Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Amber i Betsi czy możecie mi podesłać na priv ile płacicie za hydraulikę razem z materiałem? :oops: Jeśli to nie tajemnica oczywiście.

Bo ostatnio dostałem ciekawą ofertę która wydaje mi sie tak atrakcyjna że chyba zrezygnuje z samodzielnego wykonania. :-?

Qrde jak to jest że my jeszcze żadnego grilla nie popełniliśmy? Z Łosia jest was chyba ze troje, a my tylko kawałek dalej.

Amber i Betsi czy możecie mi podesłać na priv ile płacicie za hydraulikę razem z materiałem? :oops: Jeśli to nie tajemnica oczywiście.

Bo ostatnio dostałem ciekawą ofertę która wydaje mi sie tak atrakcyjna że chyba zrezygnuje z samodzielnego wykonania. :-?

jewrioszka,

masz PW 8) Cala hydraulika to chyba najwieksze koszty w wykonczeniowce domu. Ale tez najwieksza odpowiedzialnosc ... przyznam, ze nawet przez moment nie pomyslelismy, aby robic to samodzielnie ... Pewnie sie da, ale nie mamy w tym ani doswiadczenia, ani niezbednej wiedzy ... ani niestety czasu :(

Właśnie. Jakiś grill byłby niezłym pomysłem. Niestety w najbliższy weekend jadę do Białego do teściów :), a w jeszcze następny mam zjazd, a dalej nie planuję.

U mnie na działce też w sumie można by coś zorganizować, choć na razie podziwiać można tylko garaż blaszany :)

Pozdrawiam

Magnolia, u nas od lipca wszedł nowy plan

Jako uchwała rady gminy? Mogłabyś podać więcej szczegółów...

Nie odzywałam się długo bo mnie wywalało po zalogowaniu i nie jarzyłam o co chodzi. Dopiero wczoraj udało mi się dowiedzieć o co chodzi.

Ms., tak ten nowy plan to uchwała rady gminy.Ale dotyczy tylko części Głoskowa Letnisko, więc Was nie obejmuje.

Dziś mój mąż jedzie próbować wymóc jakieś wiadomości o naszym pozwoleniu na budowę.Zobaczymy czy coś uzyska.

Podrzućcie mi na PW jak możecie, wykonawców, których sprawdziliście:

- elektryka (mam narazie wycenę na 12000 PLN za ok. 200-250 punktów,

z materiałem)

- tynkarza (tynki mineralne: mam taniego za 12 PLN/mkw bez zaufania i drogiego 18 PLN/mkw - robi super, ale drogo)

- podłogarza

dzięks.

Darek

Witajcie,

Liczę i liczę i się zastanawiam. Wychodzi mi, że na m2 taniej wychodzi, przy dzisiejszych cenach, Porotherm niż MAX220. Czy możecie mi powiedzieć, czy do murowania Porothermem potrzebna jest inna zaprawa (jakiś klej), czy też wystarczy zwykła zaprawa murarska? Dodam że zamierzam tak czy siak ocieplić 12 cm stryropianu.

Dzwoniłem do składu PSB w Górze Kalwarii (dzięki Pontypendy) i Porotherm mają na teraz, natomiast MAXA może na początek kwietnia.

Barozi

Do Porothermu nie trzeba specjalnej zaprawy jesli robisz scianę 2-warstwową,

wystarczy zwykła zaprawa murarska.

To dobry i ciepły materiał ( dlatego sie na niego zdecydowałam).

Sa opinie ze bardzo sie kruszy, le z doświdczenia mojej budowy mogę powiedzieć, że kruszy się jak jest nieumiejetnie przycinany ( np obkuwany zwykłym młotkiem), jeżeli do cięcia uzywna jest piła ( jakos to się specjalistycznie nazywa) to nie jest wcle tak źle.

U mnie przy porothermie 30cm + styro 12cm, współczynnik U=0,267.

Pozdrawiam

Betsi

Bo na MAXA idzie więcej na m2 chyba 10 sztuk i pewnie dlatego a jak mała róznica w cenie to tym bardziej.

Masz rację Barozi dostaliśmy po tyłku ale ci co po nas wcale lepiej mieć nie będą. Wczoraj popatrzyłam na ceny działek i mogę powiedzieć że poniżej 100 zł/m budowlanej już nie znajdziesz i mówię tu o "zadupiach" bo w Ustanowie to już drożej niż w Gołkowie.

Przez moje choróbsko wszystko mi się przesuwa na koniec tygodnia, no cóż.

Jewrioszka co za ofertę dostałeś ? pochwal się na PW

Barozi

A czy ten Max też jest na pióro-wpust? Bo jeśli nie to tej zaprawy trzeba wtedy więcej.

słyszałeś zapewne, że do porothermu potrzebna jest zaprawa ciepłochronna

( do Ytonga zresztą też), ale jest ona potrzebna tylko wtedy jeśli robisz ścianę jednowarstwową z cieniutką spoiną.

Ale nich jeszcze inni się wypowiedzą.

Pozdrawiam

Betsi

PS: Czy ktoś z Was ma lub widział niski próg w drzwiach balkonowych?

Czy to prawda, ze może od dołu wiać wiatr? I w ogóle jak to wygląda?

Pozdrawiam

Betsi