Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tomson ma racje - nic na "pałe", tylko że podany link nie działa, podobnie jak większość stron purmo. :-? ( a może to tylko u mnie?)

Pogrzebałem troszke w sieci i tu jest działająca strona z programami do takich obliczeń.

http://purmo.rettigicc.com/hu/288.htm

Programik który nas interesuje to PURMO SDG

a wspomniana tabelka nazywa się PURMO AIR

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To zapraszamy.

P.S.

Kto szukał schodów?

Jakby co mam namiar od naszych znajomych na tanie drewniane schody, ale bez montażu.

Wygląda to tak.

Klient wysyła mailem wysokość schodów, ilość i szerokość trepów, rozmiar klatki schodowej i rodzaj schodów, a wykonawca przysyła je kurierem.

Jewrioszka

Skoro zapraszasz to znaczy, że spotkanie niedzielne aktualne.?

Bo my z rodzinką chętnie wpadniemy.

Wcześniej powalczymy trochę na budowie z elektryką ( projektem).

Może masz czas ok. południa dorzucić parę pomysłów i rozwiązań, bo my nie najmocniejsi w tym jesteśmy a we wtorek muszę mieć wszystko gotowe :(

Ja też szukam stolarzy od schodów, ale wolałabym żeby ktoś przyjechał i sam je pomierzył.

Jesli chodzi o moc i wielkość kaloryferów, to chyba najlepiej, żeby zrobił to hydraulik ( u mnie właśnie tak było).

Na 90% robię podłogówkę w: witrołapie, kuchnio-jadalni, łazienkach na dole i górze. Dodatkowy koszt ok. 3000-3500 tyś. Na pewno musi być mieszalnik i inne dodatkowe sprzęty w kotłowni ( dlatego ten dodatkowy koszt) :cry:

AmberWind

Jak mogę Cię prosić o namiar na te kuchnie.

To Ty masz ekipę co w niedziele pracuje? Super!!!!!!!!!!!!

Witam

Ludzie ratujcie!

Za 3 tygodnie ruszam a nie mam kierownika. Moze polecicie mi kogos kto jest u

was albo kogos przez was odrzuconego ze wzgledu na cene(nie kwalifikacje oczywiscie). Jestesmy przycisnieci wiec jesli gosc bylby dobry....

Mielismy kontakt od Marty, ale facet sie rozchorowal. Budowa Zalesie Gorne.

pozdrwiam

Betsi,

Dane wyslalam Ci na mail. Masz tez tam pare moich uwag odnosnie kosztorysu CO i hydrauliki. Moze powinnas skalkulowac te prace u innego hydraulika :roll:

gosia,

Moge Ci dac namiar na mojego kierbuda. Dostalam go razem z calym dobrobytem inwentarza wraz z zakupem domu. Funkcjonuje u mnie raczej jako figurant, wiec chyba nie o taka persone Ci chodzi. Poza tym, po naszym pierwszym burzliwym spotkaniu, kiedy to ja widzialam krzywe nadproze, a on proste, ewidentnie sie mnie leka i obawia :lol: Koniec koncow, pol sciany dzialowej zostalo rozebrane i poprawione 8) Ale incydent nie jest chyba dobra reklama dla tego pana :roll:

Wszystkim poszukującym namiarów na schody, meble kuchenne, parapety itp. mogę polecić: Pracownię Stolarską Kaj z Piaseczna ul. Wschodnia (?) terminowo solidnie i w dobrej cenie (mam od nich kuchnię, szafy, parapety) i jeszcze stolarza od schodów (robi dębowe, bukowe, jesionowe)

http://www.schody.okay.pl

AmberWind, Zazdrosnica, Mani

Serdecznie dziekuje za odzew.

Mani

Jesli mozesz to pusc namiar na priv lub [email protected]

Skoro go wzieliscie to jakies referencje musial miec. Dzwonie tez do tego od Zazdrosnicy ale zawsze lepiej miec altrernatywe bo obawiam sie ze moga miec juz komplet na ten rok.

pozdrawiam

Gosia

[/b]

Siedzę od kilku godzin nad elektryką :-? i ........................... jeszcze nie skończyłam ( a mam do zrobienia tylko parter i na zewnątrz)

Jutro popatrzę jeszcze na żywo, może mnie olśni :lol:

Jewrioszka

To jak z tym grilem, czy plany się nie zmieniły, kto przyjeżdża?

Podaj jakieś namiary jak do Was dojechać i ew. tel gdybyśmy się zgubili.

Pineska

Dzieki za info. o podłogach.

Widziałam też niezłe panele do podłogówki.

na razie siedzi w domu i mówi żeby nie budować, bo jeszcze zimno :roll:

Mani,

Obawiam sie, ze lada dzien powie, aby nie budowac bo juz za goraco :lol: ;)

pontypendy,

Dzieki za namiar. Kazdy kontakt sie przyda :-) A czy ten stolarz od schodow wykonuje balustrady z dodatkiem chromu, szkla i drewna? W galerii niczego takiego nie widzialam, a najprawdopodobniej takie bedziemy zamawiac 8)

Betsi,

Bedziesz miala najbardziej przemyslana elektryke z nas wszystkich 8) NIe zapomnij okreslic wysokosci wszystkich pstryczkow-elektryczkow ;) I pomys jak maja wygladac, gdy np. w jednym miejscu bedzie pstryczek z kilkoma klawiszami do wlaczania wiekszej ilosci swiatel. Czy pionowo, czy tez poziomo, a jak pionowo to na jakiej wysokosci ... czy tak jak kazdy pstryczek, a moze na innej aby jakos wyrownac wysokosc wzgledem innych pstryczkow :lol:

Sluchajcie z czego lepiej zrobic podbitke? Z drewna czy PCV? Chcemy, aby wygladalo estetycznie, ale jesli ta drewniana wymaga czestych zabiegow konserwacyjnych to odpada. Trafila mi sie dobra ekipa do podobitki, wiec musze wkrotce zadecydowac z czego maja ja zrobic :-)

Statek - apropo - u nas w Baszkówce działki są nie mniejsze niż 1000, i chodzą w cenie ~90PLN/1m2. Jest dużo lasu wokół (CHPK), stawy, rzeczka...sady... i z tego co wiem ciągle nowe działki dzielą.

OK

dzieki :D

jutro pojawie sie w okolicy i popytam

cena wysoka ale.....

niedaleko...

i jak ładnie... :D

Widzę że jednak ktoś chce odwiedzić jewrioszków :wink: .

Planujemy ognisko ok. 15 we wsi Dobrzenica, ogień dostarczamy my, reszta co kto lubi. :wink:

Mam nadzieje że wszyscy co sie odgrażali nas odwiedzą. (Piomod, Barozi, Pontypendy, Amber, Betsi, Bipop, Ms, Mani, Depi .....) w każdym bądź razie sezon czas zacząć.

P.S.

Ula jak dasz rade daj znać Abrombie my nie mamy do niej fona.

Mimo najszczerszych checi nie udalo nam sie dotrzec do jewrioszkow :(

W samo poludnie mielismy spotkanie z ekipa od wykonczeniowki, potem z ekipa od podbitki. Z wykonczeniem ruszamy od 15 maja, z podbitka od jutra.

Po ustaleniach pstryknelismy pare zdjec, oto tak sie ostatnio zazolcilismy ;)

http://img259.imageshack.us/img259/6658/mg0973xdsr5.jpg

a potem pojechalismy "walczyc" do TTW Opex ;) No i zrobil sie wieczor ...

Hello,

Jeśli jest ktoś zainteresowany 480 szt. bloczków silikatowych z Jedlanki 500x240x220, to polecam się. :D Coś za dużo wyliczyłem strat... 8) Albo mi chałupę mniejszą zbudowali... :o :o :o

A jakby ktoś potrzebował MAXów, to też wiem, gdzie należy szukać, by mieć je od ręki... :wink:

Pozdrawiam,

drewno czy PCV?

Drewniana jest ladniejsza, ale z PCV wydaje nam sie praktyczniejsza ;) Powiedziano nam, ze drewniana trzeba co jakis czas konserwowac, a my doprawdy jestesmy mieszczuchami, majacymi w dodatku po dwie lewe rece kazdy i wieksza potrzebe siedzenia w galeriach niz na rusztowaniu :oops:

Poszlismy wiec na latwizne i bierzemy PCV. Kupi sie Kerchera i za jednym zamachem, od czasu do czasu machniemy na czysto elewacje i podbitke.

Przyznaje sie bez bicia ... w budowaniu idziemy na skroty i na latwizne :oops:

Drewniana jest ladniejsza, ale z PCV wydaje nam sie praktyczniejsza

Otóż to! Drewno jest rewelacyjnym materiałem, ale niestety wymagającym ciągłej troski i opieki :D

Myślę, że też zdecydujemy się na PCV. Może przy okazji dasz znać gdzie się zaopatrujecie?

Przyznaje sie bez bicia ... w budowaniu idziemy na skroty i na latwizne

Chyba żartujesz? Sądząc po postach i zdjęciach :) myślę, że wkładacie w Wasz dom dużo serca. Nie ma mowy o pójściu na tzn. łatwizne! :wink:

pozdawiam

clue

clue,

Jutro dostane wykaz co mam dokladnie kupic do tej podbitki i bede szukac. Wieczorem podziele sie co udalo sie zalatwic i gdzie :-)

A co do wkladu, to moze i serce wkladamy ;), ale wlasnej pracy "u podstaw" raczej wcale :oops: Z podziwem czytam jak Forumowicze ksztalca sie podczas procesu budowania w nieznanych dotad specjalnosciach i zawodach. Ocieplaja domy, buduja ogrodzenia, staja sie dobrymi glazurnikami, hydraulikami, sami kombinuja przy CO i innych powaznych pracach ... Jestem pod prawdziwym wrazeniem i w coraz wiekszych kompleksach :oops: