Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W domu wyszło ponad 160, a na zewnątrz budynku (elewacja, ogrod, taras, brama, furtka) 25. A jak to jest u Was?

Co ty robisz? Galerie handlową? :wink:

A tak na poważnie u nas jak kiedyś liczyłem to wyszło cos koło 70 w domu i ok 10 na zewnątrz.

Ja też liczę na jakieś 170-200 pkt ( z pkt zewnetrznymi) a wcale nie robię galerii handlowej :oops:

Pozdrawiam

Betsi

Magnolia

Odnosnie Twojego pytania, nie wydaje mi sie żeby pomysł był głupi.

Tylko odpowiednio datami zrób wpis do dziennika.

A propos kar, myslisz że ktoś będzie cię sprawdzał?

Ja bym uważała. Niestety moich znajomych podkablował sąsiad i mieli troszkę kłopotów.Nawet nie wiem jak się o tym dowiedzieli ale każdy ma swoje sposoby.

Co ty robisz? Galerie handlową? :wink:

:lol: :lol: :lol:

alez ja sie ograniczalam :oops: :lol:

Na zewnatrz dlatego tyle wyszlo, poniewaz dwa punkty sa w bramie wjazdowej, jeden przy domofonie, jeden w szambie (to na potrzeby tego strategicznego sygnalizatora ;)) dwa punkty na elewacji budynku (moze kosiarke trzeba bedzie podlaczyc, albo cos innego), do tego oswietlenie dwoch balkonow, tarasu, wejscia do domu, wjazdu do garazu i cos tam jest przy podbitce. No i wyszlo tych marnych 25 punktow :roll:

My sąsiadów mamy raczej ok.Ale że nigdy nie wiadomo do końca to lepiej wiedzieć czym ryzykujemy.

Komarek a wiesz jakie mieli kłopoty znajomi?

Przyjechała kontrola i kazali pokazać wszystkie dokumenty. I jakąś karę wlepili. Ale tam sytuacja była tego typu, że ci znajomi pokłocili się o miedzę z sąsiadem i takie były efekty.

magnolia, nasze dokumenty zostały przydzielone jakiejś pani, która poszła na zwolnienie zanim zdąrzyła do nich zajrzeć. Piaseczno ściąga interwencyjnie pracowników filii i oni załatwiają sprawy.

Nam pozwolenie na budowę podpisał człowiek formalnie pracujący w Górze Kalwarii. (czas: 22 stycznia - 14 lutego).

Amber

A gdzie ten pkt w szambie zrobiłaś. Zupełnie mi nie przyszło do głowy, że też powinnam taki mieć. Punktów będzie ......+1 :D

W jaki sposób będzie działała ta sygnalizacja o przepełnieniu?

W szambie bedzie taki plywaczek, ktory zasygnalizuje przepelnienie szamba komunikatem w moim komputerze 8)

Mozna to jednak zrobic prosciej i np. polaczyc plywaczek z sygnalizacja swietlna, albo dzwiekowa.

Amber, Betsi,

Dzięki za odpowiedz.

Ja w sumie też się skłaniam w stronę Vaillant, jednak dość dużo jest dobrych producentów, a co za tym idzie ciężko się zdecydować. Czy będziecie do kotła podłączać zestaw solarny (teraz bądź w przyszłości) i czy ewentualnie uwzględniace to w swoich instalacjach (zrobienie wyprowadzeń na strych, czy zainstalowanie zasobnika z dwiema, bądź więcej wężownicami), tak aby później nic nie przerabiać?

Michał

Witam wszystkich forumowiczów Piaseczyńsko-okolicznych.

Budujemy w Zalesinku, ul. Longinusa na końcu, pod samym Zalesiem Dolnym.

Stoi stan surowy z dachem, a na nim dachówka :)

Prześwietlam elektryków, podeślijcie jakiegoś sprawdzonego.

I tynkarza: mam narazie takiego co robi za 18 PLN/mkw bez

materiału: tynki mineralne ręczna robota.

I podłogę na chudziaku: ale z tym to chyba nie ma problemu ?

Pozdrawiam wszystkich

Darek

(i rodznika: Monika 32, Jasio 9, Ania 7, Majka 1)

Amber, Betsi,

Dzięki za odpowiedz.

Ja w sumie też się skłaniam w stronę Vaillant, jednak dość dużo jest dobrych producentów, a co za tym idzie ciężko się zdecydować. Czy będziecie do kotła podłączać zestaw solarny (teraz bądź w przyszłości) i czy ewentualnie uwzględniace to w swoich instalacjach (zrobienie wyprowadzeń na strych, czy zainstalowanie zasobnika z dwiema, bądź więcej wężownicami), tak aby później nic nie przerabiać?

Michał

Misze

Jeśli chodzi o ten piec Vaillant to zdecydowanie polecił mi go dobry znajomy hydraulik. Dobrze zna się na piecach, przez dłuższy czas pracował dla Buderusa ( tego pieca nie polecał)

Nie robię instalacji solarnej ( mimo że bardzo usilnie o tym myślałam i nawet pytałam gminę o dofinansowanie) ale, ponieważ koszt tej inwestycji

( ok. 15000) bedzie sie zbyt długo zwracał to zdecydowałam ze nie robię.

Może gdybym miała basen to miałoby to sens.

Myślę, ze za kilka lat instalacje solarne będą bardziej dostępne i może wreszcie gminy zaczną je dofinansowywać.

Można ewentualnie wyciągnąć przyłączenia.

Pozdrawiam

Betsi

Darwish

Witajcie w okolicach :p

Mam dom w takim samym stanie zaawansowania robót ja Wy w Bogatkach.

Wyślę w weekend namiary na elektryka.

Betsi

misze,

Bez wzgledu na to jak dalece na sercu lezy nam ochrona srodowiska, to jednak chec posiadania zestawu solarnego przegrala z ekonomika jego zakupu i instalacji. Dlatego na chwile obecna nie rozpatrujemy solarow.

Dzisiaj ustalalam z Wykonawca wykonczeniowki termin rozpoczecia prac. No i coz ... zaczniemy kafelkowac, instalowac, malowac i adaptowac dopiero w czerwcu. Podobno tynki cementowo-wapienne solidnie musza wyschnac i jesli u nas polozymy je pod koniec marca, to dopiero po mniej wiecej 7 - 8 tygodniach mozemy dzialac dalej :( Najwazniejsze, ze Wykonawca wlasciwie juz zostal wybrany :-)