Betsi2006 22.03.2007 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Betsi, Elektryka to cos co determinuje ustawienie wszystkich sprzetow domu, jak rowniez calosc oswietlenia podstawowego i tego, ktore sluzy glownie budowaniu swietlnych scen i fajnych aranzacji. Przemysl kazde pomieszczenie: kuchnie, salon, jadalnie, pokoje, potem lazienki itd. itp. Rozrysuj na papierze (sprobuj juz na tym etapie trzymac sie skali, pozniej bedzie jak znalazl) gdzie ma byc lodowka, zmywarka, gdzie swiatelka, a gdzie TV, komputery, lampeczki i inne takie. Nanies to na papier i wrecz elektrykowi. Omowcie kazdy punkt, tak aby dobrze zrozumial o co Ci chodzi. Newralgiczne sprzety, niech zrobi Ci na osobnych obwodach. Nie wiem czy pomoglam ... reszta zalezy od Ciebie i Twojego zmyslu projektowania, oraz rzeczywistych potrzeb Powodzenia AmberWind Dziekuję. Robię właśnie tak jak piszesz, ale i tak obawiam się, że coś pominę. Już po 2 dniach od ustalenia poddasza, zmieniłam koncepcję oświetenia klatki schodowej, a co będzie dalej? Jeszcze cały parter, do poniedziałku. Pojadę w niedzielę z samego rana na budowę i będę rysować, nie pozostaje nic innego. A potem pojedziemy z rodzinką do Jewrioszki na grila co by odreagować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 22.03.2007 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 A jakie ceny na tym targu sa? Bo mozna kupic blisko siatke 1.5 m 3mm drut po ~11-12zl. Za siatkę leśną wys 160cm w Leroy płaciłam 85 zł za rolkę 25m. Nie wiem czy to dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misze78 22.03.2007 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Ikmiec, To ile płaciłeś za beton i skąd brałeś? http://Dzięki,Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 22.03.2007 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Powiedzcie ile kosztuje zrobienie podłogówki w całym domu i czy to ma sens? Właśnie dostałam wycenę kaloryferów Purmo do całego domu i jestem mocno zszokowana ( potworna kwota, więcej niż cała kotłownia z piecem gazowym).Czy to mozliwe, żeby kaloryfery tyle kosztowały?Dodam, że dostałam 30% rabatu. Może podłogówke zrobić? Ale nie chciałam za bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pineska32 22.03.2007 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Hej Betsi!My robimy podłogówkę w każdym pomieszczeniu. Jak małżonek powróci z budowy to pomęczę go o info. Tylko przy podłogówce nie ma wielkiego wyboru co do podłogi, oprócz terakoty można właściwie kłaść tzw kerlam (parkiet dwuwarstwowy), albo tzw finish parkiet. I to tylko dąb i jeszcze 2 jakieś inne gatunki drewna, ale juz nie pamietam. Ja właśnie wczoraj zakupiłam taki pakiet w SG Zadobrze. Pozdr. Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 22.03.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Hej Betsi! Tylko przy podłogówce nie ma wielkiego wyboru co do podłogi, oprócz terakoty można właściwie kłaść tzw kerlam (parkiet dwuwarstwowy), albo tzw finish parkiet. Na podłogówkę można tez kłaść panele, deski itp. należy jedynie pamiętać aby stosować się ściśle do zaleceń producenta dotyczących wilgotności podłoża i powietrza oraz temperatur (etapów ) w pierwszym uruchomieniu instalacji. Na pewno nie można kłaść nic z PVC. Drugim ograniczeniem jest grubość drewna, które powinno być jak najcieńsze. Powiedzcie ile kosztuje zrobienie podłogówki w całym domu i czy to ma sens? Zrobienie samej podłogówki wcale nie tak dużo, należy jednak pamiętac że tam gdzie masz okna połaciowe musisz mieć kaloryfery ( mogą być razem z podłogówką) inaczej będzie ci sie para wodna wykraplala na oknach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 22.03.2007 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 tam gdzie masz okna połaciowe musisz mieć kaloryfery ( mogą być razem z podłogówką) inaczej będzie ci sie para wodna wykraplala na oknach. Czemuż to??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 22.03.2007 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Pineska, Jewrioszka Dzieki za podpowiedzi.Słyszałam jeszcze, że do podłogówki musi być mieszalnik wody ( bo taka gorąca to nie może iść w podłogi) oraz, że podłogówka zobowiązuje do ustawienia mebli ( tzn nie można tak sobie nimi jeździć po całym domu.Z drugiej strony, jak mam robić kaloryfery na poddaszu to i na parterze. PineskaAle podpytaj jeszcze męża jak możesz pls i wyślij na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pontypendy 22.03.2007 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 jewrioszka napisał: tam gdzie masz okna połaciowe musisz mieć kaloryfery ( mogą być razem z podłogówką) inaczej będzie ci sie para wodna wykraplala na oknach. Czemuż to??? Właśnie, czemóż ? Przy sprawnej wentylacji nic się nie skrapla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 22.03.2007 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 jewrioszka napisał: tam gdzie masz okna połaciowe musisz mieć kaloryfery ( mogą być razem z podłogówką) inaczej będzie ci sie para wodna wykraplala na oknach. Czemuż to??? Właśnie, czemóż ? Przy sprawnej wentylacji nic się nie skrapla. Też mi o tym mówił hydraulik, a co do wentylacji to mam grawitacyjną, więc na pewno będzie się skraplać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 22.03.2007 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Buuu zanim zacznę to wszystko zdrożeje na amen, może zmienię kosztorys póki mogę, najwyżej bank da mniej a maksymalnie. A ten beton, to już wybijam sobie z głowy i z głowy kierbuda monolit. Betsi naprawdę te kalorki aż takie drogie? w muratorze był spis różnych kalorków i ceny i rodzaj, patrzyłaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 22.03.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Z tej prostej przyczyny że para wodna z powodu różnic temperatur ma tendencje do wykraplania się na oknach połaciowych. Umieszczenie grzejników pod takim oknem oraz nie "przykrycie ich" parapetami spowoduje że cieple powietrze unoszące sie z nad grzejników będzie "szło" do góry po szybie wspomnianej połaciówki.Dzięki czemu nie będzie możliwości wykraplania sie tam pary wodnej. http://www.fakro.pl/img/COMMON/graphic/pictogram/positioning/pos2.jpgEliminujemy tez w ten sposób mostki cieplne. ( przy takim oknie izlolacja jest najcieńsza.)Ponadto takie okno należy obrobić tak aby ścianka poniżej okna była maksymalnie prostopadła do podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 22.03.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Zazdrośnico patrzyłam i niby nie są takie drogie pojedyńczo, ale jak policzysz wszystkie do całego domu to jakoś tak dużo się robi.Wybrałam grzejniki Purmo, bo jakość dobra a cena do przełknięcia. Do salonu wybrałam Purmo Plan ( takie gładkie, bez żadnych załamań - zupełnie jak ściana), które są ok. 60% droższe od tych standardowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pontypendy 22.03.2007 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Jewrioszka,przecież u ciebie będzie hulał reku, to w czym problem ?Ja mam 8 połaciówek i tylko pod jednym jest grzejnik i owszem zamin został podłączony rekuperator na oknach zbierała się woda i to nie tylko na połaciówkach, ale i na tych zwykłych też. Po uruchomieniu reku problem zniknął . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lkmiec 22.03.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Ikmiec, To ile płaciłeś za beton i skąd brałeś? http://Dzięki,Michał biore z takiej betoniarni koło Thompsona w Piasecznie (do mnie mają bliziutko), a m3 B-20 kosztuje juz 220 PLN netto bez pompy i transportu!!! (a jak sie dowiadywalem w styczniu to kosztowal 185) a np. w G.Kalwarii betoniarnia stoi z powodu braku kruszywa Zazdrośnico - jak beton drożeje, to Terriva tez zdrozeje... w koncu jest z betonu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 22.03.2007 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Betsi, Trudno mi powiedziec ile kosztuje 1m2 podlogowki, ale wydaje mi sie ze ok. 100 PLN. Moj kosztorys uwzglednia cala hydraulike z CO i mam wyszczegolnione rozniaste materialy i robocizne, wiec trudno mi okreslic co odnosi sie do podlogowki, a co do innych elementow BTW jak mozesz wrzuc mi na mail ten kosztorys z Purmo ... moze tez sie skusze Jak dobrze pojdzie jeszcze przed Swietami zrobimy podlogowke Nie powiem, cieszy nas to bardzo ... fajnie, ze mamy takiego hydraulika A i elektryk byl bardzo ok, tylko troche malo komunikatywny Na szczescie solidny i pracowity, no i myslacy . Wszystko jest tak jak trzeba Jutro kolejne podejscie do drzwi Na budowie bedzie spec od drzwi (mam nadzieje, ze spec ), przedstawiciel ekipy od ocieplania (cos tam trzeba wyciac) i na nasze szczescie Eimund, ktory okresli jaka wysokosc wylewek czeka nas i nasze oscieznice Okreslilismy termin przeprowadzki. Taki aby nie mieszkac w pustych scianach, z zakurzonymi podlogami i fachowcami na karku ... Tadam ... 31 sierpnia 2007r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mani 22.03.2007 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 depiNo wiesz, tak robić raz na tydzień to nie ma sensu,przez ten czas ktoś by ukradł materiały.A robilibyśmy to ogrodzenie 2 m-ce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 22.03.2007 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Amber Super,że tak świetnie Ci idzie.Mam nadzieję, że jakoś wybrniesz z tymi drzwiami. U mnie elektryk od wtorku, jutro kończą murować ściany działowe.Muszę też szybko zamówić bramy garażowe bo długo się czeka.I w ogóle mnóstwo innych rzeczy na które nie mam czasu ale trzeba załatwić Wyślij mi swój adres e-mail do przesłania tych plików kaloryferkowych.Wyślę w najbliższych dniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 22.03.2007 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Jewrioszka, przecież u ciebie będzie hulał reku, to w czym problem ? Ja mam 8 połaciówek i tylko pod jednym jest grzejnik i owszem zamin został podłączony rekuperator na oknach zbierała się woda i to nie tylko na połaciówkach, ale i na tych zwykłych też. Po uruchomieniu reku problem zniknął . Ula tak być powinno, ale nie zawsze jest. Niestety nie miałaś jeszcze okazji sprawdzić tego przy naprawdę dużych różnicach temperatur. Zjawisko to jest szczególnie silne kiedy różnica temperatur zaczyna przekraczać 14 stopni. Obym się mylił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 22.03.2007 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Dziewczyny Wyślę wszystko jutro wieczorem lub w sobotę. Wszystkie te pliki są na mailu męża. Muszę je przesłać najpierw sobie i dalej............ Fajne są jeszcze grzejniki GE i GET z firmy Instal Project ( w takie szerokie poprzeczne pasy) ale one są jeszcze droższe. W międzyczasie możecie pooglądać na stronach internetowych tych firm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts