Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Czy ktos moze mial jakies przygody (pozytywne badz nie) z firma MCProjekt z Piaseczna?.

Pozdrawiam

Marcin

Witaj Marcelek.

Z firmą wymieniną przez Ciebie nie miałam nic wspólnego, ale ponieważ widzę, że szukasz firmy z okolicy to miałam przygody z firmą która się mieści na pograniczu Henrykowa-Urocze i Runowa ( przy głównej drodze do Piaseczna).

Pozdrawiam

Betsi

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Betsi2006

Próbowałam dotrzeć do zdjęć domu, które kiedyś zamieściłaś w naszym wątku. Łatwiej byłoby zająć stanowisko. Albo przypomnij nazwę projektu.

Bardzo poszłaś w brązy (ciemny dach, kominy, podmmurówka, rynny). Bramy garażowe bardzo dominują w bryle budynku. Jak dasz ciemne bramy, ciemne okna i drzwi wejściowe - przegniesz. Dom będzie przerysowany.

Ja bym trochę odpuściła i poszła w jaśniejsze kolory.

Betsi - ja bym zostawiła te okna w orzechu a drzwi dobrała kolorem do bramy.Rama okna jest małą powierzchnia i wizualnie wzrok bedzie koncentrował się na drzwiach i bramie.

Ja też proszę o opinie.Namieszali mnie w glowie ze styropianem.Ponoć do ocieplenia scian nalezy dawac twardszy EPS 100 i ryflowany od wewnątrz?

Druga sprawa to ocieplenie scian fundamentowych -wpychaja styrodur ale on jest potwornie drogi i na to folia kubełkowa.A obecnie ponoc panuje moda na to aby nie ocieplać.Ja do ocieplenia scian fundamentowych wybrałam Fs 20 grubości 8 cm.Może to wystrczy?

Pamietacie nasze dywagacje o tarasach?

No to zerknijcie http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=96260

Jest tam post roberta58, ktory napisal iz zmiana wielkosci i ksztaltu tarasu, jest zmiana istotna i wymaga zlozenia projektu zmiennego, czy ponownego starania sie o pozwolenie na budowe. Zerknelam wiec w swoj projekt (jakos dotad nie bardzo interesowalam sie nim w zakresie tarasu) i na szczescie mam zaprojektowany tak duzy jak chcialam, a do tego sa plany calej konstrukcji.

Czy tez macie?

I jeszcze jedno. Ciekawe czy mozliwy jest odbior budynku, bez tarasu. Mimo, ze konstrukcje zrobimy juz w tym roku, to brukowanie i generalnie aranzacje dzialki planujemy na poczatek przyszlego.

Betsi - ja bym zostawiła te okna w orzechu a drzwi dobrała kolorem do bramy.Rama okna jest małą powierzchnia i wizualnie wzrok bedzie koncentrował się na drzwiach i bramie.

Ja też proszę o opinie.Namieszali mnie w glowie ze styropianem.Ponoć do ocieplenia scian nalezy dawac twardszy EPS 100 i ryflowany od wewnątrz?

Druga sprawa to ocieplenie scian fundamentowych -wpychaja styrodur ale on jest potwornie drogi i na to folia kubełkowa.A obecnie ponoc panuje moda na to aby nie ocieplać.Ja do ocieplenia scian fundamentowych wybrałam Fs 20 grubości 8 cm.Może to wystrczy?

EPS 100 do ścian? :o A po co?

To jest dosyć twardy styropian bardziej na podłogi niż ściany. Na ściany stosuje sie raczej EPS 70, a na fundamenty o małej nasiąkliwości.

Witam,

Dawno już mnie tutaj nie było, domek skończony to i tematy budowlane zakończone :) Teraz tematy ogrodowe raczej znacznie przyjemniejsze.

Ale ale skończyło się jedno czas zacząć drugie i stąd moje pytanko - ile trwa postępowanie administracyjne w sprawie wydania decyzji o warunkach zabudowy? Aha, nie jest to gmina Piaseczno. Na niezczęście wniosek opiniowany jest przez park narodowy (bo działka leży w otulinie parku) i przez konserwatora przyrody.

pozdrawiam budujących!

w. /gołków/

Podrzucę namiar na dobrą siatkę, cen obecnych nie znam. Na dwie działki kupiliśmy dużą ilość w takiej małej wytwórni przy trasie W-wa - Katowice ul. Ogrodowa 21 Żabia Wola 046 857 87 31 lub 603 216 290. Jest tam duży wybór i dwa lata temu cena była konkurencyjna. Później musiałem u nich dokupić jeszcze parę mtrów po awarii czyli obaleniu się drzewa na płot, nie było problemu z dobraniem tego samego rodzaju siatki.

w.

dzięki speek za informacje. Ja z kolei znalazłam producenta siatki. Ocynkowana grubość 3,5, oczko 6,5x6,5 cm za 14 zł/mb. Słupków u niego nie ma.

A ja przy odbiorze miałem poważny problem z tarasem w PINB Piaseczno. Zmieniliśmy jego kształt, mapka z zagospodarowaniem działki (składana na etapie pozwolenia na budowę) nie zgadzała się z mapką po inwentaryzacji. Postraszyli karą solidną i koniecznością zrobienia projektu zamiennego tarasu. Na szczęście przez 30 dni nie złożyli żadnych uwag na piśmie i budynek został niejako odebrany.

w.

Betsi2006

Próbowałam dotrzeć do zdjęć domu, które kiedyś zamieściłaś w naszym wątku. Łatwiej byłoby zająć stanowisko. Albo przypomnij nazwę projektu.

Bardzo poszłaś w brązy (ciemny dach, kominy, podmmurówka, rynny). Bramy garażowe bardzo dominują w bryle budynku. Jak dasz ciemne bramy, ciemne okna i drzwi wejściowe - przegniesz. Dom będzie przerysowany.

Ja bym trochę odpuściła i poszła w jaśniejsze kolory.

MS, Amber

Kilka zdjęc mojego domu jest na www w mojej stopce pod postami.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a9a6539a95508cdc.html

Projekt to ...........................................tylko z brązowym dachem

http://www.archipelag.pl/domek-zoom.php?Nazwa=U2FuZHJh&PID=7216&Autor=Um9iZXJ0IFfDs2pjaWFr

Własnie otwierając tą stronę zdałam sobie sprwę, że chyba żeczywiście powinno być jaśniejsze drewno, tym bardziej że ta opaska na dachu musi być jaśniejsza, żeby "odbijała się od dachu" i jeszcze te słupy przy wejściu i od

tarasu - też będą w drewnie.

Jak to nie ocieplać fundamentów.

Ocieplać, koniecznie - twardym styropinem i folia kubełkową.

Ja daję 10 cm styro na fundament ale 8cm też wystarczy w zupełności

Styropian albo najlepiej styrodur na fundamenty musi być, ale czy folia kubełkowa? Chyba tylko wtedy,jak poziom wód gruntowych jest powyżej ław...

A tak nawiasem, to jeszcze dziś mnie bolą plecy po wizycie u jewrioszków w sobotę :-)

A tak nawiasem, to jeszcze dziś mnie bolą plecy po wizycie u jewrioszków w sobotę :-)

Depi, nie ma to jak taki trening przed wlasnym budowaniem, co? :lol:

Betsi, bardzo fajnie wygladaja te jasne akcenty. Utrzymanie natomiast ciemnego dachu, ciemnej podbitki, okien i drzwi sprawialoby wrazenie troche "przyciezkie". Co wiecej, brame garazowa tez zamowilabym w orzechu. Podoba mi sie taka spojnosc kolorow :D

Amber

Dzieki za opinie.

Jeśli miałabym robic wszystko w jednym kolorze ( jaśniejszego drewna) to musiałby to być złoty dąb.

Ale jak piszesz i jak pisła MS to chyba jednak powinnam iść w to jaśniejsze drewno

Ten orzech to jest znacznie ciemniejszy i wtedy musiałabym dawać brązową bramę garaż.