Depi 13.04.2007 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Pineska32 A na jakim etapie jesteście? Kiedy musicie już robić? Może dołączycie do projektu SIDONS-PLC? [samorobny Inteligentny Dom Oparty Na Sterowniku PLC] Ja jestem napalony na coś takiego, tylko trzeba poświęcić trochę czasu ew. poczekać, aż komuś z forum się uda to zrealizować i później skopiować Jeśli nie zetknęłaś się z takimi sprawami wcześniej, to PLC to są takie małe skrzyneczki z komputerkiem, ktore mają wejścia i wyjścia i mogą różnymi rzeczami sterować (stąd sterownik). A literka P oznacza pogramowalny. Używa się ich do sterowania np procesami produkcyjnymi. Koszt sterownika - od. 400 zł, do tego jakieś moduły wykonawcze, czujniki itp. No i dużo własnej pracy, bo nie widziałem, żeby ktoś to robił zawodowo. Są też inne systemy domowej automatyki do kupienia - np X10. Wielokrotnie tańsze a większość podstawowych fukcji EIB realizują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 13.04.2007 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 sasiedzi też święci nie są i przez dziury w fundamencie podlewają mi działkę niezbyt czysta wodą. To też muszę jakoś bezkonfliktowo rozwiązać. Macie jakiś pomysł? Może coś takiego: http://en.wikipedia.org/wiki/Barrett_XM107/M107 ???? Depi, Jak mniemam po tresci, Betsi chodzilo o rozwiazanie "bezkonfliktowe" a nie "ostateczne" Nie mniej, Twoj pomysl sie nie zmarnuje Chyba pojechalabym z takowym na moja budowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 13.04.2007 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Chyba pojechalabym z takowym na moja budowe Najwspanialsye w tym sprzecie jest to, ze nie musisz jechac az NA budowe. Mozesz wygodnie sie rozlozyc na kocyku 1,5 km dalej. Pyk! Plask! I po tynkarzu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 13.04.2007 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Chyba pojechalabym z takowym na moja budowe Najwspanialsye w tym sprzecie jest to, ze nie musisz jechac az NA budowe. Mozesz wygodnie sie rozlozyc na kocyku 1,5 km dalej. Pyk! Plask! I po tynkarzu... O rany! Depi Ty wiesz czego mi trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 13.04.2007 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 sasiedzi też święci nie są i przez dziury w fundamencie podlewają mi działkę niezbyt czysta wodą. To też muszę jakoś bezkonfliktowo rozwiązać. Macie jakiś pomysł? Może coś takiego: http://en.wikipedia.org/wiki/Barrett_XM107/M107 ???? Depi, Jak mniemam po tresci, Betsi chodzilo o rozwiazanie "bezkonfliktowe" a nie "ostateczne" Nie mniej, Twoj pomysl sie nie zmarnuje Chyba pojechalabym z takowym na moja budowe Depi No ta stronka ............to tak jak pisze Amber to raczej ostateczność, ale bardzo interesująca. Dziękuję za pierwszy pomysł A jaki to ma zasięg, bo mój były wykonawca-oszukaniec w prostej linni od mojej działki to z 5 km mieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 13.04.2007 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=20421 Dosyć ciekawa stronka dotycząca systemów automatycznego sterowania różnymi sprzetami w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 13.04.2007 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Też śmieszny i nietypowy wątek.Może go pociągniemy? http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=80293&postdays=0&postorder=asc&start=60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 13.04.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 A jaki to ma zasięg, bo mój były wykonawca-oszukaniec w prostej linni od mojej działki to z 5 km mieszka Niestety obawiam sie, ze najdalsze potwierdzone trafienie (w Afganistanie, strzelal snajper armii kanadyjskiej) to 2 430 m. Musialabys sie kawalek przespacerowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pineska32 13.04.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Depi Co do PLC - to zgryz jest taki, ze to jest centralne sterowanie, jedna rzecz Ci padnie i cały system leży. Chyba, że zaprogramujesz wszytskie sterowniki oddzielnie, ale nie słyszałam, zeby ktoś czegos takiego dokonał. Jeszcze sie nad tym zastanawiamy, bardziej mój małżowin. Niestety nie jest elektrykiem, alinformatykiem, zawsze może coś oprogramować Mozna, jeszcze kupic komputer przemysłowy, za 8 tysiów, wpinasz go jak bezpiecznik, a sterowac mozna przez internet. Też jestesmy napaleni na taki systemik i cały rozważamy tez PLC. Na plmistrz budowanie kilka osób ma cos takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 13.04.2007 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Betsi - tak dobrze to niema, tynki będą dopiero w połowie maja, wylewki za to za tydzień. W tej chwili mam na parterze ułożoną podłogówkę. Okien jeszcze nie mam, z tej prostej przyczyny że jedno z nich jest mocno nietypowe tzn. okrągłe, z tego też powodu okna będą 17 kwietnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 13.04.2007 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 IBM - PLC -a jest coś co by mi np.nos wytarło.? Kochani każda centralizacja ma jedna ogromna wadę jak coś pada to na amen. Niestety w takich przypadkach jedyne co się sprawdza to Prawa Murphiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 13.04.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Pineska, Jako niepoprawna gadzeciara tez nalegalam na jakis systemik. W szczegolnosci chodzilo mi o spiecie go z alarmem, markowanie obecnosci domownikow itp. itd. Gdybysmy od poczatku projektowali dom, to pewnie plany stalyby sie rzeczywistocia... A tak pozostana ewentualnym wyzwaniem przy ... drugim domu BTW wciaz woze sie z tematem drewutni. Stad moje pytanie. Gdzie macie zamiar sezonowac drewno kominkowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 13.04.2007 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 My to chyba zrobimy pod północna ścianą domu lub przy altanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 13.04.2007 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 My to chyba zrobimy pod północna ścianą domu lub przy altanie. Jesli pod sciana, to bedzie tak lezec bez zadaszenia? A przy alatnie to na jakiej zasadzie? Jakas drewutnia, czy inny patent? A teraz cos optymistycznego Moja brama garazowa juz jest! Zamontowana by byla juz w najblizszy poniedzialek, ale niestety czeka mnie bieganina po urzedach i nie mam czasu na budowie sie pojawic Nie mniej Pan Darek i Jego ekipa sa juz w gotowosci Moim Hormannem pochwale sie jak tylko zostanie zamontowany i obfotografowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 13.04.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 A co ma niby paść w PLC? Toż to są sterowniki z fabryk - musza być niezawodne! Padną jak prądu nie będzie ale wtedy to chyba nie ma znaczenia Ja powoli odchodzę od pomysłu spięcia wszystkiego w jedno - bo i po co? Zresztą także jestem gadżeciarzem, więc im więcej migających centralek i guziczków tym lepiej. No i moja pozycja w stadzie rośnie, jesli tylko ja jestem całe to ustrojstwo obsłużyć. Czyli sterownik byłby tam, gdzie inne nie mają sterowania oddzielnego inne systemy (np. ogrzewanie solarno-kominkowo-kotłowe będzie raczej miało swój dedykowany - po co wyważac otwarte drzwi?). No i PLC tez się wpina w szyne 35mm jak bezpiecznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 13.04.2007 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Depi - jeszcze raz powtórzę Prawo Murphiego oby się nie sprawdziło. I jeszcze jedno pytanie czy tak naprawdę jest ci to potrzebne. Komplikując uprościć? . Kwadratura koła jak dla mnie. Amber - raczej drewutnia przy altanie lub domu nadająca wiejski charakter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 13.04.2007 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 A jaką proponujesz alternatywę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 14.04.2007 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 Dzisiaj sfotografowałam całą elekktrykę w domku. Zeszło się trochę, bo w miedzyczasie musiałam grzać się na słońcu ( w domu zimno było bardzo). Potem jeszcze pogrzałam się przy ognisku i było super. Na stawie sąsiada widocznym z mojej działki pływały łabędzie Też zrobiłam zdjęcia i jak zgram z aparatu to Wam pokarzę. Drzewa się mocno zazieleniły i już chciałoby się mieszkać.................... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 14.04.2007 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 Tadam!!!!! Mamy tynki Tynkarze w poniedzialek maja jeszcze dzien sprzatania , potem kasa i bedzie git Od wtorku uszczesliwia innych inwestorow Niewyobrazalne jest dla mnie, ze przy tak "pylacej" robocie tynkarze (przynajmniej moi) pracowali bez masek i okularow przeciwpylowych. W pomieszczeniu gdzie mieszal agregat bylam przez chwile. Od razu poroslam bialym nalotem, a kichania i lzawienia doslownie nie moglam opanowac ... Ciekawe jak wygladaja ich pluca i oskrzela po sezonie tynkowania ... Gleboko przejelam sie ich zdrowotnym losem A my dokonalismy zerwania pozostalych tasm z okien, wyczyscilismy parapety klinkierowe z pozostalosci zoltego tynku i juz zaczelismy ostro wietrzyc w domu. Dookola nas wszedzie rosna piekne domy, ekipy pracuja, metrialy sie zwoza a ptaki spiewaja. Nasz pies byl zachwycony Betsi, Jesli chodzi o elektryke to masz puszki czy zrobili Ci bezpuszkowo? Ostatnio naczytalam sie o wyzszosci niemania puszek nad maniem i stad me pytanie Aaaa ... my oczywiscie mamy puszki. Obfotografowane i zamurowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 15.04.2007 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 Amber Wreście pozbyłaś się tych TVmanów i mam nadzieję, że będziesz spokojniejsza. Mam nadzieję, że Ci twoi tynkarze nie idą do mnie Odnośnie ich zdrowia i stanu zapylenia płuc, to nie martwiłabym się tak na Twoim miejscu, bo oni doskonale to wszystko sobie wypłukują i odkarzają płynami wysokoprocemtowymi Jesli chodzi o elektrykę to mam zrobioną bezpuszkowo. Ale jaka jest wyzszość ( o ile ma to jakieś znaczenie) nad "puszkowo" nie mam zielonego pojęcia. Tak po prostu zaproponował elektryk, że teraz tak się robi. Pogoda piękna, więc ja tez wietrzę domek po ściankach działowych i chudziaku. Mój przyszły piesek jeszcze się nie cieszy, bo go jeszcze nie mam ( ale jest takowy w planach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts