Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam sąsiadów

Czy możecie podać namiary na jakieś sensowne hurtownie w okolicach Piaseczna?Na razie materiał potrezbny do stanu zero. Napewno nie tylko ja chętnie skorzystam.

Pozdrawiam

Witam drogich sąsiadów.

Jesli chodzi o hurtownie to polecam taką przy drodze w Pracach Duzych (cermat).

Bardzo elastyczni. warto wiedzieć gdzie są najniższe ceny to oni postarają się zaproponować ceny również bardzo atrakcyjne. O ile się nie mylę również można zwracać u nich nadwyżkę zakupionych materiałów.

tel. 727-84-11

Bloczki fundamentowe kupiłam jednak w Złotokłosie

tel. do składu budowl. 726-93-16 były najtańsze w okolicy!!!!

transport gratis oczywiście-przy kompleksowych zakupach również rabaty

(gorzej ze zwrotem nadwyżki materiałów- ale pewnie tp kwestia negocjacji).

Moim zdaniem dobrze by było złożyć wykaz materiałów w kilku hurtowniach i poprosic o przygotowanie oferty- napewno się postarają.

powinni w ofercie zaznaczyć : czy transport jest gratis i czy przyjmują zwroty.

mam nadzieję, że pomogłam. Mogę w razie potrzeby polecić również koparkę- facet zna sie na rzeczy szczególnie w trudnych przypadkach .

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ostrówek: 604 275 342

dziś mnie z błota wyciągał, a wcześniej u mnie robił na budowie.

50 czy 60 zeta za godzinę roboty na miejscu bierze.

Zwykły Ostrówkownik, nie żaden Einstein, ale z kopaniem i spychaniem se normalnie radzi. Facet jest z Piaseczna (miasto) ale obrabia okolice. Zresztą w każdej wsi stoi jakaś kopara przy drodze. Wystarczy się przejechać po okolicy.

Ja zrobiłem tak: kupiłem dyktafon (mogę go sprzedać na allegro), przejechałem się po wszystkich okolicznych dróżkach i przeczytałem wszystkie przydrożne tablice reklamowe i nagrałem na taśmę. Wystarczy w kole o promieniu 5 km. Dalej nie ma sensu, za dużo tego. W domu przepisałem to do zeszytu i gotowe. W ten sposób znalazłęm se: beton, bloczki, siatkę, piasek, koparkę, hydraulika do rur w fundamentach. Itp. Z reguły są to jednoosobowe albo małe lokalne firemki o dość konkurencyjnych cenach w porównaniu do dużych i znanych firm .

zanim wytyczysz budynek, musisz zarejestrowac dziennik budowy. zanim ci zarejestruja, musisz zglosic z min. 7-dniowym wyprzedzeniem fakt rozpoczecia robot w inspektoracie nadzoru budowlanego w piasecznie (w szkole na chliczkowskiej, za przystankiem autobusowym w prawo waska uliczka). musisz tam zlozyc kopie pozwolenia na budowe, oswiadczenie kierownika budowy oraz powiadomienie o rozp. robot. juz to cwiczylam, mam niezbedne formularze i znam droge przez te przekleta biurokratyczna machine. jakby co, sluze pomoca. m

Mad, czy na pewno przed zarejestrowaniem dziennika budowy powinnam zglosic rozpoczecie robot? Wlasnie zbieram sie do tego pierwszego, i nie wiem czy mi sie kolejnosc nie pokrecila, bo robot jeszcze nie zglaszalam..

pozdrawiam

Witam.

Potrzebuję gruz. Wczoraj do późnej nocy wygrzebywaliśmy samochód z błota. Efekt jest taki, że 100 metrów drogi przekopaliśmy i wyjechaliśmy przy pomocy sąsiadów. Trzeba to teraz czymś usypać, ponieważ w tym miejscu jest maśląca się glina to żwir wysypany w zeszłym roku poprostu się utopił. Dlatego najlepszy byłby chyba gruz.

Może ktoś w okolicy Prażmowa ma jakieś namiary.

Liczę na pomoc.

Pozdrawiam

Wiola

Mad, czy na pewno przed zarejestrowaniem dziennika budowy powinnam zglosic rozpoczecie robot? Wlasnie zbieram sie do tego pierwszego, i nie wiem czy mi sie kolejnosc nie pokrecila, bo robot jeszcze nie zglaszalam..

pozdrawiam

w mojej gminie (nowy prazmow) nie zarejstruja dziennika bez kwiatu ze starostwa w piasecznie o przyjeciu powiadomienia o rozpoczeciu robot. potem z tym kwitem wniosek o zarejestrowanie dziennika, w ktorym powinien sie wpisac kierownik budowy, i jak podbija, moze sie wpisac geodeta.

sluze pomoca, mam kopie kwitow, takze w formie elektronicznej.

ps

do powiadomienia o rozpoczeciu robot dolaczasz:

1. ksero pozwolenia na budowe

2. kopie uprawnien kierownika budowy z izby (w tym jedno z tego roku - NOWE)

3. oswiadczenie kierownika budowy (mam formularz);

wypelnione powiadomienie sobie skseruj. na tym podbija pieczec i to zawozisz do gminy

cześć

Wiola - mamy ten sam problem, musimy nawieźć na 80 m droge gruz inaczej będziemy mieć te same problemy. Nawet udało nam się jedną

wywrotkę załatwić, lecz teraz ani słychu ani widu po panach od gruzu.

Wolą może zapłacić, za zwałkę w Baniosze, za 1 wywrotkę 200 zł.

Jeśli bedę mieć kontakt od nich, to dam znać. Mam nadzieję,że pierwszy materiał przyjedzie w połowie czerwca.

czy ktoś orientuje się, ile elektrownia ma czasu na wybudowanie linii.

dzięki za namiary na koparkę.

jeśli chodzi o "trynkarzy" to proszę o telefon dam namiar na tanich

z Radomska, którzy obecnie w Bobrowcu cięęężko pracują,a le niestety nie znam ich i trzeba by było ich sprawdzić,. jest to możliwe.

j.k

pozdrawiam

w mojej gminie (nowy prazmow) nie zarejstruja dziennika bez kwiatu ze starostwa w piasecznie o przyjeciu powiadomienia o rozpoczeciu robot. potem z tym kwitem wniosek o zarejestrowanie dziennika, w ktorym powinien sie wpisac kierownik budowy, i jak podbija, moze sie wpisac geodeta.

sluze pomoca, mam kopie kwitow, takze w formie elektronicznej.

ps

do powiadomienia o rozpoczeciu robot dolaczasz:

1. ksero pozwolenia na budowe

2. kopie uprawnien kierownika budowy z izby (w tym jedno z tego roku - NOWE)

3. oswiadczenie kierownika budowy (mam formularz);

wypelnione powiadomienie sobie skseruj. na tym podbija pieczec i to zawozisz do gminy

Mad, wielkie dzieki za wyczerpujace info. Zdecydowalam sie juz tez na geodete, tego z Woli Prazmowskiej, jestem z nim umowiona na sobote. Jak dobrze ze ktos wymyslil te Grupe...

pozdrawiam

W związku ze zmianą taryfy prądu z budowlanej na mieszkaniową muszę zgłosić zakończenie budowy do starostwa ( dodzwonić tam się piekielnie trudno). Może ktoś się orientuje jakie dokumenty muszę złożyć do starostwa wraz zapewne z drukiem o zgłoszeniu zakończenia budowy?

Na jakim etapie musi być domek by móc zgłosić zakończenie, jest to precyzyjnie określone?

w.

Woytek, niżej jest lista którą wypisał kiedyś am; oczywiście mogą być lokalne różnice w podejściu różnych urzędów (niektórzy np. pisali, że urząd żadał umowy na odbiór śmieci). Ja bym przyjął, że potrzebne będzie co najmniej zawiadomienie, dziennik (z wpisem kierownika o zakończeniu), protokoły odbiorów i inwentaryzacja geodezyjna. Teoretycznie można zgłosić zakończenie prac po ich zakończeniu (czyli wszystko jak w projekcie plus uporządkowanie terenu budowy), w praktyce bywa rozmaicie. Powodzenia

"druk zawiadomienia o zakończeniu budowy,

dziennik budowy,

ksero pozwolenia na budowe,

decyzja o nadaniu numeru,

protokół odbioru kominiarskiego,

protokół elektryka,

protokoły związane z gazem (próby szczelności, certyfikaty, dopuszczenia UDT)

oświadczenie kierownika budowy o zakończeniu budowy,

certyfikat zgodności do szamba

mapkę geodezyjną inwentaryzacyjną

ksero projektu z naniesionymi zmianami w trakcie budowy (dodane okna dachowe i powiększenie tarasu)

znaczki skarbowe za 10PLN (za garaż)

projekt do wglądu"

Witam wszystkich,

papierkologia trwa... :) choc idzie w miare niezle.

Szukam natomiast skladu z drewnem gdzie moge kupic tansze drewno na jakies slawojki ;) i itd, jak mozecie podzielcie sie informacja gdzie warto zajrzec.

Oraz szukam firmy ktora wybuduje wodociag w sensownych cenach, bede wdzieczny za namiary.

pozdrawiam

tak dawno mnie tu nie bylo, ze zapomnialem jak sie wyslac posta

ciagle siedze z achitektem i mecze biedna koncepcje

bylem u siebie na dzialce i utknalem w rozjezdzonym przez budowe sasiada blocie (glinie?)

czy u Was grunt tez jest tak nieprzyjazny?

czy to urok okolic Piaseczna?

jak sobie z tym radzicie?

U mnie pomimo, że do asfaltu mam najbliżej 1 km to drogi są przejezdne. Było kilka dni kiedy było mokro i chodziło się kiepsko ale samochodem można było dojechać. A teraz to już do przyszłych roztopów powinno być ok. Poza tym w przyszłym roku u mnie ma być robiony asfalt we wsi. Może przy okazji utwardzimy z sąsiadami własną droge prywatną. Zastanawiam się ile kosztuje tłuczeń w naszych okolicach.