ms. 06.03.2007 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 pewnie takich stron jest wiele, ale http://www.isanit.pl Polecam zakładki: prawo, projektowanie, tablice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 06.03.2007 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Ms dzięki - bardzo ciekawa stronka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groblus 06.03.2007 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 witam, wszystkich po krotkiej przerwie !przez ostatnich kilka dni odrabialem zaleglosci (ale tresci moi drodzy przez tydzien naplodziliscie) i zauwazylem taka sympatyczna fluktuacje tematow od tarasow do ogrzewania i zwazywszy ze ogrzewanie jest teraz na fali to napisze wam co ja o tym mysle- reku - jak najbardziej, teraz jestem w trakcie dogrywania tego tematu- DGP - tu ciagle nie podjalem decyzji czy zrobic prosta wersje grawitacyjna - taka ktora bedzie dzialac gdy nie bedzie prady czy tez spiac to z reku- plaszcz wodny - moim zdaniem jest to stanowczo zbyt skomplikowane rozwiazanie, mozliwosci przegrzania, wlaczanie wody do juz istniejacego obiegu z uzyciem dodatkowych zbiornikow etc - to wlasnie odstraszylo mnie od tego rozwiazaniakazdy powinien dobrac rozwiazanie dla siebie - ja nie wierze w to iz bede codziennie palil w kominku, a juz z pewnoscia nie bede go odpalal latem zeby podgrzac sobie wode - nie ma takiej opcji, dlatego tez w moim domu nie bedzie plaszcza wodnego, a dgp moze pozostac marginalnepozdrawiam forumowiczow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
husar 06.03.2007 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Witam serdecznie, Przygarniecie zbłąkaną duszyczkę do swojego grona? Dom naszych marzeń ma powstać w Warszawie- Dąbrówka, a to ni Warszawa, ni Mysiadło. Do Piaseczna rzut beretem..... Jesteśmy na etapie oczekiwania na WZ i daj Bóg abyśmy zaczęli w tym roku z budową. Z tego co tutaj poczytałem ceny lawinowo idą w górę. Projekt będący w kręgu naszych zainteresowań to: http://www.arex.net.pl/03projekty/tradycyjne/eryka.htm Co sądzicie o kosztach budowy domu piętrowego? Są jakieś wyznaczniki, że takie domy są droższe w budowie etc.? Jeszcze mam pytania dotyczące stanu surowego otwartego: 1. Jak liczyć w tym roku cenę m2 (materiały + robocizna)? Na chwilę obecną mam wstępnie umówioną ekipę na samą robociznę (bez pokrycia dachu) za 250 pln z metra użytkowej powierzchni - dobra cena? 2. Czy w szacunkach kosztów stanu surowego otwartego, liczycie średnie opłaty za przyłącza, ogrodzenie działki itp? Czy liczy się z definicji samą budowę domu? Dzięki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 06.03.2007 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 groblus M. in. w wątkach jewrioszki doszli mądrzy ludzie do wniosku, że przegrzanie nie jest problemem - po prostu gorąca woda sobie odparuje lub zleci do kanalizy a jej poziom zostanie uzupełniony. Nikt tez nie zamierza grzać latem c.w.u. kominkiem! Od tego mamy solary Nie będzie Ci w DGP przeszkadzać niestabilna temperatura? Jak napalisz to będzie gorąc, jak nie - to będzie zimno. Mnie to odstręcza, szczególnie jak sobie pomyśle o tym gorącym powietrzu buchającym z kratek... A dodatkowy zbiornik akumulujący ciepło właśnie ma wielki sens jak mamy taką instalację, jak my z jewrioszką chcemy - latem akumuluje ciepło z solarów, a zimą z kominka. Moim zdaniem wszystko bardzo sensownie się zazębia. husar Ja właśnie buduje dom piętrowy i to dość podobny wielkością i funkcjonalnością do tego, co pokazałeś. Nasza działka ma ograniczenie dot. powierzchni biologicznie czynnej (80%), więc musieliśmy iść w górę, a piętrowe nam się bardziej podobają, niż te użytkowo-poddaszowe. Co do kosztów to na razie sam nie wiem. Z jednej strony taniej: - mniejszy i prostszy dach (sporo), - mniej ocieplenia dachu, szczególnie jeśli zrobisz ocieplenie stropu I piętra, a nie dachu, - brak drogich okien połaciowych, - mniejsze fundamenty, wykopy itp. Z drugiej drożej - - więcej ścian oraz ich ocieplenia (grrr...) - więcej okien innych, niż połaciowe Wciąż mam nadzieję, że piętrowy okaże się tańszy summa summarum. Ściany to teorytycznie najmniejszy wydatek, więc dach powinien to zrekompensować. Tak naprawde trzeba wziąć kosztorysy i porównać. Najlepiej ten sam projekt przerobić z jednego na drugi i zobaczyć, co wychodzi taniej Piętrowy ma jednak bonus w postaci strychu do wykorzystania (w naszym projekcie będzie miał ponad 2m wysokości przy więźbie więc sporo można tam zmieścić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groblus 06.03.2007 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Nie będzie Ci w DGP przeszkadzać niestabilna temperatura? Jak napalisz to będzie gorąc, jak nie - to będzie zimno. Mnie to odstręcza, szczególnie jak sobie pomyśle o tym gorącym powietrzu buchającym z kratek... Depi - to wlasnie sprawia ze ciagle rozwazam szczatkowe-grawitacyjne DGP, zeby cieplo roblio sie wtedy kiedy tego ciepla oczekuje i wtedy gorace powietrze z kratki bedzie jak najbardziej porzadane i lokalne (tj. w salonie) a jesli wymieszam to powietrze z tym z reku (ta opcja ciagle jest rozwazana) to daleko mu bedzie do goracego - raczej bedzie przyjemnie cieple oczywiscie nie twierdze ze rozwiazania z kolektorami slonecznymi, z duzym zbiornikiem akumulujacym cieplo sa zle - mnie nie przekonuja na tyle zeby w nie zainwestowac ja jestem zbyt leniwy i wiem ze ten moj kominek pomimo moich najszczerszych checi i planow to docelowo (tj. jak juz sie nim naciesze) bedzie rozpalany w weekendy i moze dwa (gora 3) razy w tygodniu i to wieczorem dla przyjemnosci taka jest moja opinia teraz, ba - jestem gotow ja nawet zmienic jesli ktos uzyje dostatecznie przekonujacych argumentow bo jestem otwarty na rozne rozwiazania - ale w granicach rozsadku - a ten podpowiada mi teraz ze plaszcz wodny to bedzie chybiona iwestycja w moim wypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 06.03.2007 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Zacznę od powitania Husara i Dwa- pikusie.Cieszę się, że będę miała bardzo blisko nowych sasidów. Pikusieja też buduję w Bogatkach. Gdzie macie ta działkę? DarwishDzieki bardzo za te stronki do kominków. Pooglądam w wolnej chwili.Ja też jestem zwolenniczką czegoś bardziej nowoczesnego, a ponieważ nie robię DGP to mogę wybierać w takich. Mój kominkarz szykuje mi kilka projektów kominka więc czekam jaki wkład mi zaproponuje.Tak jak pisał Jewrioszka myślę, że moc powinna być min 10KW a njlepiej 14KW. Jewrioszka i inni zwolennicy solarówWasze dysputy na temt solarów spowodowały u mnie powrót do tematu z przed miesiecy - "solary powinny być".Poczytam później te posty i popytam jak nie będę czegoś wiedziła.Na razie te pytania przychodzą mi do głowy:Zbiornik musi być 300l.? Czy może stać w kotłowni na dole?Jaką dodatkową instalację trzeba zrobić poza tą od pieca gazowego?Czy mozna zrobic samą instalację solarną tylko do uzyskania CWU bez płaszczy wodnych z kominka? Czy trzeba podłączać coś z instalacji solarnej pod prąd? MS, Depi Co do kredytów na takie inwestycje to zgadzm się z Depim, że w tych tysiącach spłacnego kredytu dodatkowe 10 tyś to żadna różnica.Zgadzam się też z MS, że nie wiadomo, czy taki duzy kredyt się dostanie.Spłacać też nie jest fajnie ( wiem bo spłacłam mieszkanie przez kilka lat). Ale z drugiej strony, jak czegoś nie zrobi sie od razu to jest nikła szanasa, że zrobi się później, więc lepiej wziąć więcej kredytu i robic ( moim zdaniem). Poradzcie mi jeszcze, czy mam instalować drugi piec "na wszystko" jeżeli będzie już gazowy kondens. i ewentualnie solary?Ważne pytanie - za mieś. wchodzi hydraulik więc muszę podjąć w miarę szybko decyzję. PozdrawiamBetsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 06.03.2007 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Poradzcie mi jeszcze, czy mam instalować drugi piec "na wszystko" jeżeli będzie już gazowy kondens. i ewentualnie solary? A po co Ci on? Lubisz sobie czasem pójść do kotłowni i coś wrzucić do pieca? Jeśli tak i Cię na to stać, to se trzaśnij. Bo niczemu innemu on chyba służyć nie będzie. CHyba, że to jakiś taki kocioł żeliwny z instalacja grawitacyjna (nie potrzebuje prądu), że jak Putin nam odetnie gaz i zbombarduje elektrownie, to będziesz się mogła nim ogrzewać. Nie jestem ekspertem, ale to chyba cała instalacja CO musiałaby buyć opdowiednio przystosowana. A serio - kto Ci to wciska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 06.03.2007 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Zbiornik musi być 300l.? Czy może stać w kotłowni na dole? Jaką dodatkową instalację trzeba zrobić poza tą od pieca gazowego? Czy mozna zrobic samą instalację solarną tylko do uzyskania CWU bez płaszczy wodnych z kominka? Czy trzeba podłączać coś z instalacji solarnej pod prąd? 1. Nie musi. Powinien być dostosowany do liczby osób w gospodarstwie i wielkości (sprawności) paneli. 2. Może stać w kotłowni na dole. 3. Nie trzeba dodatkowej instalacji poza drugą wężownicą w zbiorniku, to wygląda tak: http://www.kolektory.com.pl/energia_pliki/instalacja2_mini.jpg 4. Można. 5. Trzeba - pompkę obiegową i sterownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 06.03.2007 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Jewrioszka Dzieki z pochwały mojego domku. Toć on wcale wielki nie jest tak tylko wyglada z zewnatrz ( ma taka rozłozystą bryłę). Jak będzie co ogłądać w środku to zaproszę na ogląd wewnątrz. Droga-cóż, żużlem wysypana i przynajmniej da się pod płot podjechać, ale niedługo się i nia zajmę Widziałeś mój domek w rzeczywistości czy na zdjęciach? Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 06.03.2007 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Widziałem na żywo, pozwoliłem sobie dokładnie obejrzeć twój domek pomimo 2 panów w tym jednego łysego i psa sąsiada co chciałmi głowe nad płotem odgryźć. Oczywiście na teren nie śmiałem wchodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 06.03.2007 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 3. Nie trzeba dodatkowej instalacji poza drugą wężownicą w zbiorniku, to wygląda tak: Fachowo to sie zwie "Biwalentny zasobnik CWU" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 06.03.2007 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Poradzcie mi jeszcze, czy mam instalować drugi piec "na wszystko" jeżeli będzie już gazowy kondens. i ewentualnie solary? A po co Ci on? Lubisz sobie czasem pójść do kotłowni i coś wrzucić do pieca? Jeśli tak i Cię na to stać, to se trzaśnij. Bo niczemu innemu on chyba służyć nie będzie. CHyba, że to jakiś taki kocioł żeliwny z instalacja grawitacyjna (nie potrzebuje prądu), że jak Putin nam odetnie gaz i zbombarduje elektrownie, to będziesz się mogła nim ogrzewać. Nie jestem ekspertem, ale to chyba cała instalacja CO musiałaby buyć opdowiednio przystosowana. A serio - kto Ci to wciska? Depi Nie lubię wrzucać tak sibie do pieca. Do kominka i owszem. Czy mnie stać - koszt ok 3000 zł - raczej tak To jest jakis kocioł żeliwny i chyba nie potrzebuje żadnego prądu. Jak Putin odetnie gaz to na pewno się przyda, bo nie mam innej formy ogrzewania. Cała instlacja CO musi być odpowiednio popodłanaczna, bo jakby palił ten piec to nie działa gazowy i na odwrót. Wrzuca mi to dobry hydraulik-spec od pieców róznych i instalacji wodnej i CO. Dziekuję za odpowiedzi dot. solarów. Na jaka frmę Ty się decydujesz? Pozdrawiam Betsi PS: Czekam na więcej opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 06.03.2007 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Widziałem na żywo, pozwoliłem sobie dokładnie obejrzeć twój domek pomimo 2 panów w tym jednego łysego i psa sąsiada co chciałmi głowe nad płotem odgryźć. Oczywiście na teren nie śmiałem wchodzić. No to jest mi bardzo miło, że pofatygowałeś się osobiście. Ten pies to najlepszy alarm w całej wsi. Na razie jest OK ale mam nadzieję że jak juz tam zamieszkam to nie będzie traktował nas jak intruzów i przestanie non stop szczekać na każdego przechodzącego - zwłaszcza nas. Lubię psy ale nie lubię jak cały czas szczekają................ Ale widok super, prawda? Dla niego kupiłam tą działkę i po drugiej stronie rzeczki mieszkają moi przyjaciele. Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 06.03.2007 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Ja też nie lubię psów szczekających na wszystko co się rusza. Bardzo chciałabym mieć psa stróżującego, który najpierw by zagryzł a dopiero potem zaszczekał. ( Oj, chyba przesadziłam z fantazjowaniem!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 06.03.2007 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Nie lubię wrzucać tak sibie do pieca. Do kominka i owszem. Czy mnie stać - koszt ok 3000 zł - raczej tak To jest jakis kocioł żeliwny i chyba nie potrzebuje żadnego prądu. Jak Putin odetnie gaz to na pewno się przyda, bo nie mam innej formy ogrzewania. Cała instlacja CO musi być odpowiednio popodłanaczna, bo jakby palił ten piec to nie działa gazowy i na odwrót. Wrzuca mi to dobry hydraulik-spec od pieców róznych i instalacji wodnej i CO. Dziekuję za odpowiedzi dot. solarów. Na jaka frmę Ty się decydujesz? Do kominka to i ja lubię czasem coś wrzucić, ale piec w piwnicy? Jasne - jeśli nas dotknie taki kataklizm, to może sie przydać, ale jakie są szanse na to? No i dopytaj, czy faktycznie będzie działać bez prądu, bo jeśli nie, to sens tego jest żaden. Nie wiem, czy obieg w grzejnikach w całym domu da się zrobić grawitacyjnie - może i da. Też dopytaj. No i zważ, czy opłaca Ci się ubezpieczać w ten sposób. Nikt inny z nas nie dubluje pieca. Co do solarów, to jeszcze nie podjąłem decyzji. Najfajniej wygląda chyba oferta tego insbudu, ale wczoraj znalazłem zestaw solarów płaskich za ca. 6000 i zacząłem się znowu zastanawiać. Chyba jednak pójdę w próżniowe - jest szansa, że przez 6 miesięcy będą grzały, a różnica tych 2000 w skali całego domu jest raczej pomijalna. Bardziej mnie teraz absorbują kwestie wpięcia tego w sensownie działający system z kominkiem i całą resztą. Same solary to tylko czubek wystający nad wodę...eee.. dach. ms. - Ja b. lubie psy, ale jak szczekają psy sąsiadów to autentycznie mam ochotę je otruć. Albo raczej sąsiadów M. in. dlatego stanęło na tej działce na górze - nie ma na razie żadnych sąsiadów, a więc żadnych psów, żadnych dzieci ani innych źródeł hałasu, rujnujących błogie zadowolenie z leżenia plackiem w ogrodzie A taki cichy zabójca to faktycznie by się przydał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 06.03.2007 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Depi Jak już się zdecyduję na solary to raczej na te rurowe-próżniowe. Z tego co czytałam mają sporo wiekszą wydajność a i jesienia i zima podgrzeją trochę ta wodę jak ładne słoneczko będzie. Jesli nie zrobię tego drugiego pieca to zaoszczędzę 300 zł, które zainwestuję w solary Od dzis będę zgłębiać ten temat. Jesli chodzi o te psy to niestety takie są uroki mieszkani na wsi. Ale chyba wolę to niż słuchanie "pieknie" spiewajcego dziecka sąsidów na następnym piętrze l( świetnie niesie wentylcją) lub walenie drzwiami od ssypu itp.................. Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 06.03.2007 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Ale chyba wolę to niż słuchanie "pieknie" spiewajcego dziecka sąsidów na następnym piętrze l( świetnie niesie wentylcją) i A co powiesz na "pięknie" śpiewającego pod prysznicem sąsiada? (czytaj - mnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 06.03.2007 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Depi Wybrałeś działkę na takim odludziu, że musiłbyś mieć bardzo donośny głos żeby cię ktoś usłyszał. Na razie z przyjemnością słucham swoich chłopaków jak śpiewają pod prysznicem Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 06.03.2007 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Na jakim odludziu? On sie buduje w stolycy................no prawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts