Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A my jak rozmawialiśmy z szefem potencjalnej ekipy, to również bez obejrzenia projektu podał cenę z 1 m2 stanu surowego otwartego. Potem dodał, że taka robota mu się nie opłaca, bo wolałby dostarczać też materiał.

Na koniec powiedział, że on to nie ma czasu bywać na budowie a kierownikiem to może zostać jego ojciec. (sic!)

Uciekliśmy stamtąd czym prędzej.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

MS

No to "fajny" wykonawca.

A jaka podał Ci cenę za ten 1m2?

Beata a nam "brat znajmomych" zaproponował, że za 25 tys postawi stan surowy z dachem. Oczywiście materiały nasze.

Szczerze mówiąc najbardziej boję o ten dach bo tu nie lada fachowca potrzeba żeby wyszedł taki efekt jak u Ciebie czy u p. Darka

U mnie też się dzieje, do jutra mam mieć mapki, wypis i wyrys może, tydzień przyszły architekt i zmiany w projekcie (wypychamy wszystkie wnioski na wszystko 8) ), umowy z wykonawcą i kierbudem, ustalanie materiałowe oraz wykonanie kosztorysu, oj oj :( a znów mi sie dziś choróbsko jakieś przypałętało :cry:

dzięki Ms. raczej jest tak jak piszesz, jednak z architektem likwidujemy schodki

Komarek "z dachem" to znaczy z więźbą i deskowaniem, czy też z dachówkami ?

Amber jak patrzę na Twój domek to Ci szczerze zazdroszczę >

A no tak jeszcze wiechy zapomniałam hehehe, u Jewrioszków nie było bo błotna wiecha by wyszła, ja za nich piję winko co wekend :p

Ja jeszcze wyceny nie mam (mówili że będzie tanio bo mały domecek, ja myślę), ale kierbuda za 1500 zostawiam

Amber jak patrzę na Twój domek to Ci szczerze zazdroszczę >

trzask-prask i Tobie wszyscy beda zadraszczac 8) :D

A poza tym dzieje, sie dzieje ... Jak chyba wiekszosc zauwazyla - MAMY WIOSNE! I to taka prawdziwa ... z dodatnia temperatura, deszczem, slonkiem i ... i roztopami ... :evil: Na drodze do domu wpadlam do polowy buta w bloto. Gdyby ten but to jeszcze jakis walonek byl, to ok ... ale ukochane, zawrotnie wysokie szpilki ... tego tej drodze nie daruje :evil: Droge mam gminna, wiec za pare dni zawitam do gminy ... 8) :lol:

Elektryk pracuje pieknie ... myslalam, ze nie mozna sie zachwycac praca elektryka, jednak bylam w niewatpliwym bledzie :lol: Przybywa w naszych murach dziur, dziurek i dziureczek a calosc zaczyna powoli wygladac jak krolestwo kabli i kabelkow.

Cos przy okazji mi sie przypomnialo. Jak juz znacie polozenie komputerow w swoim domu, to zrobcie je sobie na osobnych obwodach. Gdy wywali korki z powodu spiecia w zarowce, czy zelazku to Wasze komputery nadal beda pracowac :-) No chyba, ze macie UPS, to martwic sie takimi glupotami nie musicie :-)

Poza tym przykrecane sa ostatnie plyty do ocieplonego poddasza. Zaczyna wygladac domowo ...

Uzgodnilam tez wylanie fundamentow pod taras. Jednym slowem bedzie ... duzy, wygodny i solidny :D

Cos przy okazji mi sie przypomnialo. Jak juz znacie polozenie komputerow w swoim domu, to zrobcie je sobie na osobnych obwodach.

Proponuje nie tylko komputery zrobić na osobnych obwodach.

Także termy, kuchnie, bojlery itp.

Ponadto proponuje aby gniazda jednego pokoju były na osobnych obwodach.

Oprócz tego różnicówki itp. :wink:

Amber

Jak już przygotujesz wszystko pod ten taras z kostki to pls. opisz mi dokładnie co i jak zrobiłaś.

Może moje budowlańce też przygotowałiby te fundamenty pod tarasy w czasie kiedy będą inni kładli elektrykę i hydraulikę.

Zastanawiałam się czy ten fundament nie powinien być jakoś zaizolowany?

Na jaką wysokość trzeba go zrobić?

Odnośnie wpadania w błotko na drodze, to mam ze sobą zawsze mokre chusteczki, bo potem to nawet do spożyczego wstyd wejść :p

Pozdrawiam

Betsi

Amber

Jak już przygotujesz wszystko pod ten taras z kostki to pls. opisz mi dokładnie co i jak zrobiłaś.

Może moje budowlańce też przygotowałiby te fundamenty pod tarasy w czasie kiedy będą inni kładli elektrykę i hydraulikę.

Zastanawiałam się czy ten fundament nie powinien być jakoś zaizolowany?

Na jaką wysokość trzeba go zrobić?

Odnośnie wpadania w błotko na drodze, to mam ze sobą zawsze mokre chusteczki, bo potem to nawet do spożyczego wstyd wejść :p

Pozdrawiam

Betsi

Betsi, poki co rozmawialam z wlascicielem ekipy budowlanej. Powiedzil mi, ze zrobia, a potem podsumowal "bedzie Pani zadowolooooonaaaa" :lol: No jak w kabarecie ;) Gdybym nie wiedziala, ze robia ok, to pewnie wzbudziloby to moj niepokoj ;) Ale ze buduja ok, beda prowadzic dwie budowy za plotem, to wiem, ze w czerwcu lub lipcu stanie ten taras. Co wiecej, budowali tez moj dom, wiec wiedza jak "ugryzc" temat :-)

Betsi, wybralas juz elektryka? Chyba umknelo mi wczesniej Twoje pytanie, czy ta kwota za punkt to z materialem czy bez. U mnie jest z materialem :-)

amber,

ten materiał do ocieplenia podłogi co ma mieć lepsze właściwości niż styro,

to miałaś coś konkretnego na myśli?

Mani,

Na pewno mam cos konkretnego na mysli, tylko nie pamietam jak to ustrojstwo sie nazywa. Bede wiedziec, jak tylko dostane wycene instalacji, czyli za dwa - trzy dni i wtedy napisze, ok?

amber,

ten materiał do ocieplenia podłogi co ma mieć lepsze właściwości niż styro,

to miałaś coś konkretnego na myśli?

Mani,

Na pewno mam cos konkretnego na mysli, tylko nie pamietam jak to ustrojstwo sie nazywa. Bede wiedziec, jak tylko dostane wycene instalacji, czyli za dwa - trzy dni i wtedy napisze, ok?

Może im chodzi o keramzyt? Ma bardzo dobre właściwości cieplne.

Ja daję 10cm pod styro dla lepszej ilozacji cieplnej ( tak podpowiedział nam kier.bud.)

Amber

Elektryka już w zasadzie wybrałam. 45 zł za pkt z materiałem.

Ale najpiew w przyszłym tygodniu stawiają ścianki działowe.

Pozdrawiam

Betsi

Witajcie,

Nie wiem co się dzieje,ale moja mozilla się wsciekła i opera też nie mogę sie zalogować a jeżeli już się uda to i tak za chwilę mnie wywali.Co robić? Nie mam zbytnio czasu na spotkanie z informatykiem bo u mnie zaczyna się dziać i to na poważnie.

W wielkich mękach urodziło się moje pozwolenie na budowę.

Dzisiaj je odebrałam. :lol: :lol: :lol:

Od dzisiaj podrożał beton,styropian i kostka brukowa.

Czytałam,że rozważacie zakup drzwi wejściowych.Wszystkie metalowe z okleiną drewnopodobną dobre są do bloków gdzie nie ma bezpośredniego działania warunków atmosferycznych.Miałam takie drzwi i po 3 latach zaczęły korodować-niestety gwarancja już nie działała.Najpierw zrobiły sie bąble i okleina zaczęła odstawać a pózniej już było gorzej i gorzej.Natomiast drzwi wejściowe miałam drewniane ale robione na zamówienie z tym,że wielowarstwowo polakierowane (trochę się świeciły) nic z nimi się do dzisiaj nie dzieje choć psy na nie skakały.

Ja wybrałam drzwi firmy CAl z Suwałk z naświetlem .

Nadal poszukuje mebelków do kuchni może macie jakies namiary to prosze o info?

Na bieżąco mam rozeznanie w cenach materiałw budowlanych - jesli ktoś potrzebuje namiarów służę informacja -a jak ja odpowiem kiedy znow nie będę się mogła zalogować?