Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

[Pytanko do wszystkich z Prażmowa i okolic (bo Prace Duże i Małe wchodzą w Prażmów, prawda?) - jaki jest tam normatyw działki? Gdzieś usłyszałem, że 3000 m - prawda li to?

Depi

Prace Małe i Duże wchodzą do Tarczyna -( na 90%) :wink:

Depi Betsi2006 ma rację Prace to już gmina Tarczyn, a tam nie wiem jaki jest normatyw, w Prażmowie jest to 1000m2 (ktoś mi nawet wspominał powołując się na coś, że może być nawet -10% czyli 900m2).

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Betsi, Amber Nie wiem sam, co będzie. Balkon chyba będzie - przećwiczę jeszcze tylko werję okrojoną do tylko jednej strony.

Daszek za to chyba odpadł na dobre. Zastanawiam się tylko, co zrobić na tym garażu - jakiś akcent stylistyczny by się jednak przydał.

Ważniejsze w tej chwili od tego, jak będzie zaprojektowane jest to, kto to będzie robił. (w sensie kto to podpisze, bo i tak projektuję ja hahaha :-) )

Betsi , etatowym architektem krajobrazu to chyba zacnę być od wrzesnia- wtedy cała moja gromada w licznbie 3 sztuki zacznie spędzać dni w placówkach edukacyjnych. A narazie posiłkuję sie babcią i zamierzam tez nianią ale jak mam mało roboty to mi szkoda forsy na nianię.Ale serce to mi sie rwie do ogrodów, więc chętnie się wyrwę z domu.

Niestety nie jestem zbyt szybka, bo lubię wszystko dobrze przemysleć, no i tez z racji obciążeń domowych, dlatego jak ktos chce miec projekt latem to lepiej sie odezwać do mnie w niedługim czasie.

Mozna na priv., albo na [email protected]

Depi jak będziesz tak jęczał to koszt projektowania domu będzie wyższy niż jego budowa. :lol:

Po pierwsze wypluj, bo właśnie jestem w stanie kłótni z architektami, którzy chcą dodatkowych pieniędzy za te zmiany.

Po drugie koszt kosztem, ale czas na pewno będzie dłuższy (mam właściwie taką nadzieję).

Tarczyn mówicie? 1000 mówicie? Hm.. Trzeba sprawdzić. Dzięki za info. BTW - czy ktoś się orientuje po ile tam chodzą działki (Prace - Duże/Małe)?

Depi,

Ty sie lepiej zastanow, czy badz co badz problematyczni architekci maja rowniez pracowac nad Twoimi wnetrzami ;) :lol: . Dobre zaprojektowanie domu nie jest latwe, ale jak widac to Ty odwalasz za nich wiekszosc roboty. Jesli sytuacja powtorzy sie przy wnetrzach to tak na prawde sam sobie powiniens wyplacic kase, a nie im. I jeszcze jedno, projekt wnetrz to dlubanina przy kazdym elemencie, fakturze, kolorze, modelu i funkcjonalnosci. Aby to wszystko w pelni klienta satysfakcjonowalo, architek przede wszystkim powinien umiec sluchac ... i to ze zrozumieniem :roll:

magnolia, bardzo podoba mi sie Twoj nick :D Pewnie jednym z powodow jest to, ze mamy "dom w magnoliach" 8)

BTW nie znam terenow dzialek o ktorych piszecie, ale jesli sa ladne (Prace Duze i Male), to chyba przejade sie ze znajomymi w weekend i moze zapalaja miloscia do tej okolicy. :roll: W okolicach Zabienca i Baniochy podaz jest znikoma, a to co jest zaczyna byc bardzo drogie ...

Betsi,

Dzieki :-) W dlugi majowy weekend zostajemy w Wawie, wiec pewnie pojezdzimy ze znajomymi po okolicy :-) W tym roku nie zaczna budowy, ale w przyszlym bedziemy im kibicowac :-)

Betsi, jewrioszka,

Mam do Was pytanko. Gdzie kupowaliscie odplyw do garazu? To ten ktory sie kladzie przed wylewkami. Podobno z jednej strony ma miec zaslepke, a z drugiej wejscie na rure. Bylam dzisiaj w OBI, ale obsluga jest w temacie bardziej niekumata ode mnie :lol: , wiec wrocilam z niczym ...

Jednym slowem poszukuje sklepu z personelem, ktory wie co sprzedaje 8)

Amber

Jeszcze nie kupowałam odpływu z przed garażu ale mam w domu oferte firmy, która takie rzeczy ma ( z cennikiem).

Napiszę z wieczora nazwę firmy i namiar

Betsi,

Super :D Bede czekac na info od Ciebie. Na srode musze to miec, poniewaz zaczynamy robic wylewki :p

Marto,

Sciskam kciuki za powodzenie wszystkich Twoich prac budowlanych. Z pragmatycznego charakteru Twojego dziennika wnioskuje, ze poziom Twojego przygotowania jest wyzszy niz niejedengo budowlanca ... a w normach to juz na pewno! 8)

Amber

Ta firma to MARLEY, zajmuje się wszelkiego rodzaju systemami odwadniającymi, podbitką, rynnami itp.

www. marley.com.pl

tel. 228432131

228475140 do 42

np. odpływy z kraktką plastikową ( najprostszy model) - od 15 do 45zł

odpływ podłogowy z kominem do regulacji wysokości i piłeczką antyzapachową - do 75zł

Są to ceny z 2005r.

Ale mój hydraulik sprawdzał takie odpływy garażowe z piłeczką antyzapachową

to cena obecna wynosi ok. 120zł ( info z jakiejś hurtowni)

Jeżeli ten odpływ masz podłączony do szamba to koniecznie kup taki z piłeczką.

Ja się zastanawiam czy nie kupić w tej firmie podbitki ( nie wiem jeszcze jak cenowo), bo mają taki system, który bardzo pasuje mi do dachu a dokładniej to potrzebuję coś co zasłoni rynny ( taka deska maskująca)