Gość 16.03.2007 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2007 hello, jewrioszka, dzięki za namiar. pzdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 17.03.2007 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 Powiedzcie mi, kiedy nalepiej robić hydraulikę. Do końca przyszłego tygodnia będą stały wszystkie ściany działowe ( na poddaszu już są). Chudziak jeszcze nie jest wylany. Trwają przygotowania - usuwanie nadmiaru ziemi z domu, potem żwir, piach, keramzyt i na to chudy beton. We wtorek wchodzi elektryk, będzie robił z 1,5 tyg i potem kilka dni alarmiarz. Potem można kłaść tynki na ściany To kiedy zaczynać, po chudziaku czy może dopiero po tynkach? Wczoraj zamówiłam okna Nareszcie się zdecydowałam. Będą w kolorze złoty dąb, bo jednak bramy garażowe robię jaśniesze w okleinie drewnianej takiej jak okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 17.03.2007 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 I jeszcze kiedy elektryka?Czy też po chudziaku, czy może zaczynać jak już staną ścianki działowe do końca.A może mógłby zacząć od poddasza a potem robić na dole? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 17.03.2007 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 Betsi, Ja juz mam zrobiona. Robilismy ja po chudziaku, ale przed tynkami. Wlasciwie w jednym czasie mialam elektryka, hydraulikow i alarmiarzy. Dzisiaj robilam dokumentacje elektryki. Powiem Wam, ze kabli, kabelkow, przewodow i rureczek mamy cale mnostwo Betsi, jak bedziesz odbierac instalacje elektryczna sprawdz z elektrykiem czy wszystko wlacza i wylacza sie tak jak chcialas. U nas wiele punktow swietlnych bedzie wlaczane i wylaczane z roznych miejsc. Moze na poczatku wydawac sie to dosc skomplikowane, ale potem okazuje sie bardzo uzyteczne, gdy w sypialni nie musisz wstawac z lozka, aby zagasic gorne swiatlo, lub siedzac sobie w salonie, mozesz wylaczyc swiatlo na schodach czy w wiatrolapie. No i gratulacje! Wybor okien to kolejny kamien milowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 17.03.2007 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 I jeszcze jedno. Gdy zaczynal elektryk, druga ekipa konczyla ocieplac poddasze. Byla wytedy sama wata (bez plyt). Dopiero gdy elektryk "uzbroil" poddasze (to pod samym dachem) w przewody elektryczne i antenowe, zostaly przykrecone plyty, a w nich nawiercone otwory tam gdzie wystaja kable. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 18.03.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 AmberWind Dziękuje za info. Właśnie czekam na decyzję kier. buda odnośnie koordynacji prac na budowie, ale mi się wydaje, że jednak najpierw chudziak. Też planuję, żeby elektryk pracował jednoczesnie z hydraulikiem. Jak pisałam okna już wybrane i zamówione, ale bramy garażowe też już wybrałam ( jedno było uzależnione od drugiego ) - strasznie drogie mi te bramy wyszły . Muszę jeszcze ponegocjować cenę bo mam 2 bramy, 2 automaty, 2xmontarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 18.03.2007 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Wy tu gadu gadu, a my w tym czasie ociepliliśmy sobie pierwszą warstwą poddasze. Jakby ktoś chciał to mam do odsprzedania ok. 50m2 Uni-maty po starych cenach. Betsi my też mamy kłopot z kolorkiem, bo Hormann za nasz mahoń niby standard liczy sobie ok 600PLN , czekam na ofertę Wiśniowskiego ewentualnie wybierzemy w kolorze obróbek dachowych. P.S. Od kogo w końcu kupiłaś okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 18.03.2007 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Jewrioszka Okna wkońcu wzięłam od Starego. Ten mocniejszy profil ze wszystkimi możliwymi bajerami ( poza niskim progiem, bo bałam się, że będzie wiało) - cena niższa niż opisywane wcześniej okna MS, a myślę, że jakośc podobna. Bramy biorę jednak pod kolor okien a nie ciemny brąz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 18.03.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Czyli Ideal 4000 standard? A my nie braliśmy bajerów oprócz: Pakietu 3-szybowego Ciepłej ramki Klamek na klucz Dwustronnego koloru Okuć WK1 Rezygnacji z otwierania w kilku oknach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 18.03.2007 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 jewrioszka Czuję się zraniony, że ocieplaliście beze mnie... Aż tak popsułem Wam podłogę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 18.03.2007 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Właśnie czekam na decyzję kier. buda odnośnie koordynacji prac na budowie, ale mi się wydaje, że jednak najpierw chudziak. Oczywiscie, ze na poczatku chudziak U nas tez tak bylo. Jesli tylko uda Ci sie skoordynowac prace ekip, to zaoszczedzisz mnostwo czasu. Betsi, wybralas juz drzwi wejsciowe? jewrioszka, gratuluje postepu prac Nie wiem, czy zaczeliscie juz przycinac plyty i je przykrecac. Ja to tylko obserwowowalam ... ekipa miala przy tym pelne rece roboty przez prawie tydzien. Mam zaprojektowane cale mnostwo lamancow, ktore okazaly sie strasznie czasochlonne Poniedzialek zapowiada nam sie bardzo interesujaco. Czeka nas dzien wloczenia sie po sklepach z nasza pania architekt. W koncu od wstepnego zarysu, przechodzimy do konkretow BTW szukam jakiegos rozsadnego dostawcy blatow kompozytowych. Mam 7 mb do zagospodarowania w blatach Czy ktos z Was zna ceny blatow Inox? Jeszcze nigdzie nie pytalam, a chcialaby je jakos polaczyc z kompozytem. Obecnie w kuchni mam blaty z MDF-u i mimo, ze zadne z nas nie jest zapalonym kucharzem, to i tak stan tych blatow jest bardzo kiepski. Po stronie, gdzie blat styka sie np. ze zlewem, powierzchnie sie rozkleily i po prostu napecznialy. A jakie sa Wasze przemyslenia w tej sprawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 18.03.2007 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Witamy wszystkich forumowiczów z okolic Piaseczna i z przyjemnością dołączamy / Kasia , Tomek, Filipek lat 6 i pies mieszaniec Pikuś ok 4 lata./ Jeżeli wszystko dobrze pójdzie i miłe panie w urzędzie okażą się jeszcze milsze z początkiem maja zaczniemy budowę naszego domku w Marylce /Gmina Tarczyn, trochę za Złotokłosem./ Mamy dużo zapału , wątpliwości i porotherm na ściany. Mamy też pyt. nr 1 z tysiąca, które się pewnie pojawią.Musimy wybudować tzw. przepust / na całej długości działki wzdłuż drogi mamy rów melioracyjny, czy ktoś z forumowiczów mógłby polecić kogoś, kto podjąby się tak" drobnej " pracy / za ok 2-3 tyg./ Z góry dziękujemy za pomoc i pozdrawiamy. Zuberki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 18.03.2007 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 jewrioszka Czuję się zraniony, że ocieplaliście beze mnie... Aż tak popsułem Wam podłogę? Nie czuj sie zraniony. po prostu nie mieliśmy sumienia odbierać pomocnika Mani. Zresztą pisałem co będę robił, mogłeś wpaść. poza tym nic straconego, jeszcze zostały przycinki. Amber u mnie na szczęście nie będzie łamańców, przynajmniej mam taka nadzieję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 18.03.2007 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Ooo nowa twarz, cześć Zuber , sorki ale nie znam nikogo takiego. Najprościej zrobić samemu.Wkopać rurę fi200 lub nawet 2 i po kłopocie. Chyba że będzie tam przejazd lub dom to musisz betonować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz ST 18.03.2007 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Witamy wszystkich forumowiczów z okolic Piaseczna i z przyjemnością dołączamy / Kasia , Tomek, Filipek lat 6 i pies mieszaniec Pikuś ok 4 lata./ Z góry dziękujemy za pomoc i pozdrawiamy. Zuberki Witam Ja zaczynam budować blisko was w Henrykowie, mam nadzieję ze szybko dostaniecie pozwolenie i bez problemów. Jak zaczniecie budować pewnie będę mógł wam cos pomóc w zakresie lokalnych kontaktów (materiały, sprzęt itd.) na bazie własnych doświadczeń. Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 18.03.2007 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Czyli Ideal 4000 standard? A my nie braliśmy bajerów oprócz: Pakietu 3-szybowego Ciepłej ramki Klamek na klucz Dwustronnego koloru Okuć WK1 Rezygnacji z otwierania w kilku oknach Tak, wzięłam Ten profil, tylko 5szybowy. Też okucia WK 1, dwustronny kolor, 2 fixy, w niektórych oknach 3-stoniową uchylność, blokady w drzwiach balkonowych ( te od otwierania na różną szerokość), jakieś " haczyki, że można zamknąć okno od zewnątrz. To co w podobnym terminie montujemy okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 18.03.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Witam Zuberki i Dariusza AmberWind Drzwi wybrałam już dawno i zdania nie zmieniłam ( zmieniła się tylko cena tych drzwi ) Po konsultacji z kier budem, elektryk wchodzi już wtorek-środa i zaczyna od poddasza. W tym tygodniu kończą ściany na dole i dalej ciągniemy tam elektrykę. Hydraulik wchodzi po chudziaku Jeśli chodzi o te blaty, to miałam przez 6 lat z MDF ( chyba - taka płyta z okleiną w kolorze drewna) i byłam bardzo zadowolona. Nic się z nim nie działo. Teraz też taki kupuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 18.03.2007 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 [Betsi, jak bedziesz odbierac instalacje elektryczna sprawdz z elektrykiem czy wszystko wlacza i wylacza sie tak jak chcialas. U nas wiele punktow swietlnych bedzie wlaczane i wylaczane z roznych miejsc. Moze na poczatku wydawac sie to dosc skomplikowane, ale potem okazuje sie bardzo uzyteczne, gdy w sypialni nie musisz wstawac z lozka, aby zagasic gorne swiatlo, lub siedzac sobie w salonie, mozesz wylaczyc swiatlo na schodach czy w wiatrolapie. AmberWind A jak mam sprawdzić to co napisałaś z elektrykiem jeśli nie będzie jeszcze kontaktów? ( Może głupie pytanie, ale nie wiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 18.03.2007 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Tak, wzięłam Ten profil, tylko 5szybowy. - chyba pięcio-komorowy - bo taki jest właśnie Ideal 4000 A może sie mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 18.03.2007 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Dzięki za słowa otuchy, Póki co materiały bierzemy ze składu budowlanego w Pracach /Małych lub Dużych nie pamiętam/, i jesteśmy zadowoleni ze współpracy, ale wszelkie inne informacje się przydadzą.W wolnym czasie robimy wycenę okien i dachu.Dach ma być z dachówki ceramicznej grafitowej-jesteśmy przy Rupp Ceramice / na pięknego Creatona tylko popatrzyliśmy tęsknym wzrokiem./Okna PCV, białe /ceny! ceny!/ ze wzmocnieniem termicznym - to na razie, ale wszystko jeszcze może ulec zmianie. W wolnej chwili /czyli jak mąź będzie w domu/ zamieścimy zdjęcia działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts