jewrioszka 20.03.2007 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Nie wiem w jakiej Gminie jesteś.W każdym bądź razie przdatna informacja jest ta że gmina Prażmów wystąpiła ze spółek wodnych.Nie słyszałem tez aby ktoś robił jakies problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac 20.03.2007 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Wydawało mi się, że sprawy studni to się załatwia w starostwie w wydziale budowlanym albo ochrony środowiska, czy jakoś tak? A jestem w gminie Piaseczno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 20.03.2007 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 A ja sie zastanawiam, czy oplaci sie wykopac studnie tylko na potrzeby podlewania trawnika i mycia auta Jak sadzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 20.03.2007 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Poki co nie mamy wylewek, jednak gnebi mnie pytanie, czy jesli zachlapia chudziak to mam sie tym martwic, czy tez nie? Jest sie o co martwić. jak ci zachlapia chudziak to ciężko potem polożyc izolację ze styro tak żeby byla równo. Co prawda wylewce to tak bardzo nie przeszkadza, ale powoduje że w niektorych miejscach będzie cieńsza. Dobrym rozwiązaniem jest folia, tylko nie malarska a budowlana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 20.03.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 A ja sie zastanawiam, czy oplaci sie wykopac studnie tylko na potrzeby podlewania trawnika i mycia auta Jak sadzicie? Oblicz sobie jaki jest okres zwrotu inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 20.03.2007 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 jewrioszka, Dzieki Dopilnuje aby zabezpieczyli jeszcze podlogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac 20.03.2007 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 A ja sie zastanawiam, czy oplaci sie wykopac studnie tylko na potrzeby podlewania trawnika i mycia auta Jak sadzicie? Moim zdaniem to raczej tak, tym bardziej, że, przynajmniej w Woli Gołkowskiej, latem, gdy ludzie podlewają trawniki nie ma się w czym umyć, takie są spadki ciśnienia. Poza tym, my potrzebujemy wody żeby zacząć budowę, a wodociąg będzie nieprędko. Ale oczywiście trzeba też wziąć pod uwagę na jakiej głębokości jest woda, bo jak na 90 m, to chyba warto się zastanowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 20.03.2007 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 jewrioszka Ceny w tym ICMarket są niestety cenami netto (a tak było pięknie przez chwilę - nawet myślałem o ociepleniu wełną). I tak wychodzi taniej za system niż za samą wełnę na allegro. No i z tym allegro to nie wiadomo co on dokładnie sprzedaje - pewnie Fasrocka, ale trzeba by dopytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misze78 20.03.2007 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Odnośnie wełny na elewacje znalazłem jeszcze taką ofertę na allegro: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=177594438 - cena już bardziej przystępna. A poza tym to można się jeszcze pokusić o odzyskanie VAT-u - różnicę między 22 a 7 %, wtedy oferta robi się jeszcze bardziej atrakcyjna, tyle tylko, że na zwrot trzeba trochę poczekać.No właśnie to jest ostatni rok tej ulgi, ja chyba niedługo złożę wniosek, trochę faktur już mam, a do odzyskania jest sporo kasy. Na koniec budowy powinni zwrócić, przyda się na wyposażenie. U mnie na razie woda, czekamy, a pogoda nie sprzyja osuszeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 20.03.2007 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Wstyd przyznać ale od czasy kupna działki nie byłam jeszcze na niej żeby stwierdzić w jakim jest stanie aktualnym wiem od geodetki że na pewno są słupki graniczne w miejsce poprzednich patyków. Miałam jechać w sobotę na rowerze ale jak wiadomo pogoda się wypieła, po ładnym tygodniu wekend okropny. Newet o podróży pociungiem nie myślałam, taka ze mnie przyszła wieśniara pogody się boi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darwish 20.03.2007 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Odnośnie wełny na elewacje znalazłem jeszcze taką ofertę na allegro: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=177594438 - cena już bardziej przystępna. Ale to sama wełna. A wcześniej cena dotyczyła całego systemu: aż po tynk. Rozmawiam (mailowo) z tym ICMARKET z linka kilka postów wyżej. Dostawa wełny w maju. Czy ktoś u nich kupował ? Darecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darwish 20.03.2007 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Depi, fajny masz ten projekt domu Podoba mi sie Ale nad oknami to troszke poplaczesz Tia... Fajny ma depi. Prosty zgrabnie się komponujący w działkę, na prostych liniach i dużych przeszkleniach, a jednocześnie nie kloc. Też taki chciałem, ale pracownia powiedziała mi 20k za projekt i 3 miechy czasu a już nie chciałem czekać, więc wziąłem gotowca - może dobrze, może źle - się okaże. A chciałem taki: http://domiwnetrze.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=130&Itemid=43&limit=1&limitstart=4 ech... może szkoda, że się nie zdecydowałem na projekt indywidualny... ale to temat na następny dom Pozdro Darecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 20.03.2007 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Wstyd przyznać ale od czasy kupna działki nie byłam jeszcze na niej żeby stwierdzić w jakim jest stanie aktualnym wiem od geodetki że na pewno są słupki graniczne w miejsce poprzednich patyków. Miałam jechać w sobotę na rowerze ale jak wiadomo pogoda się wypieła, po ładnym tygodniu wekend okropny. Newet o podróży pociungiem nie myślałam, taka ze mnie przyszła wieśniara pogody się boi. Zazdrosnico, jak tylko budowa ruszy, to wszystko z nawiazka nadrobisz Jak ekipy pracuja, mimo ze poki co mam dobrego pana do dogladania i pilnowania, to i tak na budowie jestem przynajmniej 2 - 3 razy w tygodniu. Ot tak, aby popatrzec, pogawedzic, ocenic postep prac i dowiedziec sie kolejny raz, ze cos tam podrozalo, na cos bede czekac jeszcze kilka dni lub tygodni i znowu trzeba zaplacic kolejna fakture Mam pytanie: ile kosztuje 1 mb kabla elektrycznego, ktory mozna zakopac w ziemi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 20.03.2007 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Betsi napisała: miejsce wejścia instalacji do domu jest w odległości powyżej 10m od głównej skrzynki z zaworami i licznikiem, to musze mieć dodatkowe 2 skrzyneczki (całe szczęście, że małe) na budynku z dodatkowymi zaworami odcinającymi Amber, główna skrzynka w linii ogrodzenia. Jeśli nie przekroczysz magicznych 10 m to wejście zrobią Ci prosto do domu. PS. Strasznie dużo liczb trzeba pamiętać. Tu 2 m, tam 3 m, max. 10 m, brama min. 2,4 m itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 20.03.2007 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Darwish Ten dom jest super! Nie jest to gotowy projekt na sprzedaż? Czy to ci właśnie chcieli 20 tys? My przełkneliśmy właśnie tę kwotę (netto!), choć w to wchodzi też aranż wnętrz. Z jednej strony budzę się czasem w nocy zlany potem z tego powodu, a z drugiej jednak cieszę się, że będziemy mieli to, co naprawde chcemy, a nie tylko mniej więcej. Pociesz się, że nie musiałeś przeżywać takiej gehenny jak my z architektami. Życie jest sztuką kompromisu - albo rybka albo akwarium Nasza koncepcja różni się w zasadzie tylko dachem - moja Żona nie lubi dwuspadowych, więc jest koperta. Też chcielibyśmy (dokładnie jak w linku) obłożyć fasadę poza drewnem tez piaskowcem - choć część. Obawiam się niestety, że wcześniej kasa zaświeci nam po oczach dnem, ale jeśli miałbym pełna swobodę twórczą to dokładnie tak bym zrobił. Właśnie - jak to właściwie się robi? Jakiś ruszt/stelaż? Jesli tak, to czy nie nadaje się to wtedy do ocieplenia metodą lekką suchą? Byłoby fajnie, bo wełna jest wtedy prawie w cenie styropianu (nie trzeba tych drogich płyt lamellowych). Wyznaje się ktoś w tym? misze78 No i taką cenę to ja rozumiem. Jeszcze minus ten VAT (szczerze mówiąc zapomniałem o tym) i już jest całkiem całkiem w zasięgu. 10 cm to może trochę za mało, ale już blisko. Przy budowie z BK 12 cm w zasadzie starczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 20.03.2007 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Betsi napisała: miejsce wejścia instalacji do domu jest w odległości powyżej 10m od głównej skrzynki z zaworami i licznikiem, to musze mieć dodatkowe 2 skrzyneczki (całe szczęście, że małe) na budynku z dodatkowymi zaworami odcinającymi Amber, główna skrzynka w linii ogrodzenia. Jeśli nie przekroczysz magicznych 10 m to wejście zrobią Ci prosto do domu. PS. Strasznie dużo liczb trzeba pamiętać. Tu 2 m, tam 3 m, max. 10 m, brama min. 2,4 m itd. Marta dzieki, że odnalazłaś ten wątek. Amber Jest właśnie tak jak wyżej. Główna skrzynka koniecznie w ogrodzeniu, a reszta zależy od odległości. Depi, Darwish No, no, super te Wasze domy. Naprawdę ekstra !!!!!!!!!!!!!! Dzisiejsza wyprawa na budowę mnie dobiła i ledwo patrzę na oczy. Spotkanie z elektrykiem - 1,5 godz rysowanie pościanach i zrobione tylko poddasze i malutki kawałeczek dołu. Przy kuchni wymiękłam, a gdzie reszta? Mam czas przygotować cały projekt parteru do połowy przyszłego tygodnia. Amber, pls help !!!!!!!!!!!! Potem spotkanie z hydraulikem, który mnie dobił kaloryferami i ................ propozycją rezygnacji z pieca na węgiel i inne i zostanie tylko przy gazowym. Zaoszczędzę w tej chwili ok. 6-7 tyś, ale potem? I co Wy na ten piec. ( tak pamietam, wcześniej odwodziliście mnie od tego pomysłu, że i tak nie będę w nim paliła) I jeszcze kier. bud. W sumie ok. 4 godz. Zazdrośnica Zdecydowanie strop gęstożebrowy Na dziś mam dość i jeszcze zmarzłam jak ........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mani 20.03.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Jeśli ktoś ma niepotrzebne stare deski do szalowania to mogę się nimi zaopiekować. Tak mnie wzięło teraz na to machanie łopatą, że mam depresję z powodu pogody . Nie ma jak kopanie rowów, nie mogę się doczekać kiedy znowu pojedziemy Chyba mi odbiło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 20.03.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Betsi, Elektryka to cos co determinuje ustawienie wszystkich sprzetow domu, jak rowniez calosc oswietlenia podstawowego i tego, ktore sluzy glownie budowaniu swietlnych scen i fajnych aranzacji. Przemysl kazde pomieszczenie: kuchnie, salon, jadalnie, pokoje, potem lazienki itd. itp. Rozrysuj na papierze (sprobuj juz na tym etapie trzymac sie skali, pozniej bedzie jak znalazl) gdzie ma byc lodowka, zmywarka, gdzie swiatelka, a gdzie TV, komputery, lampeczki i inne takie. Nanies to na papier i wrecz elektrykowi. Omowcie kazdy punkt, tak aby dobrze zrozumial o co Ci chodzi. Newralgiczne sprzety, niech zrobi Ci na osobnych obwodach. Nie wiem czy pomoglam ... reszta zalezy od Ciebie i Twojego zmyslu projektowania, oraz rzeczywistych potrzeb Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 20.03.2007 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Tak mnie wzięło teraz na to machanie łopatą, że mam depresję z powodu pogody . Nie ma jak kopanie rowów, nie mogę się doczekać kiedy znowu pojedziemy Chyba mi odbiło... Nawet nie wiesz, jak ja sobie chcialam pokopac te doly na swojej dzialce. Bylaby to taka nieskomplikowana (bo do skomplikowanej to sie nie nadajemy ) aktywnosc wiazaca nas z ziemia ... Ale chyba dane mi nie bylo Baknelam cos o dolach mojej ekipie, ze jak cieplej sie zrobi to trzeba wykopac i tu i tam, i do szamba, i do bram i troche w ogrodzie ... przyjezdzam dzisiaj, a tu wszystko pieknie wykopane, na 70 cm i tylko czeka na polozenie kabli No do diaska, a tak chcialam na biceps popracowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darwish 20.03.2007 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Depi, Darwish No, no, super te Wasze domy. Naprawdę ekstra !!!!!!!!!!!!!! mój nie. Depi taki buduje.Ja w końcu nie zamówiłem indywidualnego, chociaż już byłem blisko...ale 20tys się nie zdecydowałem.Ja buduję dworkowy-stylem z wolimi oczami dwoma. O. PozdroDarecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts