Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Depi,

Poki co czekamy na wycene tych kostkowych cudow. A ze kasy nie mamy, to pewnie bedziemy to robic w przyszlym roku.

Ale pomysl, ile zaoszczedzisz na takim wlasnorecznym zrobieniu kostek.

Zobacz tu sa ceny gotowych kostek http://www.jadar.pl/ceny.htm

Jesli robisz je wlasnorecznie, to masz koszty maszyny (podzielone przez ilosc uczestnikow), material, formy no i ogrom czasu. Czy kalkulowales jakie by byly oszczednosci? Jestem tego bardzo ciekawa 8)

Na szybko policzyłem, że metr kwadratowy płyty chodnikowej kosztowałby ok. 3,75 zł przy założeniu, że beton kosztowałby nas tyle, co beton towarowy z cementowni (założyłem 250 zł jak za B15 - nie wiem, czy musi byś taki do kostki). Myślę, że z betoniarki wyszedł by mniej.

Tam gdzie podajesz link cena wynosi prawie 30zł/m2 (biorę płyty bo się łatwiej liczy).

Ergo - oszczędność na metrze kw. wynosi powiedzmy 26 pln. Wydatek 1500 PLN amortyzuje się po pokryciu powierzchni niecałych 58 m2.

Pomijam tu oczywiście 2 rzeczy - zużycie prądu i zużycie czasu. To pierwsze chyba nie zmieni w jakiś drastyczny sposób rachuby(no i jest już chyba zawarte w tych 250 zł które przyjąłem jako cenę betonu), to drugie jest już kwestią indywidualną. Czy masz ochotę siedzieć w weekend i gnieść sobie kostkę? No ja na przykład mam ochotę jechać w weekend do nieznanej mi osoby i kopać rowy :-D (nooowym Fiskarserm , tretetetete! :lol: )

Kolejne zastrzeżenia - nie wiemy, czy jewrioszka chce wejść w spółkę ze swoja betoniarą i na jakich zasadach by zechciał (to jest w analizie SWOT zagrożeniem) ale z drugiej strony prasa może być tańsza, niż to 1500 (czyli mamy szansę).

Anyway - pomysł. Dla jednej osoby to może się nie opłacać. Dla 5 już moim zdaniem tak. No i po skończeniu można przecież to odsprzedać i wycofać część kapitału i sie za to grupowo upić :lol:

PS. Wibroprasa wymaga jeszcze sprężarki, ale to ja mogę dostarczyć (tzn. pożyczyć od Tescia :-) )

Depi,

Brzmi calkiem dobrze. Najwazniejsze, ze jest mile, ekonomiczne uzasadanienie.

Musimy jeszcze do estymacji dorzucic koszt form. I kolejne pytanie. Ile ich potrzeba na rozruch. Jesli maja przedluzona zywotnosc, to rowniez mozemy je kupic, do grupowego wykorzystania. No chyba, ze ktos bedzie chciala jakies wielce oryginalny ksztalt.

I jeszcze dorzucmy koszty pigmentu. Bo jak widac w zalaczonym cenniku dosc znacznie roznicuja koszt szarosci od nieszarosci.

I na koniec. Czy latwo znalezc brukarza, bez koniecznosci zakupu u niego materialow.

Kolejne zastrzeżenia - nie wiemy, czy jewrioszka chce wejść w spółkę ze swoja betoniarą i na jakich zasadach by zechciał (to jest w analizie SWOT zagrożeniem) ale z drugiej strony prasa może być tańsza, niż to 1500 (czyli mamy szansę)

A co to ja jakiś ruski jestem :evil: , jasne że wchodzę. Nawet jak nie będę robił kostki ( bo nie będę - chyba, bo nie po to kupiłem se młot-rozłup), to miksera wam pożycze. Odrobicie w polu :wink: , a że mam 1/2 hektara sadu wiśniowego to jest gdzie, założę obóz pracy i po kłopocie. :lol:

I jeszcze jedno. W jakim srednio czasie mozna wykonac 1 m2 takiej kostki?

Nie wiem ile akurat w tym przypadku, ale takie przemysłowe wibroprasy mają cykl produkcji elementu rządu 1-2 minut. Jeśli nawet to jest więcej, to przy wymiarze 60x40 robisz m2 w 4 cykle (o ile dobrze liczę) czyli od 4-8 minut do może 20? Nie wiem, dopytam.

Przez 2 tygodnie pracowałem przy produkcji kostki w Mogielnicy, czas potrzebny do stężenia masy bez blatu wibracyjnego w formie aby można ja było wyjąć wynosi ok 10-15 minut. To jest właściwie jedyny problem technologiczny - blat wibracyjny lub ok 20 foremek. Nie da sie tego pominąć np. dodając mniej wody ponieważ spowoduje to tworzenie sie bąbli powietrza w wyrobie znacznie go osłabiając, a wy musicie tej wody dać więcej.

Te formy co widzę na allegro są tanie - od kilku do kilkudziesięciu złotych, zależnie od tego, czy do 1 czy większej ilości sztuk na raz.

Odnoszę jednak wrażenie, że są to formy do prostego robienia kostki na zasadzie "zalej beton i poczekaj aż wyschnie, operacje powtórz do skutku". Też ciekawa koncepcja, ale pewnie jakość takiej kostki jest nieco gorsza. Choć kto wie... Tego tematu jeszcze nie zgłębiałem :-)

Ponownie - muszę dopytać.

Depi

Jest jeszcze taka różnica że z fabryki ma większa gęstość i na dokładkę w miarę równomiernie rozłożoną. Ta przy której pracowałem nie była najlepsza. Nadawała sie co najwyżej na ścieżki spacerowe.

Mani głębokość zakopywaniu ( betonowania) słupków zależy od spoistości gleby. Jeśli jest to gleba ciężka np. glina to takim minimum jest 60 cm, jeśli są to piachy to i 80 może być za mało. Znaczenie ma także odległość od narożników jeśli jest w miarę mała np ok. 40m to można ciut płycej, bo wtedy naroża przyjmują całe napięcie. W takim jednak przypadku musisz pamiętać o tym aby słupek narożny i jego podpory miały wspólny "fundament" oraz aby podpory i słupek tworzyły jak najbardziej rozwarty kąt.

Oczywiście nie musisz betonować każdego słupka ( to zależy od spoistości gleby), ale wypadałoby co najmniej co drugi. Dodatkowo w glebie piaszczystej istotna jest szerokość bloku betonu. ( powinien mieć szerokość ok 40 cm)

Jeśli chodzi o odległości to może sie zawierać ( ale nie musi) w przedziale 2,5 do 3,5 m.

Depi,

Wyglada to calkiem niezle. Trzeba tez "rozgryzc" to o czym wspomnial jewrioszka. Kostka na podjazdy samochodowe jest bardziej wytrzymala (gosc od wyceny mowil, ze ma inny wymiar). Czolgiem nie jezdzimy, ale milo bedzie jak mi sie podjazd nie rozpadnie po paru miesiacach tluczenia i kilku uzytkowania :lol:

Czyli jednak lepiej mieć te wibroprasę, tak?

Znalazłem właśnie fajną stronę o robieniu kostki: http://www.tajdus.pl

Mają bardzo dużo róznych foremek (w tym np. Narodziny Wenus Boticellego :lol: ), plastyfikatory, barwniki itp. Zaczyna mi sie to podobać coraz bardziej :-)

Ktoś jeszcze chętny na tę zabawę?

Amber, na rowerku to do nas akurat możesz, przez lasek.

Jedzie się taką wertepiastą drogą na czarny las, która odchodzi z trasy piaseczno-góra na przeciwko stacji orlenu.

Brzmi bardzo znajomo :-) Przy tym Orlenie skrecam na Konstancin, a potem skrotem na Kabaty. Mniej niz 20 minut trwa przejazd od nas z domu, na nasza dzialke :-)