martus 26.06.2004 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2004 Bede Ci bardzo wdzieczna za te namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bozena maciek 01.07.2004 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 Witam serdecznie wszystkich. Dolaczam do Was z ŁOZISK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 01.07.2004 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 Witam serdecznie wszystkich. Dolaczam do Was z ŁOZISK Cześć sąsziedzi. W którym miejscu się budujecie, bo jakoś nie mogę rozpoznać ze zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bozena maciek 02.07.2004 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 Czesc! Budujemy sie w Łoziskach przy ulicy Fabrycznej (jadac na Magdalenke zaraz za przejazdem kolejowym w lewo), a Wy/Ty w ktorym miejscu sie pobudowaliscie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 04.07.2004 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 my Bobrowiec, okolice Kamionki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bozena maciek 05.07.2004 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 my Bobrowiec, okolice Kamionki Acha, i wszystko jasne, często jeździmy tam sobie na rowerkach i podziwiamy wasze okolice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 06.07.2004 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 witammoże w waszych okolicach prowadzone sa jakieś wykopy?.Potrzebuję z dziesięć kamazów ziemi.Na razie jestem skazany na piasek za 200zł.Może ktos ma pomysł na tańsze rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 06.07.2004 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 ma ktoś namiar na jakichś speców od drenażu? moi chcą 40 zł za mb wykopu sama robocizna + po 200 zeta za zakopanie studzienki. Mam około 60 m do zrobienia i cena (2800 zeta sama robocizna za 3 dni roboty) wydaje mi się wyjechanaPodobno na tym wątku było tu dużo o drenażu, ale jakoś nic niie mogę znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiola 07.07.2004 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 witam może w waszych okolicach prowadzone sa jakieś wykopy?.Potrzebuję z dziesięć kamazów ziemi.Na razie jestem skazany na piasek za 200zł.Może ktos ma pomysł na tańsze rozwiązanie? Witam Do nas, Nowy Prażmów, przywoził piasek i żwir chłopak, który mieszka w Nowym Prażmowie. Wiem, że wozi też ziemię, bo rozmawialiśmy na przyszłość. Ceny ma konkurencyjne w stosunku do innych. Jeżeli chcesz wyślę Ci namiary. A u nas jutro zalewają stropy. Mogę polecić naszą ekipę. Solidna, rozsądna. Potrafią doradzić, widać że mają doświadczenie, ale jednocześnie przyjmują nasze argumenty, chociaż częściej my ich, bo wychodzi na to że mają racje. U nas robią stan surowy łącznie z dachem (deskowanie + papa), ale również ocieplają, tynkują. Cena jaką nam zaoferowali była konkurencyjna w stosunku do innych, ale nie mamy do nich zastrzeżeń. Nie piją (przynajmniej na budowie), po pracy odjeżdżają, nie ma kłopotu z zakwaterowaniem. Pozdrawiam Wiola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szefowa 08.07.2004 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Mad, Ten tani tartak koło Lesznowoli to firma Drwal?Jesli nie to moge prosic namiar? My wlasnie zrobilismy wykop i geodeta bedize tyczyl.Czy ktos ma moze doswiadczenia z ze skladem To-Masz i Centrobudem w Konstancinie? PozdrawiamMagda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 08.07.2004 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Wiola dzięki, piasek właśnie wczoraj zdobyłem dość tanio.Ekipę już prawie mam. Jeśli nie uda mi się z nimi dogadać, może skorzystam z Twojej (jak skończą u Ciebie).pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henryk_baszkowka 10.07.2004 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2004 Czesc, mozna sie dolaczyc? Jestem szczesliwym (bo jeszcze nie zaczalem budowy) posiadaczem dzialki w Baszkowce (zaraz za Gloskowem). Jak skoncze papierologie to zaczne cos robic, choc ciagle z zona nie mozemy sie zdecydowac na projekt. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiola 12.07.2004 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Czesc, mozna sie dolaczyc? Jestem szczesliwym (bo jeszcze nie zaczalem budowy) posiadaczem dzialki w Baszkowce (zaraz za Gloskowem). Jak skoncze papierologie to zaczne cos robic, choc ciagle z zona nie mozemy sie zdecydowac na projekt. Pozdrawiam Witam. Życzę sukcesów w wyborze projektu, u nas też długo to trwało, ale chyba wybraliśmy dobrze, narazie nic bym nie zmieniała. My budujemy w Nowym Prażmowie, wyszliśmy już ponad strop, pewnie za jakieś 2 tygodnie będziemy mieć już dach (deski+papa). Znam okolice Baszkówki, kiedyś szukaliśmy tam działki, okolice bardzo ładne. Pozdrawiam Wiola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 14.07.2004 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 Zadałem już poniższe pytanie Jarpolowi na forum "Prawo i pieniądze", ale może ktoś z Was miał ostatnio doświadczenia w sprawie gazu ze Starostwem i PINB w Piasecznie. Będę wdzięczny za info. Stan faktyczny jest taki: dostałem pozwolenie na "budowę wewnętrznej instalacji gazowej dla budynku mieszkalnego", czyli rury od skrzynki w ogrodzeniu do domu i rozprowadzenia we wnętrzu. Budowa całego domu jeszcze trwa; jest jej kierownik, dziennik itd. W pouczeniu na odwrocie tego świeżego pozwolenia na gaz stoi to samo, co standardowo w pozwoleniach na budowę całych budynków, między innymi: - inwestor jest zobowiązany zawiadomić PINB co najmniej 7 dni przed rozpoczęciem robót, załączając: 1) oświadczenie kierownika budowy (robót) stwierdzające sporządzenie BIOZ i przejęcie kierownictwa plus oczywiście kwit z izby, 2) informację o danych z zakresu BIOZ zamieszczonych w ogłoszeniu z art. 42 ust.2 pkt.2 prawa budowlanego Pozwolenie na gaz jest formalnie całkowicie odrębne od tego na dom, nie powołuje się na nie ani nic o nim nie wspomina. Pytanie: jaka jest praktyka w Piasecznie - czy mam traktować instalację gazową jako odrębną inwestycję (wykonanie potrwa maksymalnie dwa dni), mającą własnego kierownika (mój obecny nie ma uprawnień gazowych), dziennik budowy (!) i podlegająca oddzielnym zgłoszeniom na rozpoczęcie i zakończenie, czy mogę uznać, że jest to część całego procesu i tylko załączyć protokół odbioru instalacji gazowej do zgłoszenia końcowego? Jarpol pisze, że trzeba robić wszystko oddzielnie i na pewno tak można czytać przepisy, ale może są jakieś interpretacje względniejsze dla inwestorów? W Starostwie niczego nie udało się dowiedzieć, a do PINB wybiorę się może w piątek, bo nie idzie się dodzwonić. Poza tym walczę z wykończeniówką: tempo i efekty robót tynkarskich mnie wykańczają, wszystko inne się opóźnia, dach przecieka, ściana 3W przy tarasie zacieka na wylot - pewnie brak pustki powietrznej albo schrzaniona izolacja, albo jedno i drugie, drzwi w kotłowni osadzone za nisko, czyli inwestorska normalka (tak naprawdę, to nie bardzo chce mi się śmiać, pocieszam się tylko, że tak musi być, bo niby czemu mam mieć więcej szczęścia niż wszyscy inni). Pozdrawiam wszystkich serdecznie i nadal mam nadzieję, że będzie Was do czego zaprosić jeszcze w tym roku (miało być w lipcu, ha, ha!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 14.07.2004 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 ja tydzień temu przeszedłem cały proces z pozwoleniem na budowe wewn inst. gazowej (w Piasczenie). Jest to faktycznie odrębne pozowlenie i odrębna inwestycja. Inna sprawa, że jest ona traktowana dość ulgowo przez PINB - to znaczy należy zanieść po prostu wymagane papiery (są wypisane na dostępnych u nich druczkach zgłoszenia zakończenia budowy) w tym również pokazać dziennik budowy z wpisem kola co robił instalację.Mi instalację robił lokalny gazownik i on posiadał uprawnienia kierownika i był kierownikiem budowy wewn. inst. gazowej. On miał też swoje druczki na przejęcie obowiązków przed rozpoczęciem i potem niezbedne druczki na zakończenie budowy inst. gazowej. Wpisał tylko do nich dane mojej budowy i instalacji, a ja je zawiozłem do PNIB. Jeśli twój obecny kierownik nie ma uprawnień gazowych, to tzw. dupa blada. Potrzebujesz kolesia, który je ma. Mogę ci dać namiary na tego mojego, ale pewnie weźmie za kwity jakieś pieniądze. Dziennika budowy odrębnego do budowy inst. gazowej nie trzeba prowadzić. Mój gazownik wpisał się (dwie linijki tekstu) do dziennika budowy domu i na pierwszych stronach dziennika, jako wykonawca inst gazowej. Facet z PINB zajrzał do dziennika i mi go oddał. Chyba nie możesz zrobić tak jak chcesz - protokół do zgłoszenia końćowego budowy domu, bo ta instalacja jest oddzielną inwestycją - jest w końću na nią oddzielne pozwolenie na budowę (nota bene - musi mieć pieczątkę o uprawomocnieniu się).Robienie tego wszystkiego oddzielnie nie jest szczególnie kłopotliwe, bo sprowadza się do zaniesienia wszystkich kwitów i tyle. Jakby co to pisz do mnie na priva (mieczotronixpoczta.onet.pl) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 14.07.2004 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 Mieczu, wielkie dzięki za wyczerpujące wyjaśnienia! Gościa od gazu z pieczątkami mam (póki co). Czyli najpierw zgłaszałeś PINB-owi zamiar rozpoczęcia robót? Z oświadczeniem i kopią uprawnień instalatora? Domyślam się, że żadnych warunków bezpieczeństwa nie wymagali? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 14.07.2004 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 tak, najpierw zgłosiłem zamiar rozpoczęcia robót (oczywiście było już dawno po robotach - nie mogłem akurat zgłosić wcześniej bo mi starostwo zakisiło pozwolenie na budowę, na którym mieli podbić uprawomocnienie). Z oświadceniem i kopią uprawnień instalatora. Nic więcej nie wymagali. Potem odczekałem dwa tygodnie i zgłosiłem zakończenie. Instalator miał druczek że zrobił, doprowadził do porządku, sprawdził szczelność itepe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.07.2004 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 witam prosze o pomoc w znalezieniu architekta, ktory nie jest drogimoze ktos z was korzystal z uslug takiego architekta i jest zadowolony dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiola 20.07.2004 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 Witam. Proszę o pomoc. Gdzie kupowaliście okna w naszych okolicach? I oczywiście czy jesteście zadowoleni z firm, w których je zamawialiście? PozdrawiamWiola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
statek 22.07.2004 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 Witam!Znajomemu dekarzowi właśnie zwolnił się jeden termin na pokrycie dachu.Pomyślałem, że w waszym klubie najprędzej znajdzie potenjcalnego klienta.SZCZERZE POLECAMSPECJALIZACJA - POKRYCIA Z BLACHODACHÓWKI WOLNY TERMIN OD 26.VII. SOLIDNY I NIEDROGI REFERENCJE: WIELE DACHÓW W OKOLICACH PIASECZNA I KONSTANCINA NAMIARY: JERZY JAKUBIAK 0-602 654 022 Pozdrawiam i proszę o wybaczenie mi ogłoszenia na forum klubowym.[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts