczoraj Poza tym mam pieknie ocieplony dach, a co najwazniejsze praca wykonana jest ok Teraz tylko kawe zrobic, slodkie ciastko zjesc i porozmyslac ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 27.02.2007 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Podjąłem juz co prawda pewne decyzje, ale jeszcze was o to spytam. Poniżej kilka faktów.1. Nie mam wodociągu lecz studnie, będzie więc potrzebny hydrofor ze zbiornikiem2. Będę miał zasobnik CWU o pojemności 300l3. Będę miał piec retortowy. Kotłownia ma powierzchnię 4m^2 więc jest troszkę mała za to wysoka 3,2 m.Zastanawiam się czy mogę zrobić cos takiego że zbiornik CWU lub zbiornik hydrofora umieszczę w spiżarni 2,3m^2, a może jeden z tych zbiorników lepiej powiesic pod sufitem kotłowni?Oczywiście sam hydrofor pozostaje w kotłowni.Rozwiązanie z umieszczeniem jednego ze zbiorników w spiżarni wiąże sie z poprowadzeniem większej ilości rur, ale za to daje mi pewna swobodę ruchu w kotłowni. Uff mam nadzieje że wystarczająco jasno przedstawiłem problem? Który wariant byście wybrali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 27.02.2007 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Gmerając dzisiaj w necie znalazłem cos takiego. (rekuperatory)Jakoś dziwnie tanie. Słyszeliście o nich? http://www.pregon.pl/index.php?cat=c115_Rekuperatory.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 27.02.2007 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 jewrioszka Na co ten retortowy piec? Chyba nie na węgiel A jaki masz suporek? Udźwignie 300 kg zbiornik? EDIT: tfu! 300 to on ma litrów a waży pewnie 400. Żeby chałupa Ci sie nie zawaliła A te ekozefiry już oglądałem. Wyglądaja nieźle na papierze i cenowo są niezłe. Na pewno konkurencja dla Mistrali. Ja to już prawie na pewno będę brał Bartosza, tylko się waham, czy wziąć sam wymiennik i złożyć samemu resztę, jak Jezier, czy wziąć gotową już centralkę... Tak zupełnie na inny temat - nowa Nelly Furtado to naprawde fajny kawał muzyki. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 27.02.2007 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Piec retortowy na węgiel. Proszę mnie nie przekonywać do innego paliwa, tej opcji będę sie trzymał i koniec. . Dodam tylko że u nas gazu niema i pewnie nie będzie, no chyba że sia komuś jakiś biogaz po kapuście......... Wiem doskonale że mi ściany mogą nie wytrzymać, dlatego jeślibym zawieszał to na stalowym rusztowaniu stojącym na podłodze lub stalowych belkach rozkładającym ciężar na przeciwległe ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 27.02.2007 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Jewrioszka Tak za bardzo to nie masz co podwiesić do sufitu. Jeżeli starczy ci miejsca w spiżarni też na słoiki i inne to wrzuć coś z tych sprzętów tam. Może zapytaj hydraulika czy zasobnik 300l. możesz podwiesić ( co prawda nie spotkałam się z tym) Z tego co piszecie o braku niekórych mediów w Waszych okolicach i dylematów jakie z tego wynikają, bardzo cieszę się, że mam wodę i gaz ( i nie żałuję wydanych pieniędzy na ich pociągnięcie-daleko nie było ale troszkę kosztowało) Pozdrawiam Betsi PS: Tylko psa brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clue 27.02.2007 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 heyka, spoznione ale szczere informacje na temat wody w Łosiu. W poprzednie wakacje wierciliśmy studnię. "Pierwszą" wodę znaleźliśmy ma 20m, ale wierciliśmy dalej. Skończyło się na 30m. Z rozmów z sąsiadami wynika, że nasz łosiowy wodociąg jest przeciążony i są problemy z dostawami wody. Słyszałam też, że woda jest zażelaziona. Sami jednak nie robiliśmy jeszcze badań więć informacje nie są potwierdzone. Pozdrawiam clue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 27.02.2007 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 jewrioszka Nie chce Cię przekonywać. W tym momencie cieszę się jednak z tych 32 km, które nas dzielą A tak bardziej serio to węgiel powinien zostać po prostu zakazany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misze78 27.02.2007 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 jewrioszka,widzę, że nie zdecydowałeś się jeszcze do końca odnośnie reku. Ostatnio w moje ręce dostało się takie czasopismo "magazyn instalatora" - poświęcone głównie temu tematowi nr 2/2007. Może warto się z tym zapoznać, internetowa wersja gazety jest dostępna na http://www.instalator.plMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 27.02.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Misze raczej sie zdecydowałem, chyba wezmę Proventa. tak tylko spytałem. Ale ta stronka - bardzo ciekawa. A tak bardziej serio to węgiel powinien zostać po prostu zakazany. Depi, koło mnie wszyscy pala węglem, nikt gazem. koło ciebie tez by tak było tylko że ty sie budujesz w mieście. Tak samo ma np. Groblus w otulinie Chojnowskiego Parku jest zakaz palenia węglem. U mnie niema a ja tnę koszty. jest jeszcze cos takiego jak specjalne piece np retortowe na specjalny węgiel z niska zawartością siarki. Jest węgiel i węgiel. Tak za bardzo to nie masz co podwiesić do sufitu. Jeżeli starczy ci miejsca w spiżarni też na słoiki i inne to wrzuć coś z tych sprzętów tam. / bardzo cieszę się, że mam wodę Betsi tego sie nie da podwiesić, można co najwyżej zbudować specjalne rusztowanie. Z mediami to jest tak jakby był gaz to bym pewnie skorzystał, co do wody to różnica jest tak że ja dodatkowo musze mieć hydrofor. Niestety nie chce tu być jakimś jonaszem. Ale - w naszej gminie tak jak pisała gafinka jest bardzo podłe ciśnienie wody w wodociągu, a w takich przypadkach tez stosuje sie hydrofor. Żeby nie kąpać sie wtedy kiedy jest woda tylko wtedy kiedy ma sie ochotę. http://www.muratordom.pl/6391_4626.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 27.02.2007 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Jewrioszka Ja też mam działkę w otulinie Chojnowskiego Parku, ale w warunkach nie ma słowa o zakazie palenia węglem. Dodam, że w projekcie domu, jako źródło ogrzewania i uzyskiwania CWU mam wpisany węgiel i inne źródla odnawialne. PozdrawiamBetsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 27.02.2007 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 ładne te drzwi, warte zainteresowania. Ja upatrzyłam sobie d14 z firmy http://www.dormet.com.pl. ( konstrukcja metalowa ze wzmocnieniami oklejona drewnianą okleiną) Ponadto ta firma robi każde wymyslone przez ciebie drzwi na kazdy wymiar. Betsi, a masz jakas szacunkowa wycene tych drzwi? Jesli tak, bylabym wdzieczna za info na PW Fajne sa te drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 27.02.2007 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Powtarzam tylko to co mówił mi Groblus. Ktoś ma złe informacje, lub został wprowadzony w błąd. A może nie chodzi o otulinę tylko teren samego parku i to ja cos pokręciłem? Trzeba sie dopytać. Ale dla ciebie to i tak bez znaczenia, ty będziesz palić gazem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
łosie 27.02.2007 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 heyka, spoznione ale szczere informacje na temat wody w Łosiu. W poprzednie wakacje wierciliśmy studnię. "Pierwszą" wodę znaleźliśmy ma 20m, ale wierciliśmy dalej. Skończyło się na 30m. Z rozmów z sąsiadami wynika, że nasz łosiowy wodociąg jest przeciążony i są problemy z dostawami wody. Słyszałam też, że woda jest zażelaziona. Sami jednak nie robiliśmy jeszcze badań więć informacje nie są potwierdzone. Pozdrawiam clue dzięki wszystkim za odpowiedż Gafinka - a ile kosztuje taki pomiar tajemniczą skrzyneczką gdzie jest woda? clue- czy Wy wierciliście w ciemno czy po pomiarach ? jak mozesz polecic kogos od studni to chetnie skorzystam dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 27.02.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 U mnie niema a ja tnę koszty. Tniesz swoje koszty, bo przerzucasz je na resztę społeczeństwa. Na lekcjach ekonomii pan na to mówił "eksternalizacja kosztów". Betsi LOL - węgiel to "źródło odnawialne"??? To może ropa naftowa i gaz też? No w sumie w odpowiednio długim okresie(czyt. miliony lat)... Dobre, dobre... Ale czego można się spodziewać w kraju, gdzie niejaki Szyszko jest ministrem OCHRONY (sic!) środowiska... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 27.02.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Depi To zwykłe przejęzyczenie.Mam na myśli węgiel i różne źródła odnawialne. Jewrioszka Generalnie będę palić gazem ale robię też drugi piec na wszystko ( już o tym pisałam i stwierzono na forum, że pewnie nie będę go używać). PozdrawiamBetsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 27.02.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Pięknie "drugi piec na wszystko" a więc palimy śmieci itp, a p. Szyszko to zły minister bo ochrona przyrody to w dolinie a nie u nas. Mam sąsiada co pali wszystkim i czuje jak to jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 27.02.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Kolejny nocny dylemat: TARAS Czy macie jakies rady, jak sie do tego zabrac? Chcialabym, aby byl duzy (ach te imprezowe wieczory ), od duzych okien po lewej stronie, az do srodkowych. Od czego powinnam zaczac? Czy musze miec jakies fundamenty, czy wystarczy uzueplnic poziom ziemia? http://img122.imageshack.us/img122/3350/2xxqg0.jpg Najfajniejszy bylby dla nas taras z ozdobnej kostki brukowej, ale wtedy z domu musialbym na niego schodzic po np. 2 schodakach, co wygladaloby dosc dziwnie .... Doradzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clue 27.02.2007 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Drogie łosie, studnie wiercili nam ludzie z Tłuszcza. Był środek sezonu wiertniczego i trudno było znaleźć kogoś z okolicy. Przed odwiertem mieliśmy też wizytę geofizyka, który sprawdzał położenie wody metodą geotermalną . clue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gafinka 27.02.2007 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Gafinka - a ile kosztuje taki pomiar tajemniczą skrzyneczką gdzie jest woda? Ja jestem stara baba i mam "letką sklerozę", chiba 400 zł - ale ręki nie dam sobie uciąc za to ile płaciłam. Pomiar wykonany przez gospodarza różczkarza - 200zł - to pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts