Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

adam2007, już załatwiasz ZUD?

Wszystkie przyłącza za jednym zamachem?

Pozwolenie na budowę dostaniesz i bez ZUD, wystarczą same warunki przyłączy.

Niedługo i ja będę musiała się zaprzyjaźnić z tym tematem. :x

To jak to w końcu jest z tym ZUDem? Co to w ogóle jest? Trzeba to zaliczyć kiedykolwiek? Ja nic o tym nie wiem.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jako ze wlasnie przystepujemy do prac wykonczeniowych budynku, moge polecic nastepujace ekipy:

- do stanu surowego (wolny termin maja chyba dopiero od sierpnia, ale najlepiej o to zapytac bezposrednio), przy okazji postawili nam tez solidne ogrodzenie

- ekipa od podbitki i elewacji.

Obie sa ok, terminowe i dokladne.

Namiary moge przeslac na PW

BTW dzisiaj nieopatrznie wracalam z dzialki ul. Pulawska :evil: Jesli i Wy macie za soba to doswiadczenie, to wiecie co to znaczy :evil: :cry: :evil: :evil:

BTW dzisiaj nieopatrznie wracalam z dzialki ul. Pulawska Jesli i Wy macie za soba to doswiadczenie, to wiecie co to znaczy

Ba! Ja dzisiaj wpadłam w to samo piekło. Powiem więcej, następnym razem wracałam (sprytnie :o ) przez Janki. Nie było lepiej, wierz mi.

Za to pogodna dzisiaj była piękna!

pozdro

clue

:lol:

No wlasnie ... mam nadzieje, ze te okrutne korki to tylko wynik przedswiatecznego weekendu, a nie codziennosc :-?

Opieszalosc moich tynkarzy od tynkow wewnetrznych przyprawia mnie o lekki bol glowy i uzasadniona nerwowosc :evil: Naslalam na nich mojego majstra do ktorego mam zaufanie, aby sprawdzil postep prac i dokladnosc. Postep mizerny, ale podobno to co dotad zrobili jest ok. Jakby kazda ekipa pracowala u mnie w takim tempie, to przeprowadzka bylaby owszem w sierpniu, ale 2008r. :evil:

Natomiast podbitka wyszla super :-) Kolor jest idealny, wszystko rowniutko, dokladnie i w terminie :-)

No i jak zwykle mam farta :-) Moja ekipa murarzy przez cale lato bedzie obok stawiac dwa domy. Jak bedzie trzeba, pomoga nam przy nieprzewidzianych pracach, jak trzeba to przy tarasie i co tam nam jeszcze przyjdzie do glowy 8)

Natomiast elektryk, ktory robil nam instalacje, mieszka po sasiedzku i tez jest do dyspozycji.

Powrocil temat wody. Zmolestowany ;) pan od wody, obiecal mi podlaczenie na dzialce do konca kwietnia 8)

Ogolnie nie jest zle. Idziemy do przodu :-)

AmberWind[/b]"]Jako ze wlasnie przystepujemy do prac wykonczeniowych budynku, moge polecic nastepujace ekipy:

- do stanu surowego (wolny termin maja chyba dopiero od sierpnia, ale najlepiej o to zapytac bezposrednio), przy okazji postawili nam tez solidne ogrodzenie

- ekipa od podbitki i elewacji.

Obie sa ok, terminowe i dokladne.

Namiary moge przeslac na PW

Witaj,

mam prosbę, własnie poszukuję kogoś do wykonania podbitki i elewacji czy mogłabym prosić o namiar do ekipy , która pracowała u Ciebie ?

Z góry dziękuję i pozdrawiam

hmmm,

przez Konstancin też nie był lepiej... :-?

nie wiem co to się dzisiaj działo,

jutro jedziemy na tą sławną giełdę 8)

Znacie dobrego i taniego murarza?

ps

biegaliśmy dzisiaj z taczkami, takie zawody :lol:

mam nadzieję, że dam radę wstać jutro z łóżka.

Jewrioszka, mama niecny plan ogołocić juto Twoją okolicę z kilku brzózek.

hejka

Mani-Zapraszam.

Amber my jesteśmy na tym samym etapie co ty, więc na nie trzeba pytać o takie rzeczy. Oczywiście też poprosimy o namiary.

P.S.

Poszukuję gazownika na małą robótkę, macie może jakieś namiary?

P.S. 2

Jakbyście nie zauważyli to właśnie od dzisiejszego ranka zostaliśmy brukselkami :lol: .

Oczywiście poproszę o namiary - jeszcze nie wiem, kiedy dokładnie będę startować, ale kontakt zawsze warto mieć ;)

Plan jest taki, żeby ten rok zakończyć stanem surowym otwartym ;)

Sluchajcie, jak to jest z tym parkietem a wilgotnoscia wylewek?

Wczoraj powiedziano mi, ze nie powinnam parkietu klasc tak szybko po wylewkach. To szybko, to w naszym przypadku prawie 4 miesiace po wylewkach. Podobno moze sie wybrzuszyc i zdeformowac. :-? Oczywiscie podpytam jeszcze paru fachowcow i wyciagne opinie srednia, nie mniej moze macie jakies wlasne przemyslenia w tym temacie.

W szczegolnosci osoby, ktore tez bede drewno kladly na podloge ...

Witajcie po dwutygodniowej przerwie.

Po pierwsze witam wszystkich nowych czytaczy pisaczy tego forum. WITAJCIE !!!!!

Jeszcze nie zdążyłem przebrnąć przez te wszystkie posty, tyle ich naprodukowaliście, a już muszę iść spac bo jutro od 7 rano na budowę czas jechać.

A właśnie, co na budowie?

Ławy wylane, pierwsze 4 warstwy bloczków położone, izolacja pozioma położona i zrobione 7 z 8 węgłów pozostałych 5 warstw bloczków. Zamówiłem też już dach, (Euronit) czekam tylko na wyceny więźby ze składów w Żabieńcu i Siedliskach. W tym tygdoniu zamierzamy skończyć fundamenty (izolacja pionowa) i może już zasypać w środku ziemią tak aby po świętach wylać chudziaka i zacząć murować ściany. Mamy też już wodę (choć ta była zawsze w dole z drenem ;) ) - tę z wodociągu no i oczywiście prąd (bez tego ani rusz).

Oczywiście po szczegóły i troszkę zdjęć zapraszam do mojego dziennika.

Mam jeszcze tylko jedno pytanie: Co sądzicie o daniu na izolację pionową fundamentu styropianu FS 20 zamiast FS 30? Przypomnę że mam bardzo gliniasty grunt.

P.S. Problem z brakiem urlopu rozwiązałem bardzo szczerą rozmową z szefem, który też się buduje i zrozumiał mnie że tego wolnego bardzo potrzebuję, ale niekoniecznie kosztem urlopu.

Dobranoc.

barozi,

ja dawałam FS 20, a jako ostatnią warstwę (osłonową) folię kubełkową. By przy obsypywaniu fundamentów grudy gliny, która obeschła i zrobiła się twarda jak skała nie uszkodziła izolacji i styropianu. Ale ja robiłam fundamenty w połowie lipca, teraz chyba nie jest jeszcze tak sucho.

b]Amber[/b] co do parkietu: Ci co kładli parkiet powinni zmierzyć wilgotność. Jesli tego nie zrobili trudno cos powiedzieć. Moja teściowa, która jest z branzy budowlanej (dokładnie wentylacje), ale od lat pracuje na Polibudzie z innymi teoretykami 8) , mówi, że dom powinien schnać około 6 miesięcy minimum, jeśli był budowany w technologi tradycyjnej i ma strop monolityczny. Nie wiem w jakiej technologi masz swój dom. Od tego wiele zależy. Chodzi o ilośc tzw. mokrych prac. Przy monolicie, tynkach, wydziela sie duzo wilgoci. Jesli dom schnie przez upalne lato, może sie okazać, że juz po 4 mc jest OK, ale jeśli schnie w czasie wilgotnej jesieni i zimy może sie okazać że potrzebuje jeszcze kilku miesięcy.

A teraz na pocieszenie, albo moze wcale to nie jest pocieszajace, poczytajcie sobie http://rzeczpospolita.pl/wydarzenia/070402_3.html

Mam nadzieje, że nasza grupka jakos wybuduje swoje domki i wykończy je :D ,bez wykańczania siebie 8)

Pozdrówka :lol:

Pineska,

Jeszcze parkietu nie mamy, ale dopiero planujemy. Dom zaczeto budowac we wrzesniu 2006r. Metoda tradycyjna, strop Terviva. Teraz jetesmy na etapie tynkow wewnetrznych, w polowie kwietnia powinny byc wylewki. Bedziemy intensywnie wietrzyc i chyba tez grzac. W maju ruszaja prace nad glazura. No a w lipcu planowalismy parkiet. Oczywiscie beda pomiary wilgtnosci. Nie mniej nie chcialabym ryzykowac deformacja desek :(

barozi,

Budowa nabrala tempa :-) Jak widac wszystko da sie pogodzic 8)

W tym tygodniu bede zamawiac styropian na podlogi. Czy sa z nim jakies problemy? Brakuje go na skladach?

Ambe

Koniecznie przypilnujcie parkieciarzy, żeby zmierzyli wilgotność!!!!

Jak macie Terrive, nie jest tak źle, pogrzewajcie ,a i lato ma być słoneczne więc powinien wyschnać domek!

My dopiero w środe wylewamy strop (monolit) a podłogi zamierzamy połozyć w lecie. Zobaczymy na ile jesteśmy optymistami :) . Teściowa kiwa głowa z dezaprobatą, ale może nam sie uda. Ech...tak bym chciała mieszkac juz w swoim domeczku :p

Barozi, sąsiedzie zza miedzy 8) , powodzenia w budowie :lol:

[/b]