Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wiem, że ostatnio ktoś pisał o nawożeniu tłucznia, żużlu - nie mogę znaleźć tego tematu, prosiłbym o namiaary, muszę coś nawieźć. :-)

Między innymi ja pisałam o utwardzaniu drogi dojazdowej do działki żużlem.

Już mogę wjechać :p

Nadziałce też cięzko w miejscach gdzie kopane było szambo, woda i gaz ale nadziałkę żużlu nie sypnę, trzeba zrobić tymczasowe odprowadznia a potem robię opaski odwodnieniowe.

Wysyłam na priv namiary na żużel.

Pozdrawiam

Betsi

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Betsi,

Dzięki za namiary.

A gdzie będą odchodziły te opaski. Przydałby się jakiś rów melioracyjny.

Obok mnie jest studzienka melioracyjna od drenów, który podobno przechodzi przez moją działkę. Woda pięknie tam stoi, trochę poniżej poziomu gruntu, a chyba powinna gdzieś odpływać?

Michał

Ci, co dawno mieszkają ciągle się urządzają...

Wczoraj i dziś wywaliliśmy wszystkie wykładziny z góry i zastąpiliśmy je Haro Parkietem (dzięki Pontypendy za namiar). Cóż, posiadanie syna alergika zobowiązuje...

Docelowo - niech Was Ręka Boska broni przed kładzeniem wykłądzin, mnie ostrzegano, ale byłam mądrzejsza.

Ale gdyby ktoś chciał jakieś duże kawały (od 15 do 23 m kw) na tzw. tymczasowy przedpokój ,to leżą u mnie na strychu.

Ale gdyby ktoś chciał jakieś duże kawały (od 15 do 23 m kw) na tzw. tymczasowy przedpokój ,to leżą u mnie na strychu.

Jeśli miałabyś się przmierzac kiedyś do wyrzucania chętnie odbiorę, zresztą przy tej okazji jeśli ktokolwiek z urządzających się z grupy Piaseczyńskiej miałby na zbyciu jakieś stare meble itp, resztki materiałów budowlanych itp chetnie umówię się na odbiór - z tym, że dopiero za jakieś 2 tygodnie bo dopiero wtedy będę miała duży samochód.

Od razu uprzedzę, że to dla mojej znajomej i tego miejsca , które opisalam tutaj:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=88935

Tam przyda się w zasadzie wzystko a wiem, że wiele osób na etapie wykańczania ma rożne starsze graty - takie co mogą zachlapać się farbą itp a potem je wyrzuca - więc jakby co chętnie pozyskam w każdym momencie dziejowym. :oops:

Zużel na drodze pięknie zimą wiosną jak jest wilgotno ale jak przyjdze susza jak w zeszłym roku to piękny czarny kurz. Ciężki no nie wagowo do wycierania mycia okien itd.

Zgadzam sie z powyższym, ten kurz unosi sie nawet do kilku minut po przejechaniu samochodu. Ale to jest drobiazg.

W lato tez ładnie na płucach osiada, i o zwierzątko wtedy łatwiej które rak się nazywa. Tyle że nie błotny. :-?

Chcecie sobie drugi Śląsk zrobić?

Witajcie,

Mam dzisiaj niesamowicie pesymistyczny nastrój. Przed południem dzwonił do mnie mój dostawca materiałów i miał dla mnie nieciekawe wieści. Okazało się że cegielnie wstrzymały dostawy do hurtowych odbiorców i przy okazji przesłały nowe cenniki na cegły. Nie uwierzycie, ale ceny podnieśli o..... 40% :o

Kasę za swoje materiały wczoraj przelałem, a dzisiaj zdążyłem jeszcze ten przelew anulować, bo dostawca stwierdził, że chyba na razie nie będzie brał materiałów bo taka sytuacja zakrawa na kpinę.

Chodzą też plotki o zmowie cegielni co do ceny. Z tego co mi wiadomo, to takie zmowy są nielegalne i powinien się tym zająć urząd do spraw monopolizmu, czy jakoś tak.

Na prawdę mam dzisiaj straszny humor i nie wiem co robić. Wstrzymać się czy kupować po 5 zł za sztukę. Po prostu masakra.

jewrioszka, daj namiary na tego gościa od reku co go w dzienniku opisujesz.

Narazie prześwietlałem tylko klimatyzacja.org.pl - pana Witolda, ale dziwi mnie

że nie chce robić projektu instalki, tylko na żywioł i dokumentacja powykonawczo.

Będzie reku, najchętniej Bartosz najchętniej spjęte z DGP z kominka.

Pozdro

Darek

Chcecie sobie drugi Śląsk zrobić?

No właśnie? (to a propos tego węgla)

A ten owies to jak wygląda cenowo? Chyba nieźle, prawda?

A jedyny sposób, aby instalacja solarna działała grawitacyjnie, to umieścić zbiornik z wodą _powyżej_ paneli - prawidła fizyki niestety są nieubłagane.

barozi Zmowami cenowymi zajmuje się u nas UOKiK (Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów). Masz jakieś bliższe informacje dot. tej zmowy? Z orzecznictwa Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości (a prawo antymonopolowe mamy europejskie) wynika, że sam fakt jednoczesnego podniesienia cen przez konkurentów (teoretycznych) wystarczyć może do uznania, że doszło do zmowy cenowej. Może warto zebrać trochę info i jakis mały donosik do UOKiKu wysmarować?

Trzeba powstrzymać to cenowe szaleństwo. Nie ma to żadnego uzasadnienia w drożejących środkach produkcji. Nawet pensje na razie wcale tak nie rosną.

Poza tym co to się stało z tymi cookies itd? Mi to dotknęło tylko Firefoxa - Opera działa OK, ale ona nigdy nie obsługiwała autologowania. Usunąłeś już problem na stałe? Wykasowanie cookies wystarcza? (rozumiem, że cookies tylko muratora?)

Depi,

Na razie nie będę miał czasu aby to zweryfikować, bo jestem zajęty pracą. Pogadam jednak jutro z szefem jednego składu i może on coś będzie wiedział. Ma dostęp do lepszej bazy cen niż ja i może porównać ceny z różnych cegielni.

Tak. Problem z cookies miałem tylko w Mozilli. Na IE działało dobrze.

jezu, masakra z tymi Waszymi cegłami. współczuję.

Ja będę stawiać garaż murowany, ale najpierw dom. Mam nadzieję, że do tego czasu sytuacja się wyklaruje.

A tymczasem zaliczkowałam drewno na chałupę :) .

Ale depresja też mnie nie ominęła, ponieważ doszukałam się kolejnych poważnych błędów w projekcie :( Ręce opadają, architekci!

pozdrawiam

Ja dzisiaj już leciutko czułem wiosnę w powietrzu. Jutro ma być juz trochę cieplej więc pewnie coraz bardziej będzie ją czuć.

A my przez caly weekend podziwialismy ... kolorowe motyle :D

http://img69.imageshack.us/img69/271/mg9625xxbx4.jpg

http://img341.imageshack.us/img341/5186/mg0648xxqs1.jpg

jednym slowem wiosna w pelni ;)

Czytajac Wasze uwagi o cenach, ciesze sie ze czeka nas tylko ;) wykonczeniowka 8) Ale zanim rozchula sie na dobre, postanowilismy troche wypoczac. Na szczescie nie bedziemy na glucho odcieci od swiata, wiec w wolnych chwilach zagladniemy, aby poczytac o postepach :-)

Betsi, na PW odpowiem Ci po powrocie 8)

Hello,

jeśli to komuś pomoże... :roll: 2 tygodnie temu płaciłem za cegłę pełną 0,90 PLN netto w składzie WZM w Prażmowie naprzeciwko szkoły. na pewno zaopatrujemy się tam z jewrioszką, nie wiem czy ktos jeszcze z grupy?

Pozdrawiam,