Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

[

I jeszcze jedno pytanie natury bodowlano technicznej.

Jak poprowadzić kable od elektryki do TV aby była mozliwość oglądania w każdym telewizorze innego programu ( dotyczy anteny sateltarnej).

Wiem na pewno, że sam kabel tv nie wystarcza

Da sie to zrobić tylko przy C+ za pomocą multi-switcha.

Dobrym wyjściem jest "N telewizja", możesz tam prawie dowolnie żonglowac pakietami, za znacznie mniejsze pieniądze niz w cyfrze.

W drugim przypadku wystarczy jedna antena z konwerterem najlepiej quatro lub monoblock. umożliwia on rozprowadzenie sygnału na więcej niz jeden odbiornik. Polecam "N" jeszcze dlatego że w satelitarnej tv kanały zmienia sie w tunerze satelitarnym, a co za tym idzie jak chcesz oglądac różne programy liczba tunerów musi byc równa liczbie tv. W "N" pakiety zaczynaja sie od 2 zł. My chcemy zrobic tak że dorośłi beda mieli Hity filmowe, Kultura nauka świat i Informacje i Rozrywka za 32 zł, a młoda bedzie miala Style moda muzyka,Kultura nauka świat i Informacje i Rozrywka za 26 zł.

Dziekuję za odpowiedz.

Co prawda nie wiele z tego rozumiem ale może Jarek będzie wiedział o co chodzi.

Tylko jak z tymi kablami antenowymi?

Jak mają być rozprowadzone, czy kabel od każdego TV ma się spotykać z tym głównym od anteny satelitarnej?

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Betsi 2006, Mani, Zuber, Depi - ale jesteście szybcy, oj nie dziwie się, że budowy idą zawrotnym tempem.... :D Wielkie dzięki za pomoc, :p Czyli szukam ytonga, ostatnia wiadomość, że od 2 kwietnia ceny ytonga rosną, więc do końca miesiąca trzeba się zdecydować i kupić.

Depi będę wdzięczna za namiary, widzę że z ytongiem jednak nie ma takich makabrycznych problemów.

Jeszcze raz dzięki, wiara mi wróciła :D

pozdrawiam mocno Was wszystkich

Witam,

Ja natomiast szukam wełny najlepiej:

Rockwool TopRock 12+10 lub

Ursa DF35 (te same wymiary)

W składach każą czekać 2 miesiące ...

Czy ktoś ostatnio zamawiał tą wełnę? Gdzie można ją szybko (do miesiąca) nabyć?

(ew. jakie inne rozwiązania stosowaliście - te konkretne mają najlepsze parametry)

Przy okazji może macie namiar na dobrą i tanią ekipę do ociepleń poddasza.

Moja, którą miałem umówioną na maja, coś wygląda "niewyraźnie" i boje się, że mi nawalą w ostatniej chwili.

Dzięki za pomoc.

clue,

Jutro dostane wykaz co mam dokladnie kupic do tej podbitki i bede szukac. Wieczorem podziele sie co udalo sie zalatwic i gdzie :-)

A co do wkladu, to moze i serce wkladamy ;), ale wlasnej pracy "u podstaw" raczej wcale :oops: Z podziwem czytam jak Forumowicze ksztalca sie podczas procesu budowania w nieznanych dotad specjalnosciach i zawodach. Ocieplaja domy, buduja ogrodzenia, staja sie dobrymi glazurnikami, hydraulikami, sami kombinuja przy CO i innych powaznych pracach ... Jestem pod prawdziwym wrazeniem i w coraz wiekszych kompleksach :oops:

http://www.twinson.net/products2.asp?P_ID=8&sn=1

Zobacz tutaj, tylko nie mam pojęcia ile to kosztuje

Pozdrawiam

Witam,

Ja natomiast szukam wełny najlepiej:

Rockwool TopRock 12+10 lub

Ursa DF35 (te same wymiary)

W składach każą czekać 2 miesiące ...

Czy ktoś ostatnio zamawiał tą wełnę? Gdzie można ją szybko (do miesiąca) nabyć?

(ew. jakie inne rozwiązania stosowaliście - te konkretne mają najlepsze parametry)

Przy okazji może macie namiar na dobrą i tanią ekipę do ociepleń poddasza.

Moja, którą miałem umówioną na maja, coś wygląda "niewyraźnie" i boje się, że mi nawalą w ostatniej chwili.

Dzięki za pomoc.

Zobacz "SIRBUD" na Allegro. Kupiłem ostatnio u nich wełnę bez problemu i po starej cenie.

jaworek,

Wyslalam Ci info na PW 8)

Jak wiecie mam 100% piachu w piachu. Mily pan wykopal dol i rzekl, ze warstwa ziemi zaczyna sie u mnie na glebokosci ok. 45 cm. Nie jest to jednak glina, tylko normalna ziemia. Pewnie jutro bede wiedziec o tym wykopie wiecej, poniewaz dol ma sie jeszcze poglebic 8)

I teraz pytanie. Kiedy najlepiej na ten ugor nawiezc ziemi? Czy przed robieniem podjazdu czy po. Jesli przed, to chyba nie dokladac ziemi tam gdzie ma byc kostka, bo i po co? Jesli po, to beda trudnosci z bezszkodowym wjazdem tatry na moj przyszly ogrodek ;)

Wydaje mi sie, ze 20 - 30 cm ziemi powinno wystarczyc. Jesli jestem w bledzie, to mnie skorygujcie. I jeszcze jedno, na co zwrocic uwage, gdy takowa ziemie sie zamawia? Czy ma ona jakies klasy jakosci? Przepraszam, ze dosc laickie ;) pytania, ale jedyna ziemie jaka mam, to pozostalosc w doniczce po zasuszonej palmie :oops:

Chyba najlepiej zamówić ziemię teraz i zawlić ja na kupę gdzies dalej od podjazdu,a rozkładac potem tzn. po zrobieniu podjazdu.

Czy Ty musis zpodwyższac poziom gruntu u siebie? Pytam bo wiem że to całkiem droga inwestycja -30 cm ziemi tj, 0,3 metra pomnóż razy powierzchnię którą miałabyś tym zająć i wyjdzie Ci ile metrów sześciennych potrzebujesz. W zeszłym roku samochód ziemi urodzajnej to było 350 zł, a mieści on 8 metrów sześciennych. Wychodzi sporo tych samochodów na większy ogródek.Może lepiej zaplanuj najpierw ogród- gdzie drzewa, krzewy, gdzie trawa. Dobierz gatunki które znosza piachy (polecam do tego katalog związku szkółkarzy polskich-kupisz go w Obi, albo u Melona na Puławskiej).I wtedy nasyp ziemi cienką warstwą pod trawę- jak jest baardzo jałowo to ok 5 cm i wymieszaj z tym co jest, a pod inne rzeczy, to dla drzew i krzewów do dołków w których będziesz sadzić, pod okrywowe kilkucentymetrową warstwę. Uff., mam nadzieję że jasno to napisałam.

Aha- ziemie dobrze jest obejrzeć- wsadzić rękę w nią i poszukać czy nie ma w niej gruzu i lepiej żeby nie było gliny, choć u Ciebie jakby była jej mała domieszka to by nie zaszkodziło.

A wiesz jakiej klasy ziemię masz u siebie?

Witam,

No ja też będę budował w Woli Gołkowskiej a dokładniej Robercinie :lol:

Jak miło, że okolice nam sie zabudowują. Napisz na jakim etapie jesteście, no i jaki dom wybraliście.

Hej,

A więc dopiero zaczynamy. Ekipe mamy umówioną na 15 czerwca i z tą datą wchodzimy a teraz prace przygotowawcze czlyi : prąd, kibelek, buda do mieszkania.

Jesli chodzi o projekt mamy w zasadzie własny ale na podtsawie Libry, tyle ze troche wiekszy i podówjny garaż.Na prawde bardzo fajny wyszedł.

Pozdrawiam,

Hejka :D

Jeszcze mnie tu nie było, ale czas najwyższy zacząć uczestniczyć i interesować się tym co się dzieję na rynku budowlanym, no i trochę poczytać Wasze ciekawe posty, człowiek uświadamia sobie co go czeka :-? szok

My z mężem kupiliśmy kawałek ziemi we wsi Krępa, no i chcemy w najbliższym czasie coś tam postawić :D

A tak na początek pytanie do DEPI czy mógłbyś zdradzić kto Ci projektował domek i ile zapłaciłeś (jeśli to nie tajemnica)? Gratuluje wyboru mi się bardzo podobai ma super duże okna, jest super!! My szukamy czegoś podobnego z mężem, ale po obejrzeniu wielu stron z projektami nie ma nic co by nas zachwyciło...

Pozdrawiam

Beti

Witamy SZTUCZKA wśród nas, też oglądałam działki w Krępie ale było za drogo, więc jestem o dwa przystanki kolejowe dalej :D

Jewrioszki i reszta - chciałabym zobaczyć zdjęcia z ostatniego grilla, kto zamieścił lub zamierza lub prześlijcie mi na maila

Nic nie piszę bo się nic nie dzieje u mnie, czekam na warunki, a cen nie śledzę bo po co mam wcześniej mieć nerwa, na razie żyję w błogiej nieświadomości :lol: