Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

adam2007, już załatwiasz ZUD?

Wszystkie przyłącza za jednym zamachem?

Pozwolenie na budowę dostaniesz i bez ZUD, wystarczą same warunki przyłączy.

Niedługo i ja będę musiała się zaprzyjaźnić z tym tematem. :x

Tak,

Złozyłem wszystkie wnioski o warunki za jednym zamachem.

W przyszłym tygodniu wszystkie odbieram.Bardzo szybko poszło.

Sładałem 16 marca i juz prawie są.

A własnie jako to jest z tym ZUDEM bo jak bede mial warunki to już moge skladac pozwolenie czy musze robić jeszcze ZUD?

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Betsi,

Jasne, ze zbieram :-) Za ziemie zabiore sie po Swietach, wiec kazdy kontakt na wage zlota :D

Poza tym szukam dobrego stolarza :-) Jesli ktos ma namiary to bede wdzieczna.

Moich tynkarzy z racji slamazarnosci, nie polecam :evil: Podobno pracuja dobrze (sie okaze ;)), ale okrutnie dlugo ... Zawsze jest cos wazniejszego niz ruszenie do pracy 8) Podobno w srode skoncza, a pierwotne zalozenie bylo takie, ze dzisiaj nie bedzie po nich sladu :evil:

Betsi, u nas tez hydraulik zacznie podlogowke po Swietach :-)

Wczoraj w domowym ogladactwie wywialo mnie az na trase na Terespol. Jesli chcecie obejrzec duzo plytek, ceramiki sanitarnej, gresow, klinkierow na parapety, schody zewnetrzne, ogrodzenia, oraz parkiety roznej masci i koloru, to jest to chyba dobry kierunek. Polecam :-)

Witam wszystkich,

Chciałem się nieśmiało przyłączyć do Was ;)

Nieśmiało dlatego, że dopiero jestem na etapie podpisanej umowy przedwstępnej na zakup działeczki (1000m2 w Uwielinach - tak przy okazji witam najbliższego sąsiada - Maksika78 ;) ).

Dodam jeszcze w ramach ciekawostki, że wraz ze mną na sąsiednich działkach będą się budować moi dwaj koledzy.

Znaczy to, że chyba znacznie zasilimy tą grupę ;)

A tak naprawdę, to nie jestem nieśmiały ;) tylko patrząc na większość z Was, to moje doświadczenie jest znikome. Ale jestem pewien, że niedługo Was podgonię ;) Wiedzę teoretyczną dzięki forum już mam sporą - brakuje tylko praktyki ;). Mam duże ambicje, żeby wkrótce zostać prawdziwym Bobem Budowniczym :lol:

Teraz czeka mnie jeszcze jedna ważna decyzja - wybór projektu. A to wcale nie jest łatwe (zresztą kto jak kto, ale Wy wiecie o tym najlepiej ;) )

Na tym kończę me powitanie i mam nadzieję, że z czasem poznamy się lepiej ;)

Łukasz

adam to bardzo szybko Ci poszło. Ja jużnie wiem czy dobrze zorbiła, że częśc mediów (Woda, kanaliza, mwlioracja) ma nam załatwić arhitekt a my gaz i prąd. Z prądem poszło szybko a gaz to podobno odsyłają do W-wy.

Natomiast co do reszty to nic nie wiem bo pani architekt strasznie zajęta. Ciekawe jak długo jej się zejdzie z poprawkami w projekcie

komarek,

w sprawie gazu idziesz w Piasecznie na Stołeczną 4.

My złożyliśmy w Warszawie i pierwszą rzeczą, którą zrobili z naszym wnioskiem - wysłali do Piaseczna.

O wszystkie uzgodnienia występowaliśmy sami.

No właśnie tam złożyliśmy tylko pan powiedizał, że to i tak przesyłają do W-wy i tam tak przetrzymują.

Amber

Kontakt na ziemię masz na PW.

A co potrzebujesz od tego stolarza?

U mnie z kolei elektryk niezły, ale też robi powoli. Do tego moja ekipa "wyrzuciała" go na 4 dni z budowy ( a ma jeszcze sporo do zrobienia) bo od wczoraj robią podłogi pod chudziaka i zalewają betonem. Z tego względu musiałm tez przełozyć hydraulika ( oj, zły był). Totalny bałagan, :cry:

Ale jak już przebrniemy przez elektykę i hydraulikę to się wszystko ułoży, bo juz tylko jedna firma będzie robić do końca.

A' propos wczorj wreszcie podpisłam umowę z wykonawcą ( a robią już od miesiąca) :) . Mam nadzieję, że to nie wpłynie na prace mojej ekipy :wink:

Dziwne ja składalem na Kasprzaka i bylo szybko. Panie które wszystko załatwiały powiedziały ze wszyskie wnioski z rejonów trafiaja do nich na Kasprzaka i tam są zalatwiane. Wiec poco składać w Piasecznie ?

w 6 mc miałem gaz na działce :lol:

My złożyliśmy w Warszawie i pierwszą rzeczą, którą zrobili z naszym wnioskiem - wysłali do Piaseczna.

Siędze w technice satelitarnej troszkę i generalnie mając jedn odbiornik nie da się w każdym z pokojów odbierać innego kanału. Jezeli np. chcialbys miec cyfre + to masz jeden talerz i do kazdego pokoju kupujesz odbiornik taki by obsługiwał Seca2. Załatwiasz sobie C+ oczywieście legalną - jedną kartę i dokupujesz tzw. splitter bezprzedowodowy. Sklada sie on z kart "dzieci" bo tak którą dostajesz od Cyfry to matka i ją wkładasz do jednego z odbiorników. Karty dzici łączą sie WiFi z tym urządzeniem i tym sposobem mozesz w kazdym pokoju odbierac C+ mając jedne abonament.

A czy w opisanej przez ciebie sytuacji na każdym TV w tym samym czasie będe mógl oglądac inny kanał? Czy będe skazany na oglądanie tego samego w tym samym czasie?

Oczywiście ,że w każdym pomieszczeniu inny kanał. Nie wyobrażam sobie inaczej ale musisz miec w kazdym z tych pokoi odbiornik.Teraz są tanie , w granicach 250 pln i mozna smialo oglądać.

Pozdrawiam,

Adam jestem własnie na etapie kładzenia instalacji elektrotechnicznej, może nógłbys do mnie zajrzeć ( na moje zad.....) np po świetach i pomóc mi bardziej organoleptycznie? :oops:

jeszcze jedno pytanie może polecasz jakiegos konkretnego producenta kabli koncentrycznych? Wiem że ma byc RG-6 i w dobrym ekranie i taki mam. Ale może musi miec jeszcze jakies inne wyśrubowane parametry?

P.S.

Czy przypadkiem nie zapomniałes napisac że w przypadku Cyfry jest jeden koncentryk, a pozostale połaczenia ( pomięzy matka i córkami) idą skretką.?

Witam wszystkich,

Znaczy to, że chyba znacznie zasilimy tą grupę ;)

Na tym kończę me powitanie i mam nadzieję, że z czasem poznamy się lepiej ;)

Łukasz

My już jesteśmy bardzo silną grupą, ale czym będzie na więcej tym będziemy jeszcze silniejsi i będzie większa wymiana doświadczeń.

Z pewnością poznamy się lepiej, toż w końcu wraz z sezonem budowlanym rozpoczyna się sezon grilowo-ogniskowy :D

Betsi,

Dzieki za PW.

A co do stolarza to chce zamowic meble do gabinetu, garderobe, szafe wnekowa, parapety, stopnice i balustrade drewniano-chromowa.

Lukasz,

Witaj na Forum :-) Tak jak juz wspomniano sezon grillowo-imprezowy przed nami, wiec okazji na zaciesnienie kontaktow 8) i wymiane doswiadczen bedzie cale mnostwo :D

Dzięki za miłe powitanie ;)

Na pewno nie omieszkam skorzystać z możliwości poznania Was i wymienienia się (a pewnie na początku tylko wysłuchania ;) ) doświadczeniami.

Powiem Wam tylko jedno - ja już bym z chęcią zaczął działania, a tu jeszcze tyle wody musi upłynąć zanim pierwszą łopatę wbiję ;)

Cóż - na wszystko przyjdzie czas ;)

W każdym razie dziś załatwiam kredyt ;)

Łukasz

Siędze w technice satelitarnej troszkę i generalnie mając jedn odbiornik nie da się w każdym z pokojów odbierać innego kanału. Jezeli np. chcialbys miec cyfre + to masz jeden talerz i do kazdego pokoju kupujesz odbiornik taki by obsługiwał Seca2. Załatwiasz sobie C+ oczywieście legalną - jedną kartę i dokupujesz tzw. splitter bezprzedowodowy. Sklada sie on z kart "dzieci" bo tak którą dostajesz od Cyfry to matka i ją wkładasz do jednego z odbiorników. Karty dzici łączą sie WiFi z tym urządzeniem i tym sposobem mozesz w kazdym pokoju odbierac C+ mając jedne abonament.

A czy w opisanej przez ciebie sytuacji na każdym TV w tym samym czasie będe mógl oglądac inny kanał? Czy będe skazany na oglądanie tego samego w tym samym czasie?

Oczywiście ,że w każdym pomieszczeniu inny kanał. Nie wyobrażam sobie inaczej ale musisz miec w kazdym z tych pokoi odbiornik.Teraz są tanie , w granicach 250 pln i mozna smialo oglądać.

Pozdrawiam,

Adam jestem własnie na etapie kładzenia instalacji elektrotechnicznej, może nógłbys do mnie zajrzeć ( na moje zad.....) np po świetach i pomóc mi bardziej organoleptycznie? :oops:

jeszcze jedno pytanie może polecasz jakiegos konkretnego producenta kabli koncentrycznych? Wiem że ma byc RG-6 i w dobrym ekranie i taki mam. Ale może musi miec jeszcze jakies inne wyśrubowane parametry?

P.S.

Czy przypadkiem nie zapomniałes napisac że w przypadku Cyfry jest jeden koncentryk, a pozostale połaczenia ( pomięzy matka i córkami) idą skretką.?

Spoko, mogę zajżeć i pomóc ci. Jutro bede na działeczce ale musimy pochodzic po sasiadach i powiedzic o swoich planach co by wiedzieli i nie wnosili zadnych dziwny rzeczy do urzedu.Generalnie musimy sie zapoznac.

Co do kabli podam ci parametry jakie sa dobre aby duzych strat nie było.

Matki. córki nazwałem ten splitter i karty. Odbywa sie to bezprzewodowo Wi FI takze zadnych kabli nie potrzebujesz. Jedynie tunery łączysz ze sobą ale to juz kablem satelitarnym i złączką tzw. F od tunera do tunera albo bezpośrednio od konwetera ale to bez sensu bo sie dziurawi chałupe niepotrzebnie.

Pozdrawiam.

[/url]

Dzięki, co prawda już mi koledzy (technicy z UPC)z pracy temat z lekka wytłumaczyli.

Wiem że można bez-przewodowo, że można oglądać co się chce, pogadali coś o polaryzacji pionowej i poziomej itp.

Kabel tez mi już powiedzieli jaki.

Ale spotkać sie możemy chętnie to skonfrontuje, w każdy weekend jestem na wiosce w ND palmową też.

hej forumowicze a może by tak jajeczko?