jewrioszka 18.03.2007 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Proponuję założyć dziennik budowy i komentarze w odpowiednich działach. http://forum.muratordom.pl/viewforum.php?f=40 dziennikihttp://forum.muratordom.pl/viewforum.php?f=95 komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 18.03.2007 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Jewrioszka Pięciokomowowy profil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 18.03.2007 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Dzięki za słowa otuchy, Póki co materiały bierzemy ze składu budowlanego w Pracach /Małych lub Dużych nie pamiętam/, i jesteśmy zadowoleni ze współpracy, ale wszelkie inne informacje się przydadzą. W wolnym czasie robimy wycenę okien i dachu. Dach ma być z dachówki ceramicznej grafitowej-jesteśmy przy Rupp Ceramice / na pięknego Creatona tylko popatrzyliśmy tęsknym wzrokiem./ Okna PCV, białe /ceny! ceny!/ ze wzmocnieniem termicznym - to na razie, ale wszystko jeszcze może ulec zmianie. W wolnej chwili /czyli jak mąź będzie w domu/ zamieścimy zdjęcia działki. Zuber To mają już cegły w składzie w Pracach Dużych. Też tam kupowałam parę rzeczy, ale jak chciałam kupić cegły na ściany działowe ( porotherm) to nic nie mieli. Kupiłam w Ustanowie - ostatki z zeszłego roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 18.03.2007 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Nie wiem czy już , czy jeszcze , my kupowaliśmy jakieś 2 tyg. temu z "nagłej" dostawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 18.03.2007 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Zuber A jaką grubośc porothermu wybraliście na ściany zewnętrzne?Czy działowe też będziecie robić z tego materiału? Ja też budowałam z porothermu. A z tymi cegłami to mieliście szczęście, bo w okolicach to prawie nic nie ma.Kiedy zaczynacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 18.03.2007 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Betsi, Zewnętrzne z porothermu 30, a działowe to raczej z betonu komórkowego/tutaj musimy sie skonsultować z projektantem domu, bo w projekcie jest karton -gips na stropie monolitycznym,a my zamieniamy na gęstożebrowy/ Oby szczęście nam sprzyjało tak dalej.Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 18.03.2007 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Betsi, Chcemy zacząć w maju.Jakie wrażenia z budowania z porothermu?Wielu odradzało, że kruchy i.t.d., wiadomo , było wiele wątków na ten temat, ale my jakoś jesteśmy przekonani.Dlatego jestem ciekawa opinii tych co zbudowali.Nota bene z materiałem było tak, straszono nas ,że nie ma , a jak intensywnie zaczęliśmy dzwonić, to tego samego dnia znaleźliśmy porotherm w trzech miejscach/ w tym jedno w desperacji w Puławach skąd pochodzi mąż-ha!ha!/.Ci, którym póżniej odmawialiśmy gotowi byli negocjować/ wysokość zaliczki, transport i.t.d./Czyli z jednej strony nie ma, a zdrugiej jakoś tak dziwnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 18.03.2007 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Też budowałam z porothermu 30cm, ścianki działowe mam z porothermu 11,5 na stropie Teriva.Moim zdaniem dobrze i szybko buduje się z tego materiału. Na pewno jest trochę kruchy, ale jeżeli ekipa umiejętnie podchodzi do sprawy przycinania i nie walenia młotkiem w cegły to jest OK. Ciekawe rzeczy piszesz z tym materiałem. Ale dobrze że już macie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 18.03.2007 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Zewnętrzne z porothermu 30, a działowe to raczej z betonu komórkowego Nie róbcie tego, taka ściana działowa jest "bardzo głośna", chyba że zrobicie z z 24x24x59. Juz lepiej zrobić pełnej cegły lub GK 12,5 cm x 2 na profilu CW75. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 18.03.2007 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Jewrioszka Masz na mysli ścianki działowe z BK że głośne są? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 18.03.2007 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Są raczej po środku. Najgłośniejsze są z GKx12,5 mm CW 50 plus wełna 5cm. Pośrodku są właśnie z BK. Najcichsze są z GK 12,5 x 2, profil CW 50 x 2, plus wełna. W przypadku ścian stelażowych wymagana jest taśma z pianki. Polecam Ładny Dom nr. 04/2007 str. 102. A tutaj znajdziecie skale decybelową. http://mwalx1.republika.pl/falad.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 18.03.2007 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 witam wszystkich w nedzielne popłudnie.Betsi co zdecydowałas w kwestii ścianki kuchennej od strony krytarza?My we wtorek mamy kolejne spotkanie z architektem a ja nadal nie wiem czy ją stawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 18.03.2007 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Ludziska! Czemu robicie ścianki działowe nie z tego, co trzeba? Porotherm? BK? Ściany wewnętrzne ogólnie powinny mieć zupełnie inną charakterystykę, niż zewnętrzne, a więc z czego innego nalezy je robić. Wewnątrz nie jest istotna przenikalność cieplna (z powodów oczywistych), za to ważna jest akumulacyjność cieplna (no chyba, że ktoś lubi, jak mu dom szybko stygnie i się nagrzewa). Na wewnętrznych warto móc wieszać to i owo bez użycia specjalistycznych kołków czy kotew itp itd. Dlatego najlepiej wewnątrz budować ze zwykłej cegły bądź z silikatów. Są też najlepszymi izolatorami akustycznymi - związane jest to z ciężarem właściwym (gęstością) materiału. O zaletach dobrej izolacji akustycznej, szczególnie wokół toalety, nie muszę nikogo chyba przekonywać? Howgh! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mani 18.03.2007 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Jewrioszka Co to jest unimata? Depi Nie martw się przecież my też będziemy ocieplać... No to ja się pochwalę, ze wczoraj i dzisiaj wykopaliśmy 2 piękne rowy wzdłuż lasu. ok 95 mb. Zdobyliśmy oprócz tego z Depim sprawność "Geodeta" i Sprawność "siekierkowy". Mamy odciski, bolą nas plecy, ale jesteśmy szczęśliwi. . Kopał nawet mój architekt, który specjalnie przyjechał z Wrocławia . Byliśmy więc fantastyczną drużyną wysoko wykształconych niewykwalifikowanych (oprócz architekta) robotników fizycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 18.03.2007 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Byliśmy więc fantastyczną drużyną wysoko wykształconych niewykwalifikowanych (oprócz architekta) robotników fizycznych. Faktycznie widok 4 (słownie: czterech) magistrów kopiących rów z całą pewnością nie należy do częstych A moja Mama mi mówiła : "Ucz się, bo będziesz kopał rowy". I bądź tu człowieku mądry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 18.03.2007 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Mani to pochwal się jakie te szpadle kupiliście bo ja chciałabym nabyć dla męża pierwsze narzędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 18.03.2007 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Betsi, Zewnętrzne z porothermu 30, a działowe to raczej z betonu komórkowego /tutaj musimy sie skonsultować z projektantem domu, bo w projekcie jest karton -gips na stropie monolitycznym,a my zamieniamy na gęstożebrowy/ Oby szczęście nam sprzyjało tak dalej.Dzięki. W kwietniowym Ładnym Domu jest ciekawy artykuł na temat ścianek działowych ( z czego, jak głośne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Montana 18.03.2007 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Misze78 - glina pewnie u Was jak u mnie na działce, skoro po sąsiedzku. Jeżeli bardzo Ci się nie spieszy, ja bym poczekała jeszcze chwilę. Myśmy nie mogli sę doczekać i zaczęliśmy jak woda jeszcze stała... W efekcie pompa wybierała bez przerwy wodę z wykopu (podsiąka niesamowicie ), żaby miały niezłą miejscówkę... Dobrze, że masz utwardzony dojazd. Myśmy teoretycznie też utwardzili, ale jak nam się sprzęt po ośki zakopywał to zaczęliśmy się zastanawiać co to dalej będzie... Jak będziesz robił szambo, to przypilnuj aby Ci tej gliny z wykopu nie porozrzucali przed dom np., albo nie zostawili góry o której "pomyślicie co talej...potem" - tak jak myśmy uczynili... Góra nie do ruszenia (tak stwardniała), dopiero jak nasiąknie po zimie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 18.03.2007 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 witam wszystkich w nedzielne popłudnie. Betsi co zdecydowałas w kwestii ścianki kuchennej od strony krytarza? My we wtorek mamy kolejne spotkanie z architektem a ja nadal nie wiem czy ją stawiać. Nie stawiam jej wcale. Deceyzję podjęłam jak zobaczyłam dołek wykopany pod fundament. Ten korytarz od wiatrołapu do salonu zrobiła się wąską, ciemną kichą. Prawdopodobnie bedę na budowie w sobotę ok. południa. Jak chcesz to wpadnij zobaczyć. Już będą wszystkieś ciany na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 18.03.2007 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Dzięki za wypowiedzi. Strop w projekcie mam terivę1 i byłam zdecydowana na taki a kierbud mi zamieszał w głowie. Rzeczywiście w projekcie tej stali jest jakoś dużo i nie wiem jak to się ma cenowo beton kontra stal, wydaje mi się ze stal jest bardzo droga. Betsi jakbyś mogła dopytać swojego kierbuda jak to jest z tymi stropami i dać mi info. Pogoda jest kiepska i podziwam Wasz zapał, szczególnie co do kopania rowów ale pewnie jeśli chodzi o własne podwórko to działa adrenalina. To z ładnego domu można też doczytać w necie bez kupowania gazety, czytałam już. A ktoś robi rolety zewnętrzne na okna, droga to impreza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts