Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czytam wasze pomysłu na zabezpieczenie domu i mam taka propozycję.

Zabezpieczenia powinny byc w takiej kolejności.

Pas ziemi niczyjej

Pole minowe

Fosa ( z kwasem)

Zasieki z drutu kolczastego pod napięciem

Wysoki mur ze szkłem na szczycie z fundamentem głębokim na 15 m , a najlepiej do głebokości wód artezyjskich.

Na każdym narożu autamatyczna broń palna sterowana czyjnikami ruchu.

Kabel sejsmiczny

Kolejny pas minowy z detektorami ruchu nie-reagujący na zwierzęta

W oknach kraty

Szyby P4

Kontraktrony

Kraty do każdego pomieszczenia

Monitoring

Wartownik z "Gromu"

System kodów z kluczem 128 bitowym zmieniany 15 x na godzine

Proca przeciwlotnicza żeby sie do was z powietrza nie dostali

Na poddaszu goraca smola i pierze oraz słownik obelg ( to dla Amber :wink: )

No to chyba wszystko :wink:

jewrioszka,

Czytasz w moich myslach :D :D :D

Dzisiaj caly dzien wloczylam sie po sklepach m.in. po salonach mebli kuchennych. O blatach u "fachowcow" sa nastepujace opinie:

- konglomerat na blaty sie nie nadaje

- na blaty tylko konglomerat

- jesli nie konglomerat to moze granit

- granit nie, konglomerat tak

- zaden kamien, a najgorszy jest mielony

- inox kosztuje dwa razy tyle co konglomerat

:evil: :evil: :evil:

Wiem mniej niz wiedzialam rano i zdecydowanie mniej niz wiedzialam tydzien temu ... jesli ten regres bedzie nadal postepowac, za jakis miesiac przestane umiec pisac :lol:

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Halo, halo, drodzy forumowicze !

Pilne wsparcie potrzebne: jutro przyjeżdżają elektrycy tzw. "z rodziny"

ale muszę im dać namiary na lokalną hurtownię elektroinstalacyjną.

Please podeślijcie PILNIE jakieś namiary na jakąś dobrą i tanią w naszym rejonie, co by się mogli tam całościowo zaopatrywać, żebym nie musiał

za tym biegać.

Liczę mocno na wasze wsparcie. Może być na PW, lub email

Pozdro

Darecki

Witam Grupę Piaseczno i okolice. Buduję się w Skolimowie (ohoho, Konstancin!), zaraz przy Pułaskiego, koło Kołobrzeskiej. Jestem na takim etapie, że jutro przyjeżdża grucha i robimy pierwszą wylewkę - ława i podstawa stopy komina.

Cieszę się, że nie jestem sam. Aczkolwiek przypuszczam, że te pałętające się po ulicy koparki, pędzące gruchy, wyładowane ciężarówki, to oczywiście do Was, na Wasze budowy.

Zatem z górniczym pozdrowieniem: Heja Gros Glik!

Wielka i bardzo dobrze zaopatrzona hurtownia elektryczna jest w Piasecznie przy starej mleczarni. Nie wiem jaka to ulica, ale jak zapytasz przechodnia to na pewno wskarze Ci drogę :D

Dzięks wielkie.

A może jeszcze podpowiecie gdzie zamówić na maj wełnę

fasadową rockwoola 12tkę. Podobno jest wielki problem z tym

towarem (jak ze wszystkim teraz)

Pozdrowionka

Darecki

flamenco, witaj na watku :D Powodzenia w budowlanych zmaganiach i szybkiego ukonczenia prac :-)

Jade na budowe ostatecznie rozliczyc sie z elektrykiem :-? Pewnie skonczy sie na solach trzezwiacych, zestawie do intubacji po nerwowym ataku astmy i pustym portfelu :cry: :lol:

Depi, fajny masz ten projekt domu :D Podoba mi sie :D Ale nad oknami to troszke poplaczesz 8)

Nie wiem, czy TE CENY są aktualne, ale biją na łeb to co pokazałeś na allegro.

Szczególnie, że są to ceny za SYSTEM, a nie samą wełnę.

Pomijam tu oczywisty fakt, że "Ecorock" to właśnie nazwa systemu, a nie samej wełny i służy do ocieplania fasady (za pomocą płyt Fasrock) a nie dachów, jak pokazane jest na zdjęciach (gdzie nota bene leży bela Megarocka).

Tak jak napisałes to jest za cały system.

Dane techniczne:

Podstawowe elmenty systemu i ich zużycie:

- opór cieplny: 2,35 m2*K/W

- przewodność cieplna lambda = 0,039 W/mK dla ocieplenia z płyt FASROCK -L

- zaprawa klejąca ZK-ECOROCK: 6 kg/1m2 ściany.

- płyta z wełny mineralnej FASROCK-L: 1 m2/1m2 ściany.

- zaprawa zbrojąca ZZ-ECOROCK: 6 kg/m2 ściany.

- siatka zbrojąca z wółkna szklanego SZ-ECOROCK: 1,1 m2/1 m2 ściany.

- podkład tynkarski PT-ECOROCK: 0,2 kg/1 m2 ściany.

- tynk mineralny drapany DR- lub baranek BR-ECOROCK: granulacja 1,5 mm; 2,5 kg/1 m2 ściany;

granulacja 2,0 mm: 3,5 kg/1 m2 ściany;granulacja 3,0 mm: 4,0 kg/1 m2 ściany

- aprobata techniczna ITB AT-15-3056/00

I jest to cena za 1m^2.

pytanie jeszcze - czy to jest netto czy brutto?

Szczerze mówiąc nie wiem. Wysłałem do nich maila, bo dodzwonić się nie idzie. Cena wygląda atrakcyjnie. Myślisz, że dałoby rade położyć taką wełnę samemu? Jak sobie kombinuję, co by tu zrobić własnym sumptem, to właśnie na robociznie za ocieplanie można zaoszczędzić bardzo dużo. Trzeba liczyć min. 30zł/m2 ( u mnie mogą chcieć więcej, bo dom piętrowy), czyli wyjdzie mi 12 000 za samą robocizne! :o

Biorąc pod uwagę moją pensję, to opłaca mi się wziąć 3 miesiące urlopu bezpłatnego i zrobić to samemu :-)

Zazdrośnica Przecież pisałem, że nie moge mieć płaskiego w powodu MPZP - muszą być dachy min. 30 st. :-(

No zadaszenie toże budziet... Planujemy przynajmniej część zrobić przezroczystą... A jak wyjdzie to zobaczymy.

Czytałem właśnie dziennik flamenco108 i nie wiem, czy się cieszyć, że nie tylko mnie ta faza wstępno-koncepcyjna tyle kosztuje, czy się martwić, że to może jeszcze potrwać parę miesięcy... :-?

Betsi,

Jako jedyna masz juz doswiadczenie z przylaczem gazu :-) Poki co mam sobie wybrac miejsce na skrzynke. Pomyslalam, ze najlepiej aby byla w ogrodzeniu, a nie na elewacji budynku.

Jak jest u Ciebie, bo skleroza mnie dopadla i nie pamietam :oops:

Sluchajcie, na co zwrocic uwage podczas tynkowania? Okna sa zabezpieczone, ale co jesli zapapraja podloge. Poki co nie mamy wylewek, jednak gnebi mnie pytanie, czy jesli zachlapia chudziak to mam sie tym martwic, czy tez nie? :-?

A czy ty przypadkiem nie pytałaś o studnie kopaną?

Poza tym jestem pewien że zamieszczałem już ten link kilka-krotnie.

http://www.e-instalacje.pl/110_480.htm

Ktoś tu jest gapą. :wink:

Dzięki jawrioszka, ale nie pytałam o studnię kopaną. Co do formalnych kwesti, to czytałam ustawę, ale miałam nadzieję na poradę uwzględniającą realia lokalne. Z tego co wyczytałam w innych wątkach, to w różnych gminach różnie do tego podchodzą i wiem, że czsem wymagają ubiegania się o pozwolenie nawet na studnię z 2 kręgów. Ludzie miewali różne problemy, dlatego chciałam się dowiedzieć jak to się praktykuje w Piasecznie.

Pozdrawiam

MagdaC