AmberWind 18.03.2007 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 AmberWind A jak mam sprawdzić to co napisałaś z elektrykiem jeśli nie będzie jeszcze kontaktów? ( Może głupie pytanie, ale nie wiem) Wystarczy jedna zarowka z drutami i kombinerki Ale tym martwic sie nie powinnas, elektryk przy odbiorze powinien przegonic Cie przez wszystkie punkty i przy KAZDYM pokazac/zaswiecic, ze wszystko jest ok Troche to trwa, ale jest przynajmniej pewnosc, ze kazdy obwod zrobiony jest ok zuber, Witaj na watku My tez mamy dom z Porothermu. Jest ok Sciany wewnetrzne sa z cegly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 18.03.2007 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Byliśmy więc fantastyczną drużyną wysoko wykształconych niewykwalifikowanych (oprócz architekta) robotników fizycznych. Faktycznie widok 4 (słownie: czterech) magistrów kopiących rów z całą pewnością nie należy do częstych A moja Mama mi mówiła : "Ucz się, bo będziesz kopał rowy". I bądź tu człowieku mądry... Mani, Depi Podziwiam Was bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 18.03.2007 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Mani, Depi Podziwiam Was bardzo. Ja rowniez Gdy Wy kopaliscie doly, my budowalismy kondycje na silowni Bedzie jak znalazl, gdy i dla nas wybije godzina dolowych zajec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Montana 18.03.2007 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 A moja Mama mi mówiła : "Ucz się, bo będziesz kopał rowy". I bądź tu człowieku mądry... mniej więcej takie myśli latały mi po główce gdy wczoraj szalałam po działce ze szpadlem usiłując ograniczyć napływ wody na moje włości ... Niezłym dopingiem była myśl, że ma przez tydzień padać ... Przecież wszystkiego w życiu trzeba doświadczyć Człowiek budując dom to i nieźle się dokształci w różnych dziedzinach, następne fakultety zdobędzie, tężyzny fizycznej nabawi A tak w ogóle to za tydzień to już wiosna będzie... tak myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 18.03.2007 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Mani Jewrioszka Co to jest unimata? Jest to nazwa własna produktu Isover-a, a jest to nic innego jak wełna mineralna. Depi za to ważna jest akumulacyjność cieplna Nie odbierz mnie źle - zgadzam się z tobą w kwestii akumulacyjności, ale nie jest to tak istotne przy dobrze ocieplonym domu. W moim przypadku spytam tak. A po co? Nie będęe mial w domu pieca kaflowego. Nie będzie mi nad nad ranem wygasał. Nie będę miał pieca akumulacyjnego. Akumulatorem ciepła u mnie będzie podłoga z ogrzewaniem podłogowym oraz woda w grzejnikach. Pisałem juz raz o tym. Kłaniają sie tutaj prawa fizyki i stwierdzenie że "nic w przyrodzie nie ginie" Co oznacza tylko to że, zanim to ciepło zostanie oddane, najpierw zostanie wchłonięte, co oznacza zużycie energii do ogrzania domu ze ścianami ukumulującymi ciepło będzie takie samo jak w domu bez akumulatorów ciepła. Jedyna różnica to taka że w domu z takim ścianami w zimie po przewietrzeniu domu szybciej poczujesz ciepło. No i żeby zobaczyć tą różnicę musiałbyś dom nieźle wyziębić. A w zimie chyba tego robił nie będziesz, bo po 1 za zimno po 2 masz reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 18.03.2007 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 AmberWind No dzięki bardzo za tą elektrykę. Zazdrośnica.Pierwotnie w planie miałam robić rolety zewnętrzne na bazie RKS-ów.Nawet w projekcie było to uwzględnione ( nadproże wyżej o 30cm).Po wycenie przez 2 firmy poddałam się. Wyszło ok. 20 tyś.Zdążyłam zrezygnować zanim ekipa doszła z budową do okien. Lepiej te pieniądze zainwestować w dobry system alarmowy. Spytam o ten strop we wtorek, ale z tego co wiem i słyszałam to lepiej Teriva( taniej i szybciej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 18.03.2007 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 [quote name="MontanaCzłowiek budując dom to i nieźle się dokształci w różnych dziedzinach, następne fakultety zdobędzie, tężyzny fizycznej nabawi [/quote] Dzięki pierwszemu etapowi budowy poduczyłam się sporo z prawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 18.03.2007 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Zazdrosnico, U nas jest alarm i monitoring. Nie zakladamy rolet. To droga inwestycja, a i tak alarm bylby konieczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mani 18.03.2007 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Mani to pochwal się jakie te szpadle kupiliście bo ja chciałabym nabyć dla męża pierwsze narzędzie No wiesz, nie jestem specjalistką od szpadli, Depiemu dostał się Fiskars taki cały czarny metalowy, na ostro zakonczony, a mojemu z drewnianym trzonkiem, zakończony na płasko. oba się sprawdzały fajnie. Ten płaski był lepszy do rozpoczynania wykopu, zaznaczania itp. A Fiskars wg mnie chyba jest cięższy. Bardzo przydała się siekierka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mani 18.03.2007 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Jewrioszka, Ja będę potrzebowała dużo wełny, bo do poddasza i ściany od wewnątrz też wełną ocieplam, ale na razie nie miałabym gdzie jej schować, więc jak przetrzymasz ją u siebie, to mogę oczywiście bez problemu odkupić. To jest jakaś grubość konkretna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 18.03.2007 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Zazdrosnico, U nas jest alarm i monitoring. Nie zakladamy rolet. To droga inwestycja, a i tak alarm bylby konieczny. My tak samo. Aga, niema zabezpieczenia którego włamywacz nie przejdzie, to tylko kwestia czasu. Kraty, rolety, drzwi antywłamaniowe, itp. To tylko utrudnienia, fachowcowi wystarczą ok 4 minuty na otworzenie każdej z nich. Mani to jest 15 cm, jeszcze nie wiem ile tego mi zostanie. Problem w tym że tez nie bardzo mam gdzie to trzymać, niedługo robie wylewki i muszę opróżnić cały dom. Jak mi hurtownia zwrotu nie przyjmie to oczywiście jesteś pierwsza w kolejce. Po prostu dam na przechowanie na te kilka dni sąsiadowi. , a potem może leżeć u nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 18.03.2007 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 jewrioszka Z pewnością masz rację, ale jak sobie tak myślę, że cały dom będę miał z BK, to fajnym kompromisem będą wewnętrzne z silikatu lub cegły, ze wskazaniem na cegłę. Trochę tego, trochę tamtego. Akumulacyjność to tylko jeden argument. Pozostałe jednak tez są moim zdaniem ważne. Na ściany zewn. moim zdaniem BK jest nie do pobicia, ale wewnątrz bym raczej poszedł w coś bardziej masywnego. Działówki z porothermu to jednak grube nieporozumienie moim zdaniem. Nic nie daje, drogie i dużo kłopotów. Zazdrośnica Na razie jesteśmy zdecydowani na RKSy. Zobaczymy, czy nam starczy pieniędzy. Nie traktuje tego jedynie jako zabezpieczenia antyzłodziejowego, ale także jako osłonę termiczną (latem chłód, zimią ciepło) i świetlną (jak ogląda się film to fajnie jest móc wprowadzić kompletną ciemność). Najbardziej chyba w tej chwili przemawia do mnie termika. Od południa będzie MNÓSTWO szkła, więc latem bez rolet upieczemy się żywcem. Mani Nie wkurzaj mnie z Fiskarsem - to jeszcze nie koniec! komarek Fiskarsa polecam - fajnie wygląda (hehe) i dobrze się nim robi wykopy. Wadą może być w niektórych zastosowaniach "zagiętość", więc w wyznaczaniu rowu faktycznie lepiej sprawdzał się klasyczny prosty szpadel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 18.03.2007 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Zewnętrzne z porothermu 30, a działowe to raczej z betonu komórkowego Cytat: Nie róbcie tego, taka ściana działowa jest "bardzo głośna", chyba że zrobicie z z 24x24x59. Juz lepiej zrobić pełnej cegły lub GK 12,5 cm x 2 na profilu CW75. W takim razie może zostaniemy przy GK.Dopiero zaczynamy myśleć o takich rzeczach. Do tej pory tylko papierologia i urzędy.Dzięki za uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 18.03.2007 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 silikatu lub cegły, ze wskazaniem na cegłę. Trochę tego, trochę tamtego. Jak cię stać, to bierz cegłę, lepsza akumulacyjność dźwiękochłonność. Az sie boje policzyć ile wyniesie jeden metr tej ściany.( cegła + murarz, tynk+tynkarz) . w każdym razie to najlepsze wyjście. Ale mnie wystarczy podłoga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 18.03.2007 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Żadnych rolet zewnętrznych. To jest świetny znak dla włamywaczy. A jak pomyślę, że codziennie rano miałabym te rolety spuszczać a po powrocie otwierać to słabo mi sie robi. Teraz mieszkam na parterze i też nie mam. A tak na prawdę to musi wystarczyć monitoring, system alarmowy i dobry sąsiad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 18.03.2007 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Komarku tez nie robie rolet, ale ich sterowaniem może zając sie właśnie wspomniany system alarmowy, lub pod twoja nieobecności mogą one symulować obecność mieszkańców, razem np. ze światłe itp. P.S. Jest jeszcze jeden powód. Taka roleta jakby nie była ocieplona to mostek cieplny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mani 18.03.2007 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 jewrioszka 15 cm by pasiło. Depi Fiskarsa odrobiłeś w polu, jak przystało, nie ma się co wkurzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 18.03.2007 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 jewrioszka Z tym mostkiem to rouzmiem, że chodzi Ci o kasetę z roletą, a nie o samą roletę? Oczywiście trzeba dobrze zrobic i ocieplić. Sama roleta wspaniale poprawia izolacyjność cieplną właśnie tam, gdzie ucieka najwięcej ciepła i właśnie wtedy, gdy to jest najbardziej potrzebne. komarek Znak czego niby? Myślisz, że jak nie zrobisz rolet, to złodziej sobie pomyśli "Hmm... Nie mają rolet, to znaczy, że nie ma nic do zakoszenia" i pójdzie dalej? Obawiam się, że to naiwność. Roleta zniechęci złodzieja przypadkowego. Profesjonalisty nie powstrzyma nic, włączając w to kraty (słyszałem o ich wyrywaniu za pomocą ciągnika). Trzeba mieć alarm i ubezpieczenie w każdym wypadku i nic od tego nas nie zwolni. Tak jak mówiłem - rolety mają kilka innych funkcji, nie mniej ważnych. A oczywiście muszą być zautomatyzowane, jak pisał jewrioszka. Mani Nie myśl, że Ci daruje! A tak poza tym, to fajny był pościg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 18.03.2007 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Depi ja to wszystko rozumiem. Ale i tak jestem przeciwniczką wszelkich rolet a tym bardziej krat. A złodziej tak jak napisałeś i tak znajdzie sposób by się włamać. Ostatnio słyszałam jak w Magdalence złodzieje wpuścili przez uchylone okno środek mocno usypiający a potem totalnie ogołocili dom, wyprowadzając również z garażu auto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 18.03.2007 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Z małymi problemami, mamy dziennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts