komarek 13.03.2007 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Betsi to pomocna dłoń, choćby dlatego, że Jej domek już stoi a mój dopiero na papierze. Ale dzięki Niej utwierdziłam się w przekonaniu, że Sandra to dom moich marzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 13.03.2007 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Czy to prawda, że ten cennik na stronie Wienebergera jest mocno nieaktualny? wykonawcy mi powiedzieli, że porotherm na składy przyjeżdża już po zupełnie innych cenach, wyższych oczywiście. No ja też dopiero zacznę latać po składach ale coś za miesiac dopiero, teraz nie mam po co bo nie mam im z czego zaliczkować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 13.03.2007 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Betsi to pomocna dłoń, choćby dlatego, że Jej domek już stoi a mój dopiero na papierze. Ale dzięki Niej utwierdziłam się w przekonaniu, że Sandra to dom moich marzeń. Zanim kupiłam projekt też widziałam Sandrę w rzeczywistości, a niedawno już prawie wykończoną !!!!!!!!!!!!! Żeby było smieszniej, u mnie wykańcza ta sama ekipa co tą Sandrę ( przez zupełny przypadek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 13.03.2007 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Zazdrośnica Nie sprawdzałam cen na porotherm na ich stronie, ale wnioskujac z dzisiejszych info z hurtowni, to p. 11,5 kosztował 5zł/1szt, a z nowej dostawy kosztuje już 8zł/1szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 13.03.2007 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 jewrioszka, no dobra prosze sie tutaj przyznac, jaki kominek w koncu wybrales U mnie najprawdopodobniej bedzie Lechma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 13.03.2007 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Zanim kupiłam projekt też widziałam Sandrę w rzeczywistości, a niedawno już prawie wykończoną !!!!!!!!!!!!! Żeby było smieszniej, u mnie wykańcza ta sama ekipa co tą Sandrę ( przez zupełny przypadek) Za chwilkę i u Ciebie będzie co oglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 13.03.2007 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 jewrioszka, no dobra prosze sie tutaj przyznac, jaki kominek w koncu wybrales U mnie najprawdopodobniej bedzie Lechma. Skłaniam się ku CTM. Z Lechmy rezygnuję bo: ( chyba ) a) Ich doprowadzenie powietrza do komory spalania jest jakieś takie śmieszne ( według mnie za wąskie) b) Rozmawiałem z ich inżynierem i nie pozwalają one z powodu braku porządnej chłodnicy na palenie latem. Wszystkie te warunki spełniają CTM-y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 13.03.2007 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 jewrioszka, A co sadzisz o kominkach Byrskiego? O Hajduka nawet nie pytam ... cena wydaje sie dosc wysrubowana Moj instalator poleca glownie Makroterm. W cenie jest caly osprzet, chyba latwiejszy montaz, no i jasne warunki gwarancji (wszystko od jednego producenta). No ale wzornictwo, totalane nieporozumienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 13.03.2007 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Na makroterma mnie po prostu nie stać. Jestem prawie zdecydowany na Insbud, jedyne co mnie martwi to mały 200l zasobnik CWU, wolałbym 250l. Chyba jednak wybiorę CTM i Insbud. Co do Byrskiego, to nie mam ostatnio czasu aby do nich zadzwonić żeby spytać o doprowadzenie powietrza i rodzaj chłodnicy, czyli czy można w nich palić w lecie. Musze jednak przyznać że cenowo są podobne do "wszystkomających" CTM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 13.03.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Jeszcze nie wiem jakiej firmy będę miała wkład kominkowy, bo mój spec pracuje nad projektami.Nie robię DGP więc chyba będę miała wiekszy wybór jeśli chodzi o wzornictwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 13.03.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Na makroterma mnie po prostu nie stać. Jestem prawie zdecydowany na Insbud, jedyne co mnie martwi to mały 200l zasobnik CWU, wolałbym 250l. Chyba jednak wybiorę CTM i Insbud. Co do Byrskiego, to nie mam ostatnio czasu aby do nich zadzwonić żeby spytać o doprowadzenie powietrza i rodzaj chłodnicy, czyli czy można w nich palić w lecie. Musze jednak przyznać że cenowo są podobne do "wszystkomających" CTM. Mamy troszke inna sytuacje. Kominkiem bedziemy palic tylko w sezonie grzewczym, jako dodatek (bardzo znaczny dodatek, poniewaz wlasciwie oboje pracujemy glownie w domu) do pieca gazowego. Latem ciepla woda tylko z pieca gazowego. Nie mniej fajnie by bylo byc przekonanym co do konkretnej firmy, zarowno pod wzgledem technicznym jak i estetycznym Bylam dzisiaj na budowie. W domu pracuja trzy ekipy, w piatek musze zrobic artystyczna dokumentacje elektryczna i wodna Droga kupna nabylam zamiast drzwi wideodomofon Przyznam szczerze, ze na tej zamianie niezle zaoszczedzilam A w przyszlym tygodniu czeka nas najprzyjemniejsze ... wybor koloru tynku akrylowego Jak pogoda sie utrzyma za tydzien lub dwa bedziemy tynkowac budynek na zewnatrz No i woda jest coraz blizej! Jeszcze 3 - 4 tygodnie i bedzie! Na osciennych dzialkach praca wre, az milo! Krzataja sie ekipy, podjezdzaja ciezarowki, wyladowuja deficytowy MAX i Porotherm, no normalnie jakby kryzysu materialow budowlanych nie bylo Do tego sasiedzi juz susza wiezbe i zaklinaja sie, patrzac w wykopane doly pod fundamenty, ze w sierpniu TEGO roku zamieszkaja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 13.03.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 [quote="AmberWind Na osciennych dzialkach praca wre, az milo! Krzataja sie ekipy, podjezdzaja ciezarowki, wyladowuja deficytowy MAX i Porotherm, no normalnie jakby kryzysu materialow budowlanych nie bylo Do tego sasiedzi juz susza wiezbe i zaklinaja sie, patrzac w wykopane doly pod fundamenty, ze w sierpniu TEGO roku zamieszkaja! No właśnie, oni pewnie ten materiał kupili w zeszłym roku!!!!!!!!!!!!! Mój małożonek dostał dzisiaj totalnej piany bo spędził pół dnia szukając porothermu na nasze ścianki działowe. Mieliśmy zaklepane w jednej hurtowni 2 palety, ale okazało się, że już sprzedano je komuś innemu. Wiec w jednym składzie mąż zakupił 30szt po 5 zl/1szt a drugim - 1 paletę po 6,50 zł/1szt. Po czym majster na budowie stwierdził, że to mało i trzeba jeszcze ze 3-4 palety. Jutro jedziemy razem na poszukiwania mat.bud.- będzie raźniej, choć musiałam wziąć urlop w pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 13.03.2007 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Jestem prawie zdecydowany na Insbud, jedyne co mnie martwi to mały 200l zasobnik CWU, wolałbym 250l. Przecież możesz sobie dobrać nawet i 300l. No a Makrotermy są TAK PASKUDNE, że aż mnie żeby bolą. Szkoda, bo wyglądają na dobre. CTMy sa do zaakceptowania, choć dalekie od ideału. Ale we nienomowczesnym wnętrzu będą jak znalazł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 13.03.2007 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Betsi, Nie zazdroszcze Problemy sa okrutne, a co wiecej nie ma gwarancji realizacji wczesniejszych zamowien Do tego wzrastajace ceny. No i deficyt dobrych ekip budowlanych. Powodzenia na jutrzejszych poszukiwaniach i nerwow ze stali, bo beda Wam jeszcze potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 13.03.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Amber Pocieszające jest to, że problem podobno jest tylko z ceramiką.Inne rzeczy, których będziemy potrzebowali w dalszej kolejności są ( np. styropian, wełna min, tynki itp.) Bardzo spodobało mi się podejście twoich sąsiadów, którzy suszą drewno, a mają doły pod fundament. Czy wybierasz się jutro na swoją budowę?Ja planuję być na swojej w ok. 12-15.00. Jak masz po drodze to może wpadnij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mani 13.03.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Speek, styrodur dobrze dać wtedy jak jest wilgotna gleba, wody gruntowe wysoko itp. Jak masz sucho styropian 20 (100) spoko starcza, ja dałam 5cm. Folię kubełkową dali mi między scianę fundamentową a styropian; to chyba trochę niestandardowo ale chodziło tylko o to żeby oddzielić od papy. co do siatki to niesamowite, że są z nią problemy. na razie jednak zaginął mi jeden słupek graniczny i musimy najpierw wyznaczyć ten brakujący punkt. Za to wystałam się dzisiaj w księgach wieczystych (2 GODZ!!!!) i złożyłam wniosek o ustanowienie hipoteki. Masakra. Dawno nie widziałam takich naburmuszonych urzędasek... Jeszcze tylko podpisanie polisy i cesji, i będzie kasa. Macie może kogoś do zrobienia ogrodzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 13.03.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Czy wybierasz się jutro na swoją budowę? Ja planuję być na swojej w ok. 12-15.00. Jak masz po drodze to może wpadnij. Betsi, dzieki za zaproszenie Na pewno sie zobaczymy, ale niestety nie jutro Na budowie jestem o 9.00 - przyjezdza alarmiarz, aby dokonczyc instalacje, a drugi raz pozno wieczorem, aby odebrac I etap prac hydraulicznych. Mam jednak nadzieje, ze albo na naszej, albo na Twojej dzialce wkrotce sie spotkamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 13.03.2007 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Macie może kogoś do zrobienia ogrodzenia? A jakie chcesz to ogrodzenie? I czy potrzebujesz r-k? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mani 13.03.2007 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 nie potrzebuję, ogrodzenie mieszane, trochę siatki, trochę murowane, trochę deski, fundament. Mój chłop się zadeklarował do roboty, ale brak mu doświadczenia, więc na pewno potrzebuję kogoś "kto już to kiedyś robił". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 13.03.2007 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Mani przy siatce chętnie pomogę bo położyłem jej ok. 1000m w swoim życiu, sztachet tez ok. 200m bieżących. Jakby co to wal jak w dym.Mam nawet naciągarkę. Dużo nie porobię ale przez kilka godzin pokaże, a to jest proste.Zresztą 100mn siatki naciąga się ok 2h, słupki równo zabetonować to tez pikuś.Ms-y mogą poświadczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts