Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Betsi,

Sadze, ze jedziemy na jednym wozku ;) I troche "zachodu" beda nas kosztowac te fajne i wygodne tarasy 8)

Ze zdjec wynika, ze Ty tez masz dosc duza roznice miedzy poziomami.

Sadze, ze my zdecydujemy sie na solidne fundamenty, do tego po bokach kamienne murki, ktore nie tylko beda pelnic funkcje ozdobna, ale rowniez beda wzmacniac konstrukcje. Taras oczywiscie z kostki, tak aby zachowac spojnosc podjazdu, opaski wokol domu i drozki na dzialce :-)

Samuel&Mysia bardzo bardzo dziekuję :oops: :) macie u mnie ogromnego browara. :wink:

Barozi

poza tym komin był źle zbudowany, bo np. opierał się na nim sufit i cały komin popękał

Własnie u mnie była wojna z majstrami o związanie komina z konstrukcją domu. My tak nie chcielismy bo obawialismy sie że pod wpływem ciepła wzajemne oddziaływanie na siebie komina o konstrukcji domu może doprowadzic do jego uszkodzenia.

Jest niestety kilka szkół czy to dobrze czy źle.

U mnie jest tak

1. Wkład ceramiczny

2. Wełna mineralna

3. Komin z cegły, ktory jest zwiazany z wieńcem.

Takie rozwiazanie pozwala prawie dowolnie pracować wkładom ceramicznym i nie powoduje nagrzewania sie konstrukcji komina.

Czy czyszczenie komina poprzez jego wypalenie (wsadzenie kilku gazet tak aby płomień dostał się do komina i spowodował zapalenie się sadzy) jest właściwym i stosowanym postępowaniem??

Z tego co wiem to nie, bo powoduje to nagłe własnie pekanie wkladow ceramicznych z powodu zbyt gwałtownego rozprężenia się gazów w przewodzie kominowym.

Własnie u mnie była wojna z majstrami o związanie komina z konstrukcją domu. My tak nie chcielismy bo obawialismy sie że pod wpływem ciepła wzajemne oddziaływanie na siebie komina o konstrukcji domu może doprowadzic do jego uszkodzenia.

Jest niestety kilka szkół czy to dobrze czy źle.

U mnie jest tak

1. Wkład ceramiczny

2. Wełna mineralna

3. Komin z cegły, ktory jest zwiazany z wieńcem.

Aha. Właśnie takie rozwiązanie proponował mi teść, tylko nie wiem czy chciał wiązać z wieńcem. Muszę się go spytać.

Wczoraj byłem u znajomego który miał związany komin ze stropem i w momencie nagrzania się komina ten mu popękał bo nie miał miejsca na to aby się rozszerzyć (komin rozszerza się na boki a nie w górę i pęka). Teraz komin służy tylko jako ścianka bo musiał zbudować drugi na zewnątrz domu.

Takie rozwiazanie pozwala prawie dowolnie pracować wkładom ceramicznym i nie powoduje nagrzewania sie konstrukcji komina.

Z tego co wiem to nie, bo powoduje to nagłe własnie pekanie wkladow ceramicznych.

Jak w takim razie zabezpieczyć komin przed zapaleniem się sadzy w środku??

P.S. Właśnie dzwonił do mnie ojciec, którego zaraziłem problemem wyboru pieca CO. Powiedział, że w samym Łabiszynie w ciągu ostatniego roku wybuchły 3 (słownie: trzy) piece na miał węglowy. Okazuje się, że miał trzeba zwilżać wodą w zasobniku. Zbyt suchy miał powoduje powstanie mieszanki wybuchowej no i wtedy wystarczy tylko iskra.

Amber

Fajnie ze mamy podobne pomysły i zawawansowanie budowy na podobnym etapie. Mam nadzieję że będziemy się duzo wymieniać doświdczeniami i namiarmi.

Szczerze mówiąc nie miałam w planach finansowych dodatkowych fundamentów pod tarsy ( od salonu i od wejścia) ale jeśli trzeba..........

Jesli chodzi o te okna to jak widziałś tez mam duże przeszklenia na taras i zdecydowałam się na wzmocniony profil Aluplastu, który to wszystko utrzyma. Dodatkowo musze dać jakiś " wzmcniacz" łączący okna z drzwimi tarsowymi ale wygląda on jak normlna ramka okienna, jest tylko troche grubszy.

Pondto moje okna od salonu wychodzą głównie na zachód skąd jak wiadomo najmocniej i najwięcej wieje. Handlowiec z Aluplastu też brał to pod uwagę proponujac mi te profile. Cena nie zwala z nóg :D

Barozi

Te wkłady w kominie od CO to mam jakieś metalowe " kwasówki"

Co kolwiek by to nie znaczyło :wink:

Odnośnie terakoty podobnej do drewna to rzeczywiście jest super.

Teżtaka widziałam w Softbudzie, zresztą w moim poprzednim mieszkaniu miałam takie ( wielkość i wygląd jak dechy ) tylko niebieskie le są też brazowe.

W Bruk-Bet sa płyty betonowe imitujące naturalne deski podłogowe.

Pozdrawiam

Betsi

Fajnie ze mamy podobne pomysły i zawawansowanie budowy na podobnym etapie. Mam nadzieję że będziemy się duzo wymieniać doświdczeniami i namiarmi.

No jasne :D Jest miedzy nami jednak zasadnicza roznica ;) Ty juz masz wode i gaz a my jeszcze nie :cry: :evil: :wink:

Szczerze mówiąc nie miałam w planach finansowych dodatkowych fundamentów pod tarsy ( od salonu i od wejścia) ale jeśli trzeba..........i

A kto mial? ;) Jakos musze ten taras upchac w budzecie. Ciekawe z czego przyjdzie mi zrezygnowac lub gdzie obetne koszty, aby starczylo na ten kawalek bruku ;)

Poki co czekam na wycene calej hydruliki i CO. Ciekawe jaka bede miala mine, gdy to zobacze ;)

AmberWind

Ale nie mam prądu !!!!!!!!!!!

Dopiero w czerwcu 2007 ( wszystkie papierki już sa Ok tylko wykonawca nie chce zrobić bo mu elektrownia dopiero w czerwcu zapłaci :-? )

Gaz - rozprowadzona tylko cała rurownia i skrzynki, ale gazownia jescze odbioru nie zrobiła. Mam nadzieje że do czerwca się wyrobią.

Jak będzies miała ta wycenę hydrauliki to podziel się priv to porównam z moją przybliżoną. Robisz podłogówke czy łączone z kaloryfermi? ( pisałaś ale nie pamiętam-sorry)

Pozdrawiam

Betsi

Robisz podłogówke czy łączone z kaloryfermi? ( pisałaś ale nie pamiętam-sorry)

Generalnie z hydraulika i CO bedzie u nas troche zachodu ;) Po pierwsze nie mamy kanalizacji pod kominkiem (do ewentualnego wyrzutu goracej wody), wiec nalezy to zrobic. Po drugie cos tam trzeba zmienic w kominie, poniewaz nie jest przystosowany do takiego pieca jak my chcemy. A po trzecie izolacja podlogowki nie bedzie taka zwykla ze steropianu, tylko z czegos innego co pozwoli osiagnac takie same wlasciwosci, ale material bedzie o mniejszej grubosci. Po czwarte, trzeba zmienic uklad rur i odplywow do naszego projektu wnetrz.

Wiem, ze nie jestem precyzyjna, ale zupelnie sie na tym nie znam i przyznam, ze znac sie nie chce. Najwazniejszy jest dla mnie dobor fachowcow :-)

Podlogowka bedzie u nas prawie na calej powierzchni parteru, oprocz salonu i jadalni. Tu bedzie parkiet, wiec dolacza kaloryfery. Gora to glownie kaloryfery i podlogowka w lazience.

Dom ma byc ogrzewany piecem kondensacyjnym z zasobnikiem i kominkiem z PW. Piec z racji tego, ze my tacy esteci jestemy bedzie mial wszystkie naczynia i rurki ukryte (tzw. lodowka).

Teraz mysle ile to wszystko bedzie nas kosztowac ;)

Trzymam rację Jerwioszki co do ekologii, sama jestem zła że w naszej polskiej rzeczywistości tak jest ale wciąż jesteśmy za biednym społeczeństwem.

Myślę, że zanim zacznę dymić z komina to najpierw wykorzystam reku, kominek i solary (jak finansowo dam radę), a jak bedzie łagodna zima to zamierzam opalać samym kominkiem a to jest najczystsze źródło energii + oczywiście solary. Ja też jestem za ochroną środowiska, sama tego pilnuję, jeżdżę na rowerze a nie autem i tak raczej zostanie na najbliższe lata rower i kolej. A Ty Depi jeździsz autem, używasz smarów, myjesz auto itp itd ?

Poza tym kwestia segregacji śmieci, kto zamierza w swoim domku?

przyznam się, że nie spojrzałam jeszcze w projekcie jak mam rowiązaną kwestię tarasu, pewnie skonsultuje to z architektem i zapytam.

Amber

A masz już wybrane kaloryfery?

Czy w tym salonie i jadalni robisz takie niskie i długie ( wys. 30-40cm) czy może wpuszczne w podłogę?

Z tego co piszesz to masz niezłą zabawę z kanalizacją, bedziesz kuła podłogę?

A może da się to jakoś obejśc, masz aż tak duże zmiany?

Pozdrawiam

Betsi

Amber

A masz już wybrane kaloryfery?

Czy w tym salonie i jadalni robisz takie niskie i długie ( wys. 30-40cm) czy może wpuszczne w podłogę?

Z tego co piszesz to masz niezłą zabawę z kanalizacją, bedziesz kuła podłogę?

A może da się to jakoś obejśc, masz aż tak duże zmiany?

Pozdrawiam

Betsi

Kaloryfery beda dlugie i niskie. Firmy i modeli jeszcze nie wybralam. Dostane propozycje takich kaloryferow, to bede sie zastanawiac ;)

A podloga bedzie niestety kuta. No coz, trzeba to trzeba :-? W domu mial byc normalny kominek a nie z PW, wiec nikt nie przewidzial kanalizacji :roll:

Trzymam rację Jerwioszki co do ekologii, sama jestem zła że w naszej polskiej rzeczywistości tak jest ale wciąż jesteśmy za biednym społeczeństwem.

Poza tym kwestia segregacji śmieci, kto zamierza w swoim domku?

quote]

1)

Jestem za.

2)

Segregowanie smieci jest obowiązkiem każdego posiadacza działki i domku.

Mozna zrobic tak, że nie segregujesz ale podpisujesz umowę z odbiorcą śmieci, ze to on ma obowiązek je segregować ( oczywiście więcej płacisz). Mozna też segregować samemu i do oddzielnego worka zbierać butelki i plastik ale jak przyjadą po smieci to płacisz podwójnie bo biorą dwa worki a nie jeden. Albo segregować aż do dnia wywozu śmieci ( w razie kontroli na posesji) a potem wsadzić jeden worek w drugi i zapłacić za jeden jak było do tej pory.

Skąd takie pomysły? Mój znajomy właśnie sie nad tym tematem głowi ( jest z okolic) :D

Poczekam co wymyśli !!!!!!!!!! :wink:

Pozdrawiam

Betsi

Betsi,

Zapomnialam zapytac, na kiedy planujecie przeprowadzke? 8)

AmberWind

Po zeszłorocznym planowaniu pozostał mi niesmak ( bardzo delikatnie powiedziane). Miałam się przeprowadzić w grudniu 2006!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tym razem aż tak szczegółowo nie planuję choć przybliżony termin to sierpień 2007. Właśnie wysłałam do mojego nowego wykonawcy propozycję umowy którą przygotowałam, gdzie jest termin zakończenia prac na ................

Zobaczymy co tam wpisze, wtedy będę bardziej pewna tego terminu.

Myślę że zdążę jeszcze w lato zrobić imprezę w ogrodzie i pochwalić się swoim domem. :p

Ty chyba też wprowadzisz się jakoś w lato. Idziesz jak burza.

Pozdrawiam

Betsi

Betsi,

Przyznam, ze mamy podobne plany 8) Przelom sierpnia i wrzesnia bylby dla nas optymalny!

Najwiecej bedzie zalezalo od przylaczy gazu i wody. Niby mamy obiecane "wkrotce", ale sama wiesz ... dopoki liczniki nie stana to nie ma nic pewnego :roll:

Nastal czas wyboru ekipy do wykonczen. Wstepne cenniki juz mam, ale ... ale i tak fachowcy musza zobaczyc dom i plany, aby dokladnie okreslic na jaka kwote ma sie szykowac moj portfel.

Podczas zbierania ofert natknelam sie na jedna smieszna firme. Wlasciwie to skandalicznie smieszna ;) Wlasciciel firmy bez ogladania domu i projektu, a jedynie po przeczytaniu zakresu prac (standarodowych czyli gresy, zabudowa KG, ceramika, malowanie, gladzie itp.) i obejrzeniu rzutow budynku powiedzial: 60.000 PLN :o Pytam grzecznie za co? A on na to "no za robocizne" :lol: :evil: