Depi 19.03.2007 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Mani TU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Montana 19.03.2007 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Montana, ja, podobnie jak misze78, jestem Twoją sąsiadką. Nie wiem tylko, gdzie kończy się Głosków a zaczyna Baszkówka (lub odwrotnie ). Miejscowi w rozmowach rozróżniają, że coś jest "na Letnisku" a inne "na Baszkówce". W ich czasoprzestrzeni ciągle też funkcjonuje PGR. Ms. Właśnie mapkę sobie przejżałam . Mamy do siebie około 3 km. Oczywiście serdecznie zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 19.03.2007 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Betsi dzięki Też osobiście wolałabym terivę, no cóż zobaczę jakie będa wyliczenia stworzone przez kierbuda na korzyść monolita przemawia te parę cm nad głową więcej. Poczekam co powie kierbud Betsi. No to wyszło na moje, a ostatnio dyskutowałam co robią stali mieszkańcy osiedla słowicza, mówiłam że sprzedają mieszkania i się przesiadają na domy a z forum na mnie naskakiwali, że nie nooo co Ty nikt o tym nie myśli, tam się super mieszka. Ja tam aktualnie wynajmuję ale już niedługo. Oczywiście plusem jest że wszytsko jest pod nosem, kwestia wyboru. Pozdrawiam Zuber Witam oczywiście Was nowoprzybyłych na forum, bardzo fajnie , zamieszczajcie się na mapce, pisać do Groblusa! Co do rolet, drogo oczywście ale ja chciałam je tylko na oknie balkonowym od sypialni i salonu (jak to się tam on zwie) na parterze, kupić od razu okno z roletą, chyba lepiej cenowo niż osobno. Teraz mam dylemat dachowy deskować i papować czy nie, wiem że to co poniektórzy robią, jest trochu drożej ale może warto, mam mało dachu i jest prosty dwuspad, może się skusić. Ścianki działowe chyba też z cegły jak Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 19.03.2007 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Ścianki działowe chyba też z cegły jak Betsi Z cegły tak, ale Betsi robi z porothermu - to moim zdaniem zły pomysł. A my też jeśli nie starczy kasy na wszystko, to zrobimy rolety tylko do tarasowych. Tam są najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 19.03.2007 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Zgadza się, ścianki działowe robię z porothermu. Nie wiedziałam, że lepiej z cegły, bo pewnie bym tak zrobiła. Gdzieś po drodze w budowie nie doczytałam tego dobrze. Jak pisałam wcześniej rolokasety to majątek !!!!!!!!!!! Zgodze się, że jest to zabezpieczenie od słońca i wiatru, ale dla złodzieja niewielkie. Od słońca mozna też ogrodzić się takimi zasłonami zupełnie zaciemniajacymi ( blackout) z jednej strony sa materiałowe a z drugiej pokryte czymś specjalnym - jakby lekko gumowane. Pisaliście wcześniej o gazach wpuszczanych do domu przez złodziei. Moim znajomym w naszych okolicach w zeszłym roku wpuścili gaz przez reku i ....................... wiadomo co. Myślałam żeby w alarmie zrobic opcję opaski ok 1m wokół domu - włączane na noc. Teraz ważne pytanie dot. hydrauliki Czy jak instaluje sie rury kanalizacyjne przez fundament to należy zrobić jakieś rury osłonowe? Jeśli tak to przypuszczam, ze należy zrobić to przed chudziakiem. Rury kanalizcyjne mam już rozłożone, jak teraz nałożyć takie rury osłonowe? Pls odpowiedzcie szybko, bo mam konflikt między kier budem a hydraulikem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 19.03.2007 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Betsi A patrzyłaś ile taka opaska kosztuje? Ja też bardzo się podekscytowałem takim high-techowym gadżetem ale cena podana w muratorze (czy jakimś innym Budujemy Dom) zwaliła mnie z nóg - podobno od 80 tys! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 19.03.2007 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Betsi tu coś jest co Cię moze zainteresuje w kwestii rur http://instalsystem.pl/document,,id,45000.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 19.03.2007 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Depi Z tą opaską alarmową to myślisz o tym co ja, że w opcji alarmu jest taka mozliwość, że jak ktos podejdzie do domu na odległość jednego metra to włączy się alarm? Jeśli tak to koszt jest rzędu kilku tyś ( ale max. 4-5 tys). Nie pamietam teraz, ale mam to w ofercie od alrmiarza. Alarm będę kładła za jakieś 2 tygodnie to napiszę coś więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 19.03.2007 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Zazdrośnica Dzieki, poczytam.Jeśli chodzi o Twoje dylematy ze stropem, to w którymś z ostanich muratorów ( tegorocznych) jest artykuł na temat stropów monolitycznych i gęstożebrowych.A swoją drogą jutro podpytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 19.03.2007 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Hm.. Musimy uściślić o czym myślimy. Ja czytałem o takim czymś, że się zakopuje kabel w ogrodzie i jak ktoś się zbliży, to wyje. Tylko napisali, że taki system kosztuje 80 tys. Zastanawiam się jednak, jaki jest tego sens, skoro i tak będą czujki na zewnątrz. Jak ktoś sie zbliży to tak czy siak będzie wycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 19.03.2007 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Ja mówię o tym (cytat ze strony firmy od alarmów): "Systemy elektromagnetycznej detekcji ruchu wykonane sa jako dwa kable ekranowane, zakopane na glebokosci kilkudziesieciu centymetrów w ziemi. Odleglosc miedzy kablami wynosi zwykle 2 m, a ich dlugosc nie przekracza 200 m. W ekranach kabli wykonane sa w równomiernych odstepach otwory, które umozliwiaja emitowanie promieniowania elektromagnetycznego, generowanego przez prad wystepujacy w jednym zkabli. Drugi kabel przez podobne otwory odbiera to promieniowanie,które indukuje w nim napiecie bedace zródlem informacji dla ukladów elektronicznej analizy sygnalu. Pojawienie sie intruza w strefie detekcyjnej (ok. 3 m) zaklóca rozklad pola.W zaleznosci od zastosowanego rozwiazania generowania pola - ostalych parametrach czasowych czy pola generowanego impulsowo - mozna wykorzystywac do detekcji proste uklady elektroniczne lub bardziej zlozone, dajace mozliwosc równiez dokladnego okreslania miejsca pojawienia sie intruza. Niestety systemy podlozowe naleza do drogich zabezpieczen i zwykle znajduja zastosowania jedynie do ochrony obiektów o znaczeniu strategicznym, tam, gdzie brak wczesnego wykrycia zagrozenia moze powodowac ogromne straty materialne i zagrozenie zycia wielu ludzi." I teraz pytanie - czy nasze domy to "obiekty o znaczeniu strategicznym"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 19.03.2007 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Depi To nie to.Coś prostszego, jakieś czujki na zewnatrz odpowiednio ustawione, ze łapią od jakiejś wysokości ( powyżej psa lub kota) ileś wokół domu.Jak poznam bliższe szczegóły to napiszę więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 19.03.2007 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Czytam wasze pomysłu na zabezpieczenie domu i mam taka propozycję. Zabezpieczenia powinny byc w takiej kolejności. Pas ziemi niczyjej Pole minowe Fosa ( z kwasem) Zasieki z drutu kolczastego pod napięciem Wysoki mur ze szkłem na szczycie z fundamentem głębokim na 15 m , a najlepiej do głebokości wód artezyjskich. Na każdym narożu autamatyczna broń palna sterowana czyjnikami ruchu. Kabel sejsmiczny Kolejny pas minowy z detektorami ruchu nie-reagujący na zwierzęta W oknach kraty Szyby P4 Kontraktrony Kraty do każdego pomieszczenia Monitoring Wartownik z "Gromu" System kodów z kluczem 128 bitowym zmieniany 15 x na godzine Proca przeciwlotnicza żeby sie do was z powietrza nie dostali Na poddaszu goraca smola i pierze oraz słownik obelg ( to dla Amber ) No to chyba wszystko P.S. A tak na powaznie to taki kabel jest bardzo fajny, bo w ochronie domu chodzi o to by nie dopuścić intruza do obiektu, a nie zatrzymywac go dopiero wtedy jak narobi szkód ( z tego co pamietam jest on anty-stworzakowy). To nie to. Coś prostszego, jakieś czujki na zewnatrz odpowiednio ustawione, ze łapią od jakiejś wysokości ( powyżej psa lub kota) ileś wokół domu. Jak poznam bliższe szczegóły to napiszę więcej W glifach na zewnatrz domu ( lub na narożach na od wysokośći 70 cm) instaluje sie aktywne czujki. reaguja w momencie przerwania wiążki. Efekt podobny złodziej nie robi szkod. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 19.03.2007 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Hehe - ja to bym tak chętnie zrobił, ale działkę mam za małą Jeśli mówisz o czujkach to zupełnie inna sprawa. Czujki lub bariery na zewnątrz oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 19.03.2007 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Jewriszka To było dobre.Z tego co wymieniłes w rachubę wchodzą kontraktony no i te normalne czujki w narożach.Właśnie chodzi o to żeby złodzieje nie narobili szkód i żeby móc spać przy otwartym oknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac 19.03.2007 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Witam Was ponownie Czy naprawdę nikt z Was nie robił studni? Mam nadzieję, że po prostu przeoczyliście mój post i jednak ktoś mi podpowie jakt o jest z tymi zgłoszeniami i pozwoleniami. MagdaC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 19.03.2007 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 magdac Jeszcze nie robił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 19.03.2007 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 MagdaC Też nie robiłam, ale z tego co kiedyś czytałam to zgłaszasz po wykopaniu ( jak sie okarze jaka jest głęboka).Poszukaj w Wymiana Doświadczeń, lub w " szukaj" wpisz: studnia wiercona.Na pewno coś znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 19.03.2007 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Mam ten nr muratora o stropach więc wnikliwie się wczytałam. Każdy ma plusy i minusy. Monolit jest ciut droższy na metrze ale deskowanie i tak się przyda do dachu. A jeszcze każdy błąd w wykonaniu każdego rodzaju stropu jest przykry w skutkach, więc jeśli ekipa lepiej się czuje w robieniu jednego lub drugiego to lepiej niech robią to co umieją najlepiej, bo potem koszty strat są nieporównywalnie większe niż ta różnica na metrze. Jeszcze pogadam z ekipą niezależnie od kierbuda. I co Betsi z tymi rurami zdecydowałaś?Magda ja też się jeszcze nie zdecydowałam na studnię, zależy to od wod-kan kiedy ewentualnie zrobiliby wcinkę i jaki koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 19.03.2007 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Witam Was ponownie Czy naprawdę nikt z Was nie robił studni? Mam nadzieję, że po prostu przeoczyliście mój post i jednak ktoś mi podpowie jakt o jest z tymi zgłoszeniami i pozwoleniami. MagdaC A czy ty przypadkiem nie pytałaś o studnie kopaną? Poza tym jestem pewien że zamieszczałem już ten link kilka-krotnie. http://www.e-instalacje.pl/110_480.htm Ktoś tu jest gapą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts