Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zobaczymy na ile jesteśmy optymistami :) . Teściowa kiwa głowa z dezaprobatą, ale może nam sie uda. Ech...tak bym chciała mieszkac juz w swoim domeczku :p

No to trzymamy kciuki, aby Wam sie udalo :D

Pewnie i tak najwczesniej paparetowe bedzie robil Rod Jewrioszkow :D My dopiero na przelomie sierpnia i wrzesnia. I nie ma mowy, aby trwalo to dluzej. Wynajmujemy mieszkanie na Kabatach, za ktore mielibysmy prawie dwie raty kredytu :evil: Mozna wiec powiedziec, ze po przeprowadzce i wykonczeniu ;) odczujemy znaczna ulge finansowa ... :lol: Skonczy sie tez koszmar targania wielgachnych zakupow na IV pietro bez windy ;)

No same plusy :D

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Amber Słyszałem relacje, że zamontowanie i uruchomienie wentylacji mechanicznej (reku) walnie przyspiesza proces schnięcia. Może rozważycie?

Właśnie z tej przyczyny jestem wielkim zwolennikiem prefabrykowanych stropów i cienkiej spoiny oraz gładkich ścian - kilkakrotnie mniej wilgoci w domu.

Amber Słyszałem relacje, że zamontowanie i uruchomienie wentylacji mechanicznej (reku) walnie przyspiesza proces schnięcia. Może rozważycie?

Chyba nie bardzo ... Z reku moze byc tak jak z klima. Zabrudzone przewody i niemoznosc ich regularnego czyszczenia to wieczne problemy z nasilajaca sie u mnie alergia. I tego najbardziej sie obawiam ... Dlatego swiadomie rezygnujemy z reku, aby nie hodowac w niedostepnych zakamarkach domu grzybow (nie mylic tych od wilgotnych scian) i roztoczy. Na pylki na szczescie uczulenia nie mam, wiec swieze powietrze i czeste wietrzenie jak najbardziej mi sluzy :-)

Z reku wiaze sie jeszcze jeden problem. W przypadku infekcji kropelkowej, bakterie i wirusy kraza w obiegu zamknietym powodujac wtorne zakazenia. Dlateg moj alergolog mowi reku i klimie "nie" :roll: Mozna tez zastosowac jakies GWC antybakteryjne, no ale co z wirusami ...

Tak czy siak, reku nie bedzie.

My dopiero na przelomie sierpnia i wrzesnia. I nie ma mowy, aby trwalo to dluzej. Wynajmujemy mieszkanie na Kabatach, za ktore mielibysmy prawie dwie raty kredytu :evil: Mozna wiec powiedziec, ze po przeprowadzce i wykonczeniu ;) odczujemy znaczna ulge finansowa ... :lol: Skonczy sie tez koszmar targania wielgachnych zakupow na IV pietro bez windy ;)

No same plusy :D

Tia, my mamy o tyle lepiej, że nie wynajmujemy, mieszkamy poniekąd na swoim i to bez kredytu!!! , ale mamy ogromne problemy z tzw. współwłasnością, koszmar w ciapki, nic nie mozna zrobic bez zgody współwłaściciela, a ten na nic sie nie zgadza, właściwie niewiadomo dlaczego . Spraa beznadziejna, a szkoda, bo mieszkanie w Wilanowie, w pieknym miejscu!

A przeprowadzkę planujemy na jesień tego roku, hehehe, dziecko do szkoły w Zalesiu juz optymistyczne zapisałam :lol: .Generalnie jak w listopadzie a nawet grudniu uda nam sie zamieszkać w Jeziórku to bede uwazała to za sukces. A małą do szkoły bedę dowozić trudno się mówi.

Aga

Amber - masz bardzo nieprawidłowe informacje. Reku nie ma NIC wspólnego z obiegiem zamkniętym!

A w sprawach pozostałych polecam wątek

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1738356#1738356

gdzie adam_mk się ostatnio wypowiedział bardzo rozsądnie w tej sprawie.

Alergologa pogoń. Ja chodziłem do tych wałkoni ileś tam lat i brałem te wszystkie badziewia aż w końcu powiedziałem "Dość!", rzuciłem inhalator w kąt i od tego czasu żyję normalnie.

Amber - u mnie też koszmarek z alergiami - mąż ma akurat wziewną. Nasz alergolog był jak najbardziej za. Głównie ze względu na to aby właśnie w domu nie było dobrej atmosfery dla wszelakich zarodników itp. zdecydowaliśmy się na rekuperator. Mąż jak tylko "wisi coś w powietrzu", zaraz jest chory (głównie "kurz").

Pinesko u nas było podobnie - bardzo mi zależało, aby córka zaczęła szkołę już na miejscu i nie przeżywała tylu zmian (zerówka). Zapisałam dzieciaczka i przeprowadziliśmy się tydzień przed rozpoczęciem roku szkolnego. To była ogromna mobilizacja wszystkich naszych sił ! Nie daliśmy oczywiście rady wykończyć tip top - ale dół w miarę - na tyle aby dało się mieszkać... i budować dalej :lol:

Depi,

Gdybym byla uczulona na pylki, trawy i inne zewnetrzne paskudztwa to reku byloby zbawienne. Ja natomiast najwiekszy problem mam z grzybami i roztoczami (i kotami ;)). Byc moze idealnie zamontowane reku, z dodatkowymi filtrami nie powodowaloby zwiekszonego dyskomfortu wynikajacego z nadmiaru fruwajacych roztoczy czy grzybow. Z drugiej strony, jakos nie wyobrazam sobie poczucia swiezosci powietrza bez codziennego wietrzenia domu ... I to zarowno w zimie, jak i lecie ... Ot, taki zwyczaj ...

Amber - grzyby się lęgną tam, gdzie jest wilgotno i nie ma wentylacji. Czyli w domach, gdzie nie ma reku I mieszkańcy oszczędzają na ogrzewaniu (czytaj - nie pompują gigadżuli w atmosferę naszej planety). Tam gdzie sucho i przwiewnie (czytaj - tam gdzie jest sprawna wentylacja) grzyby nie mają prawa rosnąć.

Każdy reku ma filtry, jak bardzo filtrujące zalezy od Ciebie. Powiedz tylko, skąd miałby się w nawiewanym powietrzu z zewnątrz wziąć kurz, szczególnie ten z roztoczami?

Pozwolę sobie przyłaczyć się do tematu reku - alergia.

Od co najmiej 3 tygodni mam potworny katar i nie mogę wcale oddychać.

Wbrew pozorom na powietrzu jeszcze da się żyć, ale w zamknietym pomieszczeniu, a zwłaszcza w pracy, gdzie jest reku i klima, po prostu duszę się.

Temat szkoła- może wiecie coś na temat dobrego gimnazjum w okolicach Piaseczna, lub na trasie do centrum W-wy ( gdzieś w bok od Puławskiej)?

U mnie też prace postępują, nawet panowie robotnicy na weekend zostali !!!!!!!!!, bo wylewaja chudziaka i chcą zrobić to przed świętami.

W jednej hurtowni w czwrtek znalzłam wełnę minerlaną 15cm za 21 zł/1m2, a dziasiaj jest juz ona po 23zł/1m2, a w innej hurtowni jeszcze droższa.

Oszaleli !!!!!!!!!!!!!!!.

A silikaty - technologia prawie ta samo (tylko bez spienienia) - też tak mają? Poza tym te 200l wody to chyba prosto po wyjęciu z autoklawu...

Wiesz, jestem lajkonikiem, ale z zaprawy/stropu/podłóg woda się leje. Z BK jakoś nie zauważyłem. Ja tam wnioskuję, że w nich jest więcej tej wody.

Mogę się oczywiście mylić - są takie rzeczy na tym świecie, o których nie śniło się naszym filozofom...

Chyba nie bardzo ... Z reku moze byc tak jak z klima. Zabrudzone przewody i niemoznosc ich regularnego czyszczenia to wieczne problemy z nasilajaca sie u mnie alergia. I tego najbardziej sie obawiam

--CIACH--

Z reku wiaze sie jeszcze jeden problem. W przypadku infekcji kropelkowej, bakterie i wirusy kraza w obiegu zamknietym powodujac wtorne zakazenia. Dlateg moj alergolog mowi reku i klimie "nie" :roll: Mozna tez zastosowac jakies GWC antybakteryjne, no ale co z wirusami ...

Tak czy siak, reku nie bedzie.

No, nie wytrzymałem. Reku i bakterie - rzadkie połączenie. Co do wirusów krążących w powietrzu, to nie słyszałem o takich. Zbadałem problem, bo sam bałem się tych rzeczy.

My instalujemy gruntowy wymiennik ciepła ze żwiru okrąglakowego - załatwia problem alergii, bo filtruje powietrze ZANIM wejdzie do budynku. Przez instalację grawitacyjną nie dostaniesz takiego luksusu. Metoda polecana alergikom, polecam stronę http://www.taniaklima.pl/ - polski patent, odgrzewane kotlety po średniowiecznej piwnicy klimatyzacyjnej.

Do wszystkich, co stali w korku w Konstancinie: przejeżdżaliście obok mojej budowy. Na Pułaskiego, obok Kołobrzeskiej, koło szyldu firmy Signode, prostokątny szalunek ze stali i uwijający się tam faceci - to byliśmy my.