Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Betsi,

Spokojnie, bez nerw :-) Nie spieszy sie 8) Na poczatku musimy sie uporac z mokra robota, a potem nastapi cala reszta.

Betsi, wybralas juz kuchnie? Ja juz nie szukam. Po prostu wybiore z tego co zdazylam poogladac. Ceny mebli polskich (z systemami cargo) sa bardzo do siebie zblizone. Jak skalkulowano mi kuchnie niemiecka, to z zagramanicznych na dobre sie wyleczylam :lol:

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Amber

Jeszcze nie wybrałam kuchni. Na razie dałam jednemu gościowi do projektu i wyceny ( polecono mi go). Chcę jeszcze uderzyć do tego Chobotu - robią na prawdę niezłe rzeczy. Nie wiem czy też nie spróbować z Forte. Miałam ich kuchnię w poprzednim mieszkaniu i po 6 latach wyglądała jak nowa i wszystkie szuflady i karga chodziły jak w zegarku.

A Ty jaką firmę wybrałaś ostatecznie ?

Spawdzałaś może Chobot? Jeśli tak to jak wypadali cenowo?

Jewrioszka

Też będę pamiętać o Was.

Szukam stolarza, który zrobiłby mi lekkie schody drewniane i parapety.

Macie może kogoś?

My robimy podłogówkę w każdym pomieszczeniu. Jak małżonek powróci z budowy to pomęczę go o info.

Tylko przy podłogówce nie ma wielkiego wyboru co do podłogi, oprócz terakoty można właściwie kłaść tzw kerlam (parkiet dwuwarstwowy), albo tzw finish parkiet. I to tylko dąb i jeszcze 2 jakieś inne gatunki drewna, ale juz nie pamietam. Ja właśnie wczoraj zakupiłam taki pakiet w SG Zadobrze.

Pineska32 Czy parkiet który kupiłaś to parkiet warstwowy?

My również mamy miec podłogówkę i trzeba by pomyslec o wykończeniu podłogi? Napisz coś więcej.

Pozdrawiam piomod

Okreslilismy termin przeprowadzki. Taki aby nie mieszkac w pustych scianach, z zakurzonymi podlogami i fachowcami na karku ...

Tadam ... 31 sierpnia 2007r.

Fajnie macie, nasze gratulacje.

P.S.

Betsi

Zdziwiło mnie że jeszcze nie zamówilas okien. :o .

Myślałem że to ja się grzebie. :-?

W każdym bądx razie mam taki wstępny termin na 17.04.2007

Betsi, mieszalnik dale się tylko w układzie łączonym kaloryfery/podłogówka. U nas (jak wiesz) podłogówka w całym domu, bez mieszalników. Dodaliśmy grzejnik drabinkowy w kotłowni (ale też "niskotemperaturowy"), żeby było gdzie rozwiesić np. mokre rękawiczki. Odpadł zupełnie problem dostosowania ustawienia mebli do kaloryferów.

Powiedzcie ile kosztuje zrobienie podłogówki w całym domu i czy to ma sens?

My zaplanowaliśmy podłogówkę w pomieszczeniach "publicznych", gdzie będzie podłoga ceramiczno-kamienna. Ok. 60m2. Wyceniacz na jakiejś stronie zadał za to 6000pln i na tyle jestem nastawiony. Jeżeli wyjdzie taniej (bo to za sam sprzęt, bez robocizny), to tylko się ucieszę.

Właśnie dostałam wycenę kaloryferów Purmo do całego domu i jestem mocno zszokowana

No tak. Co tu dużo gadać: ok. 400-1000pln za kaloryfer(zależy od ocieplenia domu i wielkości pokoi) na pokój plus rurki może kosztować. Ale sprawdź właśnie stosunek planowanej mocy grzewczej kaloryferów do ocieplenia swojego domu. Zakładam, że ocieplasz go "po europejsku", bo teraz taka moda, czyli dobrze go ocieplasz. A zatem wcale nie potrzebujesz wielkich kaloryferów, bo będziesz mieć małe straty ciepła. Może zaproponowali Ci instalację na ocieplenie "tradycyjne", czyli prawie żadne?

Dodam, że dostałam 30% rabatu.

Tiaa... Firma "Techmaprojekt" czyniąc ofertę na okna też z miejsca udziela 30% rabatu i w ten sposób równa się cenowo z konkurencją, która rabatu udzielić nie zdążyła. Znamy takie rabaty.

Podłogówkę zainstalowały sobie dwie rodziny z naszego "klanu", które dalej niż 5 lat temu zbudowały sobie domy. I sobie to bardzo chwalą. Żadnych relacji o podnoszącym się kurzu i innych takich. Jak powiedziałem, chcę mieć podłogówkę w pomieszczeniach publicznych (czyli wszystkich oprócz sypialni, gdzie chcę mieć podłogę z desek) - ale kieruję się też tym, że stawiam szkieletorka, a on ma zerową pojemność cieplną. Taka instalacja zwiększa jego pojemność i podwyższa nieznacznie koszty grzania (duża inercja oznacza, że trzeba uruchamiać ogrzewanie z pewnym wyprzedzeniem, zanim się wejdzie do domu - czyli trochę odpada ta strategia z wyłączaniem grzania między 9:00 a 16:00, trzeba je załączać ze dwie godziny wcześniej) - ale pojemność cieplna domu rośnie i o to mi chodzi. Poza tym w miejscach, gdzie odbywać się będą dancingi, rauty, przyjęcia i koktajle nie będzie grzejników, na których pijanie zechcieliby usiąść, a może nawet się położyć. Za to cała podłoga będzie ciepła, więc ci ze słabszą głową będą mogli zalegać gdziekolwiek, byle nie w kominku ;-)

Okreslilismy termin przeprowadzki. Taki aby nie mieszkac w pustych scianach, z zakurzonymi podlogami i fachowcami na karku ...

Tadam ... 31 sierpnia 2007r.

Amber, święta racja :). Przerabiałam to (niestety wyjścia nie mieliśmy :(), do tej pory jeszcze czuję, że na budowie mieszkam :-? , ale mam nadzieję, że do lata już jakoś damy radę powykańczać na zewnątrz i chociaż większość w środku... Trzymam kciuki abyście się wyrobili do tego terminu :D

Zazdroszczę Ci ogrodzenia... :oops: , masz bardzo ładne...

Podłogówka

Mam podłogówkę wszędzie. Ani jednego grzejnika (jak zrobimy na górze łazienkę, to taki elektryczny pewnie wstawimy). Na dole mamy podłogi głównie z gresu, wstawkę z paneli (oczywiście przystosowanych do połogówki) w jadalni (w planach - panele już zakupione, ale jeszcze szkoda je montować), i w pokoju. Na górze po mału wykańczamy - jeden pokój i pralnia już funkconuje całą zimę - w jednym panele, w pralni gres. Na żadnym z okien nic się nie skraplało... Mam rekuperator, ale nie był podłączony od razu. Wykańczamy następny pokój (sami w weekendy...to niestety długo się schodzi).

Co do ceny, to nie wiem ile wyniosła nas sama pdłogówka - mamy pompę ciepła - i to wszystko kompleksowo było montowane przez jedną firmę.

A jeżeli chodzi o aranżację wnętrz, to róznie słyszałam...

Najlepiej porobić dużo pętli :D

A teraz robię rozpoznanie w siatkach :), dzieki za namiary :). Pociesza mnie fakt, że ta leśna nie jest koszmarnie droga :roll: , takie piękne docelowe ogrodzenie....hmmmmm....no na pewno kiedyś tam zrobimy...jak wygram w totka :wink: :roll: . Mam już upatrzoną bramę,furtkę... ale póki co musi być takie zwykłe :( , a że tereny ładne, zielone, działka duża, my z zamiłowania przyrodnicy...no to leśna :D (a i ze względu na cenę - nie będzie szkoda sukcesywnie wymieniać :wink: ).

Statek- apropo - u nas w Baszkówce działki są nie mniejsze niż 1000, i chodzą w cenie ~90PLN/1m2. Jest dużo lasu wokół (CHPK), stawy, rzeczka...sady... i z tego co wiem ciągle nowe działki dzielą.

wylalismy ławy!! (w sobote humus, w poniedziałek geodeta, we wtorek kopanie, w środę zbrojenie... w czwartek wylanie!!)

a beton podrozał okrutnie!!! okrutnie!!

Gratki! Gdzie stawiasz? My w sobotę rozpoczynamy budowę szalunku na ławach pod ścianki fundamentowe.

chylice letnisko, początek konstancina

Szukam stolarza, który zrobiłby mi lekkie schody drewniane i parapety.

Macie może kogoś?

Betsi czy Wasz architekt strasznie marudził gdy miał przerabiać te schody. Nasz narzeka, że skomplikowana sprawa bo strop też trzeba zmieniać. Niby sobie poradzi ale ile się człowiek musi nasłuchać.

Wy chyba nie robicie takich betonowych. My chcemy drewniane no i oczywiście nie te kręcone.

Komarek, w Głoskowie przy ul. Millenium jest stolarz. Nic jednak nie mogę o nim powiedzieć.

Montana, sprawdzałaś jego umiejętności, albo słyszałaś o nim jakieś opinie? Swego czasu był wymieniony na forum i to w momencie, kiedy się budowałaś.

Tak, dostałam namiar na niego, gdy myślałam o schodach. Sprawa upadła, bo nasi budowlańcy zrobili nam świetne tymczasowe schody - taką luksusową drabinę. Są do dzisiaj. Nie możemy się zdecydować do końca na formę tych schodów i dlatego to odwlekamy. O tamtym stolarzu słyszałam, że robi dobre parapety, ale nie znalazłam nikogo, kto robiłby u niego schody. Osobiście nigdy u niego nie byłam, nie widziałam efektów pracy... Trudno powiedzieć. Popytam jeszcze w poniedziałek - są osoby, które będą się orientować - mamy dzieci, z którymi chodzi do szkoły moja Zuzia. To nieocenione źródło informacji :lol: :wink:

Komarek, w Głoskowie przy ul. Millenium jest stolarz. Nic jednak nie mogę o nim powiedzieć.

Dzieki Ms. Ale mnie najpierw architekt musi przerobić schody w projekcie. Tam są takie kręcone, które nam kompletnie nie odpowiadają. I w każdej Sandrze, którą widziałam schody były przerabiane. I stąd moje pytanie do Betsi. A stolarza będę ściągać z Podlasia.

Betsi, mieszalnik dale się tylko w układzie łączonym kaloryfery/podłogówka. U nas (jak wiesz) podłogówka w całym domu, bez mieszalników. Dodaliśmy grzejnik drabinkowy w kotłowni (ale też "niskotemperaturowy"), żeby było gdzie rozwiesić np. mokre rękawiczki. Odpadł zupełnie problem dostosowania ustawienia mebli do kaloryferów.

A czym grzejesz?

Bo to tak naprawde zależy od rodzaju pieca.

Np. do pieca na paliwo stałe za chiny ludowe nie podłączysz podłogowki bez zaworu mieszającego.

Więc nie zawsze jest tak jak piszesz.

A czym grzejesz?

Bo to tak naprawde zależy od rodzaju pieca.

Np. do pieca na paliwo stałe za chiny ludowe nie podłączysz podłogowki bez zaworu mieszającego.

Więc nie zawsze jest tak jak piszesz.

Słusznie, nie pomyślałem, zależy od rodzaju pieca. U nas pompa ciepła.

Dla wyjaśnienia.

Pompa ciepła jest instalacja nisko-temperaturową a więc niema potrzeby schładzania nośnika ciepła ( do 34 stopni), sa chyba jeszcze takie piece gazowe ale nie jestem pewien.

Natomiast przy kominkach, piecach na paliwo stałe itp konieczny jest mieszalnik poniewaz temperatura widy przekracza 75 stopni, a podlogowka przyjmuje maks. 34 stopnie, przy czym podloga nie powinna przekraczac 29 stopni.

Nie chce byc jakims Jonaszem ale przy dużyćh różnicach temepratur para prawie na pewno będzie sie wykraplać na połaciówkach.

Rozumiem, ze teriva z betonu, jednak chyba na monolit idzie go więcej, mnie tam wszystko jedno aby trzymał parametry i nie był strasznie drogi.

Co do schodów, będę miała namiar na stolarza chyba też jakoś z daleka, mam propozycję obejrzenia jego dzieła w Ustanowie w domu, podobno dobra robota, nie mam kręconych ale chcę ładne drewniane bo one niejako będą ozdobą i powiększą przestrzeń z salonem.

Pewnie też u mnie będzie łączone podłogówka plus kalorki, bo kalorki będą w sypialniach a na dole podłogówka, chyba tak będzie praktyczniej. Nie rozumiem tylko co przeszkadza ustawiać meble jeśli są kalorki, przecież montuje się je z reguły pod oknami gdzie i tak mebla się nie postawi.

:o

A pogoda dalej robi nam psikusa, chociaż bym humus zdjęła żeby się coś działo :-?

Czytałam w dzienniku Jeziera że koparę do kopania pod fundamenty wykorzystał od razu do wykopania szamba, rzeczywiście jest to dobry pomysł? ja już wiem gdzie będę miała szambo, więc czy na ten dzień wykopania muszę mieć zamówione i przywiezione szambo czy nie