Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Amber

Te deski, które kupiłam maja opór cieplny 0,07 (dopuszczalny na podłogówke jest 1,5. Jesli chodzi o dłuższe dechy to nie liczylismy ich oporu, bo nie chcieliśmy za długich.

To link na te długie dechy MAXI z Dabexu.

http://www.dabex.ig.pl/parkiet_gotowy_dosmaxiprofi.html

Dostałam od nich jedna z lepszych ofert cenowych (123 zł netto za 1m2 na długie i 85 zł na krótsze). To jest finish parkiet.Do tego jeszcze klej.

Definitywnie jednak kupiłam w SG Zadobrze http://www.sg.com.pl. Z tym, ze oni nie maja w ofercie takiego parkietu, tylko robia go jak im jakieś ścinki zostaną.Dlatego juz teraz musiałam kupić, bo mieli tylko 140 m2 do sprzedania. Na szczęście potrzebowałam 120 m2 :D .

Wyszło 115 zł netto za dąb razem z lakierem, fugenkitem, gruntem i klejem.

My kładziemy podłogówkę wszędzie i na dole i na górze. Pewnie, że jak położy się dywan czy postawi mebel to bedzie dodatkowa warstwa utrudniajaca ogrzewanie, ale jak masz projekt podłogówki i wyliczyłas potrzeby cieplne do ogrzania pomieszczenia to nie masz sie co stresować, ze bedzie za zimno w pomieszczeniu.

Pozdrawiam słonecznie :p

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kochani , ja mam pytanie z zupełnie innejbeczki.

Dzisiaj nastąpiła kolejna nieudana próba zlożenia dokumentów do pozwolenia na budowę.

Czy od was też wymagano, żeby architekt, który robił wam adaptację każdy dokument poświadczał za zgodność z oryginałem?

Nie mówię o dokumentach dot. danego architekta i jego uprawnień / to zrobił /ale o takich rzeczach jak wypis z planu zagospodarowania, warunki od energetyki, wodociągów i.t.p., które oprócz planu zagospodarowania działki trzeba dołączyć /tutaj architekt się wkurzył/

CZY TE DOKUMENTY MUSI POŚWIADCZYĆ ARCHITEKT, CZY PANI W URZĘDZIE WŁAŚNIE, CZY RACZEJ CHODZI O TO, ŻE WZIĘLIŚMY ARCHITEKTA NIE Z POWIATU PIASECZNO?

Jak było u was, chcę wiedzieć czy mam się o co "wykłócać", czy to po prostu standard.

P.S.

Bo Ważna Pani w Urzędzie też może poświadczyć , ale za 5 zł od strony, czyli razem 400 / które oczywiście mogę zapłacić, ale znam pare innych przyjemności, jakie można sobie za te pieniądze zafundować/

Tak jest w Urzędzie w Tarczynie.

Amber, a odbicie w prawo w Siedliskach to oczywiście jadąc z Piaseczna?

Jadac do Piaseczna :-)

Po wielu trudnach ;) znalazlam w koncu kominek z PW, caly zeliwny, z paleniskiem odsunietym na tyle, aby spaliny nie brudzily tak katastrofalnie szyby, z pelnym wyposazeniem, przystosowany do ciaglego palenia, z trzema systemami zabezpieczen przed przegrzaniem a na dodatek niespotykanie ladny, co przy tego typu sprzecie wcale nie jest takie oczywiste ;)

Musze go tylko jakos zabudzetowac i to bedzie najtrudniejsze ...

Najwazniejsze, ze widzialam go "na zywo" ... no piekny jest :D

Czy od was też wymagano, żeby architekt, który robił wam adaptację każdy dokument poświadczał za zgodność z oryginałem?

Nie mówię o dokumentach dot. danego architekta i jego uprawnień / to zrobił /ale o takich rzeczach jak wypis z planu zagospodarowania, warunki od energetyki, wodociągów i.t.p., które oprócz planu zagospodarowania działki trzeba dołączyć /tutaj architekt się wkurzył/

Ja mam takowa pieczatke prawie na kazdej stronie.

Amber

Czy uważasz, że grzejniki w salonie niebędą Ci przeszkadzały? ( do aranżacji wnetrza). Czy planujesz firanki w oknach, które je trochę osłonią?

Zamiast pracować, cały czas myslę o tej nieszczęsnej podłogówce :cry:

Na pewno kuchnia, wiatrołap i łazienki tak jak u Ciebie, ale myślę jeszcze o salonie

Kochani , ja mam pytanie z zupełnie innejbeczki.

CZY TE DOKUMENTY MUSI POŚWIADCZYĆ ARCHITEKT, CZY PANI W URZĘDZIE WŁAŚNIE, CZY RACZEJ CHODZI O TO, ŻE WZIĘLIŚMY ARCHITEKTA NIE Z POWIATU PIASECZNO?

Jak było u was, chcę wiedzieć czy mam się o co "wykłócać", czy to po prostu standard.

Ja mam wszystko ostemplowane przez architekta, który robił adaptacje,

Amber

Czy uważasz, że grzejniki w salonie niebędą Ci przeszkadzały? ( do aranżacji wnetrza). Czy planujesz firanki w oknach, które je trochę osłonią?

Zamiast pracować, cały czas myslę o tej nieszczęsnej podłogówce :cry:

Na pewno kuchnia, wiatrołap i łazienki tak jak u Ciebie, ale myślę jeszcze o salonie

Betsi,

Z pewnymi rzeczami jakos musze zyc ;) Dotyczy to tez tych nieszczesnych kaloryferow w salonie i jadalni 8) Wiem natomiast, ze nie chce zyc z kaflami w salonie :lol:

Firanek poki co nie planuje. Przyznam szczerze, ze raczej nie bede maskowac kaloryferow. Dobiore je tak, aby w miare pasowaly do wnetrza. Nigdy to nie bedzie ideal, no ale coz ... zycie to sztuka kompromisow :roll: :wink:

Betsi, sorki, poplątały mi sie posty :roll:

Nie zaleca się obstawiania podłogówki meblami, ale na nóżkach, zeby nie przylegały płaszczyzną całą, kilka mebli ustawimy. Gołego salonu miec raczej nie bedę. Zdaje sobie sprawe, że ogrzewanie w tym miejscu nie bedzie zbyt dobre. Możesz jeszcze w tych miejscach, gdzie planujesz ustawic meble zrezygnować z poprowadzenia rur, ale jak w przyszłości chciałabyś cos przemeblowywać to może sie okazać, że tam gdzie masz rurki będa stały meble, a tam gdzie ich nie masz bedzie Ci zimno w nóżki :wink:

3mam kciuki za decyzję :)

Aga

Pineska, Amber

No po tym co napisałyście zostanę przy kaloryferch w salonie.

Co prawda bez firanek, ale wybrałam kaloryferki takie najmniej rzucajace się w oczy i są niskie ( 30 cm). To taki kompromis jak pisałaś - Amber.

Ponadto na pewno będę przestawiała meble w salonie i chcę uniknąć tego, że w miejscu gdzie była duża kanapa ( a nie było podłogówki ) będzie mi później zimno w nóżki :lol:

I jeszcze chciałabym drewniana podłogę - na pewno.

I zaoszczędzę ok. 6tyś - przydadzą się jak zacznę kupować włączniki i kontakty

( podobno to też niezły wydatek) a punktów bedzie caaaaałe mnóstwo

( Amber - już skończyłam z elektryką, zostało mi tylko to co na zewnatrz. Misio Elektryk działa od dzisiaj) :p

Witam,

hm, sledze tu od wczoraj wasze posty. Macie za soba spore doswiadczenia a ja mam prosbe byscie cofneli sie do momentu kiedy zamysl posiadania dzialki i domu dopiero w was kielkowal :)

Mieszkam teraz w Piasecznie i zaczynam dojrzewac do posiadania wlasnej ziemi z piaskownica dla dziecka. Ok, bede szczera, mysl o domu nawet w nocy mnie nie opuszcza :D

Mieszkanie mam na kredyt (wziety z moimi rodzicami) z 20 lat mi zostalo do splaty, oszczednosci mam z mezem malutkie, maz zdolnosc kredytowa ma spora. I teraz tak:

1. czy ktores z was kupilo ziemie i buduje sie z kasy z II kredytu, mieszkajac wciaz w starym mieszkaniu?

2. czy lepiej kupic ziemie z domem w stanie surowym czy lepiej budowac?

3. czy macie moze jakiegos rzeczoznawce, ktory wycenilby mi mieszkanie?

4. znacie jakies fajne tereny na sprzedaz w okolicach Piaseczna...? Zwiedzilam tylko Wole Golkowska... Jak nie wyladuje w jakims rowie bede szukac dalej :)

Troche tego duzo, ale licze choc na krotkie odpowiedzi i rady :)

Z gory dziekuje :)

Witaj Jaworek

No cóż, jak już zaczęłaś myśleć o własnym domu to już nie skończyś dopóki go nie wybudujesz. :p

Okolice Piaseczna są przepiękne, choć z całą pewnością o tym wiesz mieszkając tam. Teraz weekendy bedą coraz ładniejsze i cieplejsze, więc dobra pora na wyprawy po okolicch w celu poszukiwania działki. Przede wszystkim kup dobra mapę okolic, gdzie będziesz miła zaznaczone wszystki małe miejscowości ( dobra jest mapa - okolice W-wy Zachód).

Jeżeli chodzi o Twoje pytania dotyczace kredytów i ewentualnej sprzedaży mieszkania przed czy po wybudowaniu domu, to jest to tak bardzo indywidualne, że nie jest łatwo na nie odpowiedzieć.

Pytnie czy macie gdzie mieszkać po sprzedaży mieszkania ( wynajem kosztuje), czy chcecie szybko się wprowdzić do domu ( kandyjczyk lub kupno domu w stanie surowym -do wykończenia ) czy budujecie sami i trwa to ok. 1 roku.

Możesz wziąć kredyt w innym banku i spłacić ten poprzedni + zacząć budowę z części nowego kredytu.

Ja sprzedałam mieszkanie, spłaciłam kredyt i z reszty buduję.

Mam gdzie mieszkać bez wynajmowania ( to jest bardzo ważne)

Wow, dużo jak na pierwszy post. Powiem Ci jak było u nas:

1. czy ktores z was kupilo ziemie i buduje sie z kasy z II kredytu, mieszkajac wciaz w starym mieszkaniu?

Sprzedaliśmy mieszkanie i spłaciliśmy kredyt. Kolejne mieszkanie wynajęliśmy, kredyt na dom i działkę braliśmy z czystym kontem

2. czy lepiej kupic ziemie z domem w stanie surowym czy lepiej budowac?

Jeżeli znajdziesz działkę z domem, które Ci spasują, i nie ma żadnych problemów z dokumentacją, to na pewno tak jest szybciej i prościej. Naogół niestety również drożej.

3. czy macie moze jakiegos rzeczoznawce, ktory wycenilby mi mieszkanie?

Chyba lepiej najpierw znajdź "swoje" miejsce, ceny mieszkań się ostatnio szybko zmieniają, podobnie ceny działek.

4. znacie jakies fajne tereny na sprzedaz w okolicach Piaseczna...?

Tu możesz mieć największy problem, ale zależy ile chcesz wydać.

Aha, uwaga "Zanim zapytasz, poszukaj odpowiedzi" naprawdę działa. Bez urazy :wink:

No cóż, jak już zaczęłaś myśleć o własnym domu to już nie skończyś dopóki go nie wybudujesz. :p

Musze jeszcze przekonac twardo stapajacego meza po ziemi, z mieszkaniem bylo tak, ze sie go tylko spytalam Piaseczno czy Tarchomin, ale teraz to nie bedzie tak latwo :)

Przede wszystkim kup dobra mapę okolic, gdzie będziesz miła zaznaczone wszystki małe miejscowości

mapa w torbie juz jest

czy macie gdzie mieszkać po sprzedaży mieszkania ( wynajem kosztuje)

opcja wynajmu byla - ale wynajem bedzie drozszy niz splata obecnego kredytu, gdzie rata jest rzedu 750zl

czy chcecie szybko się wprowdzić do domu ( kandyjczyk lub kupno domu w stanie surowym -do wykończenia )

i to chyba jest najrozsadniejsze wlasnie - surowy stan domu i tylko wykonczenie, jakos nie widze siebie z malym dzieckiem na budowie tyle czasu (budowa od podstaw)

Ja sprzedałam mieszkanie, spłaciłam kredyt i z reszty buduję. Mam gdzie mieszkać bez wynajmowania ( to jest bardzo ważne)

istotnie.

dzieki za odpowiedz :)

Amber - zalinkuj to cudo! Czy chcesz mieć jeden, jedyny, unikalny egzemplarz i na męczarniach nawet nie zdradzisz, gdzie go kupiłaś?

Eeee no taka tajemnicza nie jestem ;) Poza tym jeszcze nie kupilam, tylko draze temat budzetu ;)

Oto tej firmy to cudo 8)

http://www.fabrilor.com/

A tutaj konkretny model czyli DECO 1755 CZARNY

na http://www.kominki-sklep.pl/

Dopoki nie zobaczylam go na zywo, to jakos mnie nie zainteresowal. Dzisiaj porownalam organoleptycznie Lechme, CTM, Byrskiego, Makroterm i Fabrilor ... 8)