magnolia 02.03.2007 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Tak, zaporowa- 15 tyś. Bo za samą pompę cisnieniową jest 12 tyś.A rury kanalizacyjne mamy w samej działce.Ale nie bardzo mamy wyjscie- u nas od lipca wszedł nowy plan i tam stoi że nic innego poza kanalizą nie możemy i że docelowo wszyscy mają sie do niej włączyć.My jestesmy w Głoskowie- Letnisku.Wy też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 02.03.2007 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Amber, Betsi, Dzięki za odpowiedz. Ja w sumie też się skłaniam w stronę Vaillant, jednak dość dużo jest dobrych producentów, a co za tym idzie ciężko się zdecydować. Czy będziecie do kotła podłączać zestaw solarny (teraz bądź w przyszłości) i czy ewentualnie uwzględniace to w swoich instalacjach (zrobienie wyprowadzeń na strych, czy zainstalowanie zasobnika z dwiema, bądź więcej wężownicami), tak aby później nic nie przerabiać? Michał A my sie zdecydowaliśmy na zestaw solarny, cena nie jest zaporowa niecałe 8000. (kolektor próżniowy, zbiornik biwalentny 300l, osprzęt) sam kilka tygodni temu pisałem o ekonomicznym uzasadnieniu kolektorów i długim zwrocie inwestycji ale przy dzisiejszych cenach ( i ich wzroście) paliw może nastąpić znacznie szybciej niż sie przewiduje. Na razie nas stać, co będzie potem kto wie? W każdym razie w lato będę miał CWU za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 02.03.2007 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 szukam na forum, ale czy ktoś w krótkich żołnierskich słowach może powiedzieć mi: grodzić się siatką ocynkowaną czy powlekaną? Magnolia, jestem sąsiadką z drugiej strony Millenium! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 02.03.2007 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Ms Powlekana ładnie wygląda ale to tworzywo lubi pękać. Ocynkowana wygląda gorzej, trwałość według mnie lepsza niż powlekanej i jest tańsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misze78 02.03.2007 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Jewrioszka,a jaki zestaw kupiłeś? Jakby coś to możesz podesłać namiary. Ja osobiście skłaniałem się ku teorii Betsi, na razie nie instaluje. Jednak moje założenia zostały trochę zweryfikowane przez kolegę i po zapozaniu się z tematem chyba się zdecyduje. Zasobnik i tak trzeba zainstalować, może trochę trzeba dołożyć do biwalentnego. Pozostają koszty solarów i osprzętu, a to raczej nie powinna być cena zaporowa. Dzisiaj byłem na działce, na ok 1/4 mam staw. Nie wygląda to dobrze, tymbardziej, że za jakieś 2 tygodnie chciałem zacząć. MS, a jak tam u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 02.03.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Poszukuje producenta, ktory wykonuje kute balustrady balkonowe. Jednego takiego widzialam w Konstancinie, ale pewnie ceny ma zawrotne Czy mozecie kogos polecic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 02.03.2007 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Magnolia, u nas od lipca wszedł nowy plan Jako uchwała rady gminy? Mogłabyś podać więcej szczegółów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darwish 02.03.2007 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Witaj Darwisz. Późno znalazłeś tę grupę. Kupiłeś już wybudowany czy też przechodziłeś przez męki budowy?? Dołączasz się do nieformalnej grupy wykańczającej w 2007 roku?? Taki mały nieoficjalny wyścig zbrojeń Budujemy od września 2006. Działkę kupiliśmy w lipcu 2006. A pozwolenia w wakacje. Od miesiąca mamy przerwę, do kwietnia. W kwietniu elektryk, w maju tynki, w czerwcu instalacje, podłogi i okna i potem... wykończeniówka... Nadaję się na grupę wykańczającą w 2007 r ? Pozdro Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darwish 02.03.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Darwish witamy, spora z was rodzinka. Ktoś jest bardzo pracowity Tiaaa, to ja właśnie... Syna spłodził (pozostałe to córy) Drzewo zasadził. Przyszedł czas na dom... Właściwa kolejność ? Darwish Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristofsen 02.03.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Może ktoś z Was ma do sprzedania barak? Podeślijcie jakieś info na privaI szukam studniarza bo kilku ze Stolicy obdzwoniłem i raczej niechętnie do tematu podchodzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 02.03.2007 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Jewrioszka, a jaki zestaw kupiłeś? Jakby coś to możesz podesłać namiary. Jeszcze nie kupiłem, czekam na transze. Ale kupuje zestaw Ulricha. Możesz tez wybrać Biawara podobne ceny. I nie kupuj przypadkiem kominków z ich oferty. A na pytanie jak długo wytrzymają i stwierdzenie ze to chinina, napisze tak. Nikt w Polsce nie wie jak długo wytrzymają systemy konkretnych producentów bo nikt ich niema wystarczająco długo. A że to chinina?, a co teraz nie jest chininą? wszyscy tną koszty? W większości przypadków to te same podzespoły tylko za metkę jest dopłata. Choć nie zaprzeczę kotły Ulricha to ........straszna nędza. P.S. Amber wasze zdanie górą - biorę Lechmana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 02.03.2007 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Witaj Darwisz. Późno znalazłeś tę grupę. Kupiłeś już wybudowany czy też przechodziłeś przez męki budowy?? Dołączasz się do nieformalnej grupy wykańczającej w 2007 roku?? Taki mały nieoficjalny wyścig zbrojeń Budujemy od września 2006. Działkę kupiliśmy w lipcu 2006. A pozwolenia w wakacje. Od miesiąca mamy przerwę, do kwietnia. W kwietniu elektryk, w maju tynki, w czerwcu instalacje, podłogi i okna i potem... wykończeniówka... Nadaję się na grupę wykańczającą w 2007 r ? Pozdro Darek To zaczęliśmy w tym samym czasie i etap budowy podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 02.03.2007 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Amber wasze zdanie górą - biorę Lechmana. jewrioszka, bylismy zdecydowani na Lechmana prawie na 100%, ale nasz instalator okrutnie sie krzywi ... Bedziemy jeszcze o tym rozmawiac i rozwazac wszelakie za i przeciw ... Nie mniej to juz nie pierwszy instalator, ktory nie poleca Lechmana, mimo ze maja je w swojej ofercie sprzedazowej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 02.03.2007 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Poszukuje producenta, ktory wykonuje kute balustrady balkonowe. Jednego takiego widzialam w Konstancinie, ale pewnie ceny ma zawrotne Czy mozecie kogos polecic? Amber Podeslę Ci namiary na początku tygodnia. Dowiem się tylko nr tel. Mój znajomy z pracy, razem z ojcem mają firmę, która takie rzeczy robi. Ms i Magnolia Są też dwie Beaty Pozdrawiam Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 03.03.2007 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 jewrioszka, bylismy zdecydowani na Lechmana prawie na 100%, ale nasz instalator okrutnie sie krzywi ... Bedziemy jeszcze o tym rozmawiac i rozwazac wszelakie za i przeciw ... Nie mniej to juz nie pierwszy instalator, ktory nie poleca Lechmana, mimo ze maja je w swojej ofercie sprzedazowej ... Czyli wyszło na moje Ale tak na poważnie czy podają jakieś konkretne powody? Czy tylko się krzywią? Wiem że jak się bawiłem w instalatorstwo to tez sie krzywiłem na niektóre rzeczy. Powód był prosty, krzywiłem sie na produkty na których najmniej zarabiałem. Proszę podpytaj ich jakie sa powody. Jak powiedzą od razu to ok., a jak będą ściemniać i kombinować tzn że z kasą cos nie tak. Dla mnie ich minusem jest korpus ze stali, a jakie są jeszcze? Amoże zerknąc tutaj? http://www.budujemydom.pl/cozaile/kominy_kominki_i_piece/kominki_i_piece/rankingi_produktow/40_kominki_i_piece/ WAŻNE W domach z wentylacja mechaniczną wymagane jest aby kominek miał doprowadzenie powietrza do komory spalania z zewnątrz. Tym samym dla mnie wybór się znacznie zawęża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 03.03.2007 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 Zastanawiam tez sie nad zmiana koncepcji ogrzewania i wertując net znalazłem cos takiego na temat kominków z płaszczem wodnym. http://www.news.monter.pl/watek.php?id_watku=156737&o=7860 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 03.03.2007 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 A gdzie Depi ? jewrioszka mnie skrzyczał, więc schowałem się w kąciku pochlipująć żałośnie A serio, to udałem się na zasłużony wypoczynek w góry skąd właśnie pisze i serdecznie wszyskich pozdrawiam! Wyobraźcie sobie, że nawet udało mi sie pojeździć na nartach! A internet przez GPRS działa żałośnie... W kwestii ekologii: Nie wdając się juz w polemiki, czy jesteśmy AŻ TAK biednym społeczeństwem, żeby nie dbać o ekologię, i co JA ROBIE dla ekologii a CO TY, to tylko zapytam: czemu nikt nie rozważa pieca na pelety? Cena kWh jest minimalnie tylko wyższa od węgla (tfu!), wygoda obsługi większa, ekologiczność nieporównywalna (prawdziwie odnawialny surowiec i to w dodatku odpad!). Ja bardzo serio nad nim myślę i się dziwie, że nikt inny. Czemu odrzucacie tę opcję? Czy jest coś, czego ja nie wiem? Solary - nie jest prawdą jakoby zestaw solarny kosztował 15000. W 10000 można się spokojnie zmieścić, szczególnie jak się nie ma wielkiej rodziny. Bardzo fajna ofertę ma np. http://www.insbud.pl - kolektory prózniowe (nie płaskie!) i to z heat pipem, cena b.dobra (sam zestaw poniżej 8000). Opłacalność może i taka sobie, ale przez lato nie trzeba uruchamiac tego truciciela. jewrioszka To o czym mówisz, to nie jest przypadkiem zestaw na kolektorach płaskich? W kwestii tarasów - nikt nie przewiduje decku? (tj. tarasu z drewna?) Hm... To chyba na razie tyle (ale jest czytania, jak się przez chwilę człowiek opuści ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 03.03.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 jewrioszka mnie skrzyczał, więc schowałem się w kąciku pochlipująć żałośnie i vice -versa W ubiegłym roku obserwowałem ceny pellets i wcale nie są takie takie tanie jak piszą w artykułach sponsorowanych. (1 kW wychodzi sporo drożej niż węgla) Piece do eko-groszku i pellets to takie same piece. Zestawy solarne o jakich pisze to zestawy próżniowe (rurowe) My sie zastanawiamy nad drewnianym tarasem (najtańszy ze wszystkich wymienionych i najprostszy do zrobienia -jeden taki już zrobiłem). Bardzo fajna ofertę ma np. http://www.insbud.pl Raczej http://www.insbud.net faktycznie najtańsze co widziałem. O ok. 500PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misze78 03.03.2007 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 Rzeczywiście Insbud ma dość ciekawą ofertę, chyba jednak się zdecyduje na zestaw - jeszcze może zrobię jakieś rozeznanie i porozmawiam z moim hydraulikiem jak on to widzi. Jewrioszka, co do pellet i eko-groszku, też o tym myślałem. Ja brałem jeszcze pod uwagę jeszce piec na owies (to też taki sam piec). Jednak jego ceny ostatnio bardzo poszły w górę. Jak już mówiłem, zalało mnie trochę na działce, ale mimo wszystko udało się wkopać słup pod prąd, może niedługo będzie. Ale chyba nie da się kopać fundamentów wcześniej jak za 2-3 tygodnie. A jak jest u Was? No i na dodatek się zakopałem przed działką, wystarczyło trochę zjechać z utwardzonej drogi. Wiem, że ostatnio ktoś pisał o nawożeniu tłucznia, żużlu - nie mogę znaleźć tego tematu, prosiłbym o namiaary, muszę coś nawieźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 03.03.2007 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 Woda, woda wszędzie Właśnie rozmawiam i proszę o radę jednego z forumowiczów jak zabezpieczyć instalacje solarną z kominkiem wodnym przed zanikiem prądu. Ewentualnie jak zrobić żeby cały układ pracował grawitacyjnie. Jak (jeśli?) zrozumiem to sie pochwalę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts