Mani 16.03.2007 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Tak trochę z innej beczki jak głęboko kopaliście ten fundament pod ogrodzenie,naczytałam się że trzeba poniżej strefy przemarzania, ale to chyba bez sensu,zwłaszcza pod siatkę i przy piachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mani 16.03.2007 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Amber Przecież Baniocha to jest zaraz koło mnie... Może wpadniemy do Ciebie jutro z Depim jak będziemy wracać ode mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 16.03.2007 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Mani Jesteś WSPANIAŁA! Hula - mam spadel Fiskalsa! Juupii! Tylko czy nie będzie mi szkoda kopać takim pięknym szpadlem? A słupki można kupić np. TU No to pożyjemy sobie chyba na prowizorce prądowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 16.03.2007 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Amber Przecież Baniocha to jest zaraz koło mnie... Może wpadniemy do Ciebie jutro z Depim jak będziemy wracać ode mnie? Mani, Alez ja pisalam, ze jestesmy bardzo bliskimi sasiadkami Jutro na budowie jestem tylko rano (robie zdjecia elektryki, bo dzisiaj mi sie nie chce ), a potem pedzimy drzwi zewnetrzne zamawiac na drugi koniec Wawy, a potem czeka nas jeszcze sesja w studio. Tak ze troche szalony dzien Nie mniej serdecznie zapraszam wszystkich chetnych, najlepiej po tynkowaniu, kiedy to bedziemy bywac tam czesciej, wietrzac sciany i kopac doly pod elektryke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mani 16.03.2007 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Alez ja pisalam, ze jestesmy bardzo bliskimi sasiadkami Jakoś to przeoczyłam, naprawdę Ale to dobra wiadomość w odniesieniu do transportu ziemi np. Nie mniej serdecznie zapraszam wszystkich chetnych, najlepiej po tynkowaniu, kiedy to bedziemy bywac tam czesciej, wietrzac sciany i kopac doly pod elektryke To napisz może jak do Ciebie trafić to może zajedziemy rano albo chociaż se przez płot popatrzę, bo zawsze przez Baniochę przejeżdżam. Może być na priv jak wolisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 16.03.2007 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 No właśnie Amber - nie ma Cię na mapce grupowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 16.03.2007 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 No właśnie Amber - nie ma Cię na mapce grupowej Sluszna uwaga ... Czas oczekiwania na drzwi wejsciowe 5 - 6 tygodni. A nawet 10 tygodni w Urzedowskim Cena ok. 4.500 - 5.500, bez zamkow, ewentualnej kolatki itp. Material, oczywiscie drewno Ciekawe, czy bede tego wyboru zalowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woytek 16.03.2007 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Drzwi drewniane dębowe robione u stolarza w Piskórce, cena dwa lata temu 2500 pln (z zamkiem, klamką).Zamontowane w podcienu od strony północnej. Nie są wystawione na deszcz ani słońce a "chodzą", zimą ciężko przekręcić zamek, latem ok. w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 16.03.2007 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Hej Ziomy i Ziomki wiosna, dzieci się rodzą (u somsiadów i ludziom w pracy) ptaszki budują gniazda itp itd, a ja zostałam zastrzelona przez kierbuda, że nie mogę mieć terivy bo za dużo stali pójdzie (drogiej oczywiście) i z chęcią by mnie przekonał na monolita gdzie deski można wykorzystać potem do deskowania dachu co i tak miałm zrobić. Poza tym z powodu wiosny kierbud rozkojarzony przywiózł mi kosztorys dla banku a zestawienie materiałowe obliczone już nie, więc musiał chciał czy nie chciał z powrotem projekcik pod pachę i w poniedziałek ma dać mi upragnione ilości zebym mogła coś rezerwować. Od strony architekt cisza, może zawału dostała w urzędach i nie chce mnie martwić, cóż zadzwonie do niej sama jutro. Poza tym mocno mi po głowie lata ta oczyszczalnia przydomowa, te kominki co mówił Jewrioszka (miałam z płaszczem nie nie montować ale co tam jak one są spoko) i integrowanie kominka z rekuperacją, gdzie wyczytałam, że trzeba uważać z szerokoscią wentylacji ma być 200 a nie mniej o jak jest rekuperacja i ciąg goracego powietrza to musi być 2x przekrój. A jak ja mam dopilnować żeby zrobili mi w podłodze tyle a nie tyle w momencie fundamentowym. Poza tym jak jest duża odległość pomiędzy centralą rekuperacji a kominkiem to się nie opłaca integrować bo za duży koszt i zabawa, a już odległości nie napisali. Więc lepiej zrobić osobno, bo ciepło z kominka i tak ziera się pod sufirtem skad to ciepło wysysa rekuperacja i ogzrewa przy okazji pomieszczenia przez kratki (temp ok 40 stopni) Koszt projektu DOSPEL to ok 800-900 zł + części. Najlepiej kanały zrobić z giętkich przewodów są droższe ale nie ma rezonasu jak w blaszanych. Nie chciałbym żeby mnie budziła wentylacja. Poza tym pilnowac ciągu kominka, że nie można wylotu zrobić w stronę gdzie wieją najbardziej wiatry, a skąd ja to mogę wiedzieć gdzie u mnie bardziej wieją, chyba na polu a ciszej przy lesie jest. Ważne by wlot powietrza był w podłodze. Chyba zrobię wlot od wschodu. Uff chaotyczne to jest ale obrazuje moje myśli, sorki za nudną lekturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 16.03.2007 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Zazdrośnica Widzę, że nastrój dopisuje! Powiem tak - kominka bym z reku nie integrował - za dużo pitolenia. A jak chcesz z płaszczem wodnym, to już naprawdę nie ma po co. Przewody giętkie mi się też podobają, ale z tego co wiem, to dają większy opór. Nie ma róży bez kolców. W Polsce wiatry mamy zazwyczaj zachodnie, czyli najlepiej wywiew dać na wchód. O. Jadę do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 16.03.2007 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 W Polsce wiatry mamy zazwyczaj zachodnie, czyli najlepiej wywiew dać na wchód. No i czerpnie od zachodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 16.03.2007 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 a ja zostałam zastrzelona przez kierbuda, że nie mogę mieć terivy bo za dużo stali pójdzie a od kiedy to na terive idzie więcej stali niz na monolit. A czy kierbud powiedział ci ile pójdzie drogiego betonu na monolit? To sie go zapytaj. Bo coś mi sie wydaje że ktoś ma tu układ z betoniarnią Strop teriva jest z reguły tańszy niż monolit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 16.03.2007 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Zazdrośnica,a kto ma zorganizować stemple do podparcia deskowania pod strop monolityczny - Ty czy kier. bud.? Poza tym - miałaś założyć komentarze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 16.03.2007 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Mani, jeśli chciałabyś podszkolić się w temacie ogrodzenia z siatki, zajrzyj do mojego dziennika budowy. We wpisie z 2 marca znajdziesz zebrane linki do różnych wątków na forum: od wyższości siatki ocynkowanej nad powlekaną, po jak gęsto stawiać słupki i jak napinać siatkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misze78 16.03.2007 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Zazdrośnica, Zgadzam się z przedmówcami. Ale trochę się wystraszyłem jak przeczytałem to co piszesz, bo ja właśnie zmieniłem z monolitu na terivę. Wydawało mi się, że to właśnie a terivę idzie mniej stali, belki same w sobie są już uzbrojone. U mnie też się trochę ruszyło.Wjazd utwardzony, dom wytyczony, prąd podciągnięty (umowa podpisana - jeszcze tylko czekam na licznik), graty się zwożą, dziś widziałem się z wykonawcą. Tylko zastanawiam się czy już zaczynać, co prawda woda opada dość szybko, ale są tacy co mi odradzają. Chciałbym przed świętami chociaż ławy wylać, może się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 16.03.2007 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 misze78, sąsiedziejutro, jak będziemy na swojej działce spróbuję namierzyć Twoją budowę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 16.03.2007 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 ZTCW filigran jest droższy od terivy. Jak tu stoi klasyczny monolit nie wiem - może być tańszy, ale na pewno jest 10x bardziej upierdliwy. Dla mnie czas i upierdliwość są ważne, dlatego chciałem zrobić strop z płyt żeranskich. Czemu nikt z Was nie rozważał takiej wersji? No i jest jeszcze prefabrykowany strop Ytonga. Drooogi, ale fajny A! No i co z tą wibroprasą? Nikt nie będzie robił podjazdów/ścieżek z kostki? Jewrioszka ma betoniarkę moglibyśmy trzaskać tego na tony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 16.03.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 A! No i co z tą wibroprasą? Nikt nie będzie robił podjazdów/ścieżek z kostki? Jewrioszka ma betoniarkę moglibyśmy trzaskać tego na tony. Depi, My bedziemy robic z kostki wszystko wokol domu. Zlecilam juz wstepne wyceny tych prac. Poki co czekam i kalkuluje, ze zabudzetuje to na przyszly rok. Nie mniej, o ile jakis tam row sobie na dzialce wykopiemy, to zasada jest taka, ze calosc prac zlecamy podwykonawcom. BTW jakbyscie natkneli sie na serial "Odwroceni" to ... no musze znowu to powiedziec. Rola "Pikusia" to nasza Maja Wczoraj bidulka znowu pojechala na pare dni, na jakies zdjecia, aby do domowego budzetu sie dolozyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mani 16.03.2007 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Właśnie na tvn leci 1 odc .A ja siedzę właśnie w robocie i koloruję 3 odc.,bo emisja w nast. piątek w N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 16.03.2007 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 Właśnie na tvn leci 1 odc mojego serialu. tzn żaden on mój ale ja siedzę właśnie w robocie i koloruję 3 odc., bo emisja w nast. piątek w N. Mani, to chyba wiecej mamy wspolnego, niz tylko bliskie sasiedztwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts