Depi 09.03.2007 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Betsi - no to sie rozumiemy Ja właśnie skasowałem hol i za drzwiami wiatrołapu otwiera się widok aż do końca domu na ogród przez 3-metrowe okna Widok ograniczają z lewej jedynie schody jednobiegowe ciągnące się przez cała jadalnie i część salonu. Kuchnia otwarta po prawej i ciągnie się jedna przestrzeń przez jadalnie aż do salonu - właściwie nie wiadomo, gdzie się co kończy i zaczyna.Tak sobie wymyśliłem i tak będę miał. Jak mi to wyrysują to wrzucę do dziennika. A okna duże mogą być i w naszym klimacie, byleby od południa. Wtedy straty ciepła są rekompensowane przez efekt szklarniowy nawet z nawiązką. Proponuję zerknąć na domy pasywne - z północy bunkier, z południa szklarnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 09.03.2007 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Choć mam dom bardziej tradycyjny to właśnie zrezygnowałam z holu na dole - jest tylko witrołap a potem wchodzi się na zupełnie otwartą przestrzeń kuchnio-jadalnio-salonu z kominkiem na trzy strony w centralnym punkcie. Na poddaszu też zrezygnowałm z holu-wyjście ze schodów i ten "były" chol jest znowu otwartą przestrzenią z pokojem który tam był. Nie lubię ograniczonej przestrzeni i uwielbiam duże przeszklenia. Pozdrawiam Betsi Jesli w temacie domow jestesmy, ten jest mi najblizszy Przestrzen polaczona ze szklana iluzja dodatkowego powiekszenia pomieszczen, to jest to co lubie najbardziej. Calosc powinna dopelniac naturalna faktura scian (kamien, naturalna cegla, moze drewno) a nosnikiem ciepla i przytulnosci moze byc przemyslana koncepcja mebli no i ... kominek Moze dlatego, mimo ze nie mamy olbrzymich okien (a szkoda ), zdecydowalismy sie na wiele szklanych i kamiennych elementow. Utwierdzilam sie tez w przekonaniu, aby fitness room zrobic w formie ... akwarium Natomiast drewniane chatki, domu z bali i inne folklorystyczne budowle wyjatkowo mi sie podobaja ... w szczegolnosci w Tatrach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 10.03.2007 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Wiecie - co prawda w okolicach Warszawy jaskiń jest niewiele, ale dla zatwardziałych tradycjonalistów zawsze zostają ziemianki i szałasy. Pomyślcie tylko, ile można zaoszczędzić na materiałach budowlanych Depi - proszę , nie myl tradycjonalizmu z zacofaniem. Betsi i Mani - obłożenie płytkami elewacyjnymi cokołów i ewentualnie części ściany jest w planach.(na kominach już są). Kolor biały juz dawno ustalony. ( na pewno nie żółty brr). Płot z grubych dech z oflisem również. To czerwone pnącze to Winobluszcz Pięciolistkowy (też będzie). Oprócz tego mamy zamiar postarzeć kamienie w ogrodzie, np za pomocą zwykłego jogurtu, który jest doskonałym podkładem pod mech. Dodatkiem będzie też kilka konstrukcji i budowli ogrodowych o których pisał nie będę żeby nie zapeszyć ( wiatraczków i krasnali nie będzie ) Poza tym nasadzenie naturalistyczne lub ogródek wiejski z rodzimymi bylinami, krzewami i drzewami. Bez "ślicznego, zielonego, 2 razy w tygodniu koszonego" - obrzydliwie miejskiego trawnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 10.03.2007 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Natomiast drewniane chatki, domu z bali i inne folklorystyczne budowle wyjatkowo mi sie podobaja ... w szczegolnosci w Tatrach Amber - Z góry przepraszam za mały wykład .W Tatrach zostało niewiele prawdziwego folkloru, to najczystsza forma komercji z jaką się spotkałem. To ma tyle samo wspólnego z tradycją co rogi na hełmach Wikingów z Amerykańskich filmów z historią!! Pierwszy budynek w stylu zakopiańskim Koliba został wybudowany w latach 1892 - 1893 przez góralskich cieśli Józefa Kasprusia Stacha i Macieja Gąsienicę Józkowego dla Zygmunta Gnatowskiego. Wcześniej to były zwykłe szałasy z 2 izbami. Więc ta tradycja ma ok. 114 lat, Według mnie to troszkę krótko. Niedługo dojdziemy do tego że USA ma tradycje lub powiemy "tradycyjny blok z wielkiej płyty". Jeśli chcecie zobaczyć prawdziwe tradycyjne stare chaty to zapraszam na Kaszuby, Rostocze i Bieszczady. Lub należy zejść z szosy na Podhalu, w Gorcach i w Pieninach. Całe Zakopane to plastikowy ściemniacz dla turystów. Z tymi dużymi przeszkleniami to dobre ale na południe od alp, sądze że na południe od Piaseczna to może takie rozwiazanie drogo kosztowac zimą.: Tadzel niekoniecznie Zgadzam sie z Depim - Wręcz przeciwnie duże, o dobrych parametrach szczególnie od południa, poprawiają bilans energetyczny domu. Depi jeśli chodzi o ziemiankę bez okien to uważam że mam ich wystarczająco dużo. Jestem tez gotów sie założyć że mam większe połaciówki niż większość z was. W sumie może nawet wyjść na to że mamy największy procentowy udział powierzchni przeszklonych wśród naszych domów. Jak na razie, bo ty stawiasz akwarium? Opss sorki bez wody to terrarium. Więc tu ścian będzie bardzo mało. Zresztą chyba dziś lub jutro niektórzy z was zobaczą, zapraszamy Depi ty zdaje sie wybierasz sie do nas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 10.03.2007 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 " Zgadzam sie z Depim - Wręcz przeciwnie duże, o dobrych parametrach szczególnie od południa, poprawiają bilans energetyczny domu." Szczególnie latem jak temperatura wynosi powyżej 25 stopni celsjusza.Poczekam na wasze opinie w tym temacie jak wybudujecie i przezimujecie . jak zobaczycie rachuneczki za ogrzewanie. A tak odnośnie okien to i na północy i na południu nie robi sie dużych okien. W jednym miejscu za zimno w drugim za gorąco. Tak to widać jak się zwiedza różne kraje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 10.03.2007 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Oj tadzel - poczytaj sobie i pooglądaj skandynawskie domy pasywne i nie dyrdymal tu nam. Latem ( i zimią nocą ) należ okna te zasłaniać żaluzjami. Duh... jewrioszka To nie ja mylę, to Ty sam się tak nazwałeś: W tym przypadku jestem [...] ZACOFANYM [...]. Rozróżnienie między tradycjonalizmem a zacofaniem zależy li tylko od subiektywnego nastawienia. Czy Amisze są zacofani, czy tradycjonalistyczni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 10.03.2007 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Tadzel- a słyszałeś o daszkach, markizach itp.?W lato słońce jest wysoko więc zacieniają one okna, w zimie dość nisko nad horyzontem więc nie przeszkadzają słońcu zaglądać do pomieszczeń. Wystarczy to przewidzieć. My mamy akurat tak jak chyba większość od południowego-zachodu taras, więc będzie markiza.. Markizy na zimę można tez zwinąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 10.03.2007 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Nie słyszałem o daszkach markizach itp ot ciemna masa.A zabiera głos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 10.03.2007 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 AmberWind i Depi Widzę, że nasze gusta architektoniczne są podobne.Też tak jak Amber lubię ( poza przeszkleniami i otwartą przestrzenią ) kamień naturalny i drewno i te wszystkie elementy z pewnością zastosuję w swoim domu. Jeśli chodzi o te duże okna Tadzel to wychodzą one na południe i zachód i tak jak pisał Depi będą z pewnością przydatne do ogrzania domu w słoneczne dni.Widok również mam piękny - może nie na Alpy ale myślę, że też byś się zauroczył. Absolutnie nie chcę go niczym zasłaniać!!!!!!!!!!!!!Na poddaszu też mam dużo i dużych okien z jeszcze ładniejszym widokiem. Jewrioszka a jak duże masz te okna na poddaszu? PozdrawiamBetsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 10.03.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Dodatkiem będzie też kilka konstrukcji i budowli ogrodowych o których pisał nie będę żeby nie zapeszyć ( wiatraczków i krasnali nie będzie ) Poza tym nasadzenie naturalistyczne lub ogródek wiejski z rodzimymi bylinami, krzewami i drzewami. Bez "ślicznego, zielonego, 2 razy w tygodniu koszonego" - obrzydliwie miejskiego trawnika. Jewrioszka Moja mama w swoim ogrodzie wykorzystała korzeń z dużego drzewa. W rózne otworki podsypała ziemią i nasadziła różnych małych roślinek ( chyba bylin - ale to jeszcze nie mój temat). Wokół tego korzenia też są małe roślinki i miniatura wieżby płaczącej. Ten zakątek wygląda świetnie i bardzo naturalnie. Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 10.03.2007 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 No to wrociclismy po wywczasach do Wawy Ustalilam, ze elektryk lada dzien skonczy prace w domu. Pozostanie mu jeszcze okablowanie ogrodu, szamba i bramy. Ale to juz przyslowiowy pryszcz. Dokonczymy robic instalacje alarmowa i mozna przejsc do hydrauliki jewrioszka, jak tam postep prac? Plany byly ambitne, wiec pochwal sie co udalo sie zrobic W temacie okien, duzych przeszklen i markiz, to mimo ze pojedyncze okna nie sa u nas jakies ponadstandardowe, to jednak powierzchniowo tez jest ich nie malo. Sztuk 30, w tym 4 duze balkonowe i jedno dwuskrzydlowe na taras. Wiekszosc okien znajduje sie od strony poludniowej i zachodniej. Markizy beda jak najbardziej potrzebne. BTW ostatnio mialam okazje zobaczyc "suszarnie" drewna kominkowego u mojego wuja Suszarnia miesci sie w jednym z garazy i zajmuje jego cala powierzchnie (od ziemi, az do sufitu ). Drewno lezakuje przed spaleniem dwa lata i jest suchutkie jak wior. No coz ... nigdy w zyciu nie osiagne takich parametrow wilgotnosci drewna, ktore jakos bedzie musialo dzielic jeden garaz z moim sachodem I jeszcze jedno w temacie garazu. Co planujecie na podloge? Gres, beton np. polerowany, czy jakas inna powloke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 10.03.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Też tak jak Amber lubię ( poza przeszkleniami i otwartą przestrzenią ) kamień naturalny i drewno i te wszystkie elementy z pewnością zastosuję w swoim domu. i No to mamy pełną zgodność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 10.03.2007 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Nie słyszałem o daszkach markizach itp ot ciemna masa.A zabiera głos. No dobra już sie tak nie unoś nie chciałem cię urazić. Jewrioszka a jak duże masz te okna na poddaszu? O takie mam 140 x 94 jewrioszka, jak tam postep prac? Plany byly ambitne, wiec pochwal sie co udalo sie zrobic Niestety niewiele, z powodu mojego błędu technologicznego, poprawionego dopiero przez moja żonkę. Jutro no nadrobimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 11.03.2007 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Miałam problem z zakupem siatki ogrodzeniowej.W okolicach Warszawy to ponad 5 tygodni czekania.Znajomi namówili mnie na wypad do Słomczyna.I warto było.Dowiozą siatkę z atestem i zamówiłam bramę z furtka .Producent rzeczowy daje gwarancje i wykona z elementów,które sama wybrałam.Sporo było materiałow budowlnych tych lepszych i badziewnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mani 11.03.2007 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Speek, a który to Słomczyn?Podaj jakieś namiary, bo też stoję przed zakupem siatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 12.03.2007 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 speek, w Słomczynie na giełdzie?A myślałam, że do Słomczyna tylko po samochody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 12.03.2007 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 A teraz z innej beczki W niedzielę zwiedzaliśmy... Piaseczno. Mikroskopijne muzeum, rynek i budynek łaźni miejskiej, który mnie zawsze intrygował. Odwiedziliśmy też cmentarz żydowski. Zachowało się kilkanaście macew. Ze trzy nagrobki kobiece, pozostałe macewy to pochówek mężczyzn. W niedzielę palmową na placu przed koćiołem będzie kiermasz z pisankami, palmami i ciastami światecznymi wystawionymi na konkurs. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gafinka 12.03.2007 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 poszukujący siatki Pod samym Grójcem - ja się jedzie 722 jest targ - w zeszłym roku był we wtorki i czwartki, ale potem już tylko w jeden z tych dni - zabijcie mnie nie pamięam w który. Na targu poza żywnością można kupić wiele innych rzeczy - takze siatkę. Myśmy brali od pana ktory tam właśnie sprzedawał - w jednym tygodniu zamówiliśmy w drugim tygodniu na tenże targ przywiózł nam zamówioną siateczkę i jeszcze dostarczył na działkę - tam stoi wielu ludzi z elementami ogrodzenia i rzeczami ogrodniczymi - wszak w regionie sadowniczym mieszkamy. Można tam też kupić kury narządzia ogrodnicze. Stoją tam też z palikami na drzewka i różnościami takimi. Wydaje mi się, ze ten targ tańszy niż Słomczyn. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 12.03.2007 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Z wtorków i czwartków pozostał tylko czwartek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 12.03.2007 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Miałam problem z zakupem siatki ogrodzeniowej.W okolicach Warszawy to ponad 5 tygodni czekania.Znajomi namówili mnie na wypad do Słomczyna.I warto było.Dowiozą siatkę z atestem i zamówiłam bramę z furtka .Producent rzeczowy daje gwarancje i wykona z elementów,które sama wybrałam. Sporo było materiałow budowlnych tych lepszych i badziewnych. Speek Mogę prosić o namiary na tego producenta siatki, bramy i furtki. Gdzie w tym Słomczynie ich znalazłaś? Wykonnie ogrodzenia tez u nich? Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts