Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie!

Fajnie, ze pogoda piekna.

Oj Kowalik, poziom wód gruntowych jest wysoki. Szkoda, że nie załatwiłaś wczesniej geodety. Pewnie tez nie masz studni, wtedy gołym okiem widac wode. U nas tak własnie jest. Nawet korzystamy z tego dobrodziejstwa, bo zasuwa nam sie zepsuła a beton trzeba było pielegnowac. Piotrek kupił pompę do studni. Ale wody faktycznie mnóstwo. U nas jakieś 70 cm od powierzchni ziemi. Wiem, ze jak jest duzo wody to potzrebna jest specjalna pompa i kopie sie bez problemu.

Amber, ale jakze miło popracowac na swoim :lol: , takie zdrowe zmeczenie a i radocha, ze coraz blizej koniec widać :p

Barozi,

w sobote albo w niedziele na spacerek sobie przedreptamy na Twoja uliczkę :D

A u nas do poniedziałku na budowie ciiiisza, za to my czekamy na udzielenie kredytu.

Pozdr, aga

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Serdecznie zapraszam inwestorów-rowerzystów, kto jeszcze nie zakopał się na budowie i nie uprawia szaleństw wekendowych w kopaniu rowów, lub po prostu chce złapać oddech od budowy, na wycieczkę niedzielną:

http://www.gosir-piaseczno.pl/strona.php?20092

zwiedzanie, żarełko w dobrej knajpce, tempo lajtowe, naprawdę warto

na stronie Gosiru jest też mapka jak dojechać do ośrodka w Piasecznie (Jewrioszki już wiedzą :p )

Zazdrosnico,

Niestety nie dolaczymy :( W niedziele mam wazny trening z psem 8) (poczatek sezonu zawodow juz wkrotce, wiec nie ma zmiluj), a potem pedzimy na zdjecia do filmu.

Ze swojej strony szczerze zachecam do tej wycieczki i zwiedzania Palacu w Otwocku Wielkim. Latem jestesmy tam bardzo czesto i znamy chyba wszystkie zakamarki Palacu, nawet te nieudostepniane zwiedzajacym 8) Piekne miejsce, chociaz zaluje, ze hektary parku okalajacego Palac sa takie ... hmmm malo zadbane :roll:

Pinseska,

Praca na swoim rzeczywiscie jest super. Pewnie dlatego oboje nie tylko pracujemy na swoim w domu, ale tez na swoim zawodowo :lol: Nie mniej, tak obdzierajac folie z okien myslalam o ogromie pracy, ktory nas czeka i czy termin 31 sierpnia nie jest zbyt bardzo optymistyczny ... Tak sie sklada, ze najgoretszy zawodowo czas to dla nas od maja az do poznej jesieni. I wtedy nie ma mowy o jakimkolwiek pelnym, wolnym dniu :(

adam2007, pytałam na forum, bo nie wiem jak zacząć załatwiać. Myślę o tym często, chociaż budowy nie rozpoczęłam.

Z reguły chwalą się wynikami - zrobili mi przyłącze gazowe, mam ujęcie wody, jest prąd w domu itp. Ale ani słowa o tym co przed. :cry: :cry: :cry:

Ms. wczoraj rozmawiałam z naszą pania architekt i powiedziała, ze żadnego ZUDP nie trzeba załatwiać. Bo to dotyczy tylko dużych przedsięwzięć typu zakład produkcyjny itp.

ms. i komarek, co do przyłaczy i pozostałej papierologi. Akurat wode i prąd juz mieliśmy, musielismy tylko przepisac przyłacza. Najzwyczajniej w świecie zadzwoniłam do wodociagów i do energet. i spytałam co nalezy zrobic i w jakiej kolejności. W wodociagach w Prażmowie nie miałam żadnych problemów, oczywiści gorzej z monopolista energetycznym, bo tam to ja byłam intruz a inruza nalezy spławić jak najszybciej. Ale nie dałam za wygrana i w sumie byłam tam tylko 2 razy :D .

A teraz pytanie z innej beczki 8) ,

czy mysleliście o EIB w swoich domach??? Czy sterowanie poszczególnymi elemantami macie oddzielnie. EIB to straaasznie droga sprawa, ale za to wszytsko jest ze sobą zintegrowane a jednocześnie jak padnie jakis sterownik to nie narusza innych.

Pozdr, aga

adam2007, pytałam na forum, bo nie wiem jak zacząć załatwiać. Myślę o tym często, chociaż budowy nie rozpoczęłam.

Z reguły chwalą się wynikami - zrobili mi przyłącze gazowe, mam ujęcie wody, jest prąd w domu itp. Ale ani słowa o tym co przed. :cry: :cry: :cry:

Ms. wczoraj rozmawiałam z naszą pania architekt i powiedziała, ze żadnego ZUDP nie trzeba załatwiać. Bo to dotyczy tylko dużych przedsięwzięć typu zakład produkcyjny itp.

Hm...to dziwne, bo moja architek która obraca się w obrębie Piaseczna powiedziała ,że ZUD trzeba robić. wydaje mi sie ,że wykonuje sie projekty przyłączy ,a później uzgadnia sie to w ZUD i przyklepuje.

czy mysleliście o EIB w swoich domach???

Myśleliśmy, ale jak zobaczyliśmy ceny, to nam BAAAARDZO szybko przeszło to myślenie.

To jest prawdziwe wariactwo. Plany zrobienia pewnych rzeczy, które ogólnie można określić "yntelygentnym domem" wciąż mam, ale na pewno nie będzie to EIB. Prędzej samoróbka.

Przykład - centralne zamykanie rolet. W EIB kosztuje ileś tysięcy. To samo mozna osiągnąć za 50 zł od rolety + cena przewodów.

The choice is yours. Jak masz za dużo kapusty to rób EIB. Jeśli nie, to trza kombinować.

Zmieniając temat - co to jest to "ZUD"???

Hm...to dziwne, bo moja architek która obraca się w obrębie Piaseczna powiedziała ,że ZUD trzeba robić. wydaje mi sie ,że wykonuje sie projekty przyłączy ,a później uzgadnia sie to w ZUD i przyklepuje.

I bądź tu człowieku mądrym. Jak przyjdzie odpowiedni czas to się wszystko wyjaśni czy musimy się tym zajmować czy nie.Oby nie bo to kolejny stracony czas na urzędy.

ZUDP to zespół uzgadniania dokuemntacji projektowej

Ja nawet kiedyś byłam w ZUDP w starostwie piaseczyńskim. Tam bardzo znudzone dziewcze powiedziało, że geodeta/architekt wrysowuje budynek na mapę i branżyści (???) planują przebieg przyłączy do wejścia do budynku, według przepisów i bez kolizji ("oni najlepiej wiedzą, którędy ma biec podejście"). Zadaniem geodety jest nanieść to wszystko na mapę.

Ogólnie rola inwestora ogranicza się chyba do płacenia, bo reszta dzieje się bez jego udziału.

Cześć wszystkim

Przez dwa dni byłam zajeta z budową ( udało mi się wyrwać 2 dni urlopu z pracy) :D i nir tylko. Wczoraj był egzamin szóstoklasistów, więc 2 godz rano spędziłam z mężem pod szkołą wspierając duchowo naszego Aleksa.

Byłam tez w Otwocku zamówić drzwi wejściowe ( te główne i 3 boczne ).

Utargowałam tylko 400zł :cry:

Koszt schodów drewnianych oferwoanych przez tą firmę - załamka :-?

Stolarza szukam dalej.

Amber

Czy Ty wstawiałaś okna przed tynkarzami?

Bo u mnie okna będą już w czwartek a tynkarze wchodzą w środę. Majster mówił, że nawet tak lepiej bo od razu glify obrobią, ale jak wysmarują te okna?

Bramy garażowe przyszły 2 tygodnie przed przewidywanym terminem i też chyba wstawię je w trakcie tynkowania ( czy lepiej po?)

Jak wczoraj jechałam z Góry Kalwarii do Piaseczna przez Baniochę, to z głownej drogi widziałam przepiękny, żółciutki dom Amber. Mimo, że jest dość daleko od drogi to nie da się go nie zobaczyć :wink:

Mam fajnego alarmiarza ( duzo dobrych pomysłów, zna się tez na elektryce więc podpowiedział coś i z tego tematu)

Jewrioszka

Dlaczego tynki dopiero w maju. Miałeś tynkować już, dlatego przecież tą elektrykę tak pospieszałeś.

Czy Twoje okna przyszły wcześniej? Bo moje tak.

I jeszcze jedno.

Czy znacie kogoś od projektów, instalacji odwodnieniowych działki?

To podobno nie jest takie proste, jeśli wody nie odpwoadza się w pole sąsiada :lol:

Amber

Czy Ty wstawiałaś okna przed tynkarzami?

Bo u mnie okna będą już w czwartek a tynkarze wchodzą w środę. Majster mówił, że nawet tak lepiej bo od razu glify obrobią, ale jak wysmarują te okna?

Bramy garażowe przyszły 2 tygodnie przed przewidywanym terminem i też chyba wstawię je w trakcie tynkowania ( czy lepiej po?)

Okna mialam wstawione juz dawno. Zarowno gdy tynkowali mi z zewnatrz, jak i w srodku, cala powierzchnie okna zabezpieczono foliami. Musze przyznac, ze na szczescie okien nie zapaskudzono.

Natomiast brama zostanie wstawiona juz po tynkach. Najprawdopodobniej w przyszlym tygodniu :-)

Jak wczoraj jechałam z Góry Kalwarii do Piaseczna przez Baniochę, to z głownej drogi widziałam przepiękny, żółciutki dom Amber. Mimo, że jest dość daleko od drogi to nie da się go nie zobaczyć :wink:

Tak, tak! To nasz!!! Koloru trudno nie zauwazyc :oops: :lol: Co ciekawe, sasiednie tez sa w podobnym odcieniu, ale ze jakos takie nizsze, to mniej zauwazalne ;)

Mam fajnego alarmiarza ( duzo dobrych pomysłów, zna się tez na elektryce więc podpowiedział coś i z tego tematu)

Dobrzy doradcy sa na wage zlota :-) A tym bardziej w tak kluczowej sprawie jak elektryka :-)

Dzisiaj pol dnia spedzilismy z nasza pania architekt. Gladko zaprojektowalismy meble do gabinetu. Kobieta ma super pomysly, a do tego niesamowicie ergonomiczne co przy naszym charakterze pracy i Marka wzroscie 8) jest nieocenione. Dodatkowo bardzo to wszystko bylo proste i oryginalne w jednym :-)

Na koniec kupilam kamien hiszpanski do domu z czego jestem najbardziej zadowolona 8) Fajny jest :D

Betsi,

Nadmiar Towojej wody chetnie przyjme 8) U mnie jest sam piach i wszystko wsiaka jak w gabke pozostawiajac zupelnie sucha powierzchnie. Musze wprowadzic na nasza pustynie nie tylko ziemie, ale tez troche gliny, bo inaczej nic mi nie urosnie ....

czy mysleliście o EIB w swoich domach??? Czy sterowanie poszczególnymi elemantami macie oddzielnie. EIB to straaasznie droga sprawa, ale za to wszytsko jest ze sobą zintegrowane a jednocześnie jak padnie jakis sterownik to nie narusza innych.

Pozdr, aga

Podpisuje sie pod postem Depiego :-) Rozpatrywalismy do momentu swiadomosci ceny :lol: Juz nie rozpatrujemy ;)

Z tą gliną to na prawdę mam problem, dlatego szukam specjalisty, co by mi pomógł go rozwiązać.

Teraz jest sucho, więc jest OK, ale na wiosnę była tragedia, a jeszcze sasiedzi też święci nie są i przez dziury w fundamencie podlewają mi działkę niezbyt czysta wodą. To też muszę jakoś bezkonfliktowo rozwiązać.

Macie jakiś pomysł?

bo ja na razie mam jeden-fundament od ogrodzenia od strony tych sąsiadów 1 m w dół i pół w górę ( z dobrą izolację p-wilgociową) i u nich robi się "oczko wodne" :lol:

Depi, Amber

Co do EIB, nam wyszło, ze kosztowałoby to nas około 50 tyś :o

a wyśrubowana elektryka + "samoróbka" wychodzi około 15-20 tysiaków. I to przeszacowane. Masz racje, samo sterowanie rolet mozna załatwic o wiele taniej.

U nas to jeszcze za droga sprawa, a byłoby tak fajnie, ogrzewanko, pompa, rolety, światło nawet kurczę, czajnik z wodą :D

Tez rezygnujemy z EIB :cry: