Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No my po wielkich bólach i przedłużających się w nieskończoność poszukiwaniach działki w okolicach Piaseczna, po zjeżdzeniu Piskórki, Łosia, Krupiej Wólki, Uwielin, Garbyelin itd, itp....w końcu znaleźliśmy działkę w Krępie i mam nadzieję że tak już zostanie, uff :D

Co do ceny to wyszło 75 zl/m2.

A co do dalszych planów to jestem przerażona i nie wiem od czego zacząć, narazie dużo czytam i zapoznaje się z papierologią i rwę włosy z głowy, a to dopiero początek... ale mam nadzieję że będzie warto, jak już będzie po wszystkim i będę mogła któregoś pięknego dnia usiąść sobie na tarasie i napić się kawki i zjeść śniadanko :D

ech marzenia

p.s. jak tylko zrobię zdjęcia to zamieszczę

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja się pochwalę, ze wczoraj wbiliśmy pierwszy szpadel (a raczej dwa) na naszej działce. Mąż sam zakupił sprzęt, w tym jeden junior dla naszego pięciolatka. No i udało się posadzić nasze ukochane sosenki. Niech rosną wysokie.

A tak poza tym to poganiamy naszą panią architekt ale jakoś Jej nie spieszno. A do maja niedaleczko.

Pozdrawiam i niech Wam domy rosną w górę

SZTUCZKA My też przejrzeliśmy milion projektów, ale nie było nic, co by nam pasowało.

Projektowaliśmy głównie sami - w 90% są to nasze pomysły, choć aby być sprawiedliwym muszę powiedzieć, że też są podpatrywane z różnych innych projektów. Głównie podobały nam się domy w Osiedlu Konstancja i na nich się wzorowałem, z tym mykiem, że musiałem to zmieścić na tej wąskiej działce.

Architekci na razie wiele koncepcyjnej roboty w to nie włożyli, jeśli nie liczyć tej, która miała na celu storpedowanie moich koncepcji :-)

Ale jeśli chcesz, to dam Ci namiary na nich. Są dosyć mili. Nie wiem, czy Tobie by zaproponowali taką samą cenę, jak nam - jeden to mój znajomy (ten od wnętrz). Stanęło na 100zł/m2 za całość, włącznie z projektem wnętrzarskim.

Zobaczymy jeszcze, jak będą się streszczać przy prawdziwej robocie. W przyszłym tygodniu mamy już złożyć podpisy pod finalną koncepcją i ruszyć z prawdziwym rysowaniem. Zresztą może dziś wkleję projekty rozplanowania wnętrza do dziennika.

Zazdrośnica Mam zdjęcia i będę wklejał, ale na razie mam lenia :-)

Dzień dobry,

Czy mógłby ktoś mi polecić firmę do budowy domu ok. 180 m pow.uż. w okolicach Piaseczna? Chodzi mi o pełen zakres robót - do stanu deweloperskiego lub nawet pod klucz.

Budowa zaczęłaby się dopiero w przyszłym roku, zapewne na wiosnę.

Chciałbym uzyskać wstępną wycenę mojego projektu, więc mile widziany byłby e-mail takiej firmy (lub kilku firm abym mógł porównać ofertę).

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Witam wszystkich

Może ktoś mnie oświeci, jak to jest z tymi pozwoleniami. Nasz przyszły sąsiad złożył wniosek bez żadnych uzgodnień i warunków, tylko zaadaptowany projekt i zagospodarowanie działki. Co o tym sądzicie? To ma sens? Przyspieszy to coś? My już mamy prawie wszystko, ale dziś się okazało, że w melioracji z miesiąc musimy czekać. I tak się zastanawiamy czy by nie złożyć bez tego, a potem to donieść. Można tak, czy nie? Robił ktoś z was coś podobnego. Niestety w wydziale nie odbierają telefonu więc mam tylko was :roll:

adam2007, Witam w okolicy Woli Gołkowskiej. My też wkrótce ruszamy. Pewnie będziemy całkiem blisko.

Pozdrowienia

MagdaC

Ojoj, czyli będziemy pewnie czekać jeszcze miesiąc. A mieliśmy nadzieję, że pójdzie w następnym tygodniu. Nasza Pani Architekt ma to nam złożyć, więc nie powinno być problemu z podpisaniem, ale jeszcze nam się zacznie wszystko przeterminowywać. Muszę się tam jakoś dodzwonić.

magdac, ciekawe rzeczy piszesz o tym sąsiedzie.

Wszystkie uzgodnienia architekt spina w jedną całość. Taki aneks musi mieć ponumerowane strony ze spisem zawartości na początku. Możecie przewidzieć, ile stron zajmie uzgodnienie (pismo + mapa) i uwzględnić to w numeracji.

Złożyć dokumenty. Przez dwa-trzy tygodnie i tak pies z kulawą nogą do nich nie zajrzy. Jeśli uda się w tym czasie zdobyć papiery z melioracji, architekt wyciąga dokumenty pod jakimś pretekstem i uzupełnia w odpowiednim miejsce.

PS. W styczniu melioracja uwinęła się w trzy dni robocze.