AmberWind 15.03.2007 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Ja bym to inaczej określił. Zacząłbym od słowa na "s". No tak, mnie nie wypadalo Ale co sobie o nich pomyslalam, to moje W temacie drzwi, decyzja podjeta. Beda drewniane Drzwi wejsciowe mam od polnocy, a to lepiej wrozy dla drewna, niz gdyby byly od poludnia. Tak przyznajmniej poinformowano mnie tu i owdzie Wybrany tez zostal tynk na elewacje. Mimo, ze dyskusja byla zaciekla, nerwowa, wsparta wizualizacjami pastelowymi, akrylowymi i digital paiting'iem zakonczyla sie pelnym sukcesem i brakiem obrazen No dobra ... zbieram sie i jade odebrac instalacje alarmowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 15.03.2007 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Ach! Jeszcze ważna rzecz! Kto planuje robienie u siebie kostki wokół domu? Mam ofertę kupna prasy wibracyjnej do robienia takiej kostki. Do tego każdy za 40 zł mógłby sobie kupić formy jakie mu sie zamarzą i tłuczemy tyle kostki, ile trzeba. Na razie facet chce 1500 zł. Jak odpowiednia ilość osób się zbierze i troche jeszcze zejdzie z ceny, to myślę, że to może być niezły pomysł. Co powiecie na taką spółkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 15.03.2007 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 pontypendy,nam też potrzeba ok. 80 metrów siatki. Dwie strony temu speek pisała, że na giełdzie w Słomczynie siatki "chodziły" od 14 do 18 zł/mb (cena mocno zależy od grubości). Inne miejsce wskazywane jako źródło siatki - czwartkowy targ w Grójcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 15.03.2007 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Betsi, jak Wasze poszukiwania materialow? Powiedziałabym że dobrze. Wczoraj zakupiliśmy w składzie w Ustanowie ostatnie 4 palety porothermu 11,5 i 20 szt luzem ( jeszcze po 6,5zl/1sz) Dzień wcześniej mąż kupił 2 palety i 30szt w innym składzie. Wszystko przywieźli wczoraj na budowę. Mam nadzieję, że to wystarczy. Majster wyliczył, że potrzeba 7 palet, ale właśnie zmieniliśmy trochę koncepcę ścian działowych na poddaszu, więc powinno starczyć. Prawie cały dzień spędziłam na budowie. Stawiają ścianki działowe na poddaszu. W przyszłym tygodniu na parterze. Okazało się,że mój majster na budowie jest bardzo kumaty i ma dobre pomysły. ( lepsze niż architekt, który rysował te ścianki na papierze) Oby do przodu !!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 15.03.2007 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Betsi Scianki działowe też budujesz z porothermu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 15.03.2007 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Depi Tak, też. Wczoraj uświadomiono mi, że moje marzenia dotyczące zakończenia prac budowlany i wykończeniwych na lipiec-sierpień są nierealne. Zdecydowanie mam zakładać wrzesień-październik ( straszono mnie nawet listopadem, ale jak zobaczyli moją mine to trochę zmiękli) Także nici z przeprowadzki w wakacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lkmiec 15.03.2007 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 ms. Sądzę, że lkmiecowi (tak to się odmienia?) chodzi o coś zgoła innego. Płyty drogowe, to inaczej płyty "Jumb"/"Jumbo" lub inaczej "monowskie" (MON). Jest to litą płyta żelbetowa z zamkami do wiązania drutem i używana jest do prowizorycznego utwardzenia drogi, szczególnie pod ciężki sprzęt. Saperzy też z nich korzystają, stąd pewnie MON. Z innej beki - występował ktoś o przyłącze gazowe? Nie wiem ile wpisać jako przewidywane zużycie gazu... dokladnie, w koncu doszedlem i do tego - chodzilo mi o plyty MON czy drogie? uzywane kosztuja 50 zeta za m2 - a ich standardowy rozmiar to 3 x 1 egro plyta kosztuje 150 PLN ja sie zdecyduje, bo dojazd technologiczny dla wszystkich dostaw (w tym kilkunastu betoniarek) idzie tuz obok drzewek (w tym 200 letniego dębu i musze je jakos zabezpieczyc (inaczej pozapadaja mi sie te ciezarowki w piachu i drzewka moga nie przezyc) a plyty jak sie nie rozleca sprzedaje sie potem na allegro, albo firmie od ktorej je mam zaniar kupic a co do gazu - idziesz do gazowni i pani ci mowi ile wpisac - ja tak zrobilem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 15.03.2007 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 50? To tanio znalazłeś. Mówiłem, że używane moga być sensowne. Ja musiałbym jednak ich ułożyć ok. 100 (min). 15 000? Dla mnie dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 15.03.2007 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 [ Z innej beki - występował ktoś o przyłącze gazowe? Nie wiem ile wpisać jako przewidywane zużycie gazu... We wniosku wymienione są punkty poboru gazu np: Kuchenka gazowa 1m3 piec gazowy na CO +CW - 3 m3 ale te wartości wpisywała os. z gazowni Z decyzji gazowni wynika, że dali mi 3500m3/1rok - co jest odziewciedleniem i zapotrzebowaniem na powyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 15.03.2007 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 No to co - wpisuję 3m3/dzień, bo tylko piec chcemy (kuchnia jeletriczna)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 15.03.2007 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 AmberWnd Czy masz taką opcję w alarmie, że jak otwierasz bramę pilotem to odłącza alarm tylko w garażu i żeby wejść dalej do domu to musisz wprowadzić kod?Właśnie coś takiego podpowiedział mi człowiek od bram garażowych.Myślę, że to niezły patent. Bo jak innaczej? Wysiadać z samochodu przed domem, wyłączać alarm kodem i dopiero wjeżdżać do domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 15.03.2007 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 No to co - wpisuję 3m3/dzień, bo tylko piec chcemy (kuchnia jeletriczna)? Na to wygląda, że więcej nie potrzebujesz. Ale jeszcze dla pewności zapytają tą osobę u której będziesz składał podanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 15.03.2007 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Gratias! Można mieć po prostu panel sterujący alarmem w garażu. Wjeżdzasz i wyłączasz w garażu i wchodzisz już do wyłączonego domu. Też dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 15.03.2007 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Betsi, Bede miec tak jak napisal Depi. Panel bedzie tez w garazu (rowniez w sypialni i wiatrolapie). Wtedy moge uzbrajac alarm i rozbrajac, bez wzgledu na to czy przyjade samochodem, przyjde pieszo, czy tez przed snem Betsi, a dlaczego macie nie zdazyc z wykonczeniem w lecie? Nas najbardziej blokuje przylacze gazu. Bedzie dopiero poznym latem. A jakos nie usmiecha mi sie wprowadzac do domu i wode do kapieli w garnkach gotowac Dzisiaj zobaczylam moja ekipe tynkarzy. Pierwszy raz Pewne sprawy zalatwiane sa poza mna, ot tak nagle cos/ktos sie pojawia i przystepuje do pracy Ekipa jest dosc liczna, glosno gaworzaca na temat scian, sufitow, materialow, elementow. Dostalam tez dobra, cicha rade od mojego hydraulika, aby przypilnowac tynkrzy po zakonczeniu prac i sprzataniu po tynkowaniu To wazne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 15.03.2007 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Witajcie, Dzisiaj miałem dzień jeżdżenia. Pozwolenie, zgłoszenie rozpoczęcia, wyceny, tyczenie do zbierania humusu. Po szczegóły zapraszam do mojego dziennika. Pytałem też po składach o stal fi 18. Nigdzie nie mają, ale mogą zamówić. Nigdzie też nie gną takiej stali. Chyba Twój pomysł Jewrioszka będzie najlepszy. Po prostu trzeba będzie ją przyciąć i nie zaginać. P.S. Dobrą pizzę mają w Łosiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
husar 15.03.2007 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 w tamacie gazu.... Na stronie mazgaz http://www.gazownia.com.pl/page2_ind.php?strona_id=3 jest wzór wniosku w którym stoją następujące wielkości: SZACUNKOWY SPOSÓB OKREŚLENIA WIELKOŚCI POBORU GAZUdla budynków jednorodzinnych wolnostojących: Dla celów grzewczych:tabela 1powierzchnia grzewcza [m2] pobór godzinowy gazu [m3] pobór roczny gazu [m3]50 0,6 62060 0,7 74070 0,8 86080 0,9 99090 1,0 1110100 1,2 1230120 1,4 1480140 1,6 1730160 1,9 1970180 2,1 2220200 2,3 2470220 2,6 2710240 2,8 2960260 3,0 3210280 3,3 3460300 3,5 3700350 4,1 4320400 4,6 4940450 5,2 5550500 5,8 6170 Dla celów podgrzewania wody użytkowej:tabela 2ilość osób zamieszkałych pobór godzinowy gazu [m3] pobór roczny gazu [m3]1 1,0 2902 1,2 5803 1,4 8704 1,5 11605 1,6 14506 1,7 1740 Dla celów komunalno-bytowych (kuchenka gazowa): tabela 3 pobór godzinowy gazu [m3] pobór roczny gazu [m3]z piekarnikiem gazowym 1,0 100z piekarnikiem elektryczny 0,5 50 UWAGA - W przypadku oszacowania zużycia gazu do celów grzewczych i ciepłej wody razem (np. piec dwufunkcyjny CO/CW) proszę zsumować wartości z tabeli 1 i 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 15.03.2007 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Pytałem też po składach o stal fi 18. Nigdzie nie mają, ale mogą zamówić. Nigdzie też nie gną takiej stali. Chyba Twój pomysł Jewrioszka będzie najlepszy. Po prostu trzeba będzie ją przyciąć i nie zaginać. P.S. Dobrą pizzę mają w Łosiu Pizza niezła to fakt, dostawa do mnie to 2 zł. Piomod - dostałem dziś UPS Orvaldi + akumulator 33Ah. Elektrykę mam na kablu od sąsiada. więc jak mi jeden sąsiad odłączy lub drugi po kablu pługiem pojedzie to mi zasilania na prawie tydzień starczy. W twoim przypadku byłyby potrzebne 2 akumulatory ( jeden by tyrał a drugi byś w domku ładował) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Montana 15.03.2007 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Witam wszystkich po strasznie dłuuuuugiej przerwie Już mieszkamy u siebie - Baszkówka Mamy jeszcze niepomalowany domek, nie wykończone piętro, brak schodów, ogrodzenia, marne szanse na wjazd do garażu w bliskiej i pewnie dalszej przyszłości, Dolinę Pięciu Stawów na działce... no poprostu długa droga jeszcze przed nami Na razie wielkie plany - ogrodzić się siatką...(słupki i podmurówka już jest ) mamy koło 230 metrów do ogrodzenia... Wcale tak byśmy się nie spieszyli z tym ogrodzeniem, ale po okolicy kręcą się niezbyt przyjazne psy, i ze względu na dzieci to jest teraz dla mnie najważniejsze. Wymyśliłam sobie siatkę leśną - macie może na jej temat jakieś zdanie? Jeżeli chodzi o [/b]tynkarzy, to faktycznie niesamowicie ważne jest aby dopilnować prac porządkowych! U nas akurat wypadło to w okresie, gdy z powodów rodzinnych nie byliśmy w stanie skupić swojej uwagi na budowie , zaowocowało to tym, że kuliśmy przez tydzień to co po sobie zostawił "fachowiec" na "podłodze"... . pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sugarfree 15.03.2007 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Witam wszystkich, chciałem prosić o namiary na studniarza (wiercenie studni do podlewania ogrodu). Dzięki i serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 15.03.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Już mieszkamy u siebie Raaaany ... alez chcialabym moc tak napisac o nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts