Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

chcialabym sie spytac, czy gdzies w okolicy moznaby obejrzec zbudowany M08 na kazda pogode.Przymierzam sie do tego projektu i chcialabym korzystajac z uprzejmosci obejrzec domek w realu. Dziekuje za odpowiedz. Dzialke mam w Bogatkach kolo Losia. :o

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie odebrałam nasze roczne rozliczenie za ciepłą i zimną wodę. Jakoś niewiele jej zużyliśmy. Z solarami nie wyszlibyśmy na swoje w tym życiu.

Obawiam sie że mieszkając w bloku jesteście rozliczani ryczałtem. Tak wiem że macie liczniki i wiecie ile zużyliście, Ale nadal jest to koszt zryczałtowany i po kosztach dla hurtowego odbiorcy..

Nie można tego przyrównywać do kosztów ponoszonych w domku jednorodzinnym, gdzie jesteś zwykłym detalistą.

Wiem tez że chyba nikt nie jest w dniu dzisiejszym obliczyć w jakim tempie zwróci sie taka inwestycja, po prostu ceny tak galopują i skaczą ( z powodu wojen, krachów na giełdzie i Romana ) że uniemożliwiają jakiekolwiek wyliczenia.

Wiem jedno zwróci mi sie szybciej niż sądzę.

Ale przyznaje że być może zakup będę musiał odłożyć na później. :-?

ms. Jak czasem ktoś podnosi solary to nie tylko kwestia oszczędności - także jednak ekologii. Wiem, że sugestie, żebyśmy się kierowali też tym kryterium traktowaną sa jeszcze jak puszczenie wiatru na przyjęciu (co za impertynencja! przecież jesteśmy biedni i musimy tylko najtaniej i najtaniej!), to warto o tym przypominać.

Dla mnie ważny jest też aspekt psychologiczny: ja solary wrzucam w kilkaset tysięcy kredytu, gdze sobie znikają i o nich zapominam, za to w miesiącach letnich odbieram prawie zerowe rachunki i mam satysfakcję. Jakbyśmy serio przeliczyli np. gaz, to by pewnie też wcale nie było pewne, kiedy się zwróci. Przy inwestycji rzędu 20.000 zł porównanie z praktycznie bezinwestycyjnym ogrzewaniem prądem wcale nie wychodzi tak różowo. Ogrzewanie nocą bufora tańszym prądem nie jest o wiele droższe od gazu. Policzyłaś, ile lat sie będzie taki gaz zwracał? A jak za różnicę kupisz właśnie solary?

jewrioszka Właśnie zacząłem researchować kwestię zbiornika buforowego. Jak trafnie zauważyłeś mając kominek i solary jesteśmy narażeni na silne fluktuacje w dostawie ciepła. Czasem jest go za dużo i trzeba wylewać je do kanalizy. Nie lepiej postawić wielki zbiornik i zachować je na później? System się troche skomplikuje, ale za to nabierze sensu. Zacząłem się nawet zastanawiać nad tym w kontekście tej grawitacyjnej instalacji solarnej. A jakby tak na górze, ponad solarami, zainstalować taki mniejszy zbiornik na bieżące potrzeby (np 120 litrów), a duży bufor gdzieś na dole? Po podgrzaniu tych 120 do zadanej temperatury przepompowywało by się nieco do dolnego i tak w kółko.

Strasznie dużo trzeba dylematów rozstrzygnąć...

Darwish

Dzieki za tą stronę do kominków, znalazłam tam taki którego szukam

( Pheres lub Thesus). Może masz coś jeszcze podobnego z innych firm?

Szukałem ładnych, i dużych wkładów.

Podsumowanie:

http://www.bodart-gonay.com/

kandydat: Phenix 1150, dość fajny, ale otwieranie jakimś drutem, oglądałem je na Budmie

http://www.nestormartin.be/

kandydat: seria IF, sterowanie pilotem: śmieszne, są w Leroy M

http://www.timkominki.com.pl/3.0/produkty

to znane: różni producenci

Inne:

Fondis: http://www.tapis.pl/kominkowe/fondis/fondis-wklady-kominkowe.htm

KFD: http://www.e-kominki.eu/kominki-linea/

http://www.chazelles.com.pl/paleniska-kominkowe/

Moim faworytem do pewnego czasu był:

http://www.heatnglo.com/products/fireplaces/woodFireplaces.asp

model: Exclaim-50

ale nie udało mi się nawiązac kontaktu z przedstawicielem ani w Finlandi

ani w UK ani w Rosiji, a USA zbył mnie tylko komunikatem, że sprzedają

przez dystrybutorów

więc narazie stanęło na Herkulesie, jak w poprzednim poście.

Pozdro

Darek

Marto pamiętaj tez że w bloku odkręcasz kurek i płacisz tylko za zużytą wode.

W domku albo godzisz sie na rygor że np ciepła woda jest tylko rano i wieczorem, lub chcesz ja mieć w każdym momencie.

Jeśli wybierasz drugi wariant to albo masz podgrzewacz przepływowy albo zasobnik CWU.

Jeśli wybierasz pierwszy wariant i decydujesz sie na jeden centralny - to są one oddalone od odbiorników po kilka metrów musisz więc poczekać na ciepłą wode co skutkuje niepotrzebnym dolewaniem wody do szamba lub zużycie wody z wodociągu ( płacisz za zużytą wode, za odbiór nieczystości i za gaz.) Inna opcja to taka że masz kilka podgrzewaczy (gazowych - do każdego instalacje gazowa = koszty) czyli i koszt instalacji większy a za energie i tak płacisz.

Przy zasobniku CWU żeby mieć ciepłą wode na zawołanie o każdej porze dnia i nocy to albo cały sezon chodzi piec, albo grzałka albo ok 50% rocznych kosztów pokrywa kolektor. I wode masz kiedy chcesz bez przepłacania. a jak jest dobry to i podłogówke uzupełni. :p

jewrioszka Właśnie zacząłem researchować kwestię zbiornika buforowego. Jak trafnie zauważyłeś mając kominek i solary jesteśmy narażeni na silne fluktuacje w dostawie ciepła. Czasem jest go za dużo i trzeba wylewać je do kanalizy. Nie lepiej postawić wielki zbiornik i zachować je na później? System się troche skomplikuje, ale za to nabierze sensu. Zacząłem się nawet zastanawiać nad tym w kontekście tej grawitacyjnej instalacji solarnej. A jakby tak na górze, ponad solarami, zainstalować taki mniejszy zbiornik na bieżące potrzeby (np 120 litrów), a duży bufor gdzieś na dole? Po podgrzaniu tych 120 do zadanej temperatury przepompowywało by się nieco do dolnego i tak w kółko.

Strasznie dużo trzeba dylematów rozstrzygnąć...

Depi taki system jest już opisany w 2 wątkach między innymi w moim.

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1679154#1679154

zapraszam 8)

Depi, może przykład od czapy, ale zobrazuje sytuację.

Jak kiedyś wyjeżdżałam w góry wkładałam do plecaka same lekkie rzeczy. Ale na koniec plecak się nie zapinał i był bardzo ciężki. Za ciężki, czego skutki odczuwam.

Ponieważ nie mogę nie jeździc w góry postanowiłam się mocno ograniczać przy pakowaniu. Trochę musiałam zainwestować w ubrania turystyczne wykorzystujące nowe technologię. I mogę funkcjonować.

Teraz chciałabym mieć w domu, i to, i to, i pewnie solary. Ale wszystko w kredycie się nie zmieści.

Ach - fajne! Właśnie czytam o kominkach Byrski i mają tam coś, co na pewno Cię (jewrioszkę) ucieszy - w momencie zaniku zasilania odcinany jest dopływ powietrza do paleniska!

Czy to jest to zabezpieczenie, o które chodziło? :-)

A czy można to zabezpieczenie wyłączyć?

Widzisz mi nie o to chodzi.

Chodzi mi o to żebym:

1. Mógł palić w kominku tylko dla frajdy np w lato kiedy nie potrzebuje cieplej wody.(chłodnica płaszcza wodnego kominki CTM)

2. Mógł ogrzać dom jak niema prądu.(system grawitacyjny)

Na razie tylko te kominki odpowiadają mi w 100%.

P.S.

Jewrioszka, ja całe życie mam rygor!

Zapraszamy w niedziele, bez rygoru obecności :wink:

czemu one są takie brzydkie ? :( te kominki z płaszczem.

I ten Byrski i ten CTMPolonia, i wszystkie inne.

Badziew taki, że to salonu wstyd wstawiać.

Tylko ten Aquatondo 29 od pontypendy w miarę jako taki jest...

Ładnych jakiś nie ma ?

Czytam was i cały czas zgryza mam: czy oszczędność eksploatacyjna,

czy estetyka: że też nie ma takiego modelu co jedno i drugie łączy..

Darek

AKCJA NA NA LUZIEEEEEE!!!!!!

P.S.

Własnie mnie olsniło .

Czy my aby źle nie liczymy?

Czy może wszyscy o tym wiedza tylko ze mnie taki osioł?

Ale nic to - policzmy jeszcze raz, na przykładzie Hewalexu

cena zestawu 5699 PLN

W skład zestawu wchodzi.

2 x kolektor = 2 x 949 = 1898

1 x zasobnik CWU ( biwalentny) = ok. 1890 PLN

1 x Zespół pompowy = 1299 PLN

Duperele = 612 PLN

Tak naprawdę kupujemy tylko solary, pozostałe elementy układu i tak musimy zainstalować

8) .

Nie wiem jak wam ale mnie nie szkoda 2000 PLN , bo to pikus przy budowie domu. :wink:

Ładnych jakiś nie ma ?

Darek

Według mnie to każdy architekt wnętrz poradzi sobie z odwróceniem uwagi od brzydoty wkładu kominkowego, albo przez odwrócenie uwagi lub ja właśnie podkreślając.

Chyba nie byłem złośliwy? :wink:

Ładnych jakiś nie ma ?

Darek

Według mnie to każdy architekt wnętrz poradzi sobie z odwróceniem uwagi od brzydoty wkładu kominkowego, albo przez odwrócenie uwagi lub ja właśnie podkreślając.

Chyba nie byłem złośliwy? :wink:

pewnych rzeczy i architekt wnętrz nie przeszkoczy, choćby się...

ja mam proste wymagania:

- cienka ramka drzwi (bez kilometrów-blachy-na-dole-i-górze)

- miękka mechanika

- niskopodłogowość

ale widzę, że nie pogadam: skupilście się mocno na zaaoszczędzonych KW

Julach czy innych jednostkach...

chyba nie byłem złośliwy :p

mój ojciec zrobił sobie projekt domu energooszczędnego:

ma wszystko: solary, rekuperator w wymiennikiem własnej-konstrukcji, płaszcz wodny-własnej-konstrukcji, wentylację mechaniczną z kanałami wbudowanymi na etapie budowy ścian ze zoptymailzowanym przepływem przez warstwy keramzytu, itp, itd... ciekaw jestem jak mu to będzie działało...

Jestem mocno sceptyczny do nawarstwiania tony takich rozwiązań tymbardziej argumentując (jak to tu gdzieś padło), że kilkuset tysięczny kredyt ma dużą pojemność na wchłanianie solarów i innych takich.

Niestety ten kilkuset tysięczny kredyt ma jedą brzydką cechę: strasznie szybko widać dno...

Darek

ms. Jasne - jeśli będę musiał z czegoś zrezygnować, to zapewne solary pójdą pod nóż jako jedne z pierwszych. Ale tak jako koncepcja uważam je za b. słuszne.

Darwish Faktycznie najpiekniejsze moze nie sa, ale i te i te nie sa aż takie, że obudowa nie dałaby rady zniwelować ich nieaktrakcyjności. Ta cała blacha po prostu zostanie zakryta i zostaną jeno drzwiczki. Własnie architekt sobie spokojnie z tym powinien poradzić. A co Ci przeszkadzają ich nóżki? Przecież to nie są kozy i tego nie będzie widać!

Z oblukanych przeze mnie producentów ładne bardzo ma Spartherm. Nie są to może klasyczne z płaszczem wodnym, ale można do nich dokupić takie bajery do c.o.

Wcale nie jest prawdą w moim przypadku, że najważniejsze są kW. Właśnie raczej drugorzędne. Kominek ma pełnić przede wszystkim rolę estetyczną, ale prostu szkoda mi tych ulatujących w atmosferę gigadżuli. Staram się więc pożenić i to i to. A że jeszcze przy okazji energia z drewna jest tania? To tylko bonus.

Daj znać jak Twój ojciec zbuduje ten dom - sam miałem (mam?) plany tak samo zrobić.

jewrioszka Fakt. Nie pomyślałem o tym, że np. zasobnik tak czy siak się kupuje. Tym lepiej dla moich solarów :-)

Zabezpieczenie Byrskiego pewnie można wyłączyć. Można go nawet nie kupić :-) Myślałem, że chodzi Ci o bezpieczeństwo, a Ty chcesz być bezpieczny i ogrzany :-)

Myślę, że nie ma co pękać, tylko trzeba duży bufor i jakiś UPS. Na allegro chodzą za śmieszne grosze takie zestawy do podtrzymania działania life support systems w domu.

ms. Jasne - jeśli będę musiał z czegoś zrezygnować, to zapewne solary pójdą pod nóż jako jedne z pierwszych. Ale tak jako koncepcja uważam je za b. słuszne.

Darwish Faktycznie najpiekniejsze moze nie sa, ale i te i te nie sa aż takie, że obudowa nie dałaby rady zniwelować ich nieaktrakcyjności. Ta cała blacha po prostu zostanie zakryta i zostaną jeno drzwiczki.

Własnie architekt sobie spokojnie z tym powinien poradzić. A co Ci przeszkadzają ich nóżki? Przecież to nie są kozy i tego nie będzie widać!

No właśnie chodzi o to, że tam są jakieś funkcje w tej blasze-dolnej

(popielnik czy inne takie) i chyba nie tak łatwo to zabudować.

Z nogami czy bez, to chodzi mi to, że chciałbym mieć efekt "otwartego paleniska", a więc od samej podłogi do conajmniej meter (jak mawiał mój majster) w górę.

Ale nie ukrywam, że mam też zgryz, żeby jednak trochę tej energii przytrzymać... Stąd raczej się nastawiam na DGP + reku (tam można sterować jak sądzę, czy gorące powietrze z DGP (np latem jak przepalasz) wyrzucasz na zewnątrz czy do pomieszczeń) i daje mi to możliwość wyboru dowolnego wkładu.

Z oblukanych przeze mnie producentów ładne bardzo ma Spartherm. Nie są to może klasyczne z płaszczem wodnym, ale można do nich dokupić takie bajery do c.o.

do oblookania...

Daj znać jak Twój ojciec zbuduje ten dom - sam miałem (mam?) plany tak samo zrobić.

Sam jestem ciekaw. Myślę, że w tym roku COŚ zbuduje.

Pozdro

Darek

Niestety ten kilkuset tysięczny kredyt ma jedą brzydką cechę: strasznie szybko widać dno...

Masz całkowita racje... u mnie juz widać dno i właśnie dlatego te 2 tysiaki dorzucę, bo będę musiał potem spłacać większą ratę.

Ale nie ukrywam, że mam też zgryz, żeby jednak trochę tej energii przytrzymać... Stąd raczej się nastawiam na DGP + reku (tam można sterować jak sądzę, czy gorące powietrze z DGP (np latem jak przepalasz) wyrzucasz na zewnątrz czy do pomieszczeń) i daje mi to możliwość wyboru dowolnego wkładu.

Wystarczy dołożyć jeden kanał na zewnątrz oraz przepustnice odcinająca DGP od instalacji reku :cry: